Henkilöt

"Olympiakarsinta on niin iso juttu, että se ensin"

Valtter Virtanen tähyää jo Oberstdorfin kisajäälle

27 elokuun, 2021 Kaisa Viitanen Kaisa Viitanen ja STLL

Saksan Oberstdorf on taitoluistelija Valtter Virtaselle tuttuakin tutumpi harjoittelu- ja kilpailupaikka. Syyskuussa 34-vuotias suomalainen astuu Oberin hallijäälle edessään yksi uransa tärkeimmistä näytöistä, metsästämään Suomen miesluistelulle paikkaa Pekingin olympialaisiin.

Valtaosa taitoluistelun paikoista Pekingin olympialaisiin ratkottiin viime kevättalvella MM-kilpailuissa. Silloin Jenni Saarinen lunasti Suomelle maapaikan naisten kilpailuun, Suomen paikat miesten ja jäätanssin olympiakilpailuihin jäivät vielä tuolloin auki.

”Tuli huonosti nukuttuja öitä. Tiesin, että olisi ollut paikka iskeä, käytännössä olympiapaikkaan olisi riittänyt onnistunut lyhytohjelma.”

Suomen miesten MM-edustaja Valtter Virtanen muistaa hyvin, millaiset olivat tunnelmat olympiapaikan luisuessa käsistä.

– Tuli huonosti nukuttuja öitä. Tiesin, että olisi ollut paikka iskeä, käytännössä olympiapaikkaan olisi riittänyt onnistunut lyhytohjelma. Tietysti ymmärsin, että kevät oli mennyt poikkeustilanteessa, koronan keskellä, ja että elämään oli mahtunut muutakin, kuten lapsen syntymä perheeseen. Järki sanoi, että en olisi juuri silloin pystynyt parempaan, silti vatvoin, mitä olisin voinut tehdä toisin.

Valtter ei antanut pettymyksen jäädä vellomaan. Hän jätti palkkatyönsä lääkärinä hetkeksi lepäämään ja keskittyi kesän vain taitoluisteluun. Tiivis harjoittelu pääosin Suomessa, osin myös Oberstdorfissa valmentaja Michael Huthin luona on miehen mukaan tuonut sekä teknistä varmuutta että uudenlaista liikekieltä.

– Minulla on uusina kolmoishyppyjen yhdistelminä lutz-tulppi ja salchow-ritti. Kolmoisaxelin ja neloistulpin kanssa on tapahtunut parannusta, ja myös ne ovat paikoitettuina ohjelmiini. Axelin alastulon kanssa tarvitsen vielä apua. Olen menossa Saksaan elokuun aikana saamaan muun muassa siihen sparrausta.

Valtter on kesällä työstänyt Adam Solyan kanssa uuden lyhytohjelman. Vapaaohjelmaa on muutettu vastaamaan vaikeutuneita elementtejä.

– Uudessa lyhytohjelmassani on taas menty askel eteenpäin, vielä syvemmälle luisteluun. Kehonkieli on nykytanssin tyylisesti vapaata ja rentoa. Uusi lyhytohjelmani on ehdottomasti paras, mitä minulla on ollut.

Valtter Virtanen venyttää kipeää reittään maajoukkueleirillä Vierumäellä.
Valtter Virtanen venyttää kipeää reittään maajoukkueleirillä Vierumäellä. Treenejä seuraavat maajoukkueen fysioterapeutti Elina Järvinen ja valmentajavaimo Alina Mayer-Virtanen sekä Lija-tytär.

Ensin olympiakarsinta

Tiukka harjoittelu on toki vaatinut veronsa. Elokuun puolivälissä, kun yksinluistelumaajoukkue leiritteli Vierumäellä, Valtter Virtanen harmitteli pientä velttoutta hypyissään.

– Ohjelmien työstö vei vähän terävyyttä hypyistä, se on saatava uudestaan. Mutta aikaa on ennen olympiakarsintakilpailua.

Viimeiset seitsemän maapaikkaa olympialaisten miesten kilpailuun ovat jaossa Nebelhorn Trophyssa syyskuun lopulla. Valtter luottaa erityisesti lyhkäriinsä, vaikka se uusi onkin.

– Lyhyt voi olla erityisesti miesluistelijalle jopa raskaampi kuin vappis, koska se on niin intensiivinen. Mutta ohjelma tuntuu jo nyt luistellessa hyvältä, ei näytä olevan sitä vaaraa, että kulutan energiani loppuun.

”Voisinhan suunnitella vaikka sitä, että urani päättyy koti-EM:ssä.”

Kesä on tuonut pikkuharmiksi tulehduksen takareiden jänteeseen. Vaiva on paranemassa, mutta syksyllä Valtterin on syytä pitää parin viikon tauko.

– Olen tietysti tehnyt syksyksi muitakin kilpailusuunnitelmia, mutta olympiakarsinta on niin iso juttu, että se ensin.

Olympialaiset ovat jokaisen urheilijan unelma. Valtter Virtanen on kilpaillut taitoluistelijana pikkupojasta lähtien, olympialaiset ovat lipuneet häneltä tähän asti ohi. Hän ei kuitenkaan suostu jossittelemaan, ei ainakaan negatiivisesti.

– Kun kerran olen kilpailukauden aloittanut, se vedetään kunnialla loppuun, kävi olympiapaikan tai henkilökohtaisesti minulle arvokisavalinnoissa miten tahansa. Eikähän sitä koskaan tulevasta tiedä… Suomessa on EM-kilpailut vuonna 2023. Voisinhan suunnitella vaikka sitä, että urani päättyy koti-EM:ssä, Valtter hymyilee.

Kuka?

Valtter Virtanen on viisinkertainen Suomen mestari ja edustanut Suomea useissa EM- ja MM-kilpailuissa. Hän on naimisissa ja hänellä on seitsemän kuukauden ikäinen Lija-tytär.

Syntynyt: 4.6.1987

Asuinpaikka: Jyväskylä ja Obertsdorf

Seura: Peurunka Skating Academy Laukaa

Valmentajat: Michael Huth ja Alina Mayer-Virtanen

Koreografi: Adam Solya

SB 2020-2021: 174,91

Lue myös
Henkilöt

Uusien ennätyspisteiden perässä

Janna Jyrkinen kokee kilpailemisen junioreiden GP-sarjassa tärkeänä kasvun paikkana

16 marraskuun, 2021

Henkilöt

Uusi asuinpaikka, uudet ohjelmat ja uusi vaatemallisto

Emmi Peltonen on tehnyt rohkeita muutoksia

18 lokakuun, 2021

Henkilöt

Uutta potkua harjoitteluun

Oona Ounasvuori tavoittelee rohkeutta ja uusia taitoja ulkomailta

15 lokakuun, 2021

Henkilöt

Toinen kausi asuen ja harjoitellen ulkomailla

Jenni Saarinen viihtyy yhä vahvemmin Saksassa

27 syyskuun, 2021

Henkilöt

Maajoukkueluistelijat Olivia Lisko ja Nella Pelkonen:

Hyppy kohti aikuisuutta seniorisarjassa

17 syyskuun, 2021

Henkilöt

Street dancea luistimilla

Yuka Orihara ja Juho Pirinen tanssivat innoissaan

6 syyskuun, 2021

Henkilöt

Maajoukkueluistelija Laura Karhunen:

”Oma minuus rohkeasti esiin kilpajäällä”

1 syyskuun, 2021

Henkilöt

Pihla Bergman täydentää maajoukkueen:

”Maajoukkueeseen pääseminen on ollut pitkäaikainen unelmani”

18 elokuun, 2021

Henkilöt

Kilpailukausi käynnistyy syyskuussa

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis valmiina olympiakarsintaan

13 elokuun, 2021

Henkilöt

Matias Lindfors ja Rosa Reponen:

”Kesään uutta potkua maajoukkue­valinnasta”

14 kesäkuun, 2021

Henkilöt

Taitoluisteluliiton Vuoden lupaus -palkinnon saanut Makar Suntsev:

”Olen hyväksynyt omien taitojeni erilaisia heikkouksia ja alkanut kehittää niitä”

30 huhtikuun, 2021