Henkilöt

Espoon Grand Prix -kilpailun johdossa aamusta iltaan

Sanna Eklund tähtää huippukisoihin

10 marraskuun, 2023 Marita Kokko Sanna Eklundin kotialbumi

Taitoluistelun huiput saapuvat jälleen Espooseen Grand Prix -osakilpailuun 17.–19. marraskuuta. Jokaisena kilpailupäivänä Metro Areenalla nähdään paikalla kilpailunjohtaja Sanna Eklund, joka muiden vapaaehtoisten kanssa varmistaa, että kaikki sujuu ja onnistuu.

Sanna on vienyt taitoluistelun vapaaehtoisjoukon kanssa kunnialla läpi jo useampia Kansainvälisen luisteluliiton (ISU:n), alaisia huippukilpailuja. Hänelle vapaaehtoistyö on sydämen asia.

– Parasta ovat rakkaus lajiin, ihmiset ja vapaaehtoisten henki. Näitä ihmisiä on helppo saada mukaan urakoimaan. Välillä teemme pitkiä päiviä, mutta meillä on samalla tosi hauskaa, sillä kaikki pitävät tekemästään. Kaikilla on tahto auttaa ja tehdä kisatapahtumasta kaikille hyvä.

”Välillä teemme pitkiä päiviä, mutta meillä on samalla tosi hauskaa.”

Sanna on itsekin taitoluistelija, joka oman uran jälkeen toimi myös luistelunohjaajana ja valmentajana. Takaisin lajin pariin hänet toivat tyttären ensi askeleet luistelukoulussa. Tytär jatkoi yksinluistelijana SM-noviiseihin saakka Espoon Jäätaitureissa ja vaihtoi sitten seuran SM-juniorijoukkue Valley Bay Synchroon.

Äiti päätyi tietysti ensin katsomoon, josta löytyi vanhoja luistelukavereita, muun muassa Anna Kuusniemi-Laine. Sieltä Sanna lähti mukaan seuratyöhön, ja yllättäen hän päätyi pian mukaan myös vapaaehtoistehtäviin.

– Kun oli sitä luistelutaustaa, tartuin aika moneen hommaan ja päädyin seuran hallitukseen ja sitä myötä Finlandia Trophyyn vapaaehtoiseksi ja siellä kisatoimistoon, jota pian huomasin vetäväni.

Katsomosta vapaaehtoiseksi

Tytär vaihtoi 2019 aktiiviuran harrastukseen kansallisessa seniorijoukkueessa. Äiti on jatkanut vapaaehtoistyön huipulle vetämään ISU:n alaisia kansainvälisiä kilpailuja.

Sinikka Kuusniemi ja Ritva Kokko olivat tuossa vaiheessa vahvoja johtajia kisoissa.

– Sinikka alkoi houkutella minua johtamisoppiin. Hän kehotti kokeilemaan, kiinnostaisivatko nämä hommat minua. Ne kiinnostivatkin ja tuntuivat osin tutuilta, sillä olin työskennellyt jo oman seuran kilpailuissa kilpailunjohtajana ja ollut mukana myös järjestämässä SM-kisoja.

Ensi tuntuman MM-tason kilpailuihin Sanna sai tavallisena vapaaehtoisena junioreiden ensimmäisissä virallisissa muodostelmaluistelun MM-kilpailuissa Helsingissä vuonna 2013. Kun alettiin rakentaa yksinluistelun vuoden 2017 MM-kilpailuja Suomeen, Ritva ja Sinikka nappasivat Sannan mukaan johtotehtäviin.

– Oli mielenkiintoista tutustua Kansainvälisen luisteluliiton maailmaan. Sain olla yhteydessä ISU:n organisaatioon ja tutustua, miten kisoja on tehty muualla.

Vuonna 2017 Sanna oli mukana tiimissä, mutta sen jälkeen on riittänyt johtotehtäviä parityönä ja itsenäisestikin. Sarjaan kuuluvat esimerkiksi muodostelmaluistelun MM-kilpailut, taitoluistelun EM-kilpailut sekä jo kahdet GP-kilpailut, joista edelliset viime kaudella.

Digimaailmasta iso apu työssä

Parhaillaan rakennetaan pian edessä olevaa Grand Prix -kilpailua. Heti lähtöviivoilla on selvitetty, että halli on Metro Areena, ja myös kisa-aikataulu on sovittu. Taitoluisteluliitto hoitaa sopimus- ja neuvotteluasiat.

– ISU tekee nykyisin pitkälti ylätason aikataulun. Me vain viilaamme vähän yksityiskohtia, Sanne kertoo.

ISU:n raamitus kilpailuille on tarkka. Sen alaisissa kilpailuissa on yksityiskohtainen käsikirja, kuinka esimerkiksi maailmanmestaruuskilpailut toteutetaan. Sannan mukaan on hyvä, että ISU on luonut raamit, joita noudattaa, mutta se on valmis myös hedelmälliseen vuoropuheluun toimintatapojen uudistamisesta.

– Suomi on aina halunnut haastaa ja ehdottaa uusia ratkaisuja. Vuoropuhelu on tuottanut myös tulosta. ISU haluaa kehittää toimintaansa ja on valmis vastaanottamaan ehdotuksia uudistamisesta.

”ISU tekee nykyisin pitkälti ylätason aikataulun. Me vain viilaamme vähän yksityiskohtia.”

Vuosien varrella on uudistuksia tullutkin. Nykyisin digitalisaatio on siirtänyt paperisen maailman historiaan.

– Digimaailma on parantanut työn kulkua. Nyt vanhat tiedostot löytyvät hetkessä, ja ylipäätään materiaali jaetaan helposti ja tehokkaasti kaikkien kanssa.

Älypuhelimet whatsappeineen ja teamseineen saavuttavat jokaisen hetkessä. Applikaatioiden kautta tietoa jaetaan niin sisäisesti kuin urheilijoiden kanssa.

– On niin hyvä, että kaikki on nopeasti kaikkien saatavissa, eikä kenenkään oman koneen uumenissa.

Rakentamisvaiheessa paikalla

Kun aikataulut on sovittu, on aika katsoa, kuinka hallin tilat käytetään ja kuinka kaikki saadaan pyörimään vaivattomasti.

– Koska toimimme samoissa halleissa, ei muuntelutarpeita juuri ole, mutta pieniä parannuksia aina tarvitaan. Jokaisesta kisasta opimme, kuinka toteuttaa ratkaisut ehkä tehokkaammin ja edullisemmin. 

Rakentamisvaiheessa Sanna kertoo olevansa yleensä paikan päällä, koska aina syntyy tarpeita säätää suunnitelmia.

– Vaikka olemme suunnitelleet puoli vuotta etukäteen, kuinka toimimme, huomaamme hallissa, ettei suunnitelma onnistukaan. Jos kyse on ISU-kisasta pitää sääntöjä ja ohjeistuksia noudattaa tarkemmin, mutta samalla lailla yhteistyöllä ISU:n ihmisten kanssa pystymme sovelluksiin.

Ovatko ovet auki ja bussit paikalla?

Kun varsinainen kilpailu alkaa, Sannan tehtävänä on katsoa, että kaikki vapaaehtoiset – lääkintätiimi, luistelijoille jäälle johtavan portin avaajat, musiikin soittajat ja kuuluttajat – ovat paikoillaan oikeissa asemissa oikeaan aikaan. Sen jälkeen hän seuraa, että kaikki asiat etenevät ajallaan.

– Olen usein paikan päällä aamusta iltaan. Tosin meitä on vastuussa ainakin kaksi – tässä kisassa apuna kilpailunjohdossa ovat myös Mona Mervasto ja Minna Fernelius. Näin aamuharjoituksiin saapuneen ei enää tarvitse olla illalla viimeisenä hallissa. Olen kuitenkin tykännyt olla paljon paikalla – mahdollisuuksien mukaan.

Sannan mukaan on hyvä olla aamulla ensimmäisenä varmistamassa perusasiat. Ovatko hallin ovet auki? Ovatko valot päällä lämmittelytiloissa? Onko ensimmäisiä luistelijoita harjoituksiin tuova bussi varmasti liikkeellä?

– Meillä on tietysti hyvä porukka kisatoimistossa varmistamassa, että kaikki on kunnossa. Mutta heillä on omatkin tehtävänsä. Siksi on hyvä, että paikalla on tilanteeseen tarttuja, kun ongelma havaitaan.

Kilpailunjohtajan tehtävässä on sovellettava asioita, mikä on Sannasta myös toiminnan suola.

– Vaikka yllättäviä käänteitä tavallaan inhoaa ja yrittää valmistautua niihin ja toivoo niitä tulevan eteen mahdollisimman vähän, ne ovat parhaita hetkiä, kun onnistutaan ja urheilijaa pystytään auttamaan.

Grand Prix Espoo -kilpailunjohdossa ovat Sanna Eklundin (oik.) apuna ovat Mona Mervasto (vas.) ja Minna Fernelius.
Grand Prix Espoo -kilpailunjohdossa ovat Sanna Eklundin (oik.) apuna ovat Mona Mervasto (vas.) ja Minna Fernelius.

Parasta kilpailijoiden onnistumiset

Kisaviikolla päivät ovat hektisiä. Kilpailunjohtajan pitää hahmottaa, miten taitoluistelukilpailu etenee.  Mitä se tarkoittaa urheilijoille, valmentajille, arvioijille, ISU-henkilöstölle, medialle, televisiolle, yleisölle ja vapaaehtoisille.

– Haluamme luoda ja järjestää kaikille mahdollisimman hyvät olosuhteet osallistua kilpailuun tahollaan. Tavoitteemme on, että kaikki pystyvät tekemään parhaansa.

”Parasta on nähdä läheltä urheilijoiden onnistumisia ja valmentajien helpottuneita ilmeitä. Ne sykähdyttävät aina.”

Kaiken kiireen korvaavat Sannalle kuitenkin hallin ihana tunnelma ja kilpailijoiden onnistuminen.

– Minulla ei kisoista ole yhtä huippukokemusta, sillä parasta on nähdä läheltä urheilijoiden onnistumisia ja valmentajien helpottuneita ilmeitä. Ne sykähdyttävät aina.

Vapaapäivät vapaaehtoistyöhön

Sanna työskentelee markkinointipäällikkönä pilvipohjaisia liiketoimintaratkaisuja toimittavalla Baswarella. Voidakseen keskittyä kisoihin hän on säästänyt vapaaehtoistyöhön osan lomistaan ja vapaapäivistään tai ottanut palkatonta vapaata, sillä vain vapaalla voi keskittyä kunnolla tehtäviin kisoissa.

– Onneksi oma työni on joustavaa.

MM-kisat vaativat muutaman viikon vapaan, mutta esimerkiksi GP-kisaan Espoossa riittää muutama vapaapäivä.

– Kun kisa saadaan sunnuntaina purettua, mennään taas maanantaina reippaana töihin.

Artikkelikuvassa Mona Mervasto (vas.) ja Sanna Eklund Finlandia Trophy Espoo -kilpailussa 2023.

Liput Grand Prix Espoo -kilpailuun myy Ticketmaster.

Lue myös
Tapahtumat

Kolme joukkuetta ja 72 luistelijaa jäällä

Muodostelma­luistelijat loistivat Grand Prix Espoon gaalassa

22 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Grand Prix Espoon naisten kilpailun ylivoimaiseen voittoon Kaori Sakamoto

Nella Pelkonen nousi upeasti kuudenneksi

18 marraskuun, 2023

Tapahtumat

"Olimme hieman liian hermostuneita"

Väänänen ja Clerici kahdeksansia parien kilpailussa Grand Prix Espoossa

18 marraskuun, 2023

Tapahtumat

"Ohjelmassa oli hyviäkin onnistumisia ja eiliseen tuli parannusta."

Makar Suntsev Grand Prix -debyytissään Espoossa sijalle 12

18 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Suomalaispari Espoo Grand Prix -kilpailussa kolmantena

Turkkila ja Versluis rytmitanssin ennätys­­­pisteisiinsä

17 marraskuun, 2023

Tapahtumat

GP-Espoon naisten kilpailun johdossa Kaori Sakamoto

Janna Jyrkinen parhaana suomalaisena kuudentena

17 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Grand Prix Espoon parien kärjessä Kiinan Peng–Wang

Väänänen–Clerici luisteli kahdeksanneksi

17 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Grand Prix Espoo käyntiin miesten lyhytohjelmilla

Makar Suntsev sortui yli­yrittämiseen GP-lyhyt­ohjelmassa

17 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Grand Prix Espoo alkaa perjantaina

Turkkilalta ja Versluisilta odotetaan mitalia jäätanssista 

16 marraskuun, 2023

Henkilöt

Ennakko-odotuksista päällimmäisenä on iso ilo

Nella Pelkonen valmis Espoon Grand Prix -jäälle

13 marraskuun, 2023