Seurassa

Vapaaehtoiset ovat seuratoiminnan suola

Mäntsälän Jäätaitureissa talkootyö on hauskaa

8 maaliskuun, 2024 Tanja Piirainen Ragnar Mehisto

Yhteisöllisyys on Mäntsälän Jäätaitureissa tärkeä arvo, ja siinä tärkeintä on hyvä meininki. Kukapa haluaisi osallistua tylsiin talkoisiin.

Mäntsälän jäähallin kokouskabinetissa raikaa nauru, kun Mäntsälän Jäätaiturien hallitus kokoontuu sinne kerran kuussa. Hallituksessa on tällä kaudella ennätykselliset 12 jäsentä. Porukkaa on saatu mukaan pääosin kasvokkain kysymällä. Näin on helpompi jutella, mikä tehtävä tuntuisi helpoimmalta varsinkin, jos kyseessä on talkoohommien ensikertalainen. Seurassa kuunnellaan tarkkaan, mitä ihmiset itsestään jutustelun lomassa paljastavat. Näin on löytynyt muun muassa näytösten valokuvaaja ja kontakteja paikallisiin yrityksiin.

Matalalla kynnyksellä mukaan

Hallitukseen saa lähteä aluksi mukaan kuunteluoppilaana, sillä on selvää, että uutta tietoa tulee paljon. Ammatillista taustaa hyödynnetään. Kilpailujärjestelyihin otetaan nuorempien luistelijoiden vanhempia opiskelemaan hommaa niin, ettei heti tarvitse kantaa järjestelyvastuuta. Näin tieto siirtyy seuraavan luistelijasukupolven vanhemmille. Päävastuun talkootyöstä kantaa hallitus, mutta myös sen ulkopuolella on aktiivisia vanhempia.

Hallitukseen saa lähteä aluksi mukaan kuunteluoppilaana, sillä on selvää, että uutta tietoa tulee paljon.

Kaikkia ei silti tavoiteta, vaikka sitä toivottaisiinkin. Talkoisiin ei silti pakoteta. Vapaaehtoiset ovat pääosin luistelijoiden vanhempia, mutta myös sisaruksia, isovanhempia ja sukulaisia on ollut mukana. Moni isovanhempi leipoo mielellään vaikkapa mokkapaloja näytöstarjoiluun. Talkoolaisten hankkiminen on silti haaste myös Mäntsälässä. Hyvä meininki pyritään pitämään yllä, jotta positiivinen kokemus saisi uudet talkoolaiset osallistumaan uudestaankin.

– On ymmärrettävää, että kaikilla on elämässä paljon menoja. Liiallinen painostus ei ole tuottavaa. Pitää kuitenkin muistaa, että meilläkin koko hallitus toimii täysin vapaaehtoispohjalta. Myös hallituksen jäsenillä on oma työ ja arki. Hommia on pakko jakaa muillekin vanhemmille, jotta kukaan väsähdä, puheenjohtaja Tanja Piirainen toteaa.

Mäntsälän Jäätaiturit järjestää jääshow'n kaksi kertaa vuodessa. Ilman aktiivisia vapaaehtoisia ei näytöksiä syntyisi.
Mäntsälän Jäätaiturit järjestää jääshow’n kaksi kertaa vuodessa. Ilman aktiivisia vapaaehtoisia ei näytöksiä syntyisi.

Riittävän hyvä riittää

Täydellisyyttä ei toiminnassa tavoitella, sillä se toisi mukanaan turhia paineita.

– Paitsi näytöksissä. Niissä olemme vähän perfektionisteja, nauraa varapuheenjohtaja ja valmentajien esihenkilö Marika Souranto.

– Aina pitää olla vähän edelliskertaa hienompaa, jatkavat näytösvastaava Kaisa Juhkov ja puvustusvastaava Satu Ketola pilke silmäkulmassa.

”Täydellisyyttä ei toiminnassa tavoitella, sillä se toisi mukanaan turhia paineita.”

Mäntsälässä järjestetään vuosittain kevät- ja joulunäytökset sekä viime vuosina yhdet isot kisat. Näytöksiä on perinteisesti ollut kaksi, joista toinen, perjantain aamunäytös, on jo vuosia ollut ilmainen kunnan päiväkodeille ja alakouluille. Näytökseen ilmoittaudutaan etukäteen, ja maine on kiirinyt, sillä kaksi viimeisintä näytöstä varattiin täyteen vuorokaudessa. Tänä keväänä seura vastaa kysyntään ja järjestää kaksi ilmaisnäytöstä. Näytökset vaativat paljon talkootyötä, mutta ne nähdään tärkeänä markkinointikanavana. Ne toteutetaan myös halusta tehdä hyvää: kaikilla ei ole varaa ostaa lippuja.

– Järjestämissämme kisoissa tuomarit ovat kehuneet hyvää yhteishenkeämme ja kyselleet, miten saamme sen aikaiseksi. Viime syksynä he ilmoittivat heti halukkuutensa tulla meille tuomariksi myös ensi kerralla, kertoo kilpailuvastaava Jonna Saarimäki-Vire.

Mäntsälän Jäätaiturit järjestää jääshow'n kaksi kertaa vuodessa. Ilman aktiivisia vapaaehtoisia ei näytöksiä syntyisi.
Myös Mäntsälän Jäätaitureiden päävalmenja Cecilia Törn pääsee toisinaan lavastushommiin.

Ei seuraa ilman vapaaehtoisia

Vapaaehtoistyöllä on seuralle valtavan iso merkitys. Vuotuinen varainkeruutavoite on 8 000–10 000 euroa, ja useimmiten siihen päästään. Se vaatii paljon työtä, vanhempien osallistumista ja uusia ideoita. Samat tuotteet eivät myy vuodesta toiseen. Tämän kauden aikana tapahtumista on saatu hyvin tuottoa. Tuottoisin on onnenpyörä, joka esimerkiksi Mäntsälän kunnan joulunavaustapahtumassa keräsi pitkän jonon lapsia odottamaan pyöritysvuoroaan. Talkoista ja varainkeruukampanjoista hyötyvät kaikki harrastajat tasapuolisesti.

”Kilpailut ja näytökset ovat monille suurin motivaattori jatkaa harrastusta.”

– Kilpailut ja näytökset ovat monille suurin motivaattori jatkaa harrastusta. Kannustamme jokaista vanhempaa pohtimaan, mitä jos näytöksiä ja kilpailuja ei olisikaan, puheenjohtaja kertoo.

Hallituksen jäsenet ovat yksimielisiä siitä, että vapaaehtoiset tekevät seuran, joten heistä tulee pitää hyvää huolta.

– Seuratoimintaan lähtemällä ymmärtää, miksi seura toimii niin kuin toimii, mihin seura voi itse vaikuttaa ja mihin taas ei. Kaikkea ei tarvitse tehdä kuten ennen on tehty, vaan käytäntöjä voi muuttaa. Uudet ihmiset tuovat aina mukanaan uusia ideoita ja ajatuksia, ja se on tervetullutta.