Psst!

PSST!

Luistelijoiden katse jo vahvasti syksyssä

kesäkuu 18, 2020 Kaisa Viitanen Nuriya Pirogova

Taitoluistelussa tapahtuu koko ajan – paljon kilpajään ja live-lähetysten ulkopuolella. SkatingFinland.fi-sivuston palsta PSST! tarjoaa säännöllisesti kattauksen ajan puhutuimpiin tapahtumiin, ihmisiin ja ilmiöihin. Palstan toimittaa niin kotimaisen kuin kansainvälisen lajiperheen hyvin tunteva toimittaja Kaisa Viitanen.

Kilpailemaan vai ei?

Tätä vuotta ei ole päästy edes kesäpäivän seisaukseen, mutta taitoluistelussa katseet ovat kääntyneet syksyyn. Koronan takia osa ennakkotunnelmista on pettymyksen makuisia. Kaikkien suurin huoli kaihertaa kansainvälisiä junioriluistelijoita yksinluistelussa, pariluistelussa ja jäätanssissa.

Viime kaudella suomalaisista parhaan tuloksen JGP:ssä teki Linnea Ceder sijoittumalla kahdeksanneksi syyskuussa Venäjän osakilpailussa uudella ennätyksellään. Vieressä valmentaja Virpi Horttana.

Seitsemän kilpailun sarjaksi kaavailtu Junior Grand Prix on vaikeuksissa. Kaksi ensimmäistä kilpailua Kanadassa ja Slovakiassa peruttiin koronan vuoksi jo aiemmin keväällä, näinä päivinä odotetaan tietoa syyskuuksi kaavaillun Unkarin JGP-kilpailun kohtalosta.

Mitä vähemmän kilpailuja, sen harvempi nuori pääsee kokeilemaan JGP-jäälle teriensä kantavuutta. Kansainvälinen luisteluliitto ISU on pyrkinyt ratkomaan pulmaa, ja uudeksi JGP-kaupungiksi on jo saatu Riika Latviassa.

Junior Grand Prix on ollut merkittävä näytön paikka myös suomalaisluistelijoille. Aikanaan finaaliin asti ovat yltäneet Susanna Pöykiö, Ari-Pekka Nurmenkari, Kiira Korpi ja Jenni Vähämaa.

Myös varttuneemmat luistelijat huolehtivat syksystä. Senioreiden GP-paikan saaneita luistelijoita ei ole vielä julkaistu. Moni on myös miettinyt sitä, kuinka käy sarjan aloittajaksi aiotun Yhdysvaltain kilpailun.

Sama mietintä käy Challenger-sarjaan tähtäävien luistelijoiden mielessä. Syyskuulle ajoitettuja Asian Openia ja Nepela Memorialia ei luistella, muitakin peruutuksia pidetään mahdollisena. Näinköhän käy, että Suomen Challenger, Finlandia Trophy Espoo, on sarjan käynnistäjä?

Menisin kun pääsisin

Tähän aikaan maailman huippuluistelijat ilmoittelevat yleensä ahkeraan valmennuskuvioidensa muutoksista. Korona on kuitenkin hiljentänyt vaihtopörssiä.

Yksi tähti kuitenkin odottelee malttamattomana matkustusrajoitusten höllentymistä. Japanin Rika Kihira siirtyy osin valmentautumaan Kanadaan kuuluisan Brian Orserin talliin. Hänen päävalmentajanaan kotimaassa pysyy Mie Hamada.

Kihira juhli toissa kaudella naisten Grand Prix -finaalin voittoa mutta joutui viime talvena Torinossa huomaamaan kolmen kovan venäläisen menevän tuloslistalla heittämällä ohi. Nyt Kihiralla onkin suunnitelmissa hakea Orserilta lisäoppia ennen muuta hyppyjensä, piruettiensa ja askeleidensa vaikeuttamiseen. 17-vuotiaan tähtäin on luonnollisesti vuoden 2022 olympialaisissa.

Rika Kihiran tavoitteena on päästä Kanadaan mahdollisimman nopeasti, ehkä jopa jo heinäkuussa.

Energiavarastot tankattu

Korona iski keväällä suomalaisiin urheiluseuroihin musertavankin kovaa, mutta ainakin taitoluisteluseurat ovat näyttäneet saaneen muutamassa viikossa tankattua energiavarastot taas täyteen. Seuroissa on polkaistu mitä erilaisimpia kesäleirejä ja muita treenimahdollisuuksia käyntiin kerrassaan uskomattomalla vauhdilla. Lisäksi seurat ovat aloittaneet sivuillaan talvikauden tarjontansa markkinoinnin huomattavan aikaisin.

Toki markkinoinnissa on huolen kirjoma reunus. Taitoluistelu on koko kuluneen vuoden ollut ikävien uutisten aiheena, ja seuroissa jännitetään, kuinka paljon se syksyllä näkyy ennen muuta luistelukoulujen ilmoittautumismäärissä.

Lue myös
Psst!

PSST! Tuttuja kasvoja uusissa rooleissa

Viveca Lindfors valmentaa Turussa, Tom Dickson Kokkolassa

lokakuu 23, 2020

Psst!

PSST!

Paljastuksia, vaatimuksia ja kaukokaipuuta

kesäkuu 5, 2020

Psst!

PSST!

Luistelun iloa kesän kynnyksellä

toukokuu 22, 2020

Psst!

PSST!

Ihanaa, vihdoinkin jäätä näkyvissä!

toukokuu 8, 2020

Psst!

PSST!

Verkko ja some pullollaan kotitreenivinkkejä sekä positiivista puhetta

huhtikuu 24, 2020

Psst!

PSST!

Itkun seassa onneksi iloakin

maaliskuu 13, 2020

Psst!

PSST!

Kilpailukauden huippuhetket lähestyvät, mutta mitä tekee koronavirus?

helmikuu 28, 2020

Psst!

PSST!

PM-untuvikkoja ja hävyttömän hintaisia MM-lippuja

helmikuu 7, 2020

Psst!

PSST! Kaikki sedät eivät jaksa heilua

tammikuu 17, 2020

Psst!

PSST!

Taitoluistelun EM-kilpailut lähestyvät

tammikuu 3, 2020

Psst!

PSST!

Jouluksi kotiin – tai sitten ei

joulukuu 20, 2019

Psst!

PSST! Grand Prix -finaali Torinossa

Hei hulinaa Italiassa!

joulukuu 5, 2019

Psst!

PSST!

Kiirettä pukkaa

marraskuu 22, 2019

Psst!

PSST! Kisapuku kuntoon

Luovuutta, hikeä ja strasseja

marraskuu 8, 2019

Psst!

PSST!

Paljon onnea vaan…

lokakuu 25, 2019

Psst!

PSST!

Kaikkea sitä kuulee…

lokakuu 4, 2019

Psst!

PSST, tiesitkö?

Perheessä on aina voimaa

syyskuu 20, 2019