"Lukion vaihtaminen oli lopulta aika helppoa"
Mette Hintikka saa valkolakin muutaman mutkan kautta
Mette Hintikka, 19, on yksi kevään 2024 ylioppilaista. Meten lukiomatka ei ole kuitenkaan kaikista tavallisin, sillä neljään opiskeluvuoteen on mahtunut kolme joukkuetta, kaksi paikkakuntaa ja kaksi koulun vaihdosta.
Mette Hintikka päätyi luisteluharrastuksen pariin veljensä Teemun jalanjäljissä. Muodostelmaluistelu vei nopeasti myös pikkusiskon mennessään, ja Mette eteni parin vuoden välein Jyväskylän Taitoluisteluseurassa joukkueesta seuraavaan. Häntä innosti erityisesti joukkueen tuki ja mukavat harjoitukset.
– Luistelussa motivoivaa on, että aina voi oppia lisää, eikä koskaan ole täydellinen, Mette pohtii.
Peruskoulun päätyttyä Mette luisteli Jyväskylän juniorijoukkue Ice Diamondissa ja aloitti lukion Jyväskylän normaalikoulun lukion liikuntalinjalla. Toisen lukiovuotensa lopussa Mette alkoi kuitenkin kaivata uusia haasteita luistelu-uralleen ja haki Helsingin Luistelijoiden Musketeers-joukkueeseen.
– Olin hieman ajatellut jo lukion alussa, että voisin hakea pääkaupunkiseudulle luistelemaan, mutta en uskonut pääseväni, Mette muistelee.
Pian Mette sai kuitenkin kuulla ilouutiset joukkueeseen pääsystä ja alkoi jo seuraavana päivänä järjestelemään opinto-ohjaajansa kanssa siirtymistä helsinkiläiseen lukioon. Uudeksi kouluksi valikoitui Pohjois-Haagan yhteiskoulun urheilulukio eli PHYK ja vaihdos sujui lopulta helposti.
Takaisin juurille
Luistelu ja opiskelu rullasivat läpi vuoden mukavasti myös Helsingissä, mutta kauden päätös sai jälleen Meten pohtimaan tulevaisuuden suunnitelmiaan. Elämä jäähallin ulkopuolella veti puoleensa, mikä lopulta johti aktiiviuran päättymiseen.
– Yleensä piti suunnitella aikataulut hyvissä ajoin, mutta lopettamisen myötä pystyin tekemään milloin vain mitä vain, Mette avaa syitä lopettamisen taustalla.
Mette ei kuitenkaan ripustanut luistimiaan naulaan; sitova kilpaurheilijan elämä vaihtui rennompaan harrastamiseen Jyväskylän Taitoluisteluseuran Eternal Diamonds -seniorijoukkueessa. Vaihdos merkitsi myös muuttoa takaisin Jyväskylään ja toista lukion vaihdosta.
– Elin luistelu-uraani kauden kerrallaan. Kun päätin lopettaa Musketeersissa, ajattelin Jyväskylän olevan minulle paras paikka lukion loppuun saattamiselle, Mette kertoo.
Jyväskylän Norssissa oli paljon Meten kavereita ensimmäisen kahden opiskeluvuoden ajalta. Moni heistä oli myös päättänyt käydä lukion neljässä vuodessa. Kaiken kaikkiaan Mette tunsi enemmän opiskelijoita kotikaupunkinsa lukiosta, mikä vahvisti päätöstä Keski-Suomeen palaamisesta.
Jyväskylään takaisin muutettuaan Mette aloitti myös valmentamisen oman harrasteluistelun ohella. Viime kauden hän toimi muodostelmaluistelun kehitysryhmän apuvalmentajana, ja tänä keväänä hän on saanut ryhmän vastuulleen yhdessä vanhan luistelukaverinsa Siiri Rantalan kanssa.
20 kurssia luistellen
Lukion oppimäärä koostuu vähintään 75 kurssista ja näistä 20 Mette suoritti luistelemalla. Jyväskylän Norssin liikuntalinja mahdollisti, että jokaisessa jaksossa oli mahdollisuus valita liikunnan omaharjoittelukursseja, joiden sisältö oli räätälöitävissä joustavasti omien mielenkiinnon kohteiden mukaan.
Meten tapauksessa tämä tarkoitti ylimääräistä jääharjoittelua arkipäivisin. PHYK:in urheilulukion valmennuslinjalla lukujärjestykseen valikoitui kaikki aamutreenikurssit, joille hän ehti.
Jos Mette olisi jatkanut lukion loppuun PHYK:ssa, hän olisi voinut lukea hyväksi myös pakollisia kursseja aamutreeneillä. Vaihto takaisin Jyväskylään merkitsi kuitenkin sitä, että pakolliset kurssit oli käytävä.
”Lukuaineet ovat olleet minulle haastavia, mutta liikunta sen sijaan helppoa ja aidosti kiinnostavaa.”
Liikuntakurssit kuitenkin helpottivat merkittävästi lukion kokonaistaakkaa, sillä vaadittava kurssimäärä tuli kasaan helposti yksistään pakollisilla kursseilla ja liikkumalla. Tämän ansiosta muita vapaasti valittavia kursseja ei tarvinnut käydä lainkaan.
– Lukuaineet ovat olleet minulle haastavia, mutta liikunta sen sijaan helppoa ja aidosti kiinnostavaa. Suoritin siis paljon mieluummin liikunnan kuin esimerkiksi historian kursseja, Mette toteaa.
Luistelu mahdollistajana
Mette kertoo luistelun ansiosta mahdollistuneen monipuolisen lukiokokemuksensa opettaneen hänelle paljon itsestään. Yksin toiseen kaupunkiin muuttaminen luistelun perässä nuorella iällä auttoi häntä myös itsenäistymään. Muille lukion vaihtoa suunnitteleville luistelijoille Mette haluaa sanoa, että ei kannata stressata liikaa, sillä asioilla on tapana järjestyä.
– Lukion vaihtaminen oli oikeasti lopulta aika helppoa. Varsinkin jos kertoo muuttavansa urheilun perässä, urheilulukiot ottavat usein opiskelijan hyvin vastaan.
”Joukkue on opettanut kuuntelemaan muita ja puhumaan myös itse muille.”
Kevään yhteishaussa Mette haki Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan liikuntapedagogiikkaa ja luokanopettajaksi sekä Vierumäen urheiluopistoon liikunnanohjaajaksi. Haun tulokset kuullaan vasta myöhemmin kesällä.
– En ole vielä varma, ovatko nämä unelma-alojani, mutta jotain liikuntaan liittyvää olisi kiva tehdä, Mette suunnittelee.
Luistelu on toiminut Meten elämässä suuntaviivana ja opettanut paljon taitoja, joista on ollut hyötyä opiskellessa. Niistä on varmasti apua myös työelämässä ja sen ulkopuolella. Tärkeimmäksi luistelun tarjoamaksi opiksi hän nimeää periksiantamattomuuden ja ryhmässä toimimisen.
– Luistelu on opettanut, että vaikka jokin ei heti onnistu, se voi kuitenkin lopulta onnistua. Joukkue on opettanut kuuntelemaan muita ja puhumaan myös itse muille, Mette päättää.