Tapahtumat

Kolme joukkuetta ja 72 luistelijaa jäällä

Muodostelma­luistelijat loistivat Grand Prix Espoon gaalassa

22 marraskuun, 2023 Johanna Kaalikoski Johanna Kaalikoski ja Antti Lehto

Grand Prix Espoo huipentui upeaan päätösgaalaan sunnuntaina 19.11.2023. Kilpailun osallistujien ohjelmien lisäksi jäällä nähtiin myös näyttävä muodostelmaluistelun erikoisnumero, jossa SM-juoniorisarjan joukkueet Reflections, Team Mystique ja Valley Bay Synchro pääsivät näyttämään taitojaan. Elämys oli hieno paitsi yleisölle myös mukana olleille luistelijoille ja heidän valmentajilleen.

Esityksen valmistelu alkoi pari kuukautta ennen gaalaa, kun Suomen Taitoluisteluliitosta otettiin yhteyttä Helsingfors Skridskoklubbenin päävalmentajaan Mirjami Penttiseen. Esiin nousi ajatus siitä, että mukaan voitaisiin pyytää useita joukkueita, mikä lisäisi esityksen näyttävyyttä. Espoossa järjestettyjen kilpailujen loppuhuipennukseen päätettiin siis pyytää mukaan myös Espoon Taitoluisteluklubi ja Espoon Jäätaiturit. Valmentajista projektiin osallistuivat Mirjami Penttisen lisäksi Sara Huuskonen, Anna Karjalainen, Henriikka Latva, Jenni Rahko ja Laura Seise.

– Meidän yhteistyö sujui ihan loistavasti. Työnjako rakentui luontevasti, ratkaisuja tehtiin nopeasti ja kommunikaatio toimi hienosti niin chatissä kuin yhteisissä harjoituksissakin, Mirjami kiittää.

Valmentajat Mirjami Penttinen (oik.), Jenni Rahko, Anna Karjalainen, Laura Seise ja Sara Huuskonen yhteisharjoituksissa.
Valmentajat Mirjami Penttinen (oik.), Jenni Rahko, Anna Karjalainen, Laura Seise ja Sara Huuskonen yhteisharjoituksissa.

Hyvin suunniteltu oli puoliksi tehty

Keskelle kisakautta osunut näytösesiintyminen piti saada kasaan mahdollisimman vähällä työllä ja harjoittelulla. Sen vuoksi pohjatyö tehtiin napakasti ja huolellisesti, jotta valmista tulisi nopeasti, kun harjoittelu aloitettaisiin. Suomalainen ylpeydenaihe Daruden Sandstorm on soinut jo useammassa GP-gaalassa ja tällä kertaa se otettiin muodostelmaluisteluesityksen vauhdittajaksi.

– Kappale sopi esitykseen erinomaisesti. Kun tällaista ohjelmaa suunnitellaan yli 70 luistelijalle, on tärkeää, että musiikin tempo on todella helppo, Mirjami toteaa.

Muodostelmaluistelijat ehtivät harjoitella esitystään yhdessä vain kerran ennen galaa.
Reflections-, Team Mystique- ja Valley Bay Synchro -joukkueiden muodostelmaluistelijat yhteisharjoituksissa ennen gaalaa.

Team Mystiquea valmentava Mirjami kertoo, että esimerkiksi hänen joukkueensa käytti harjoitteluun vain muutamia 10–15 minuutin pätkiä omista harjoituksistaan. Ohjelmanumerossa hyödynnettiin osia kaikkien kolmen joukkueen omista kilpailuohjelmista ja näiden lisäksi yleisölle tarjoiltiin muutamia muodostelmaluistelun elementtejä, joista vaikuttavin oli lopun jättipiiri.

Yhdessä joukkueet harjoittelivat vain tunnin esitysviikolla. Tässä harjoituksessa pistettiin yhteen erikseen harjoitellut pätkät ja varmistettiin kokonaisuuden toimivuus. Lisäksi Metro Areenalla pidettiin sunnuntaiaamuna gaalan kenraaliharjoitus. 

Viisi päivää ennen h-hetkeä pidetyssä joukkueiden yhteisharjoituksessa kuultiin jo viidenkymmenen minuutin kohdalla esitystä koordinoineen Mirjamin ”Se on valmis!” -huudahdus, ja nähtiin valmentajien toisilleen antamat ylävitoset. 

– Yhteisharjoituksissa oli todella rento ja yhteisöllinen fiilis. Oli kiva huomata, miten helposti ja nopeasti saatiin kokonaisuus toimimaan, vaikka jäällä oli samanaikaisesti niin paljon luistelijoita, sanoo Valley Bay Synchron kapteeni Olivia Hyttinen.

Yhteisharjoituksissa yksi valmentaja ohjeisti osaa luistelijoista ja toinen toisia. Harjoitus eteni joustavasti ja päätökset tehtiin yhdessä ”lennosta”. 

Luistelijat nauttivat erityisestä päivästään

Esiintyminen GP-gaalassa toi omissa, erillisissä kilpailuissaan käyvät muodostelmaluistelijat osaksi isoa taitoluisteluyhteisöä. Kaikkien joukkueiden kapteenit kiittelevät kilvan sitä, kuinka unohtumaton kokemus päivä Metro Areenalla oli. 

– Oli hienoa päästä seuraamaan GP-kisojen humua kulissien takaa. Tällaiset tilaisuudet ovat ainutlaatuisia ja niistä pitää muistaa nauttia, iloitsee Reflectionsin kapteeni Ada Karhu.

Kapteeneiden puheissa vilahtelevat gaalassa esiintyneiden luistelijoiden upeat ohjelmat sekä show’n poikkeuksellisen näyttävät puitteet näytösvaloineen. Kilpailukaudella luistelijat ovat tottuneet hiomaan ohjelmiensa pienimpiäkin yksityiskohtia kerta toisensa jälkeen. Tästä GP-kokemus poikkesi huomattavasti ja vaihtelu oli luistelijoista virkistävää.

”Onnistuminen on hyvä osoitus siitä, kuinka paljon meillä osataan, kun tällaisella vauhdillakin saadaan aikaiseksi näin kivaa jälkeä.”

– GP-gaalassa esiintyminen oli kivalla tavalla erilaista kuin normaali kisaaminen, johon me olemme tottuneet. Erityistä oli myös se, että pääsimme luistelemaan muiden joukkueiden kanssa ja tekemään yhdessä yksi hieno, iso ohjelma, Team Mystiquen kapteeni Peppi Kinnunen summaa kokemusta.

Yhdenmukaisuuden vuoksi mustissa kilpailuharjoituspuvuissaan esiintyneet luistelijat saivat hiuksiinsa kirkkaanväriset nauhat ja gaalan finaalissa heilutettavaksi valomiekat. Kokonaisuus oli visuaalisesti vaikuttava ja viihdytti varmasti katsojia Espoo Metro Areenan lisäksi myös niissä yli 50 maassa, joihin Grand Prix -kilpailu televisioitiin.

– Kokemus oli meille kaikille tosi palkitseva. Onnistuminen on hyvä osoitus siitä, kuinka paljon meillä osataan, kun tällaisella vauhdillakin saadaan aikaiseksi näin kivaa jälkeä, Mirjami painottaa ja kiittää vielä kerran kaikkia mukana olleita hyvästä yhteistyötä.

Lue myös
Tapahtumat

Grand Prix Espoon naisten kilpailun ylivoimaiseen voittoon Kaori Sakamoto

Nella Pelkonen nousi upeasti kuudenneksi

18 marraskuun, 2023

Tapahtumat

"Olimme hieman liian hermostuneita"

Väänänen ja Clerici kahdeksansia parien kilpailussa Grand Prix Espoossa

18 marraskuun, 2023

Tapahtumat

"Ohjelmassa oli hyviäkin onnistumisia ja eiliseen tuli parannusta."

Makar Suntsev Grand Prix -debyytissään Espoossa sijalle 12

18 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Suomalaispari Espoo Grand Prix -kilpailussa kolmantena

Turkkila ja Versluis rytmitanssin ennätys­­­pisteisiinsä

17 marraskuun, 2023

Tapahtumat

GP-Espoon naisten kilpailun johdossa Kaori Sakamoto

Janna Jyrkinen parhaana suomalaisena kuudentena

17 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Grand Prix Espoon parien kärjessä Kiinan Peng–Wang

Väänänen–Clerici luisteli kahdeksanneksi

17 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Grand Prix Espoo käyntiin miesten lyhytohjelmilla

Makar Suntsev sortui yli­yrittämiseen GP-lyhyt­ohjelmassa

17 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Grand Prix Espoo alkaa perjantaina

Turkkilalta ja Versluisilta odotetaan mitalia jäätanssista 

16 marraskuun, 2023

Henkilöt

Ennakko-odotuksista päällimmäisenä on iso ilo

Nella Pelkonen valmis Espoon Grand Prix -jäälle

13 marraskuun, 2023

Henkilöt

Espoon Grand Prix -kilpailun johdossa aamusta iltaan

Sanna Eklund tähtää huippukisoihin

10 marraskuun, 2023