Kolme joukkuetta ja 72 luistelijaa jäällä
Muodostelmaluistelijat loistivat Grand Prix Espoon gaalassa
Grand Prix Espoo huipentui upeaan päätösgaalaan sunnuntaina 19.11.2023. Kilpailun osallistujien ohjelmien lisäksi jäällä nähtiin myös näyttävä muodostelmaluistelun erikoisnumero, jossa SM-juoniorisarjan joukkueet Reflections, Team Mystique ja Valley Bay Synchro pääsivät näyttämään taitojaan. Elämys oli hieno paitsi yleisölle myös mukana olleille luistelijoille ja heidän valmentajilleen.
Esityksen valmistelu alkoi pari kuukautta ennen gaalaa, kun Suomen Taitoluisteluliitosta otettiin yhteyttä Helsingfors Skridskoklubbenin päävalmentajaan Mirjami Penttiseen. Esiin nousi ajatus siitä, että mukaan voitaisiin pyytää useita joukkueita, mikä lisäisi esityksen näyttävyyttä. Espoossa järjestettyjen kilpailujen loppuhuipennukseen päätettiin siis pyytää mukaan myös Espoon Taitoluisteluklubi ja Espoon Jäätaiturit. Valmentajista projektiin osallistuivat Mirjami Penttisen lisäksi Sara Huuskonen, Anna Karjalainen, Henriikka Latva, Jenni Rahko ja Laura Seise.
– Meidän yhteistyö sujui ihan loistavasti. Työnjako rakentui luontevasti, ratkaisuja tehtiin nopeasti ja kommunikaatio toimi hienosti niin chatissä kuin yhteisissä harjoituksissakin, Mirjami kiittää.

Hyvin suunniteltu oli puoliksi tehty
Keskelle kisakautta osunut näytösesiintyminen piti saada kasaan mahdollisimman vähällä työllä ja harjoittelulla. Sen vuoksi pohjatyö tehtiin napakasti ja huolellisesti, jotta valmista tulisi nopeasti, kun harjoittelu aloitettaisiin. Suomalainen ylpeydenaihe Daruden Sandstorm on soinut jo useammassa GP-gaalassa ja tällä kertaa se otettiin muodostelmaluisteluesityksen vauhdittajaksi.
– Kappale sopi esitykseen erinomaisesti. Kun tällaista ohjelmaa suunnitellaan yli 70 luistelijalle, on tärkeää, että musiikin tempo on todella helppo, Mirjami toteaa.

Team Mystiquea valmentava Mirjami kertoo, että esimerkiksi hänen joukkueensa käytti harjoitteluun vain muutamia 10–15 minuutin pätkiä omista harjoituksistaan. Ohjelmanumerossa hyödynnettiin osia kaikkien kolmen joukkueen omista kilpailuohjelmista ja näiden lisäksi yleisölle tarjoiltiin muutamia muodostelmaluistelun elementtejä, joista vaikuttavin oli lopun jättipiiri.
Yhdessä joukkueet harjoittelivat vain tunnin esitysviikolla. Tässä harjoituksessa pistettiin yhteen erikseen harjoitellut pätkät ja varmistettiin kokonaisuuden toimivuus. Lisäksi Metro Areenalla pidettiin sunnuntaiaamuna gaalan kenraaliharjoitus.
Viisi päivää ennen h-hetkeä pidetyssä joukkueiden yhteisharjoituksessa kuultiin jo viidenkymmenen minuutin kohdalla esitystä koordinoineen Mirjamin ”Se on valmis!” -huudahdus, ja nähtiin valmentajien toisilleen antamat ylävitoset.
– Yhteisharjoituksissa oli todella rento ja yhteisöllinen fiilis. Oli kiva huomata, miten helposti ja nopeasti saatiin kokonaisuus toimimaan, vaikka jäällä oli samanaikaisesti niin paljon luistelijoita, sanoo Valley Bay Synchron kapteeni Olivia Hyttinen.
Yhteisharjoituksissa yksi valmentaja ohjeisti osaa luistelijoista ja toinen toisia. Harjoitus eteni joustavasti ja päätökset tehtiin yhdessä ”lennosta”.
Luistelijat nauttivat erityisestä päivästään
Esiintyminen GP-gaalassa toi omissa, erillisissä kilpailuissaan käyvät muodostelmaluistelijat osaksi isoa taitoluisteluyhteisöä. Kaikkien joukkueiden kapteenit kiittelevät kilvan sitä, kuinka unohtumaton kokemus päivä Metro Areenalla oli.
– Oli hienoa päästä seuraamaan GP-kisojen humua kulissien takaa. Tällaiset tilaisuudet ovat ainutlaatuisia ja niistä pitää muistaa nauttia, iloitsee Reflectionsin kapteeni Ada Karhu.
Kapteeneiden puheissa vilahtelevat gaalassa esiintyneiden luistelijoiden upeat ohjelmat sekä show’n poikkeuksellisen näyttävät puitteet näytösvaloineen. Kilpailukaudella luistelijat ovat tottuneet hiomaan ohjelmiensa pienimpiäkin yksityiskohtia kerta toisensa jälkeen. Tästä GP-kokemus poikkesi huomattavasti ja vaihtelu oli luistelijoista virkistävää.
”Onnistuminen on hyvä osoitus siitä, kuinka paljon meillä osataan, kun tällaisella vauhdillakin saadaan aikaiseksi näin kivaa jälkeä.”
– GP-gaalassa esiintyminen oli kivalla tavalla erilaista kuin normaali kisaaminen, johon me olemme tottuneet. Erityistä oli myös se, että pääsimme luistelemaan muiden joukkueiden kanssa ja tekemään yhdessä yksi hieno, iso ohjelma, Team Mystiquen kapteeni Peppi Kinnunen summaa kokemusta.
Yhdenmukaisuuden vuoksi mustissa kilpailuharjoituspuvuissaan esiintyneet luistelijat saivat hiuksiinsa kirkkaanväriset nauhat ja gaalan finaalissa heilutettavaksi valomiekat. Kokonaisuus oli visuaalisesti vaikuttava ja viihdytti varmasti katsojia Espoo Metro Areenan lisäksi myös niissä yli 50 maassa, joihin Grand Prix -kilpailu televisioitiin.
– Kokemus oli meille kaikille tosi palkitseva. Onnistuminen on hyvä osoitus siitä, kuinka paljon meillä osataan, kun tällaisella vauhdillakin saadaan aikaiseksi näin kivaa jälkeä, Mirjami painottaa ja kiittää vielä kerran kaikkia mukana olleita hyvästä yhteistyötä.