Henkilöt

Yritysvalmennuksesta hyppy jäälle

Milja Sarkkisella ohjelmaprojekti Espoon Taitoluistelu­klubissa

25 kesäkuun, 2024 Marita Kokko Haastateltavan kotialbumi

Team Fintasticin MM-voittoihin luotsannut Milja Sarkkinen luopui tutusta ja turvallisesta pari vuotta sitten ja siirtyi sparraamaan menestysopein työelämän tiimejä. Kevät toi hänet takaisin muodostelmaluistelun pariin ja luomaan ohjelmat Espoon Taitoluisteluklubin Reflections-SM-juniorijoukkueelle.  

– Tuntui ihanalta palata tekemään koreografiaa ja valmentamaan, hän iloitsee.

Milja on ollut tämän kevään apuna espoolaisjoukkueen valmennuksessa, koska kaksi seuran valmentajaa on äitiyslomalla. Hän tutustui syksyllä joukkuetta valmentavaan Laura Seiseen PRO-leirillä.

 – Kun selvisi, että kaksi valmentajaa oli jäämässä äitiyslomalle keväällä, hän kysyi minua avuksi. Työnjako on mennyt niin, että teen ohjelmia ja Laura pyörittää operatiivista työtä. Yhteistyö on sujunut todella kivasti, hän kertoo.

Milja Sarkkinen on nauttinut projektista Reflections-joukkueen kanssa. Joukkueen kanssa ei ole ollut tiukkoja tilanteita, mutta kova paikka on ollut muistaa pistää parkkikiekko autoon Espoonlahden jäähallin pysäköintipaikalla.
Milja Sarkkinen on nauttinut projektista Reflections-joukkueen kanssa. Joukkueen kanssa ei ole ollut tiukkoja tilanteita, mutta kova paikka on ollut muistaa pistää parkkikiekko autoon Espoonlahden jäähallin pysäköintipaikalla.

Milja luonnehtii joukkueen ottaneen hänet vastaan ihanasti ja avoimesti.

– Kun tapasimme ensimmäisen kerran ja sanoin, että minulta saa kysyä mitä tahansa. Olen teitä varten. Tuli oitis kysymys, miksi halusin tulla tekemään töitä heidän kanssaan. Kerroin, että tilaisuus osui kohdalleen. Olen itsekin ollut valmennuksesta äitiyslomalla ja tiedän, miten haastavaa on löytää tilalle valmentajaa, joka voi sitoutua tehtävään lyhyeksi ajaksi ja pystyy kokemuksellaan ottamaan joukkueen haltuun.  Se ei ole helppo yhtälö.

”Ohjelman rakentaminen on sellaista ongelmanratkaisijan hommaa.”

Uuden joukkueen valmentaminen poikkeaa Miljan mukaan työstä oman tutun joukkueen kanssa. Kun on oma joukkue, jokaisen luistelijan tunsi kuin omat taskunsa. Tiesi jokaisen taidot.

– Nyt piti tietysti aluksi tutustua joukkueen luistelijoiden taitoihin ja vahvuuksiin. Oli myös otettava huomioon, mitä halutaan vahvistaa ja mitä vahvuuksia halutaan saada paremmin näkymään ohjelmissa.

Milja korostaa, että ohjelmat pitää rakentaa joukkueen senhetkisiä taitoja vastaaviksi. Joka kausi tulee uusia teknisiä vaatimuksia ja niihin tulee tutustua ja ratkaista, mitä voi tehdä ja miten tuoda vaatimukset esiin.

– Ohjelman rakentaminen on sellaista ongelmanratkaisijan hommaa. Työhön osaa nyt suhtautua hieman eri tavalla kuin Fintasticia valmentaessa. Ehkäpä kyse on kypsymisestä muutenkin, sillä nyt pystyy ottamaan tehtävän vähän rennommin. Ei suhtaudu niin kriittisesti jokaiseen ideaan, vaan malttaa katsoa, mitä se ohjelmaan tuottaa, Milja pohtii.

Läpimenoihin kaarin tai hypyin           

Alkaneen kauden suurimmiksi muutoksiksi Milja nostaa läpimenot.  Niistä on tullut entistä haastavampia.

– Elementin muodostuksen tulee olla yllättävä tai odottamaton niin, ettei siitä ennalta näe, että tulossa on piiskaläpimeno tai viistoläpimeno.  Niissä pitää tehdä hyppyjä tai liukuja, joista viimeinen tulee tehdä juuri ennen läpimenoa. Onkin vaatinut kokeiluja ja tutkimusta saada läpimenot loksahtamaan kohdalleen.

Milja ennakoi, että luvassa on huikeita läpimenoja, joilla pyritään yllättämään katsojat. Parhaimmillaan ne ovat mielenkiintoisia, mutta kääntöpuolena ne rokottavat vauhtia.

– Aiemmat läpimenot ovat tietysti olleet ennakoitavissa, mutta ne ovat sitten olleet vauhdikkaita ja riveiltään suoria. Uudet yksityiskohdat eivät ehkä tee läpimenoista niin siistejä, mutta parhaat tietysti pystyvät tekemään nekin vauhdikkaasti ja siististi. Uudistuksilla saadaan erot joukkueiden välillä syntymään, mikä on tarkoituskin.

Milja Sarkkinen palkittiin Jesse Laesterän Elämän liekki -muistopalkinnolla muodostelman Suomen mestaruuskilpailujen yhteydessä.
Milja Sarkkinen palkittiin Jesse Laesterän Elämän liekki -muistopalkinnolla muodostelman Suomen mestaruuskilpailujen yhteydessä vuonna 2023.

Ohjelmat jo valmiina

Reflectionsin molemmat ohjelmat alkavat olla valmiita.

– Tuntuu, että olemme saaneet kivat ohjelmat kasaan.

Miljasta on ihanaa, jos onnistuu tekemään ohjelman, josta luistelijat nauttivat. Silloin he pitävät myös ohjelman harjoittelusta.

 – Ohjelman tarinassa on oltava jotain, joka urheilijoita koskettaa tai tulee lähelle niin, että he saavat esittämisestä omannäköistään. Se on aina tärkeä tavoite ja mahdollistaa tasojen läpimenon.

Milja painottaa, että tiimityö Lauran kanssa pelaa harvinaisen hyvin.

– Laura voi hoitaa yhteyksiä vanhempiin ja seuraan ja tulla jäälle luottaen, että kaikki toimii sovitusti. Minulle taas on ominta puhdas valmennus ja vähiten omaa operatiivinen työ. Tämä työnjako ollut meille molemmille tosi onnistunut diili.

Tiedon ja taidon jakaminen seurojen kesken on hedelmällistä.

– Tällaisen isomman projektin ansiosta pääsee viemään yhtä seuraa laajemmalle joukolle osaamistaan, joka vuosien varrella kertynyt.

Huippu-urheilusta tietoa työelämään

Kun Milja jäi pois Helsingin Taitoklubin valmennustiimistä ja juuri MM-kultaa voittaneen Team Fintasticin valmennuksesta, oli aika miettiä, mihin ”isona ryhtyisi”.

Oltuaan hetken työttömänä hän hakeutui kurssille, joka kannusti yrittäjyyteen. Samaan aikaa luistelun parista tuttu insinööri ehdotti, että Milja auttaisi häntä esihenkilötyössä. Näistä valmennussessioista lähti liikkeelle idea keskittyä esihenkilö- ja tiimivalmennukseen sekä johtamisen sparraamiseen.

– Mietin, voisinko tuoda niitä mentaalisia keinoja ja menetelmiä, joita olen urheilussa käyttänyt ja jotka ovat auttaneet joukkueita menestymään, opiksi työelämään.

”Työn kautta alan hiljalleen oppia, mitä tarvitaan ja mitä ihmisen haluavat.”

Menestyvän huippu-urheilujoukkueen maailma on täynnä intohimoa, tavoitteita ja vahvaa motivaatiota. Milja halusi viedä sitä maailmaa ja kokemuksia työtä tekeville ihmisille, jotka eivät koskaan ole olleet urheilujoukkueessa, mutta voisivat viedä heitäkin eteenpäin.

– Haastattelin esihenkilöitä ja toimitusjohtajia, jotka ovat keskikokoisissa yrityksissä ja kysyin heidän haasteistaan. Haastattelujen kautta päädyin tekemään töitä yhdessä it-firmassa tiimivalmentajana vuoden 2023 elokuun alusta lähtien. Työn kautta alan hiljalleen oppia, mitä tarvitaan ja mitä ihmisen haluavat.

Milja Sarkkinen johdatti viimeisellä valmennuskaudellaan Team Fintasticin sekä Suomen että maailman mestaruuteen keväällä 2022.
Milja Sarkkinen johdatti viimeisellä valmennuskaudellaan Team Fintasticin sekä Suomen että maailman mestaruuteen keväällä 2022.

Vahva oikealla hetkellä

Milja on tyytyväinen saadessaan nyt tehdä juuri sitä, mistä on haaveillut. Hänestä on tärkeää päästä avaamaan vuorovaikutusta erilaisten ihmisten ja tiimien kesken ja välillä ja auttamaan yksilöitä tuomaan parhaan potentiaalinsa esiin ja aidosti iloitsemaan siitä, mitä on.

”Olisi tosi makeaa päästä puhumaan suuremmallekin yleisölle ajattelun taidoista ja keskeneräisyyden rakastamisesta.”

Ajatuksissa ovat laajemmatkin ympyrät valmennuksiin. 

– Olisi tosi makeaa päästä puhumaan suuremmallekin yleisölle ajattelun taidoista, keskeneräisyyden rakastamisesta ja kaikista niistä taidoista, joiden avulla olen nuorten kanssa tehnyt työtä. Olen saanut heidät hyväksymään omia heikkouksiaan ja omia keskeneräisyyksiään, mutta myös löytämään tavat, joilla menestytään kovassa paikassa, ja ollaan vahvoja oikeilla hetkillä.

Milja kannustaa muitakin uskaltamaan uuteen ja tuntemattomaan

– On kannattanut olla rohkea ja lähteä siitä, missä onnistui ja mikä oli kivaa ja mennä kohti jotain epävarmaa ja ounastelematonta. Jos kestää epävarmuutta jonkun aikaa, voi päätyä todella ihaniin juttuihin.