EM-kisaisäntä Sami Sykkö:
”Kisatunnelman tavoittaa parhaiten hallin katsomossa”
Työelämäprofessori Sami Sykkö isännöi 25.–29. tammikuuta 2023 pidettäviä taitoluistelun EM-kisoja yhdessä Mila Kajas-Virtasen kanssa. Molemmat ovat viestinnän ammattilaisia ja entisiä taitoluistelun Suomen mestareita. Mitä kisaisännän toimenkuvaan kuuluu?
– Viihdytän yleisöä silloin, kun jäällä ei tapahdu mitään ja yritän pitää katsomon kiinnostuneena. Haastattelen valmentajia ja luistelijoita, vien katsojat kameran kanssa kulissien taakse. Kutsumme haastateltavaksi myös muilta aloilta tuttuja julkkisvieraita kommentoimaan kisoja.
Sykkö nostaa Mila Kajas-Virtasen kanssa esiin myös kisojen vapaaehtoisia.
– Arvokilpailuissa on töissä valtava määrä supertaitavia ihmisiä: pukujen korjaajia, meikkaajia, kampaajia, lääkäreitä, ensiapuhenkilökuntaa. Harva katsoja tietää, miten iso joukko ihmisiä ja vapaaehtoisia tarvitaan kisojen toteuttamiseen.
Hän hoiti vastaavaa kisaisännän tehtävää myös vuoden 2017 Helsingin MM-kisoissa.
Mutta kuka tahansa yleisöstä saattaa päästä Samin ja Milan haastateltavaksi jäädytystaukojen aikana, ennen kisoja ja niiden välillä. Silloin kisaisäntä- ja emäntä ovat vauhdissa. Kaksikolla on mukanaan kuvaaja, ja haastattelut näkyvät jään yllä olevalla jättikokoisella kuvaruudulla.
– Näin pääsemme näyttämään katsojille, kuinka luistelijat valmistautuvat kisaan ja miten herkkiä hetkiä kulissien takana koetaan. Viemme Milan ja kuvaajan kanssa katsojat kulissien taakse ja avaamme ne ovet, jotka eivät muuten avautuisi katsojille, Sami Sykkö kertoo silmät innosta säihkyen.
Vuonna 2017 hän sai muun muassa opetella pariluistelun nostoja saksalaisen maailmanmestarin Robin Szolkowyn johdolla.
Mitalit jakaantuvat uudella tavalla
– Eniten odotan EM-kisoista huikeita suorituksia jäällä, mutta myös äärettömän lahjakkaiden luistelijoiden tapaamista. Pääsemme kulisseissa näkemään heistä sellaisia puolia, joita en itsekään muuten kokisi – saati pystyisi näyttämään näitä hetkiä katsojille.
Sami Sykkö uskoo, että Helsingin EM-kilpailuista on tulossa ennennäkemättömät, sillä Venäjä ja Valko-Venäjä eivät ole mukana.
– Nyt mitalit jakaantuvat ihan uudella tavalla. Kilpailijoilla on ilman muuta kovemmat paineet, koska nyt uusilla luistelijoilla on mahdollisuudet mitaleille.
”Kaikki tärkeimmät arvokilpailut tarjoavat aina jonkin yllätyksen, ja joku onnistuu paremmin kuin oli koskaan voinut kuvitellakaan.”
Syntyykö kisoissa uusia tähtiä?
– Kaikki tärkeimmät arvokilpailut tarjoavat aina jonkin yllätyksen, ja joku onnistuu paremmin kuin oli koskaan voinut kuvitellakaan. Sehän on kilpailujen luonne.
Arvokilpailuissa tulee aina yllättäviä onnistumisia, ja Sykkö toivoo, että sellainen sattuisi kotikisoissa suomalaisille, kuten Susanna Rahkamolle ja Petri Kokolle vuonna 1993, kun he saivat EM-pronssia.
– Vieläkin muistan Jorma Uotisen tekemän koskettavan Valse Tristen koreografian, jonka lopussa pari polvistui.
Niistä kisoista on nyt 30 vuotta, ja Suomella on jälleen mahdollisuus jäätanssin arvokisamitaliin. Jäätanssin vapaaohjelma on kisojen upea päätöslaji, jossa urheilu ja taide yhdistyvät hienolla tavalla.
– En halua lisätä paineita Suomen Juulia Turkkilalle ja Matthias Versluisille, mutta mitali kotikisoissa ei ole lainkaan mahdoton ajatus.
Tunnelma on tiheimmillään katsomossa
– Olen ollut katsomossa kaikissa Suomessa järjestetyssä arvokisoissa vuodesta 1983 lähtien. Olin kuusivuotias vuoden 1977 Helsingin EM-kisojen aikaan, ja niitä kisoja televisiosta katsoessani sain idean ryhtyä taitoluistelijaksi, Sykkö muistelee.
– Erityisesti mieleeni jäivät vuoden 2009 EM-kisat 2009, jolloin työskentelin kisoissa Helsingin Sanomien urheilutoimittajana. Kaikki kolme suomalaista olivat viiden parhaan joukossa ja Suomi sai kaksi mitalia, Laura Lepistö voitti ja Susanna Pöykiö oli kolmas. Jo kisojen harjoituksissa oli hyvin sähköinen tunnelma.
”Kannattaa tulla katsomoon sen sijaan, että seuraisi tapahtumia televisiosta. Kisatunnelmaa ei voi missään kokea samalla tavalla kuin katsomossa.”
Sami Sykkö myöntää, että televisio päästää katsojan hienosti lähelle luistelijaa, mutta hallin tiheää kisatunnelmaa se ei pysty täysin välittämään.
– Kannattaa tulla katsomoon sen sijaan, että seuraisi tapahtumia televisiosta, koska kisatunnelmaa ei voi missään kokea samalla tavalla kuin katsomossa. Jännitys tarttuu luistelijoista yleisöön, Sykkö kannustaa.
Metro Areenalla kaikki paikat ovat lähellä jäätä ja tunnelma on käsinkosketeltava.
– Areenalla aistii luistelijoiden karisman ja onnistumisen riemun ja sen, miten luistelu koskettaa yleisöä. Lämpimästi tervetuloa EM-kisojen katsomoon! toivottaa kisaisäntä Sami Sykkö.