Henkilöt

Välivuosi antoi uudenlaisen arvostuksen treeniarkea kohtaan

Petra Viitanen palasi Helsinki Rockettesiin vietettyään vuoden armeijassa

14 kesäkuun, 2024 Alexandra Limnell Ville Levijärvi ja Petra Viitasen kotialbumi

Muodostelmaluistelija Petra Viitanen oli pohtinut armeijaan menemistä kauan ja lopetti luistelun toteuttaakseen haaveensa. Ikävä joukkueen kanssa jaettua harjoitteluarkea kohtaan veti hänet takaisin huippu-urheilun pariin. Helsingin Taitoluisteluklubin SM-seniorijoukkue Helsinki Rockettesia edustava urheilija on ilahtunut siitä, miten luontevalta jäälle palaaminen on tuntunut.   

Petra Viitanen aloitti seitsemännen kautensa Helsinki Rockettesissa välivuoden jälkeen. Vuosina 2017–2023 moninkertaista MM-mitalistijoukkuetta edustanut urheilija oli miettinyt armeijaan lähtemistä yläasteiästä asti, mutta haave oli jäänyt luistelu-uran jalkoihin. Petran oli tarkoitus lähteä vapaaehtoiseen asepalvelukseen jo aiemmin, mutta luopuminen luistelusta oli tuntunut liian kivuliaalta. 

Armeijapolulle Petra antautui vuosi sitten. Rockettesista lähti samaan aikaan urheilija Puolustusvoimien urheilukouluun, joka mahdollistaa harjoittelun varusmiespalveluksen aikana. Petra halusi kuitenkin saada kaiken mahdollisen irti asepalveluksesta ja ajatteli, että on hänen aikansa siirtyä luistelusta kokoonaan muiden asioiden pariin.

Armeija paikkasi tavoitteellisen urheilun jättämää aukkoa eikä paluu jäälle ollut alun perin Petran mielessä, mutta nopeasti kävi selväksi, että lähteminen Rockettesista oli tapahtunut liian aikaisin. 

– Halusin armeijaan niin paljon, että luistelusta oli pakko luopua. Ajattelin lopettaessani vain armeijaan menoa, minkä vuoksi luistelun jättäminen ei aluksi kolahtanut pahasti. Kauden alettua kuitenkin huomasin hirveän kaipuun jäälle ja joukkueen pariin, Petra avaa viime vuoden tuntemuksiaan. 

Petra otti yhteyttä Rockettesin valmentajaan Kaisa Arrateigiin ja alkoi tavoitella paluuta huippu-urheilun pariin armeijan jälkeen. 

Helsinki Rockettesissa vuodet 2017–2023 luistellut Petra Viitanen tekee paluun joukkueeseen armeijavuoden jälkeen.
Petra Viitanen Helsinki Rockettesin lyhytohjelmassa kaudella 2022–2023.

Tavoitteellinen treeniarki motivoi

Petra kävi yleisöjäällä lähes aina ollessaan lomilla armeijasta. Etelä-Vantaan Taitoluisteijoiden ja Helsingin Taitoluisteluklubin kasvattama muodostelmaluistelija kokee, että tuntuman ylläpitäminen jäähän oli todella tärkeää paluun kannalta. 

– Jos en olisi vuoteen laittanut luistimia jalkaan, olisi ensimmmäisiin treeneihin meneminen ollut paljon vaikeampaa. Nyt tuntuu, että en ole ollut päivääkään pois, ja paluu on sujunut kivuttomasti, Petra kertoo.

Peruskuntoa ja lihaskuntoa Petra sai pidettyä armeijassa yllä varsin hyvin. Hänen elämänsä on koko vuoden ajan ollut niin kurinalaista, ettei täyden kalenterin pariin palaaminen jännittänyt. Petra myös arvelee suhtautuvansa armeijaan suorituskeskeisemmin kuin moni toverinsa. Tausta muodostelmaluistelijana on näkynyt armeijassa hyvinä yhteistyötaitoina ja tahtona tehdä aina oma paras. 

”En ole ottanut stressiä kuormituksesta, koska kyseessä on kuitenkin lyhyt aika.”

Vuoden tauko jäähallielämästä on saanut Petran arvostamaan entistä enemmän luisteluun kuuluvia arkisia asioita. Ne myös saivat hänet liittymään uudelleen Rockettesin riveihin. Petra ei halua asettaa erityistä painoarvoa esimerkiksi Helsingissä ensi vuonna pidettäville muodostelmaluistelun maailmanmestrauuskilpailuille, sillä yhden kisan vuoksi luisteleminen ei hänestä ole kestävä ratkaisu. 

– Kun on luistellut pitkään, perus treenamisesta on tullut niin tavanomaista, ettei sitä osaa arvostaa eikä ymmärrä, miten paljon siitä oikeasti nauttii. Tottakai ikävöin todella paljon myös kisaamista ja kisareissuja, mutta ne ovat kuitenkin meidän lajissa sen verran pieni osa kautta, että suurin syy luistella on se kaikki muu. Sitä olen nyt oppinut uudella tavalla kunnioittamaan, Petra sanoo.

Petra kaipasi palveluksensa aikana paljon myös joukkuetta ja urheilijan identiteettiään, ja Rockettesiin palaaminen on ollut hänestä jopa rentouttavaa. Luistinten laittaminen jalkaan tuntuu sekä luksukselta että kotoisalta.

Alkukausi pakotti tasapainoilemaan

Huhti- ja toukokuun ajan Petra on pystynyt käymään Helsinki Rockettesin harjoituksissa Santahaminasta kasarmilta käsin. Hän haki urheilukomennusoikeuden, joka antaa huippu-urheilijoille mahdollisuuden anoa vapaita harjoittelun mukaan. Toisinaan Petra on matkannut jäähallille metsästä teltasta heränneenä. Hän kotiutuu kesäkuun puolivälissä. 

– Olen jopa yllättynyt siitä, miten hyvin kevät on sujunut. Tietysti tämä on fyysisesti rankkaa, koska armeijassa herätään aikaisin ja tehdään paljon ennen kuin pääsen treeneihin. En ole ottanut stressiä kuormituksesta, koska kyseessä on kuitenkin lyhyt aika, Petra pohtii armeijan ja urheilun väliaikaista yhdistämistä. 

”Tiedän, että vaikkapa Kanadassa on tosi yleistä pitää välivuosia luistelusta.”

Rockettesin kapteeninakin toiminut urheilija odottaa sitä, että saa tulevalla kaudella jälleen keskittyä täysillä luisteluun koulun ja töiden ohella. Samalla hän haluaa kannustaa luistelijoita seuraamaan vaistoaan – käymään armeijan tai pitämään välivuoden, jos se tuntuu oikealta.

– Tiedän, että vaikkapa Kanadassa on tosi yleistä pitää välivuosia ja esimerkiksi kerätä rahaa urheilua varten, mutta Suomessa tällainen ei ehkä ole vielä kovin tavallista. Vuosi on tavallaan niin lyhyt aika, että jos haluaa, niin kyllä luistelutaitoa pystyy ylläpitämään itsenäisesti käymällä välillä jäällä, Petra sanoo.

Petrasta on ollut ihanaa huomata, kuinka hyvin solahtaminen takaisin joukkueeseen on sujunut. Hänestä tuntuu, että paluu Rockettesiin oli paluu kotiin.