Psst!

PSST!

Jouluksi kotiin – tai sitten ei

20 joulukuun, 2019 Kaisa Viitanen Sari Niskanen

Taitoluistelussa tapahtuu koko ajan – paljon kilpajään ja live-lähetysten ulkopuolella. SkatingFinland.fi-sivuston palsta PSST! tarjoaa säännöllisesti kattauksen ajan puhutuimpiin tapahtumiin, ihmisiin ja ilmiöihin. Palstan toimittaa niin kotimaisen kuin kansainvälisen lajiperheen hyvin tunteva toimittaja Kaisa Viitanen. 

Joulu on mitä vahvimmin perhejuhla. Myös ympäri maailman harjoittelevat luistelijat lentelevät innolla kotiin.

Mai Helske Kuva Sari Niskanen
Espoon Jäätaitureita edustava Mai Helske, 15, on valmentautunut jo useamman vuoden Ranskassa.

Kaikilta ei kuitenkaan kotiin meno jouluksi onnistu. Esimerkiksi jäätanssija Yuka Orihara ei pääse nauttimaan japanilaisesta joulunvietosta, koska heti joulun jälkeen on Suomen maajoukkueen leiritys Vierumäellä. Oriharan perheessä päätettiinkin rakentaa perhejoulu ihmisten, ei paikan ympärille. Yukan äiti ja ystävätär lensivät SM-kilpailujen ajaksi Suomeen, ja joulunpyhät kolmikko puolestaan viettää Belgiassa.

Espoolaisessa Helsken perheessä joulua vietetään yhdessä kotona mitä suurimmalla riemulla. Perhe kun on arjessa hajallaan ympäri Euroopan. 15-vuotias Mai Helske on valmentautunut jo useita vuosia Ranskassa, Annecyn kaupungissa. Lähin turva rohkealle tytölle on Sveitsin Genevessä, jossa Main isä tätä nykyä työskentelee. Perheen äiti ja kolme Maita nuorempaa luistelevaa sisarusta taas hoitavat arjen Suomessa.

Tarpeellinen lahja Oslosta

Taitoluistelussa pohjoismainen kanssakäyminen ja yhteistyö ovat kunniassa. Ihan varmaa ei kuitenkaan ole, kuinka Norjassa suhtaudutaan suomalaisten viimeisimpään yhteydenpitoon.

Tampereen Tappara etsiskeli syksyllä tosissaan uutta yksinluisteluvalmentajaa, koska seuran arvostettu ja suuresti pidetty Maaret Siromaa oli eläköitymässä. Tarpeellinen lahja löytyi Norjasta.

Kolmetoista vuotta Oslossa valmentanut Aleksandr Smokvin muutti lokakuussa Suomeen ja Tapparan uudeksi yksinluistelun vastuuvalmentajaksi. Ukrainalaissyntyinen Aleksandr on kertomansa mukaan kotiutunut mainiosti, mitä nyt suomen kielessä on opettelemista. Onneksi Tapparan luistelijat ovat ottaneet opettajan roolin, ja uusia sanoja jää mieleen joka päivä.

Aleksandr Smokvin luotsasi Tapparan luistelijoita SM-kilpailuissa. Kuvassa Smpokvinin kanssa hienosti juniorityttöjen kuudenneksi luistellut Tilda Liukkonen.
Aleksandr Smokvin luotsasi Tapparan luistelijoita SM-kilpailuissa. Kuvassa Smpokvinin kanssa hienosti juniorityttöjen kuudenneksi luistellut Tilda Liukkonen.

Yhden uuden kielen opetteleminen tuskin on Aleksandr Smokvinille ongelma, sillä hänellä on hyvin kansainvälinen tausta. Hän on nuorempana sekä harjoitellut Yhdysvalloissa että kiertänyt maailmaa näytösjäillä. Norjaakin hän kuulemma snakkaa sujuvasti.

Vahvat suvut samalla jäällä

Taitoluistelun SM-kilpailujen päätteeksi Tikkurilan jäällä nähtiin tunnettujen taitoluistelusukujen sykähdyttävä kohtaaminen.

Anna-Maija Kivimäellä on jääkuningattaren kruunauksesta jo rutiinia, sillä ensimmäisen kerran hän toimi kruunun asettelijana jo 1960-luvulla, kun hän piti omalla urallaan välivuoden.
Anna-Maija Kivimäellä (oik.) on jääkuningattaren kruunauksesta jo rutiinia, sillä ensimmäisen kerran hän toimi kruunun asettelijana jo 1960-luvulla, kun hän piti omalla urallaan välivuoden.

Kolmannen polven taitoluistelija Emmi Peltonen sai kolmannen kerran urallaan kunnian kantaa Jääkuningattaren kruunua naisten mestaruuden merkiksi. Kruunun kiinnitti hänen hiuksiinsa Anna-Maija Kivimäki (o.s. Rissanen), joka 1960-luvulla luisteli neljästi Suomen mestaruuteen.

Luku neljä on merkityksellinen laajemminkin Anna-Maija Kivimäen suvussa. Hänen suvussaan taitoluisteluun tarttui ensimmäisenä legendaarinen Aune Lähteenmäki (o.s. Rissanen), Anna-Maijan täti, ja tällä hetkellä suvussa luistellaan jo neljännessä polvessa.

Löytyihän se koti!

Kansainvälinen taitoluistelumaailma on kantanut huolta siitä, kuinka käy Shoma Unon, joka on yrittänyt selvitä kaudesta ilman valmentajaa. Joulunalus toi helpottavan uutisen. Uno ilmoitti Japanin mestaruuskilpailujen yhteydessä siirtyvänsä pysyvästi Stéphane Lambielin valmennettavaksi. Lambiel, 34, on jo aiemmin auttanut 21-vuotiasta Shomaa.

Kauhua Forssan jäähallissa

Forssan pienehkö jäähalli on toiminut joulun alla vaivihkaa kauhun näyttämönä.

Kaksi vuotta sitten ensi-iltansa saaneen ja useita palkintoja kahmineen kauhuelokuvan ”Kyrsyä – Tuftland” -tiimi työstää parhaillaan uutta kansainvälisille markkinoille suunnattavaa elokuvaa. Fiktiivisen ”Free Skate” -trillerin aiheena on taitoluistelumaailma, myös sen ikävät lieveilmiöt.

Veera W. Vilon käsikirjoittamaa ja Roope Oleniuksen ohjaamaa elokuvaa on kuvattu pitkin vuotta Suomessa, ennen muuta Hämeenlinnassa. Taitavaa stunttia vaativia kohtauksia tehtiin joulun alla Forssan jäähallissa. Jäätähtenä niissä vieraili 21-vuotias belgialainen Loena Hendrickx. Kuvauksissa oli iso joukko forssalaisia avustajina.

Lue myös
Psst!

PSST! Tuttuja kasvoja uusissa rooleissa

Viveca Lindfors valmentaa Turussa, Tom Dickson Kokkolassa

23 lokakuun, 2020

Psst!

PSST!

Luistelijoiden katse jo vahvasti syksyssä

18 kesäkuun, 2020

Psst!

PSST!

Paljastuksia, vaatimuksia ja kaukokaipuuta

5 kesäkuun, 2020

Psst!

PSST!

Luistelun iloa kesän kynnyksellä

22 toukokuun, 2020

Psst!

PSST!

Ihanaa, vihdoinkin jäätä näkyvissä!

8 toukokuun, 2020

Psst!

PSST!

Verkko ja some pullollaan kotitreenivinkkejä sekä positiivista puhetta

24 huhtikuun, 2020

Psst!

PSST!

Itkun seassa onneksi iloakin

13 maaliskuun, 2020

Psst!

PSST!

Kilpailukauden huippuhetket lähestyvät, mutta mitä tekee koronavirus?

28 helmikuun, 2020

Psst!

PSST!

PM-untuvikkoja ja hävyttömän hintaisia MM-lippuja

7 helmikuun, 2020

Psst!

PSST! Kaikki sedät eivät jaksa heilua

17 tammikuun, 2020

Psst!

PSST!

Taitoluistelun EM-kilpailut lähestyvät

3 tammikuun, 2020

Psst!

PSST! Grand Prix -finaali Torinossa

Hei hulinaa Italiassa!

5 joulukuun, 2019

Psst!

PSST!

Kiirettä pukkaa

22 marraskuun, 2019

Psst!

PSST! Kisapuku kuntoon

Luovuutta, hikeä ja strasseja

8 marraskuun, 2019

Psst!

PSST!

Paljon onnea vaan…

25 lokakuun, 2019

Psst!

PSST!

Kaikkea sitä kuulee…

4 lokakuun, 2019

Psst!

PSST, tiesitkö?

Perheessä on aina voimaa

20 syyskuun, 2019