Seurassa

"Vaikka kilpailutoimintaa ei ole, niin jäällä treenataan tavoitteellisesti"

Satakunnan Jääurheilijat tarjoaa kaikille mahdollisuuden harrastaa

6 syyskuun, 2022 Laura Kankainen Satakunnan Jääurheilijat

Harjavallan jäähalli täytyy sunnuntaisin iloisista taitoluistelun harrastajista, kun Satakunnan Jääurheilijoiden 30 luistelijaa saapuu viikoittaisiin harjoituksiinsa. Nuorimmat luistelijat harjoittelevat yhdessä vanhempien kanssa perheluisteluryhmässä tai itsenäisesti luistelukoulussa. Jo hieman enemmän kokemusta kerryttäneet harrastajat puolestaan luistelevat Taitajat 1- ja 2-ryhmissä sekä Team Black Ice -muodostelmaluistelujoukkueessa. Uutuutena tälle kaudelle ohjelmaan on saatu myös aikuisten kuntoluistelu, jossa vanhemmat pääsevät samaan aikaan jäälle kuntoilemaan lasten harjoitellessa luistelukoulussa.

”Kun harjoitukset pidetään kerran viikossa, on kaikilla mahdollisuus harrastaa ja oppia luistelua.”

Vuonna 2004 perustetussa seurassa jokainen ryhmä harjoittelee jäällä kerran viikossa 50 minuutin ajan. Seuran alkuajoista asti tavoitteena on ollut mahdollistaa matalan kynnyksen harrastus kaikille luistelusta kiinnostuneille lapsille ja nuorille ilman kilpailun tuomaa painetta.

– Kaikki eivät välttämättä halua kilpailla ja lähteä joka päivä koulun jälkeen treenaamaan. Kun harjoitukset pidetään kerran viikossa, on kaikilla mahdollisuus harrastaa ja oppia luistelua, seuran valmentaja ja hallituksen puheenjohtaja Ida-Maria Heimokari kertoo.

Satakunnan Jääurheilijoiden muodostelmaluistelijat Elea Nieminen, Vilma Laukkanen, Nelli Haanpää, Mimosa Kamppikoski, Vilma Elo ja Elise Soe kannattelevat seurakaveri Maria Slesickaa.
Satakunnan Jääurheilijoiden muodostelmaluistelijat Elea Nieminen, Vilma Laukkanen, Nelli Haanpää, Mimosa Kamppikoski, Vilma Elo ja Elise Soe kannattelevat seurakaveri Maria Slesickaa.

Tekniikan lisäksi esiintymistaitoja

Vaikka Satakunnan Jääurheilijoissa ei ole kilpailutoimintaa, panostetaan tekniikkaopetuksen lisäksi myös esiintymistaitojen hiomiseen.

– Jäällä treenataan myös esiintymistä ja koreografioita. Kaikki seuran luistelijat pääsevät vuosittain esittelemään taitojaan seuran kevätnäytöksessä ja esiintymiseen rohkaistaan. Vaikka kilpailutoimintaa ei ole, niin jäällä treenataan tavoitteellisesti ja kunnolla, Heimokari sanoo.

Jos joku luistelijoista haluaa luistella enemmän kuin kerran viikossa tai tähdätä kilpapolulle, ohjataan hänet valmentajien toimesta lähialueiden seuroihin Raumalle tai Poriin. Luistelun jatkaminen myös Harjavallassa on mahdollista, vaikka harjoituksissa tulisi käytyä jossain muuallakin. Seura on kuitenkin itse toistaiseksi jatkamassa yhden jääharjoituskerran linjaa.

”Vaikka kilpailutoimintaa ei ole, niin jäällä treenataan tavoitteellisesti.”

– Harjavallassa on aktiivista harrastustoimintaa monessa eri lajissa ja kilpailu seurojen välillä on kovaa. Myös jääaikaa on tarjolla hyvin rajoitetusti. Satakunnan Jääurheilijat pitää harjoitukset kerran viikossa myös siksi, että emme halua painostaa valitsemaan pelkästään luistelua, vaan että saa harrastaa ja kokeilla useampaa lajia nuorena, Heimokari linjaa.

Harjoituksissa vallitsee vapautunut tunnelma ja monipuolisuutta treeniarkeen tuovat erilaiset teematunnit. Isänpäivänä esimerkiksi luistellaan isien kanssa, ystävänpäivänä jäälle mukaan tuodaan kaveri ja joulunaikaan vuorossa on tonttudisko.

Yhteistyössä on voimaa

Satakunnan Jääurheilijoiden toiminnasta vastaa aktiivinen hallitus, jonka tavoitteena on seuran toiminnan kehittäminen ja luistelijamäärien kasvattaminen. Tavoitteena on luoda myös sellaista ryhmätarjontaa, jota naapuriseuroissa ei ole, ja näin houkutella vielä lisää harrastajia lajin pariin. Luisteluharrastuksen iloa on tarkoitus tulevana talvena levittää myös ulkojäällä pidettävissä ilmaisissa luistelukoulutapahtumissa, jolloin osallistumiskynnys madaltuu vielä entisestään.

Hallituksen kokoonpanossa on urheiluseuroille tyypillisesti luistelijoiden vanhempia, mutta myös muun muassa seuran valmentajat Heimokari, Kaisa Peltonen ja Minea Pyykkö ovat hallituksessa mukana. Lisäksi seuran valmentajana vuosina 2008–2018 toiminut ja nykyään varapuheenjohtajan pestiä hoitava Marianne Mäkelä on yhä aktiivisesti mukana hallitustyöskentelyssä.

– Viime vuonna hallituksesta lähti useampia jäseniä ja pyysin sitten Kaisan ja Ida-Marian mukaan hallitustyöskentelyyn. Oli erittäin hyvä, että saatiin myös valmennuspuolelta jäseniä mukaan. Se luo monipuolisuutta ja tuo näkökulmia, mitä ei vanhempana osaa ajatella, seuran rahastonhoitaja Sanna Varanka kertaa.

Satakunnan Jääurheilijoiden hallituksessa ovat Marianne Mäkelä (vas.), Anna Halinen, Sanna Varanka, Kaisa Peltonen ja Ida-Maria Heimokari.
Satakunnan Jääurheilijoiden hallituksessa ovat Marianne Mäkelä (vas.), Anna Halinen, Sanna Varanka, Kaisa Peltonen ja Ida-Maria Heimokari.

Myös Heimokari näkee valmentajien roolin hallituksessa tärkeänä.

– Olen viihtynyt hallituksessa hyvin. On helppoa, kun valmentaessa tulleet kehitysideat voi ottaa heti hallituksessa esiin ja keskusteltavaksi. On kuitenkin myös hyvä, että hallituksessa on niitäkin, joilla ei itsellään ole luistelutaustaa, jolloin molempien näkökulmat tulevat esiin. Yhteisymmärryksessä pystytään sitten viemään asioita eteenpäin ja pohtimaan, mihin suuntaan seuraa viedään, Heimokari kertoo.

Uuden ideoinnin lisäksi seurassa on viime aikoina panostettu myös vahvasti valmentajien kouluttamiseen ja taitoluisteluohjaajakoulutusten lisäksi osaamista on haettu myös Lions Questin Elämisentaitoja-koulutuksesta, jossa pohdittiin muun muassa hyvää valmentajuutta, palautteen antoa, kannustamista ja hyvän ilmapiirin luomista kaikille lapsille. 

Yhteen hiilen puhaltaminen on Satakunnan Jääurheilijoiden hallituksen ja valmennuksen toiminnan perusta. Työn hedelmistä luistelijat pääsivät nauttimaan muun muassa keväällä esitetyssä Dumbo-näytöksessä, jossa lipunmyyntiennätykset paukkuivat, kun 300 innokasta katsojaa täytti hallin.