Kiss & Cry

Menestysjoukkue uuden äärellä

Tiina Turunen ja Maikki Merilehto luottavat Marigold IceUnityn kokemukseen

7 kesäkuun, 2024 Alexandra Limnell

Marigold IceUnityn valmentajat Tiina Turunen ja Maikki Merilehto ovat lähteneet rakentamaan huippujoukkueen käytäntöjä lukuisten keskusteluiden kautta. Kauden joukkueessaan valmentajat arvostavat erityistä innokkuutta ja uteliaisuutta. 

SM-seniorijoukkue Marigold IceUnityn kausi on lähtenyt liikkeelle uudella tiimillä, kun joukkuetta luotsaavat nyt kokeneet muodostelmaluisteluvalmentajat TiinaTurtsiTurunen ja Maikki Merilehto. Kauden vaihteessa Helsingin Luistelijoita edustavan joukkueen pitkäaikainen päävalmentaja Anu Oksanen lopetti tehtävässään ja päävalmentajan pestin otti Marigoldin valmennustiimiin vuosina 2012–2020 kuulunut Tiina. 

”Vaikka Marigold-menneisyys yhdistää, meillä on hyvin eri juttuja tuoda pöytään.”

Tiina ja Maikki kuvailevat olevansa uuden äärellä yhdessä joukkueen kanssa. Tietoista työtä yhteisten käytäntöjen yhtenäistämiseksi on joukkueen kanssa tehty paljon, mikä toisaalta on tavanomainenkin osa muodostelmaluistelun kevätkautta. 

– Sekä Maikin että joukkueen kanssa olemme keskustelleet hyvin paljon siitä, miten haluamme toimia. Emme muuta mitään tapoja itse muutoksen takia, vaan jos jotain lähdetään tekemään eri tavalla, sille löytyy perusteltu syy, Tiina kertaa. 

Maikki korostaa urheilijoiden roolia kaikissa keskusteluissa. Marigold IceUnityssa jatkaa viime kaudelta 20 urheilijaa, joiden kokemus on arvokas työkalu kauden rakentamisessa. Joukkueen pitkää perintöä pidetään arvossa. 

– Muutos tuo mukanaan aina sekä haasteita että uusia mahdollisuuksia. Tahdomme kunnioittaa niitä luistelijoita, jotka ovat tehneet pitkän uran ja arvostamme sitä, mitä Anu on antanut meille kaikille, Maikki sanoo.

Sekä Tiina Turunen että Maikki Merilehto ovat luistelleet urallaan Marigold IceUnityssä, Tiina vuosina 2007–2012 ja Maikki vuosina 2000–2006.
Tiina Turunen ja Maikki Merilehto ovat molemmat luistelleet urallaan Marigold IceUnityssä.

Tuoreet ajatukset innostavat

Sekä Tiina että Maikki ovat luistelleet urallaan Marigold IceUnityssä, Tiina vuosina 2007–2012 ja Maikki vuosina 2000–2006. Valmentajina he tekevät yhteistyötä nyt ensimmäistä kertaa. Helsingin Luistelijoista Tiina siirtyi valmentamaan Kaarinan Dream Edges -joukkueita, Maikki puolestaan on valmentanut niin Yhdysvalloissa Hayden Synchronized Skating -seurassa kuin Espoossakin, jossa hän toimi Lumineers-joukkueen toisena vastuuvalmentajana. Koulutukseltaan Tiina on valtiotieteiden kandidaatti ja Maikki filosofian maisteri. Kummatkin ovat suorittaneet valmentajan ammattitutkinnon. 

– Polkumme ovat hyvin erilaiset. Ehkä sen oman äänen, valmennusfilosofian ja vision löytämisen on osittain tehnyt jossain muualla. Eli vaikka Marigold-menneisyys yhdistää, meillä on hyvin eri juttuja tuoda pöytään. Toisaalta tietyllä tapaa osa meitä on jo joukkueen tekemisessä, koska olemme valmentaneet Marigoldeja aiemminkin, keväällä 2021 viisinkertaisen maailmanmestarijoukkueen valmennustiimiin liittynyt Maikki pohtii. 

”Tällä hetkellä tuntuu tärkeältä keskustella kaikesta ja luoda yhteinen pohja.”

Valmentajakaksikon on ollut helppo löytää yhteisiä suuntaviivoja, mutta päivittäin näkemyksistä syntyy myös keskustelua.

– Tietysti meillä on paljon opittavaa toistemme ajatuksista, siitä, mihin luistelussa kiinnitämme huomiota. Olemme edelleen tutustumisvaiheessa. Ehkä myöhemmin haluamme tehdä työnjakoa, mutta tällä hetkellä tuntuu tärkeältä keskustella kaikesta ja luoda yhteinen pohja, Tiina sanoo. 

Pitkien valmennusurien johdosta kummatkin ovat kokeneet oman ajattelumaailman haastamisen innostavaksi. Esimerkiksi ohjelmaa rakennettaessa lopputulos on usein kahden valmentajan toimintatapojen täysin uudenlainen yhdistelmä. 

Omaperäisyys puhuttelee ohjelmissa

Marigold IceUnity pyrkii alkavan kilpailukauden ohjelmissaan tarinallisuuteen: ohjelmista tulee Tiinan mukaan löytyä merkitys ja tarttumispintaa.

Tiina Turunen (oik.) ja Maikki Merilehto ovat Marigold IceUnityn uusi valmennustiimi.
Tiina Turunen (oik.) ja Maikki Merilehto ovat löytäneet yhteisen sävelen. Eroavista näkemyksistä keskustellaan avoimesti – ja välillä nauretaan isosti.

Valmentajat kertovat SM-hopeamitalistijoukkueen uuden lyhytohjelman olevan teemaltaan ja musiikiltaan jotain, mitä muilta joukkueilta ei voisi odottaa näkevänsä. Sisällöllisesti ohjelmat saattavat tuoda esiin uusia puolia luistelijoista. 

Joukkuettaan Tiina ja Maikki kuvailevat erittäin motivoituneeksi sekoitukseksi uusia kasvoja ja kokeneita urheilijoita. Jokaista jäsentä yhdistää nälkä kehittyä ja olla utelias uuden edessä, minkä valmentajat näkevät tärkeänä valttina. 

– Marigold on ollut teemoihin heittäytyvä ja erilaisia tyylilajeja esittelevä joukkue. Pyrimme pitämään näitä teemoja mukana, koska luistelijatkin ovat niitä nostaneet vahvuuksinamme. Meillä on myös taitava joukkue, joten olemme pohtineet, miten saamme sen luistelullisesti loistamaan parhaalla mahdollisella tavalla, Maikki kertoo. 

Punaisena lankana ohjelmien rakentamisessa on toiminut luistelijoiden osaamisen vahva esille tuominen. Konkreettisia tavoitteita kilpailuihin joukkue ei ole vielä lyönyt lukkoon, mutta yksi pyrkimys on kirkas: hyvä treeniympäristö, jonka hedelmät kantavat pitkälle tulevaisuuteen. 

– Keskeinen tavoitteemme on olla yhtenäinen joukkue, jossa on hyvä työskennellä ja kehittyä. Vaikka tähän kauteen ladataan kaikki mahdollinen potentiaali, tähtää kaikki toiminta myös tulevaisuuteen, Tiina summaa.