Henkilöt

Japanilaiset Shoma Uno ja Sota Yamamoto:

Kaksintaistelu jatkuu jälleen

4 marraskuun, 2019 Kaisa Viitanen Sari Niskanen

Moni taitoluistelua seuraava muistaa vieläkin syksyn 2014 ja silloin junioreiden Grand Prix -finaalissa kaksoisvoiton ottaneiden Shoma Unon ja Sota Yamamoton hienon kaksinkamppailun. Tällä kaudella miehet kohtaavat jälleen, monella tapaa uusissa asetelmissa.

Syyskaudella 2014 tuolloin jo tuttu juniorilupaus Shoma Uno ja häntä pari vuotta nuorempi Sota Yamamoto luistelivat Grand Prix -kilpailunsa loistavasti; molemmat Nagoyan pojat selvittivät tiensä junioreiden GP-finaaliin Barcelonaan. Finaalissa taitoluistelukärpäsen puremat japanilaisfanit saivat lisää riemun aihetta: Shoma voitti ja Sota otti hopeaa. Japani juhli ensi kertaa kahta poikien GP-mitalia.

”Vaikka vamma olisi jo parantunut, se pysyy mielessä. On löydettävä tasapaino menneen ja nykyisen välille.”

Myös kansainväliset lajifanit riemuitsivat. Pojat olivat kiinnostavia, taitavia ja niin perin erilaisia. Piskuinen Shoma Uno oli jo teinipoikana pehmeästi liukuva jäätaiteilija. Pitkänhuiskea Sota Yamamoto taas näytti ennen muuta käyvän sotaa painovoiman kanssa: aina vain korkeampia ja komeampia hyppyjä.

Ei ollut mikään ihme, että nämä mainiot pojat olivat mitaleilla myös saman kauden junioreiden MM-kisoissa.

Lajiperhe odotti innolla nuorukaisten kohtaamista miesten kansainvälisillä jäillä. Sitä täytyi kuitenkin odottaa aina tämän syksyn Finlandia Trophyyn asti.

Seuraavalla kaudella Sota Yamamoto jatkoi vielä junioritasolla, Shoma Uno loisti jo aikuisten kilpajäillä. Yamamoton suunnitelmat samaan hyppyyn katkesivat maaliskuussa 2016 pahaan nilkkamurtumaan. Sillä aikaa, kun Sotan oli pakko antaa toipumiselle aikaa, Shoma luisteli olympiahopealle ja kahdesti MM-hopealle.

Taistelija on palannut

Tätä nykyä 19-vuotias Sota Yamamoto palasi kilpajäille viime kaudella, mutta vasta nyt hän kokee olevansa valmis pidemmällekin.

– Jokainen, joka on kokenut saman, tietää, että vaikka vamma olisi jo parantunut, se pysyy mielessä. On löydettävä tasapaino menneen ja nykyisen välille. Tällä kaudella olen jo varmempi, ja odotan kaudelta paljon.

Yamamotoa huvitti, kun hän kuuli Finlandia Trophyssa, mitä hänen etunimensä suomen kielessä tarkoittaa. Hän kun käy juuri nyt sotaa itsensä kanssa.

– Yritän kovasti vaikeuttaa hyppyjäni. Totta kai osaan ne, mutta on eri asia saada ne sujuvaksi ohjelmiin. Haluan olla aina vain parempi kauden kehittyessä.

Sota Yamamoto johti Finlandia Trophyn miesten kilpailua lyhytohjelman jälkeen ennen Shoma Unoa. Yamamoton ohjelmassa nähtiin kaksi lennokasta neloishyppyä sekä kolmoisakseli. 

Vaikka Sota Yamamoto sijoittui Finlandia Trophyn kakkoseksi, miestä kirvelsivät eritoten vapaaohjelman kaatumiset. Hän muisti itsekin nuoren pojan tinkimättömät puheensa.

– Haluan yhä tehdä ohjelmani ilman teknisiä virheitä.

Vaikka Yamamotossa on paljon samaa kuin pikkupojassa, uuttakin puolta hänestä nähtiin Espoossa. Hän on vaihtanut koreografia, ja Pasquale Camerlengon kanssa työstetyt ohjelmat tuovat uudenlaista vivahteikkuutta miehen luisteluun.

– Jo lajimme nimi – monissa eri kieliversioissa – kertoo sen, että kaikki haluavat nähdä muutakin kuin teknistä suorittamista.

Itseään etsimässä

Myös 21-vuotiaan Shoma Unon maailmassa on tapahtunut paljon.

Shoma Unolla ei ole tällä hetkellä valmentajaa, mutta mies kertoi Finlandia Trophyssa, että ensi kaudella tilanne korjaantuu.

Kesäkuussa Uno ilmoitti yllättäen päättävänsä työn häntä lapsesta asti valmentaneiden Machiko Yamadan ja Mihoko Higuchin kanssa. Myöhemmin hän täsmensi, ettei hänellä ole valmentajaa lainkaan, vain hypyissä hän tukeutuu Takeshi Hondan apuun. Shoma puhui itsensä etsimisen kaudesta.

Finlandia Trophyssa taitoluistelun pikkujättiläinen istui kiss & cryssa hyvin yksinäisen oloisena. Hukassa olemisen tunnelma häivähteli myös jäällä.

– Olen jo oppinut, kuinka tärkeä valmentaja on. Ensi kaudella tarvitsen todellakin valmentajan itselleni, Shoma Uno kommentoi hymyillen mutta tosissaan.

Vaikka Uno voitti Finlandia Trophyn, tulos jäi yli 30 pistettä hänen parhaastaan.

– Nykykunnossani tein ehkä parhaimpani. Mutta se ei riitä. Pitää harjoitella enemmän.

Uudet ohjelmansa Shoma Uno teki vasta elokuussa. Lyhytohjelma Great Spirit on Shae-Lynn Bournen käsialaa.

– Great Spirit oli näytösmusiikkini viime kaudella. Monet sanoivat minulle, että sitä kannattaisi käyttää myös ohjelmamusiikkina. En ollut ensin vakuuttunut, mutta tein kuitenkin tämän valinnan.

Vapaaohjelman takana on David Wilson. Molemmat ohjelmat hyödyntävät nykymusiikkia ja käyttävät sen mukaista liikekieltä, mikä on uutta Unolle.

Taistelu arvokisaedustuksista

Shoma Uno osallistuu tänä syksynä Ranskan ja Venäjän GP-kilpailuihin, Sota Yamamoto on saanut Japanin GP-paikan. Grand Prix -sarjan jälkeen miehillä on iso haaste: Japanin mestaruuskilpailut. Ne ratkaisevat paljon arvokisavalinnoissa. Yamamotolla aikuisten arvokisat ovat vielä kokematta.

– En vielä ole sillä tasolla, että edes kuvittelisin pystyväni kilpailemaan Shoma Unoa vastaan. Mutta ehkä tulevaisuudessa pystyn vielä taistelemaan tasavertaisena Shoman kanssa.

Lue myös
Kiss & Cry

Kiinalaisopiskelijat hakivat oppia olympialaisiin Finlandia Trophysta

24 lokakuun, 2019

Henkilöt

Kirjailija Leena Lehtolainen Finlandia Trophyn mediatiimissä:

”Taitoluistelu on minulle elämänmittainen rakkaus”

18 lokakuun, 2019

Kiss & Cry

Muodostelmakausi starttasi Finlandia Trophyssa

Dramaattisia teemoja ja tummia pukuja

16 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Alena Kostornaialle naisten sarjan kultaa

Jenni Saarinen ennätyspisteillä neljänneksi

13 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Jäätanssin voitto Yhdysvaltoihin

Yuka Orihara ja Juho Pirinen sijalle seitsemän

13 lokakuun, 2019

Kiss & Cry

Maailmaa kiertänyt Kanadan lippu palasi Suomeen

13 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo

Muodostelma­luistelukilpailun voittoon Venäjän Paradise – Helsinki Rockettes paras suomalainen

12 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo

Shoma Uno vei miesten sarjan voiton Japaniin

12 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo

Pariluistelun kaksoisvoitto Venäjälle

12 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Jäätanssijat aloittivat Finlandia Trophyn toisen päivän

Yuka Orihara ja Juho Pirinen ensi kertaa kotiyleisön edessä

12 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy käyntiin

Maailmantähdet säihkyivät espoolaisjäällä

11 lokakuun, 2019

Kiss & Cry

Jättiyllätys Finlandia Trophyssa:

Adam Rippon palasi Espooseen

11 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Special Olympics -luistelijat nauttivat Finlandia Trophyn jäällä

11 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo

Suomalais­luistelijat innokkaina kilpailuun

10 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Vammaiset taitoluistelijat kilpailevat historiallisesti Finlandia Trophyssa

9 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoon osallistujat julki

20 syyskuun, 2019