Liebenstraum lumosi EM-kilpailujen gaalassa
Hiljattain uransa päätänyt Jenni Saarinen esiintyi pianotaiteilija Éva Polgárin säestämänä
Euroopan mestaruuskilpailujen loppunäytöksessä nähtiin ja kuultiin harvinainen duetto, kun kilpauransa päättänyt taitoluistelija Jenni Saarinen ja Sibelius-Akatemiasta valmistunut pianotaiteilija Éva Polgár esittivät yhdessä Frans Lisztin iki-ihanan Liebenstraumin. Kokemus oli molemmille ainutlaatuinen.
– Sain tietää viikon varoitusajalla, että minut halutaan näytökseen. Kasasin ohjelman kahden ja puolen tunnin harjoittelulla, sillä sen enempää jääaikaa ei herunut. Tein itse koreografian, johon otin sellaisia pätkiä entisistä ohjelmistani, jossa saatoin hyödyntää minulle aina mieluista klassista tyyliä, Jenni Saarinen kertoo.
”Tämä on duetto, koska koreografia kertoo tarinan ja luistelija liikkuu yhdessä musiikin kanssa.”
Idea musiikin ja taitoluistelun yhdistämisestä tuli entiseltä jäätanssin maailmanmestarilta, nykyisin urheilumanagerina toimivalta András Sallaylta, joka asuu Évan kanssa samassa kylässä Unkarissa.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun soitan taitoluistelijan kanssa. Jännittää, mutta positiivisesti, Éva Polgár kertoi ennen näytöstä.
– Tämä on duetto, koska koreografia kertoo tarinan ja luistelija liikkuu yhdessä musiikin kanssa, pianisti jatkaa.
Jenni on esiintynyt livebändin tahtiin kerran aiemmin, Luulajassa Christmas on Ice -show’ssa.
– Se oli makee kokemus ja tästä tulee varmasti vähintään yhtä hieno. Työ alkoi niin, että Éva lähetti mulle äänitteen kappaleesta, ja loin ohjelman sen avulla. Musiikki tuntui heti omalta. Näytöspäivän aamuna testasimme kokonaisuutta ensimmäistä kertaa yhdessä.
Luistelija ja pianisti eivät tunteet toisiaan entuudestaan, mutta se ei pelottanut.
– Uskon, että yhteinen tempo Évan kanssa löytyy helposti. Sovittiin, että jos ohjelmani menee pitkäksi niin Ḗva jatkaa soittamista ja jos lopetan aikaisemmin, jatkan liikettä musiikin mukana, Jenni kertoi ennen ohjelmanumeroa.
Évan haasteet olivat toisenlaiset:
– En pysty katsomaan kovin usein jäälle, koska minun pitää kontrolloida käsiäni, mutta ohjelman alussa ja lopussa pystyn koordinoimaan ajoitusta. Vaikka harjoittelimme vain kerran, meillä on ammattimainen asenne esiintymiseen. Tämä on mahdollisuus tehdä hienoa taikaa yhdessä.
Vielä kerran kotiyleisön eteen
Vaikka Jenni Saarinen ei kaipaa kilpajäille, hän ei sulje täysin pois mahdollisuutta esiintyä vielä joskus näytöksissä. EM-loppunäytös antoi myös Jennille mahdollisuuden hyvästellä kotiyleisö.
– On ihanaa olla mukana näissä kisoissa tätä kautta ja päästä nauttimaan luistelusta suomalaisyleisön edessä. Valitsin gaalaan vanhoista kilpailupuvuista sellaisen, jota olen käyttänyt vähiten ja joka sopii Liebenstraumin tunnelmaan.
”Taitoluistelu on myös taidetta. Luistelijat maalaavat liikkeillään ilmassa ja jäällä.”
Jäähalli ei ole flyygelille ihanteellisin olosuhde. Soitin on Unkarin valtion lahja Suomelle ja Sibelius-Akatemialle vuonna 2017, kun Suomi täytti 100 vuotta. Se viritettiin näytöstä varten kolmasti, vielä kertaalleen harjoitusten jälkeen.
– Jäähalli on uskomattoman iso, flyygelin ääni lentää siellä. Oli elämys kuulla, kuinka piano soi takaisin minulle tässä salissa, Éva hehkuttaa.
– Taitoluistelu on myös taidetta. Luistelijat maalaavat liikkeillään ilmassa ja jäällä, hän kuvailee.
Niin kävi myös EM-kilpailujen loppunäytöksessä. Jennin ja Évan aikaansaama liikkeen ja musiikin taika tenhosi yleisöön ainutlaatuisella tavalla.