Taakse sisäkaarella uuteen roolin
Mika Saarelainen jättää tuomaritehtävät
Taitoluistelun suurimpia uutisia on ollut se, että maailman arvostetuimpiin lajituomareihin kuuluva Mika Saarelainen, jättää arviointipaneelit. Mika sanoo tekevänsä taakse sisäkaarella liu´un vapauteen, puhuvansa entistä suorempaa ja järjestävänsä enemmän aikaa perhe-elämälle.
Taitoluistelun lajikansa tietää odottaa, mitä näkee kilpailun alussa arviointipaneelien esittelyssä: harmaapäitä. Taitoluistelun arvioijat ovat erittäin sitoutuneita tehtäväänsä, monelle tuomarille 70 vuoden maksimi-iän saavuttaminen on haikea luovuttamisen hetki.
57 vuotta tänä vuonna täyttänyt Mika Saarelainen yllätti kaikki kesällä jättäessään tuomaroinnin tyystin niin kansainvälisellä huipputasolla kuin kotimaassa.
”Kun intohimo sammuu, on mielestäni kaikille reilua luopua tehtävästä.”
Mika kertoo kypsytelleensä päätöstä kaksi vuotta, Pekingin talviolympialaisista lähtien, joihin kaikissa taitoluistelulajeissa korkeimman tuomaritason, kansainvälisen ylituomarin pätevyyden omaava helsinkiläinen sai kutsun jäätanssin ylituomariksi.
– Joskus vain elämässä, urassa tulee hetki, jolloin tajuaa, ettei enää ole askelta eteenpäin. Koin, että ylituomarin pesti Pekingissä oli minulle tuomarina huikea arvon, osaamiseni osoitus. Kipinäni tuomarityöskentelyyn ei missään nimessä sammunut, mutta ei enää myöskään ollut uutta tavoitetta asetettavaksi. Ja kun intohimo sammuu, on mielestäni kaikille reilua luopua tehtävästä.
Kunnon loma ja vapautta sanomiseen
Mika Saarelaisella tuli viime vuonna täyteen 40 vuotta taitoluistelutuomarina. Mika on ollut kysytty tuomari ympäri maailman, ja lisäksi hän on ahkeroinut tuomareiden kouluttajana sekä neuvonut luistelijoita ja heidän valmennustiimejään. Koska näitä tehtäviä hoidetaan aina oman toimen ohella, ovat palkkatyöstä kertyneet lomapäivät kuluneet enimmäkseen pikareissuihin jäähalleissa eri puolilla maapalloa.
– Olen ollut naimisissa 25 vuotta, ja vasta tänä kesänä pystyimme puolisoni kanssa lomailemaan yhdessä neljä viikkoa putkeen, Mika kertoo nauraen.
– Ja vaikka jätän tuomari-identiteetin, erilaisia konsulttitehtäviä teen luistelijoille ja esimerkiksi seuroille edelleen mielelläni. Samoin uskon, että minulla voi olla kouluttajana edelleen annettavaa taitoluistelulle.
”Selostajana olen joskus kokenut olevani hieman puun ja kuoren välissä.”
Mika sanoo, että tuomarina yhteistyö erityisesti Kansainvälisen luisteluliiton kahden teknisen komitean, jäätanssin ja muodostelmaluistelun, kanssa on ollut arvokasta ja hedelmällistä. Yksin- ja pariluistelun vaativia ylituomaritehtäviä hän on yllätyksekseen saanut harvemmin. Samoin monien tuomarikollegojen kanssa on hyvän yhteistyön ohella kasvanut ystävyyssuhteita.
Pienen kaihon ohella Mika Saarelainen kertoo tuntevansa suurta intoa tulevasta. Vaikka Mikan päätyö on Finnairin palveluksessa, hänet tunnetaan taitoluistelun TV-lähetysten selostajana ja kommentaattorina.
– Selostajana olen joskus kokenut olevani hieman puun ja kuoren välissä, tuntenut, etten selostajana voi sanoa asioita ihan vapaasti, koska toimin myös tuomarina. Ehkä tästä eteenpäin saan sanomaani enemmän ääntä, vapautta sanoa.
Samaa kahdella jakkaralla istumista Mika pohtii suhteessaan Suomen Taitoluisteluliittoon. Hän on työskennellyt sen liittohallituksessa aina vuodesta 2002 alkaen.
– Nykykaudestani on yksi vuosi jäljellä, se jää viimeisekseni.
Ei kiva mutta oikeudenmukainen
Tuomariurallaan Mika Saarelainen on kokenut syvältä kaksi keskenään erilaista taitoluistelun arviointijärjestelmää sekä seurannut tarkasti sisäpiiristä nykyisen ISU-arvioinnin kehittymistä – ja myös siinä tapahtuneita mokia.
– Olen itse tuomarina pyrkinyt aina olemaan oikeudenmukainen, en kiva mutta ehdottoman rehellinen ja oikeudenmukainen. Lajimme uskottavuus perustuu arvioinnin rehellisyyteen. Mutta iso kysymys on, uskaltavatko tai osaavatko kaikki tuomarit oikeudenmukaisen arvioinnin.
Mikan sanoman pääpaino on ohjelman osa-alueista annettavissa niin kutsutuissa esittämispisteissä, ei teknisten elementtien arvioinnissa. Miehellä itsellään on vahva kytkös musiikin ja liikkeen maailmaan. Hän työskenteli aikanaan oopperassa tanssijana, luki itsensä teatteritaiteen maisteriksi ja on toiminut kolmella radiokanavalla musiikkipäällikkönä.
Mika sanoo tuskastuneensa, kun ISU-arvioinnin alussa osalla lajituomareista oli vaikeuksia irrottaa tekniset ja esittämispisteet toisistaan. Samaa tuskastumista hän kokee ajoittain edelleenkin.
– Välillä tulee suuresti ihmeteltyä, mistä nämä pisteet tulevat. Taitoluistelutuomarit toki ovat pitkälle koulutettuja tehtävässään, mutta välillä olen jopa miettinyt, tulisiko esittämispisteiden antajina olla ihmisiä, joilla on asioihin ammatillinen tausta.
”Taitoluistelu on maailman kaunein urheilulaji.”
Viime ajat ovat tuoneet uutta tuskaa.
– Kun esittämispisteiden määrä laskettiin viidestä osa-alueesta kolmeen, tapahtui mielestäni taitoluistelun arvioinnissa iso virhe. Työkalut antaa luistelijalle riittävän ja riittävän tarkkaa palautetta rampautettiin. Luistelijat tekevät oman työnsä ammattimaisesti, joten heitä myös tulee arvioida ammattimaisesti. Samoin on sääli, että ISU:n yksin- ja pariluistelun teknisen komitean upeasti rakentamat uudet säännöt äänestettiin tämän kesän kongressissa toistaiseksi kumoon.
Entä millainen ihan tavallinen penkinkuluttaja Mika Saarelaisesta saadaan taitoluistelukatsomoon?
– Uskon, että olen jatkossakin katsomossa levollisin mielin. Taitoluistelu on maailman kaunein urheilulaji.
*Artikkelikuvassa Mika Saarelainen on vastaanottamassa Taustavoima-palkintoa Urheilugaalassa 2023.