Henkilöt

Ennakko-odotuksista päällimmäisenä on iso ilo

Nella Pelkonen valmis Espoon Grand Prix -jäälle

13 marraskuun, 2023 Kaisa Viitanen Antti Lehto

Nella Pelkonen hurmasi varmoilla suorituksillaan lokakuun alussa Finlandia Trophyssa Espoossa. Nyt 18-vuotias tamperelainen valmistautuu palaamaan Metro Areenalle GP-jäälle. Ennakko-odotuksista päällimmäisenä on iso ilo.

Taitoluistelun aktiiviseuraajille Nella Pelkonen on tuttu jo vuosien takaa, hän on ollut ikäsarjansa kärkeä pikkutytöstä alkaen. Laajemmalle joukolla suomalaisia nimi alkoi tarttua muistiin viime talvena, jolloin Nella nappasi Pohjoismaiden mestaruuden ja oli hopealla SM-kilpailuissa.

– Viime kaudesta jäi erinomainen mieli, koska sain vihdoinkin kauden vietyä läpi ilman keskeytyksiä. Kauteni oli myös nousujohteinen, sanoo murrosiän vuosina loukkaantumisista ja rasitusvammoista kärsinyt Nella.

Tämän syksyn tamperelaislukiolainen aloitti vielä vakuuttavammin. Hän oli Finlandia Trophy Espoon naisten kilpailun suomalaistähti. Hän voitti vapaaohjelman ja sijoittui kokonaistuloksissa neljänneksi vain 0,3 pistettä pronssin hävinneenä.  Tuloksellaan 179,31 Nella johtaa suomalaisnaisten kauden rankingia.

– Finlandia Trophy oli hieno kokemus. Molemmissa ohjelmissani onnistuin kokonaisuutena, vaikka aina voi saada enemmän laatua. Sain itseluottamusta ja hallissa oli aivan upea fiilis.

Nellan seuraava haaste on vielä Finlandia Trophya kovempi. Hän on valmistautunut huolellisesti 17.–19. marraskuuta Espoossa luisteltavaan Grand Prix -kilpailuun.

– Odotan kilpailua tosi innolla, ilman liikoja paineita. Tiedän, että osaan ohjelmaelementtini, ja menen GP-jäälle tekemään sen, minkä osaan.

”Mutta esittäminen ja erityisesti itsevarmuus ovat lisääntyneet.”

Nella tunnetaan erityisesti taitavana ja varmana hyppääjänä, mutta Finlandia Trophyssa katsomo oli näkevinään hänessä myös uudenlaista sädehdintää.

– Taitotasolla olen tällä hetkellä aika samalla tasolla kuin viime kaudella, nyt elementeistä harjoittelun keskiössä ovat vaikeammat kahden kolmoishypyn yhdistelmät. Mutta esittäminen ja erityisesti itsevarmuus ovat lisääntyneet. Koreografioista on tullut yhä tärkeämpi osa luisteluani, ja kun pääsen hyvin musiikkiin sisään, en tunne paineita, vaan pelkästään nautin.

Syyt luistelijana monipuolistumiseen ovat Nellan mukaan kahtaalla. Se, että hän on saanut viime vuosina paljon aiempaa enemmän kokemusta kilpailemisesta kansainvälisellä tasolla ja sitä myötä myös tietoa kansainvälisen huippuluistelun vaatimustasoista, on tarjonnut tärkeää oppia.

– Ja totta kai oma henkilökohtainen henkinen kasvuni on vaikuttanut isosti.

Nella Pelkosella oli runsaasti kannustajia Finlandia Trophy Espoo -kilpailussa.
Nella Pelkosella oli runsaasti kannustajia Finlandia Trophy Espoo -kilpailussa.

Jos haluan jotakin, teen sen

Nella on elänyt kilpailevan urheilijan elämää nuoresta pitäen. Hän tietää valintansa vaativuuden mutta tietää myös sen sopivan luonteelleen.

– Vahvimpia luonteenpiirteitäni on päättäväisyys. Jos haluan jotakin, teen sen, Nella Pelkonen.

Sama ajattelu näkyy tulevaisuuden suunnittelussa.

– Aion mennä luistelijana juuri niin pitkälle kuin vain haluja ja taitoja löytyy. Lukion jälkeen minua kiinnostaisivat psykologian opinnot, mutta opiskelun aika on sitten, kun luistelu-ura on ohi.

”Tunsin vain, että tarvitsen muutosta, jotta pystyn kehittämään itseäni. ”

Nella Pelkosella on toimiva tiimi tukenaan. Koreografi Elina Ikosen kanssa hän on tehnyt yhteistyötä lapsesta asti, fysioterapeutti ja psyykkinen valmentaja antavat säännöllisesti tukeaan. Nella siirtyi kesällä Kooveesta Tapparan Taitoluistelijoihin ja Susanna Haaralan valmennukseen. Vaihtoon ei liittynyt dramatiikkaa, pelkkää harkintaa.

– Kun on pitkään samassa valmennuksessa ja seurassa, tottuu helposti samoihin rutiineihin. Tunsin vain, että tarvitsen muutosta, jotta pystyn kehittämään itseäni. Pelkästään harjoitteluympäristön muuttuminen onkin potkinut minua eteenpäin, ja ehkä olen uuden valmentajan alla myös panostanut treeniin enemmän.

Urheilutiimin lisäksi Nellalla on elämässään kaksi tärkeää tukipylvästä.

– Äitini on minulle henkinen tuki, koska hänellä on kilpaurheilutausta tanssijana. Aina kun ehdin, hengailen kavereiden kanssa. Heidän kanssaan saan elettyä eri elämää kuin kilpailijana.

Espoon GP:n jälkeen Nellan seuraava iso tavoite ovat SM-kilpailut joulukuussa.

– Viime kaudella SM-hopea maistui tosi hyvältä, mutta voisihan sen yrittää kultaiseksi vaihtaa. Tiedän, että minulla voi olla mahdollisuuksia päästä keväällä arvokilpailuihin, mutta näistä jutuista yritän olla stressaamatta, kuormittumatta, Nella summaa.

Liput taitoluistelun Grand Prix Espoo -kilpailuun myy Ticketmaster.

Grand Prix Espoon aikataulu ja tulokset.

Lue myös
Tapahtumat

Kolme joukkuetta ja 72 luistelijaa jäällä

Muodostelma­luistelijat loistivat Grand Prix Espoon gaalassa

22 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Grand Prix Espoon naisten kilpailun ylivoimaiseen voittoon Kaori Sakamoto

Nella Pelkonen nousi upeasti kuudenneksi

18 marraskuun, 2023

Tapahtumat

"Olimme hieman liian hermostuneita"

Väänänen ja Clerici kahdeksansia parien kilpailussa Grand Prix Espoossa

18 marraskuun, 2023

Tapahtumat

"Ohjelmassa oli hyviäkin onnistumisia ja eiliseen tuli parannusta."

Makar Suntsev Grand Prix -debyytissään Espoossa sijalle 12

18 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Suomalaispari Espoo Grand Prix -kilpailussa kolmantena

Turkkila ja Versluis rytmitanssin ennätys­­­pisteisiinsä

17 marraskuun, 2023

Tapahtumat

GP-Espoon naisten kilpailun johdossa Kaori Sakamoto

Janna Jyrkinen parhaana suomalaisena kuudentena

17 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Grand Prix Espoon parien kärjessä Kiinan Peng–Wang

Väänänen–Clerici luisteli kahdeksanneksi

17 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Grand Prix Espoo käyntiin miesten lyhytohjelmilla

Makar Suntsev sortui yli­yrittämiseen GP-lyhyt­ohjelmassa

17 marraskuun, 2023

Tapahtumat

Grand Prix Espoo alkaa perjantaina

Turkkilalta ja Versluisilta odotetaan mitalia jäätanssista 

16 marraskuun, 2023

Henkilöt

Espoon Grand Prix -kilpailun johdossa aamusta iltaan

Sanna Eklund tähtää huippukisoihin

10 marraskuun, 2023