Uutta näkökulmaa lajitaitojen kehittämiseen
Rytmiikka avainroolissa valmennuksessa
Onnistunut liikesuoritus perustuu oikeaan ajoitukseen. Marraskuussa valmentajilla on mahdollisuus syventyä tähän tärkeään taitoon, kun rytmiikkaan erikoistunut valmentaja Harri Antikainen johdattaa heitä löytämään uusia tapoja tehostaa lajitaitojen oppimista rytmiikan avulla.
Rytmiikan voima lajitaitojen kehittämisessä
Niina ja Harri Antikainen ovat kehittäneet BeatSport-koulutusmateriaalin, joka keskittyy rytmiikan ja ajoituksien hyödyntämiseen taitolajeissa.

– Kehon taitoelementteihin perustuva rytmiikan kehittäminen tuo urheilijan lajitaitojen hiomiseen uusia elementtejä ja antaa usein ratkaisevia palasia lajitaidon edelleen kehittämiseen.
”Rytmiikan osatekijät vaikuttavat merkittävästi suorituksen sujuvuuteen ja vuorovaikutukseen niin toisten urheilijoiden kuin yleisönkin kanssa.”
– Näiden näkökulmien kautta luistelijalle tuttu lajitaito saa uusia sävyjä, ja luistelijan taidot yhdistyvät luontevammin toisiinsa.
– Rytmiikan osatekijät vaikuttavat merkittävästi suorituksen sujuvuuteen ja vuorovaikutukseen niin toisten urheilijoiden kuin yleisönkin kanssa, Harri Antikainen selventää.
Liikuntatieteen professori Sami Kalaja tukee tätä näkökulmaa ja korostaa, että ajoitus on yksi liikesuorituksen kriittisimmistä tekijöistä. Sami on myös ollut mukana kehittämässä Harrin ja Niinan kanssa BeatSport-materiaalia.
Kehontaitoelementit avainasemassa
Koulutuksessa keskitytään kehon hallinnan kehittämiseen taitoelementtien, kuten luontaisen kehon kannatuksen, reaktiivisen tasapainon ja liikkumisen rytmiikan avulla. Näitä harjoituksia voidaan soveltaa moniin eri lajeihin.
Harri Antikainen antaa konkreettisia esimerkkejä:
– Liikkeen laadun ratkaisee urheilijan kehon kannatus. Onko se toimiva ja dynaaminen vai staattinen ja liian kontrolloitu? Reaktiivinen tasapaino ja sen valmiuden ajoittaminen auttaa esimerkiksi onnistuneessa hypyssä, kun taas staattinen tasapaino voi ennakoida epäonnistumista.
– Usein urheilijat kertovat, että suoritus meni hyvin, mutta ajoitus ei ollut kohdallaan.
– Rytmiset oivallukset auttavat näissä tilanteissa, esimerkiksi ponnistus osuu paremmin ja suorituksen dynamiikka paranee.
Non-lineaarinen valmennus ja lajien välinen yhteistyö
Harri Antikainen uskoo non-lineaariseen valmennukseen, joka antaa tilaa luovuudelle.

– Non-lineaarisissa harjoituksissa etenemme spiraalimaisesti – jokainen harjoitus vie suoritusta seuraavalle tasolle ja vahvistaa käyttöön luistelijan kaikkia hänen taitojaan sekä luo positiivisen kehityskierteen.
”Valmentajan on mietittävä, mitä laji vaatii kymmenen vuoden kuluttua.”
Hän korostaa myös lajien välisen yhteistyön merkitystä. Valmentajien vuorovaikutus voi rikkoa lajikohtaisia rajoja ja tuoda uusia näkökulmia. Antikainen auttaa BeatSport-harjoitteiden avulla muun muassa taekwondon maailmanmestaria, ammattijalkapalloilijaa ja taitoluistelijoita.
– Taekwondo-mestarin rytmiikka ottelussa ei perustu koreografiaan, vaan hänellä on enemmän vapautta ajoituksessa. Jalkapalloilijan rytmiikka elää improvisaationa kentällä. Yhteistyö eri lajien valmentajien kanssa on ollut merkittävä vaikutus valmentajaurani monipuolisuudelle, Antikainen kertoo.
Antikainen painottaa valmentajan roolia ohjaajana ja osallistajana.
– Valmentajan on mietittävä, mitä laji vaatii kymmenen vuoden kuluttua. On tärkeää, että huippuvalmentajat tekevät yhteistyötä myös alkeisopetuksen kanssa – ilman selkeää polkua nuoret urheilijat lopettavat liian aikaisin.
Koulutuksen rakenne ja sisältö
BeatSportin koulutuskeskuksessa Helsingissä 14. marraskuuta järjestettävä koulutuspäivä tarjoaa valmentajille mahdollisuuden kehittää kehotietoisuuttaan ja oppia uusia näkökulmia rytmiikan mahdollisuuksista käytännön tasolla omassa lajissaan. Koulutukseen sisältyy materiaalit, videot harjoitteista sekä erillinen etäkyselytunti muutama viikko koulutuksen jälkeen.
Koulutus sopii kaikille taitoluistelulajienvalmentajille.