Psst!

PSST!

Taitoluistelun EM-kilpailut lähestyvät

3 tammikuun, 2020 Kaisa Viitanen Antti Lehto ja Sari Niskanen

Taitoluistelussa tapahtuu koko ajan – paljon kilpajään ja live-lähetysten ulkopuolella. SkatingFinland.fi-sivuston palsta PSST! tarjoaa säännöllisesti kattauksen ajan puhutuimpiin tapahtumiin, ihmisiin ja ilmiöihin. Palstan toimittaa niin kotimaisen kuin kansainvälisen lajiperheen hyvin tunteva toimittaja Kaisa Viitanen. 

Matkalla Graziin

Mitä pidemmälle uutta vuotta mennään, sitä vahvemmin eurooppalaisten taitoluistelufanien katseet kääntyvät Itävallan toiseksi suurimpaan kaupunkiin, Graziin. Kaupunki isännöi tammikuun viimeisellä täydellä viikolla taitoluistelun EM-kilpailuja.

Jenni Saarinen Kuva Sari Niskanen
PSST! Jenni Saarinen valmistautuu parasta aikaa EM-kilpailuihin harjoittelemalla Saksassa.

Suomesta matkaan valmistautuu kuusihenkinen EM-joukkue. Ja tavanomaista enemmän lienee sakillamme perhosia vatsassa.

Jenni Saarinen on kauden pisterankingissa EM-naisista komeasti kahdeksantena.

Vain Emmi Peltosella, 20, ja Roman Galaylla, 21, on kokemusta EM-jäältä. Emmi Peltosella on puolustettavanaan kolmen aiemman kerran hyvät sijoitukset, viimeksi Emmi oli kahdeksas. Roman taas tähtää viime vuotta selvästi parempiin suorituksiin. Tuolloin Romanin ensireissu EM-kilpailuihin katkesi tylysti lyhytohjelmaan.

Kauden suomalainen kärkinainen Jenni Saarinen, 20, ja kolmannen naispaikan saavuttanut Linnea Ceder, 17, ovat sen sijaan ensi kertaa valmistautumassa EM-jäälle. Sama koskee jäätanssipariamme Yuka Oriharaa,19, ja Juho Piristä, 24.

Erityisesti Jennin EM-esiintyminen kiinnostaa suuresti muitakin kuin suomalaisia. Tamperelainen on kauden pisterankingissa EM-naisista komeasti kahdeksantena.

Kovia tuloksia, rankkoja ratkaisuja

Suuria ennustajan lahjoja ei tarvita, jos uskoo tietävänsä, että Grazissa naisten kilpailun voittaa venäläinen. Tai sitten toinen tai kolmas venäläinen.

Venäjän EM-edustajat Anna Scherbakova, Alena Kostornaia ja Alexandra Trusova ovat kirkkaasti maailman rankingin kärjessä, he kaikki ovat kaudella luistelleet yli 240 pistettä.

Maailmanennätysnainen Alena Kostornaia sijoittui maansa mestaruuskilpailuisssa toiseksi.

Anna, 15, Alena, 16, ja Alexandra, 15, ottivat kärkisijat vuoden lopulla luistelluissa Venäjän mestaruuskilpailuissa. Venäjän tasosta kertoo hyvin se, että peräti kymmenen naista keräsi maan mestaruuskilpailuissa yli 190 pistettä.

Vasta 17-vuotias Zagitova ilmoitti, ettei hänellä ole enää motivaatiota kilpailemiseen, ja vetäytyi ainakin toistaiseksi kilpajäiltä.

Kovilla tuloksilla on valitettavasti hintansa. Loppuvuoden kuumin taitoluistelu-uutinen tuli toissatalven olympiavoittajalta Alina Zagitovalta. Vasta 17-vuotias ilmoitti, ettei hänellä ole enää motivaatiota kilpailemiseen, ja vetäytyi ainakin toistaiseksi kilpajäiltä. Zagitovan ilmoitus herätti Venäjällä ison kuohun, jonka keskellä ei kovia sanoja säästelty.

Lisää vetäytyjiä on saatu sittemmin. Evgenia Medvedevan taistelu kevään arvokisapaikoista katkesi Venäjän mestaruuskisoissa luistinkengän rikkoutumiseen. 20-vuotias ilmoitti saman tien keskittyvänsä nyt vain ensi kaudelle valmistautumiseen. Myös Venäjän mestaruuksissa neljänneksi ja samalla ilman EM-paikkaa jäänyt Elizaveta Tuktamysheva, 23, epäili tuoreeltaan kilpailukautensa ehkä olevan tässä.

Grazissa vai missä?

Itävallan taitoluisteluperhe rakentaa EM-kisojaan innolla ja maan pitkästä lajikulttuurista sloganilla ”fgure skating is coming home” muistuttaen.

Toiset EM-kilpailut pidettiin juuri Itävallassa, Wienissä, vuonna 1892, ja senkin jälkeen Itävalta on toiminut usein EM-isäntänä. Grazissa kilpaillaan kuitenkin nyt ensi kertaa.

Tai tarkasti ottaen ei nytkään kilpailla Grazissa. Kilpailuareena Steiermarkhalle on Swarzlseen alueella, joka sijaitsee itse asiassa itsenäisen kunnan Premstättenin alueella. Se tosin kuuluu kiinteästi Grazin suurkaupunkialueeseen. Kyseessä on siis vastaava asia, jos Helsingin kilpailut pidettäisiin vaikkapa Vantaalla tai Espoossa.

Matkaa Grazin keskustasta hallille on reilut kymmenen kilometriä. Kisaturistien matkaa helpottaa se, että järjestäjä tarjoaa ilmaista shuttle-kuljetusta paikan päälle.

Lue myös
Psst!

PSST! Tuttuja kasvoja uusissa rooleissa

Viveca Lindfors valmentaa Turussa, Tom Dickson Kokkolassa

23 lokakuun, 2020

Psst!

PSST!

Luistelijoiden katse jo vahvasti syksyssä

18 kesäkuun, 2020

Psst!

PSST!

Paljastuksia, vaatimuksia ja kaukokaipuuta

5 kesäkuun, 2020

Psst!

PSST!

Luistelun iloa kesän kynnyksellä

22 toukokuun, 2020

Psst!

PSST!

Ihanaa, vihdoinkin jäätä näkyvissä!

8 toukokuun, 2020

Psst!

PSST!

Verkko ja some pullollaan kotitreenivinkkejä sekä positiivista puhetta

24 huhtikuun, 2020

Psst!

PSST!

Itkun seassa onneksi iloakin

13 maaliskuun, 2020

Psst!

PSST!

Kilpailukauden huippuhetket lähestyvät, mutta mitä tekee koronavirus?

28 helmikuun, 2020

Psst!

PSST!

PM-untuvikkoja ja hävyttömän hintaisia MM-lippuja

7 helmikuun, 2020

Psst!

PSST! Kaikki sedät eivät jaksa heilua

17 tammikuun, 2020

Psst!

PSST!

Jouluksi kotiin – tai sitten ei

20 joulukuun, 2019

Psst!

PSST! Grand Prix -finaali Torinossa

Hei hulinaa Italiassa!

5 joulukuun, 2019

Psst!

PSST!

Kiirettä pukkaa

22 marraskuun, 2019

Psst!

PSST! Kisapuku kuntoon

Luovuutta, hikeä ja strasseja

8 marraskuun, 2019

Psst!

PSST!

Paljon onnea vaan…

25 lokakuun, 2019

Psst!

PSST!

Kaikkea sitä kuulee…

4 lokakuun, 2019

Psst!

PSST, tiesitkö?

Perheessä on aina voimaa

20 syyskuun, 2019