Kiss & Cry

"Yhteistyön rakentaminen useamman seuran kanssa on ainoa mahdollisuutemme"

Tikkurila rakentaa muodostelman SM-seniori­joukkuetta

19 kesäkuun, 2024 Kaisa Viitanen Santtu Jaakkola

Tikkurilan Taitoluisteluklubissa käy juuri nyt hyvä kuhina. Seura tavoittelee SM-tason seniorimuodostelmajoukkuetta rakentamalla sille pohjaa aivan uudenlaisella seurayhteistyöllä. Maestrona hankkeeseen on sitoutunut valmentajaguru Anu Oksanen.

Vankkana muodostelmaseurana tunnettu Tikkurilan Taitoluisteluklubi on lähtenyt toteuttamaan vuosikausia seurassa elänyttä haavetta. Sen tarkoitus saada rakennettua SM-seniorijoukkue nopeimmillaan jopa kaudeksi 2025–2026.

– Seurassamme on haaveiltu SM-seniorijoukkueesta jo vuosia, mutta puheet ovat aina jääneet kahvipöytäkeskusteluiksi, mitään konkreettista emme ole ennen tätä kevättä saaneet aikaan, TTK:n puheenjohtaja Ilkka Korhonen kertoo.

Tänä keväänä seura teki rohkean vedon ja otti yhteyttä Anu Oksaseen, yhteen maailman menestyneimmistä lajivalmentajista. Yli 30 vuotta Helsingin Luistelijoissa työskennellyt Anu kiinnostui vantaalaisseuran haaveesta ja erityisesti haaveen toteuttamiseksi suunnitellusta mallista. Toukokuun alusta alkaen seurassa on tapahtunut nopeasti paljon.

Seurojen yhteistyöllä

Tikkurilan Taitoluisteluklubin tavoitteena on rakentaa Suomen seurojen kanssa tiivis ja kaikkia osapuolia hyödyttävä muodostelmaluistelun valmennuksen malli ja sen avulla myös koota kilpajäille uusi suomalainen SM-seniorijoukkue. Ensimmäinen yhteistyökuvio toimii jo Jyväskylän Taitoluisteluseuran kanssa, ja lisää neuvonpitoja käydään koko ajan.

Tikkurilan Taitoluisteluklubi tavoittelee SM-tason muodostelmajoukkuetta, jonka veturiksi on sitoutunut valmentajaguru Anu Oksanen.
Tikkurilan Taitoluisteluklubi tavoittelee SM-tason muodostelmajoukkuetta, jonka veturiksi on sitoutunut valmentajaguru Anu Oksanen.

Mallin mukaan Anu Oksanen ja jatkossa muutkin TTK:n valmentajat vierailevat sovitusti eri seuroissa ammattiapuna, ja lisäksi eri seurojen luistelijat ovat tervetulleita Tikkurilan jäille vierailemaan.

”Yhteistyön rakentaminen useamman seuran kanssa on ainoa mahdollisuutemme saada aikaan Suomeen uusi seniorijoukkue.”

– Syy, miksi halusimme rakentaa tämän mallin, on yksinkertaisesti se, että seurastamme ”karkaa” koko ajan luistelijoita junioreista ja jopa noviiseista, kun meillä ei ole ollut tarjota heille senioripolkua. Yhdestä juniorijoukkueesta – se tiedetään varmasti joka seurassa – ei millään koota seniorijoukkuetta. Yhteistyön rakentaminen useamman seuran kanssa on ainoa mahdollisuutemme saada aikaan Suomeen uusi seniorijoukkue, Ilkka sanoo.

– Ja jotta voi toteuttaa mitään tällaista, johon nyt tähtäämme, täytyy olla vahva keulakuva.

Anulle keulakuvan rooli on erittäin mieluinen.

– Niin Vantaalla kuin koko Suomessa on paljon taitavia ja kunnianhimoisia luistelijoita, jotka ovat luistelleet aina SM-junioritasolle asti, mutta jotka eivät ole nähneet luistelijapolkunsa täydentämistä senioritasolla mahdolliseksi. Mielestäni on todella ikävää, että heiltä on mennyt ohi omasta mielestäni heidän uransa antoisin kokemus.

– Enkä näe tätä projektia ainoastaan suomalaisseurojen keskeisenä, vaan pidän aivan mahdollisena sitäkin, että myös ulkomailta löytyy kiinnostuneita tulijoita.

Rohkeasti liikkeelle

Sekä Ilkka että Anu tietävät mainiosti, että isoja haasteita on edessä. Yksi päivänpolttavimmista on se, että Suomen neljänneksi suurimmassa kaupungissa on vain neljä jäähallia, jolloin jääaika on tiukilla. Tähän ongelmaan on lupa onneksi odottaa ratkaisuja aivan lähivuosina, sillä Vantaalle on luvassa kaksi hallia lisää.

Jääpulan lisäksi Anua valmentajana työllistää kaksi isoa haastetta.

– Seniorijoukkueen perustana pitää tietysti olla luistelijoiden vahva taidollinen pohja, ja sitä lähdemme nyt voimakkaasti kehittämään. Mutta itselläni on myös tavoitteena kasvattaa luistelijoita urheilijuuteen, siihen että luistelijat ymmärtävät huippu-urheilun vaatiman sitoutumisen ja elämäntavan. Sen oppinen vaatii paljon aikaa ja työtä.

Seurajohtajan tehtävänä on miettiä talousasioita, mutta hankkeen taloudelliset seuraamukset ovat ainakin tällä hetkellä Ilkan pienimmät murheet.

– Jos saamme pidettyä luistelijamme ja joukkueet ovat riittävän kokoisina, taloutemme pyörii, koska samalla kun satsaamme seniorijoukkueeseen, muut joukkueet pyörittävät nykyistä paremmin oman taloutensa. Hanke tietysti vaatii ennen pitkää isompaa muodostelman valmentajakuntaa, mutta olen siinäkin luottavainen niin rekrytoinnin kuin kulujen suhteen.

Anu Oksanen on Tikkurilan Taitoluisteluklubin Ice Infinity -juniorijoukkueen päävalmentaja.
Anu Oksanen kuuluu muun muassa Tikkurilan Taitoluisteluklubin Ice Infinity -juniorijoukkueen valmennustiimiin.

Sekä Anulla että Ilkalla toistuu puheissaan useaan kertaan kaksi sanaa: ilo ja rohkeus.

– Villeimmillään olemme asettaneet tavoitteeksi sen, että seniorijoukkue ainakin Elite-kokoisena pystyttäisiin kokoamaan jo tulevana keväänä. Lähdemme siis liikkeelle villin rohkeasti, katsotaan sitten, mitkä realiteetit ovat oikeasti tuolloin, Anu sanoo.

– Emme todellakaan lähde liikkeelle arastellen. Kun meillä oli toukokuussa seuramme muodostelmaluistelun strategiapäivät, esitin siellä tavoitteeksi, että vuonna 2030 seuramme SM-seniorijoukkue olisi kahden parhaan suomalaisseuran joukossa, Ilkka jatkaa nauraen.

Vaikka Tikkurilan Taitoluisteluklubi puhuu omasta seniorijoukkueestaan, lopullista järjestäytymismallia mietitään ja hiotaan niin seuran kuin yhteistyökumppaneiden kesken.

– Ainakin nyt seuraväkemme on ollut sitä mieltä, että lähdemme itse kokoamaan joukkueen, emme tee esimerkiksi Espoon kaltaista ratkaisua, jossa kaksi seuraa perusti yhteisen sennujoukkueen. Mutta päädytään mihin tahansa, haluan korostaa, ettei tarkoituksemme todellakaan ole heikentää muiden seurojen toimintamahdollisuuksia SM-noviisi- ja SM-juniorivaiheessa vaan tarjota mahdollisuuksia jatkopolulle SM-senioreissa aikanaan, Ilkka painottaa.