Henkilöt

Kilpailukausi käynnistyy syyskuussa

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis valmiina olympiakarsintaan

13 elokuun, 2021 Kaisa Viitanen STLL

Vaikka kesä vielä viipyilee Suomessa, talvilajien urheilijat katsovat jo kevättalveen ja Pekingin olympialaisiin. Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin päätähtäin on juuri nyt jäätanssin olympiapaikan metsästäminen syyskuussa Saksassa.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis, molemmat aiemmin kansainvälisen tason yksinluistelijoita, ovat vuonna 2016 alkaneessa yhteistyössään yltäneet jo korkealle kansainväliseen jäätanssieliittiin. Pari viime vuotta voimakkainta nousukiitoa on kuitenkin ollut pakko hillitä, ensin Juulialle syksyllä 2019 sattuneen loukkaantumisen ja sittemmin kaikkia kurittaneen koronaepidemian takia. Nyt he ovat kuitenkin valmiit ottamaan uransa isoimmat haasteet vastaan.

Parin kilpailukausi alkaa syyskuun alkupuolella Italiassa kansainvälisessä, eliittiurheilijoille tärkeitä ranking-pisteitä kerryttävässä Lombardia Trophyssa. Se on kuitenkin vasta harjoitus syyskuun viimeisenä viikonloppuna kilpailtavaa Nebelhorn Trophya varten. Saksan Obertsdorfissa järjestettävä kilpailu on olympiakarsinta niille maille, joilla ei vielä ole edustuspaikkoja taitoluistelun eri lajeissa Pekingin olympialaisiin.

– Tilanteemme on nyt aivan erilainen kuin viime kaudella, kun ei koskaan tiennyt, joudutaanko koronan takia hölläämään vai ei. Nyt on selvää, että tänä syksynä edessä on kovia kisoja ja niissä painetaan täysillä, Juulia kuvaa kauden aloitustunnelmia.

”Ainakaan vielä emme haastetta pelkää yhtään.”

Olympiakarsinta on tärkeä sekä Suomelle että myös kaikille suomalaisille jäätanssipareille. Vaikka Saksassa on jaossa enää neljä jäätanssipaikkaa Pekingin olympialaisiin, Juulian ja Matthiaksen mahdollisuudet hankkia Suomelle edustuspaikka ovat realistiset.

– Ainakaan vielä emme haastetta pelkää yhtään. Veikkaan, että valmistaudumme olympiakarsintaan ihan samalla tavalla kuin mihin tahansa kovaan kisaan, Matthias hymyilee.

Valmistautumista kauteen Italiassa

Parin varmuus perustuu kesällä tehtyyn työhön. Pari on kotimaan lisäksi valmistautunut kauteen Pohjois-Italiassa, Milanossa, josta on viime vuosina tullut kaikkien suomalaisten jäätanssiparien ja heidän valmentajansa Maurizio Margaglion tärkeä leirityspaikka.

Juulialle ja Matthiakselle oli tärkeää sekin, että heidän luottokoreografinsa Pasquale Camerlengo pääsi koronan keskellä matkustamaan nuoruutensa kotimaahansa tekemään suomalaisparille uudet ohjelmat olympiakaudeksi. Matthiakselle suuri anti oli sekin, että Milanon valmennustiimissä työskenteli myös takavuosien jäätanssin maailmanmestari Luca Lanotte.

– Hän antoi meille paljon neuvoja erityisesti esiintymispuoleen.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis maajoukkueleirillä Vierumäellä.
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis maajoukkueleirillä Vierumäellä.

Uudessa vapaatanssissaan Juulia ja Matthias luottavat heille tuttuun, klassissävytteiseen tyyliin.

– Ja koska emme päässeet edellistä viime kaudella kovin monta kertaa näyttämään, käytämme uudessa tiettyjä samoja elementtejä kuin vanhassakin. Tältä osin mietimme vähän taktisestikin, koska tiesimme, että jo alkukaudesta kilpailemme kovia kisoja. Tulevina vuosina voimme sitten kokeilla enemmän rajojamme, Juulia kertoo.

Sen sijaan kauden rytmitanssi haastaa klassista musiikkia ja tanssia suuresti arvostavan jäätanssiparin toden teolla. Alkavalla kaudella jäätanssiparien on hyödynnettävä uudempia rytmejä, muun muassa bluesia ja jopa streettiä.

– Me olemme valinneet musiikkeja, jotka eivät ole ihan selkeintä räppiä tai hiphopia. Kun on tulkittavana aivan uusi tyyli, kestää pitkään, ennen kuin pääsee mukaan juoneen ja liikehdintä alkaa tuntua luontevalta. Onneksi molemmat ohjelmat ovat lähteneet pyörimään hyvin, siinä kai näkyy yhteinen useamman vuoden kokemuksemme.

Myös olympiakarsinnan jälkeen suomalaispari on buukannut ohjelmaansa paljon kansainvälisiä kilpailuja. Niistä yksi tärkeimmistä on lokakuussa Espoossa luisteltava Finlandia Trophy. Ja toki mielessä siintää myös mahdollisuus olla mukana helmikuussa Pekingissä, vaikka Juulia ja Matthias eivät halua päästää asiaa aktiivisesti ajatuksiin.

– Tokion olympialaisten aikana se kyllä muistui mieleen. Ja ajatus motivoi, muistutti, että on olemassa hyvä syy, miksi joka päivä herää tekemään monien tuntien kovia treenipäiviä, Juulia Turkkila kiteyttää.

Lue myös
Henkilöt

Uusien ennätyspisteiden perässä

Janna Jyrkinen kokee kilpailemisen junioreiden GP-sarjassa tärkeänä kasvun paikkana

16 marraskuun, 2021

Henkilöt

Uusi asuinpaikka, uudet ohjelmat ja uusi vaatemallisto

Emmi Peltonen on tehnyt rohkeita muutoksia

18 lokakuun, 2021

Henkilöt

Uutta potkua harjoitteluun

Oona Ounasvuori tavoittelee rohkeutta ja uusia taitoja ulkomailta

15 lokakuun, 2021

Henkilöt

Toinen kausi asuen ja harjoitellen ulkomailla

Jenni Saarinen viihtyy yhä vahvemmin Saksassa

27 syyskuun, 2021

Henkilöt

Maajoukkueluistelijat Olivia Lisko ja Nella Pelkonen:

Hyppy kohti aikuisuutta seniorisarjassa

17 syyskuun, 2021

Henkilöt

Street dancea luistimilla

Yuka Orihara ja Juho Pirinen tanssivat innoissaan

6 syyskuun, 2021

Henkilöt

Maajoukkueluistelija Laura Karhunen:

”Oma minuus rohkeasti esiin kilpajäällä”

1 syyskuun, 2021

Henkilöt

"Olympiakarsinta on niin iso juttu, että se ensin"

Valtter Virtanen tähyää jo Oberstdorfin kisajäälle

27 elokuun, 2021

Henkilöt

Pihla Bergman täydentää maajoukkueen:

”Maajoukkueeseen pääseminen on ollut pitkäaikainen unelmani”

18 elokuun, 2021

Henkilöt

Matias Lindfors ja Rosa Reponen:

”Kesään uutta potkua maajoukkue­valinnasta”

14 kesäkuun, 2021

Henkilöt

Taitoluisteluliiton Vuoden lupaus -palkinnon saanut Makar Suntsev:

”Olen hyväksynyt omien taitojeni erilaisia heikkouksia ja alkanut kehittää niitä”

30 huhtikuun, 2021