Psst!

PSST!

Itkun seassa onneksi iloakin

13 maaliskuun, 2020 Kaisa Viitanen Teijo Kurkinen ja Antti Lehto

Taitoluistelussa tapahtuu koko ajan – paljon kilpajään ja live-lähetysten ulkopuolella. SkatingFinland.fi-sivuston palsta PSST! tarjoaa säännöllisesti kattauksen ajan puhutuimpiin tapahtumiin, ihmisiin ja ilmiöihin. Palstan toimittaa niin kotimaisen kuin kansainvälisen lajiperheen hyvin tunteva toimittaja Kaisa Viitanen.

Taitoluistelun kilpailukausi sai varsin itkuisen päätöksen. Montrealiin suunnitellut jäätanssin, pariluistelun ja yksinluistelun MM-kilpailut peruttiin koronan takia aivan viime hetkillä, ja myös Lake Placidin muodostelmaluistelun MM-mittelöt näyttävät kokevan saman kohtalon. Onneksi kauden päätökseen mahtuu myös ilonpilkahduksia.

Lämmin tunnelma, toivottavasti ei!

Vuonna 1896 käynnistyneet taitoluistelun MM-kilpailut on peruttu historiansa aikana vain 16 kertaa. Merkittävimmät peruuttajat ovat olleet ensimmäinen ja toinen maailmansota. Vuonna 1961 kisat sulki tragedia, kun Yhdysvaltojen koko taitoluistelujoukkue kuoli matkalla kisoihin lento-onnettomuudessa, ja nyt areenat sulkeutuvat koronan takia.

Junioreiden kaikkien aikojen ensimmäisen Challenger-sarjan kilpailun Kaliforniassa voittanut Team Mystique jatkoi vahvaa esitystä ja vei sarjansa voiton 2. SM-valintakilpailuissa.
Junioreiden MM-kilpailuissa Suomea edustavat HSK:n Team Unique ja HTK:n Team Fintastic.

Korona-virus varjosti jo viikko sitten Tallinnassa luisteltuja taitoluistelun junioreiden MM-kilpailuja. Niin kilpailijoilta, muilta akkreditoiduilta kuin yleisöltä mittailtiin ruumiinlämpöä ja käsidesiä oli esillä ympäri hallin. Halauksia ja poskisuudelmia näkyi normaalia vähemmän niin käytävillä, katsomossa kuin myös katsojia aina kiinnostavalla kiss&cry -penkillä.

Sama on edessä tänä viikonloppuna muodostelmajunioreiden MM-kilpailuissa Ison-Britannian Nottinghamissa. Siellä on myös normaalia vähemmän kilpailijoita, sillä kolme maata – Ranska, Japani ja Italia – pitävät joukkueensa poissa kisoista.

MM-edustajat maanpaossa

Kuva Daniel Grasslin Instagramista @daniel.grassl_official

Monessa maassa pyrittiin turvaamaan MM-edustajien matka kisoihin ennalta. Esimerkiksi Italiassa, jossa korona on jyllännyt eurooppalaisittain kovimmin, valtaosa luistelijoista lähti hyvissä ajoin evakkoon harjoittelemaan Kanadaan. MM-joukkueen nuorimmat, 17-vuotias Daniel Grassl ja 16-vuotias Alessia Tornaghi puolestaan tekivät kiertomatkaa maailmalla. He tulivat ajoissa Tallinnaan junioreiden MM-kisoihin ja jatkoivat sieltä suoraan Kanadaan.

” Pray for my country and for rest of the world.”

Danielin some-päivitys Tallinnasta oli riipaiseva: ” Pray for my country and for rest of the world.”

Italialaisilla ei ole vielä tietoa, miten ja milloin he pääsevät Kanadasta takaisin kotiin.

Sohvaperunana on hyvä olla

Maailman ehkä tunnetuin jäätanssikeskus, Marie-France Dubreuilin, Patrice Lauzonin ja Romain Haguenauerin luotsaama Montrealin jääakatemia päätti heti MM-peruutuksen tultua tarjota taitoluistelufaneille lohtua ja iloa. Se rykäisi oitis maailmalle torstaina Facebookissa ensiesitetyn livefeedin, I.AM #forwardlooking, jossa kaikki keskuksen huippuparit esiintyivät. Kansainvälinen lajiperhe otti uutisen ja feedin vastaan liikutuksesta kyynelehtien.

HTK:n MiniMints voitti kansallisten sarjojen loppukilpailun Turussa. Kuva Teijo Kurkinen
HTK:n MiniMints tuuletti minorisarjan voittoa varapokaalilla.
Kuva Teijo Kurkinen / @magnumkuva

PSST! Ilo ei pokaaliin kaadu

Suomessa maaliskuun suurin luistelutapahtuma oli viikonloppuna käyty muodostelmaluistelun kansallisten sarjojen kilpailu. Turussa jäällä oli 84 kansallisten sarjojen joukkuetta sekä lisäksi SM-noviisien ja -junioreiden hopeafinalistit.

Helsingin Taitoluisteluklubin joukkueilla on tällä kaudella mennyt SM-sarjoissa mahtavasti. Rockettes voitti Suomen mestaruuden senioreissa, Fintastic junioreissa ja Finettes noviiseissa. Turussa MiniMints täydensi HTK:n juhlaa ottamalla voiton kansallisen sarjan minoreissa.

Joukkue oli luonnollisesti ratketa riemusta. Eikä iloa himmentänyt se, että palkintojenjaossa MiniMints sai tutun kiertopalkinnon sijaan pideltäväkseen oudon näköisen pokaalin. Viime kevään voittajajoukkue, HSK:n Team Sympatique ei ollut onnistunut löytämään hallussaan ollutta kiertopalkintoa kisaviikonlopuksi, joten joukkue oli hankkinut Turkuun tilapäisen korvaajapokaalin. Reilu teko.

Lue myös
Psst!

PSST! Tuttuja kasvoja uusissa rooleissa

Viveca Lindfors valmentaa Turussa, Tom Dickson Kokkolassa

23 lokakuun, 2020

Psst!

PSST!

Luistelijoiden katse jo vahvasti syksyssä

18 kesäkuun, 2020

Psst!

PSST!

Paljastuksia, vaatimuksia ja kaukokaipuuta

5 kesäkuun, 2020

Psst!

PSST!

Luistelun iloa kesän kynnyksellä

22 toukokuun, 2020

Psst!

PSST!

Ihanaa, vihdoinkin jäätä näkyvissä!

8 toukokuun, 2020

Psst!

PSST!

Verkko ja some pullollaan kotitreenivinkkejä sekä positiivista puhetta

24 huhtikuun, 2020

Psst!

PSST!

Kilpailukauden huippuhetket lähestyvät, mutta mitä tekee koronavirus?

28 helmikuun, 2020

Psst!

PSST!

PM-untuvikkoja ja hävyttömän hintaisia MM-lippuja

7 helmikuun, 2020

Psst!

PSST! Kaikki sedät eivät jaksa heilua

17 tammikuun, 2020

Psst!

PSST!

Taitoluistelun EM-kilpailut lähestyvät

3 tammikuun, 2020

Psst!

PSST!

Jouluksi kotiin – tai sitten ei

20 joulukuun, 2019

Psst!

PSST! Grand Prix -finaali Torinossa

Hei hulinaa Italiassa!

5 joulukuun, 2019

Psst!

PSST!

Kiirettä pukkaa

22 marraskuun, 2019

Psst!

PSST! Kisapuku kuntoon

Luovuutta, hikeä ja strasseja

8 marraskuun, 2019

Psst!

PSST!

Paljon onnea vaan…

25 lokakuun, 2019

Psst!

PSST!

Kaikkea sitä kuulee…

4 lokakuun, 2019

Psst!

PSST, tiesitkö?

Perheessä on aina voimaa

20 syyskuun, 2019