Valtter Virtanen on valmis EM-kilpailuihin
”Ohjelmasuoritus on paljon enemmän kuin elementtien summa”
Valtter Virtanen valmistautuu riemulla uransa yhdeksänsiin EM-kilpailuihin. Aivan erityisesti hän on panostanut kilpailuohjelmiensa sisäistämiseen ja hiomiseen niin, että suoritukset olisivat enemmänkin taideteoksia, eivät vain teknisten elementtien summia.
Valtter Virtanen luistelee uransa parasta kilpailukautta. Taitoluistelumaajoukkueen 35-vuotias konkari kilpaili syksyn ahkerasti ja saavutti kansainvälisillä jäillä koko ajan paranevia tuloksia. Vaativin koitos, Grand Prix -kilpailu Espoossa marraskuussa, komisti miehen ennätyksen 204,02 pisteeseen.
Joulun alla käydyissä SM-kilpailuissa Valtter luisteli täysin ylivoimaisesti miesten Suomen mestariksi pistein 202,19 ja varmisti samalla itselleen edustuspaikan tammikuun EM-kilpailuihin. Tätä nykyä jo seitsenkertainen Suomen mestari oli yhtä hymyä.
– EM-kilpailut ovat jo vuosia olleet minulle kauden ykköskisa, huipennus.
Tunteikkaita EM-muistoja
EM-kilpailuista kaksi on tunnetasolla Valtterille ylitse muiden. Vuonna 2015 hän luisteli täydessä hallissa Tukholmassa tietäen, että hänen vanhempansa olivat ensi kertaa seuraamassa poikaansa tällä tasolla.
Viime vuonna Tallinnan EM-kilpailuissa hän taas sai lisäpotkua kuullessaan tyttärensä huutavan isäpapalle kannustusta.
EM-muistojen joukossa on luonnollisesti myös harmituksia.
– Ensimmäisissä EM-kilpailuissani Bernissä 2011 oli käytössä karsinnat, enkä päässyt jatkoon. Karsinnan jälkeisellä aamupalalla oli katkera katsella ”oikeita ”EM-urheilijoita” ja tuntea, etten kuulu joukkoon. Bratislavan EM 2016 taas jäi osaltani lyhytohjelman kuperkeikkaan, jollaista kukaan tuskin haluaa muistaa, vaikka nyt se jo naurattaakin.
”Jos minulle sattuu hyvä päivä, voin hyvin taistella sijoituksesta 15 parhaan joukossa.”
Valtter Virtasen paras EM-tulos on 18. sija. Espoossa miehen tavoite on ainakin siinä, korkeammallakin.
– Euroopan miesten TOP10 on oma ryhmänsä, siinä kaikki ovat tehneet yli 230 pisteen tuloksia. Mutta heti sen jälkeen on iso joukko, jonka järjestys voi olla mikä tahansa. Jos minulle sattuu hyvä päivä, voin hyvin taistella sijoituksesta 15 parhaan joukossa.
Taitoluistelu on taidetta
Kansainvälinen luisteluliitto ISU uudisti tälle kaudelle arviointia niin, että tekniset pisteet ja ohjelman osa-aluepisteet erkanivat entistä selvemmin toisistaan.
– Laadukas luistelu tuo nyt pisteitä. Ja laadukkuuteen kuuluu se, että luistelija on sisällä ohjelmassa, luistelussa, ei vain suorita sitä. En väsy koskaan katsomasta Kevin Aymozin ohjelmia. Hän ei tarjoa katsojille ehkä herkkuja neloishyppyinä, mutta hänen ohjelmansa ovat taideteoksia. Toivon, että laji menee yhä enemmän tähän suuntaan.
Laatuun pyrkii myös Valtter Virtanen.
– Ymmärrykseni lajista ja analyyttisyys ovat kasvaneet vuosien mittaan. Taitoluistelun ydintä ei mitata elementtien tasolla vaan taiteen tasolla. Olen vuosien mittaan myös oppinut nauttimaan kilpailemisesta ja pohtimaan suorituksiani laajemminkin.
”Laadukkuuteen kuuluu se, että luistelija on sisällä ohjelmassa, luistelussa, ei vain suorita sitä.”
Valtterilla on viime vuodet ollut hyvä luotsi tulkintaan, koreografi Adam Solya.
– Kun viime pääsiäisenä ryhdyimme Adamin kanssa tekemään nykyistä vapaaohjelmaani, minulla oli melkein tippa linssissä: onko tämä viimeinen yhteinen taideteoksemme. Haluaisin nykyistä enemmän tehdä hänen kanssa töitä myös kauden aikana, ja toivon, että saisin Adamin kanssa ennen EM-kilpailuja tapaamisen.
Yhtä vahva tuki Valtter Virtasella on valmentajissaan. Tätä nykyä Valtter valmentautuu pääosin vaimonsa Alina Mayer-Virtasen johdolla Suomessa, mutta kontaktit Saksaan ja Michael Huthiin ovat tiiviit.
– Huthin kanssa viestittelemme koko ajan ja arvostan häntä valtavasti. Jos elämäntilanteeni sen sallisi, harjoittelisin enemmän Obertsdorfissa.
Vaativa työ lääkärinä
Valtter työskentelee lääkärinä. Samalla perhe elää tyttärensä kanssa taaperoaikaa.
– Työni on minulle tärkeä päänupin kannaltakin. Mutta kieltämättä arki pikkulapsen kanssa voi luoda oman stressinsä kilpaurheiluun. Vaikka erityisesti Alinan (Mayer-Virtanen) vanhemmat auttavat tytön hoidossa muun muassa kilpailuiden aikana, treenielämä tuntuu välillä olevan pelkkää vaippojen vaihtoa pukuhuoneessa ja sitten nopsasti luistinten jalkaan pukemista.
Perhearki oli kuitenkin Valtter Virtasen ensimmäinen askel EM-valmistautumiseen. Perhe lomaili lyhyesti SM-kisojen jälkeen, kunnes Alina ja Valtter toivottivat kansainväliset luistelijat tervetulleiksi tapaninpäivänä leirilleen Peurunkaan.
– Saan heistä hyvää kiritysapua EM-kilpailuja varten. Muuten teen viikossa noin 20 tuntia töitä ja lopun ajan luistelen. Kukaan urheilija ei väitä, etteikö kotiarvokisa toisi ylimääräisiä jännitteitä, mutta Espoon GP:n tavoin yritän ottaa kilpailusta vain kaiken sen positiivisen energian, jota tällä tasolla kilpaileminen minulle antaa.
”Elätän itseni työlläni ja luistelen vain itseni, en tukien takia.”
Valtterin luistelu-ura vaativien opintojen ja työn ohella ei ole ollut helppo. Tuskaisimpina vuosina hänestä myös saattoi irrota kipakoita kommentteja lajin ja lajiliiton tukipolitiikasta. Nyt hän on vaihtanut tyylilajin ilkikuriseen huumoriin.
– Elätän itseni työlläni ja luistelen vain itseni, en tukien takia, eikä minulla ei ole tarvetta näyttää kenellekään. Mutta sitä olen naureskellut, että tällä kaudella hinta-laatusuhteeni on varmasti ollut hyvä, pienellä rahalla on saatu paljon tulosta.
EM-kilpailujen miesten lyhytohjelmakilpailu luistellaan keskiviikkona 25.1.2023. Liput Espoo Metro Areenalla järjestettäviin EM-kilpailuihin myy Ticketmaster.