Seurassa

Olisiko sinusta jäätähdeksi?

Heinolan Taitoluistelijat järjesti uuden­laisen kilpailu­tapahtuman

31 lokakuun, 2023 Kaisa Viitanen Heinolan Taitoluistelijat

Osaavatko nuoret taitoluistelijat aavistaa, kuinka paljon työtä kilpailujen järjestäminen vaatii? Entä miten kilpajään voisi esitellä uusille harrastajille paineettomasti ja huippuhauskasti? Heinolan Taitoluistelijoiden ratkaisu oli kilpailutapahtuma, jossa perinteiset roolit pantiin päiväksi mullin mallin.

Heinolan Taitoluistelijoissa idea täysin uudenlaisesta kilpailutapahtumasta alkoi muhia kevättalvella.

– Aikuisluistelijoiltamme tuli toivomus, että myös heistä olisi ihanaa kilpailla kotikisoissa. Samaan aikaan kilpailevien luistelijoiden vanhemmat pohtivat sitä, että ymmärtävätkö he lainkaan lastensa kilpailupaineita ja toisaalta sitä, tajuavatkohan nuoret, miten paljon työtä kilpailujen järjestäminen vaatii, kertovat seuran puheenjohtaja Heini Hakala ja päävalmentaja Laura Uski.

”Aikuisluistelijoiltamme tuli toivomus, että myös heistä olisi ihanaa kilpailla kotikisoissa.”

Kolmanneksi nousi esiin se, että Heinolassa on runsaasti harrasteryhmiä, joiden luistelijat eivät ole koskaan kilpailleet.

– Päätimme luoda tapahtuman, jossa kaikilla olisi mahdollisuus kokeilla ja myös vaihtaa rooleja.

Luistelijat ottivat vastuun kilpailutapahtuman järjestelyistä kahvion pidosta aina valmentajan ja tuomarin rooleihin sujahtamiseen asti. Yksi ahertajista oli 17-vuotias juniorisarjalainen Matilda Niiranen.

– Ennen kilpailua vastasin kilpailudiplomin suunnittelusta ja toteutuksesta. Samoin tein yhdelle harrastajaryhmäläiselle ohjelman ja harjoitutin sen hänelle. Kilpailussa olin sekä tämän 9-vuotiaan että päävalmentajamme valmentajana, ja ehdin vielä yhteen sarjaan tuomariksikin, Matilda kuvaa työkenttäänsä nauraen.

K1-ryhmän luistelijat olivat isossa vastuussa, he toimivat kilpailun tuomareina. Kuvassa kolmas vasemmalta jutussa haastateltu Matilda Niiranen.
K1-ryhmän luistelijat olivat suuressa vastuussa, kun he toimivat kilpailun tuomareina. Matilda Niiranen kuvassa kolmas vasemmalta.

Arviointitehtävissä seuran kilparyhmäläiset toimivat pareina.

– Kilpailussa käytössä oli sovellettu tähtiarviointi, ja sen käyttäminen oli minulle hieman vaikeaa, koska olen itse tottunut ISU-arviointiin. Mutta ratkoimme sekä oman parini kanssa että kilpailun alussa koko tuomariston kanssa muun muassa sitä, miten saamme arvioinnin oikeaan skaalaan ja myös sellaiseksi, että se ottaa riittävästi huomioon luistelijoiden vahvuudet, Matilda kertoo.

”Uskon, että osaan omasta kokemuksestani taas paremmin antaa vinkkejä luistelijoilleni jännityksen hallinnasta.”

Jos tuomaristossa hieman jännitettiin, myös kilpailijoissa oli kipinöintiä.

– Olen itse lopettanut kilpailijana yli kymmenen vuotta sitten. Oli tosi positiivinen kokemus palata kilpailemiseen liittyvään jännitystilaan. Ja uskon, että osaan omasta kokemuksestani taas paremmin antaa vinkkejä luistelijoilleni jännityksen hallinnasta, Laura kertoo.

Aino Hakala sai aivan uuden roolin, kun hän toimi äitinsä Heini Hakalan valmentajana.
Heinolan Taitoluistelijat järjestivät Vintage Stars Cupin, jossa Aino Hakala sai aivan uuden roolin, kun hän toimi äitinsä Heini Hakalan valmentajana.

Kilpailua viidessä sarjassa

Tarkemmasta kilpailullisesta suunnittelusta otti vastuun seuran valmennustiimiin kuuluva Johanna Uski, joka seuratyön ohella opiskelee liikuntaneuvojaksi ja teki kilpailusarjojen ja arvioinnin rakenteet tapahtumajärjestämisen opinnäytetyönään.

Vaikka Heinolan jäähallissa 28. lokakuuta järjestetyn tapahtuman nimeksi valikoitui aikuisluistelijoiden ensialoitteen vuoksi Vintage Stars Cup, Johanna suunnitteli tapahtumaan viisi sarjaa: Pro Stars, Used to be a star, Wanna be a star, Future stars ja Freestyle.

– Halusin kilpailuun osallistumista harkitseville valinnanvaraa ja mahdollisimman matalaa osallistumiskynnystä. Arviointi muokattiin tähtiarvioinnista, ja sarjojen sisällöissä ja arvioinnissa oli isojakin keskinäisiä eroja, Johanna avaa.

”On itsestään selvää, että tämä tapahtuma järjestetään Heinolassa uudelleenkin.”

Jäälle uskaltautui 17 seuran jäsentä. Osanottajamäärä oli järjestäjille iloinen yllätys, mutta vielä enemmän järjestäjät yllättyivät yleisösuosiosta ja upeasta hengestä.

– Halliin saapui valtavasti katsojia: entisiä valmentajiamme, kilpailijoiden sukulaisia, kavereita, kokonaisia perheitä… Tunnelma oli uskomaton, ja joka kilpailijalle hurrattiin sekä annettiin kunnon aplodeja. Myös kilpailijoista paistoi iso ilo. Erityisen iloinen olin siitä, että koskaan ennen kilpailemattomien harrasteryhmäläisten hymyt ulottuivat korviin asti, seurajohtaja-Heini kuvaa.

– Järjestelyporukassa korostui yhteenkuuluvuus ja yhdessä tekeminen. Hyvä fiilis kattoi myös osallistujat ja kannustusjoukot.  On itsestään selvää, että tämä tapahtuma järjestetään Heinolassa uudelleenkin. Ja suositan tämän kaltaista tapahtumaa myös kaikille muille seuroille.

Future stars -sarjan luistelijat eli harrasteryhmäläiset kilpailivat nyt ihka ekaa kertaa. Riemu oli katossaan. Tytöt vasemmalta Hilla Mattila, Nelli Liukkonen, Hilma Liukkonen, Iida Mattila ja Tilda Launia.
Future stars -sarjan luistelijat eli harrasteryhmäläiset kilpailivat nyt ihka ensimmäistä kertaa. Tytöt vasemmalta Hilla Mattila, Nelli Liukkonen, Hilma Liukkonen, Iida Mattila ja Tilda Launia.

Artikkelikuvassa seuran aktiiveihin kuuluva Maarit Nuutinen valmistautuu kilpailusuoritukseensa tyttärensä Enni Nuutisen lähettämänä.