Henkilöt

Taitoluisteluliiton Vuoden lupaus -palkinnon saanut Makar Suntsev:

”Olen hyväksynyt omien taitojeni erilaisia heikkouksia ja alkanut kehittää niitä”

30 huhtikuun, 2021 Kaisa Viitanen Antti Lehto ja Makar Suntsevin kotialbumi

Olemme jo parin vuoden ajan saaneet seurata kotkalaisen Makar Suntsevin lupaavaa kehitystä kohti miesten kansainvälisiä kilpajäitä. Taitoluisteluliiton Vuoden lupaus -palkinnon tänä keväänä pokanneen 17-vuotiaan uralla on monia hauskoja taitekohtia.

Usea kansainvälisesti tunnettu miesluistelija on kertonut koko uransa tärkeimmästä hetkestä: tomera äiti tai isosisko on yksinkertaisesti napannut pikkupojan kainaloon, kuljettanut hallille ja nakannut jäälle. Venäjällä, Permin kaupungissa syntyneen Makar Suntsevin tarina on toisenlainen.

– Äitini on ammatiltaan taitoluisteluvalmentaja. Sekä hän että siskoni tuntuivat olevan koko ajan jäähallilla, ja minulla oli heitä kova ikävä. Kolmevuotiaana sain luvan olla mukana äidin valmennustunneilla, leikin autoilla jäällä kaukalon reunassa. Ne autoleikit ja se, kun äiti otti minut syliinsä valmennustunnin jälkeen ja pyöritti, olivat parasta mitä tiesin.

Hyvin pian innostajat löytyivät toiselta jäältä. Nelivuotiaana Makar siirtyi poikaryhmään, jossa jäällä säntäili peräti 23 samanikäistä vauhtiveikkoa.

– Se oli kivaa, ja juuri vauhti minua luistelussa ensimmäiseksi kiinnosti.

Kun Makar oli viiden vanha, perhe muutti Suomeen, Kotkaan. Luisteluharrastus äiti Tatyana Lebedevan johdolla jatkui, mutta pojan aloitellessa koulua myös toinen laji, jalkapallo, alkoi kiinnostaa.

– Ekat harkat missasin, koska menin väärään paikkaan, harkat oli siirretty. Toiset peruttiin valmentajan sairastumisen takia. Kolmansien alkua odotellessani hypin niin innoissani nappiksilla asfaltilla, että venäytin nilkkani. Totesin, ettei jalkapallo ehkä sittenkään ole minua varten, Makar kertoo nauraen.

Tavoitteellista harjoittelua

Taitoluistelu tarjosi onneksi uusia haasteita. Makar valittiin vuonna 2015 mukaan Suomen Taitoluisteluliiton silloiseen Talent-ryhmään, nykyiseen nuorten projektiryhmään.

– Se oli tavoitteellista harjoittelua. Tein töitä ryhmään päästäkseni ja siellä pärjätäkseni.

Toisen onnentuuppauksen Taitoluisteluliitto teki Makarille tämän ollessa 15-vuotias. Hän pääsi edustamaan Suomea kovatasoisen junioreiden Grand Prix -sarjan kilpailussa. Kilpailumenestys ei ollut kaksinen, Makar sijoittui kilpailun kolmanneksi viimeiseksi vaatimattomin pistein. Mutta suomalaisluistelijan silmät avautuivat.

”Vasta nyt, kun olen päässyt kilpailemaan ulkomailla, olen nähnyt miten asiat oikeasti ovat ja missä kaikessa minulla on kehitettävää.”

– Vasta nyt, kun olen päässyt kilpailemaan ulkomailla, olen nähnyt miten asiat oikeasti ovat ja missä kaikessa minulla on kehitettävää. Aika monet luistelijat tekevät kansainväliselläkin jäällä samoja juttuja, esimerkiksi saman vaikeustason hyppyjä. Pelkällä elementillä ei kuitenkaan voiteta, vasta tekemisen laatu tuo piste-erot. Siksi omassa harjoittelussani viime vuodet ovat painotetusti olleet laadun hakemista.

Makarin työ on kannattanut. Tällä kaudella hän pääsi koronan vuoksi kansainvälisille jäille vain kerran, helmikuussa Tallink Hotels Cupiin Viroon. Siellä hän teki komeat ennätyspisteet 172,00. Lyhytohjelmassa hän voitti suureksi yllätyksekseen viisinkertaisen Suomen mestarin Valtter Virtasen.

­– Tallink Hotels Cup oli yhteenveto kaikesta siitä työstä, mitä olen tehnyt. Sain siitä todella paljon buustia. Ja Vaden voittaminen lyhkärissä tuntui jopa hieman oudolta.

Rutkasti kesätöitä

Makar Suntsev käy Karhulan lukiota. Ensimmäinen lukuvuosi lukiolaisena päättyy toukokuussa, mutta sitten alkaa taitoluistelija-Makarin todellinen työskentelyrutistus.

– Jos ei mitään yllättävää tule, olen lähes koko kesän leireillä, ulkomaillakin, jos vain se on mahdollista.

Leirikesän aikana on tarkoitus oppia ja hioa monta asiaa.

Makar Suntsev
Makar Suntsev kauden 2020–2021 1. valintakilpailussa Porissa.

– Kaikki kolmoishypyt ovat minulla hallussa, mutta niistä tehtävät yhdistelmät tuottavat osin vielä ongelmia. Kolmoisaxelia olen harjoitellut viimeiset kaksi vuotta, ja se on vielä siinä vaiheessa, että joskus onnistuu, joskus taas ei. Olen myös harjoitellut useampaa eri neloishyppyä, niistä salchowista on eniten toistoja. Tavoitteena on tietysti, että ensi kaudella minulla olisi ohjelmassa joko kolmoisaxel tai neloishyppy. Ja kaikessa harjoittelussa ylipäänsä korostuu jo tuttu juttu: laadun hakeminen.

Tuleviin toiveisiin kuuluu luonnollisesti myös kansainvälisen kilpailemisen mahdollistuminen. Makar kilpaili jo tällä kaudella niin Suomessa kuin maailmalla seniorina. Viralliset ISU-pisteet kuitenkin ovat junnuajalta, ja arvokisoihin vaadittavat tekniset minimipisteet puuttuvat kokonaan.

Laveamman tavoitteitaan Makar ei halua vielä lähteä ruotimaan.

– Mieluummin näytän sitten, kun kaikki on valmista kuin että puhelisin asioista ennakkoon.

Paljon mieluummin Makar Suntsev puhuu siitä, miten suuri kasvunpaikka pari viimeistä vuotta ovat hänelle urheilijana olleet.

– Olen hyväksynyt ja ymmärtänyt omien taitojeni erilaisia heikkouksia ja alkanut kehittää niitä. En myöskään suhtaudu epäonnistumisiin niin vakavasti kuin ennen, Makar summaa.


Makar Suntsev (s. 10.4.2004) edustanut juniorina kahdesti Suomea PM-kilpailuissa.
Asuinpaikka: Kotka
Seura: Kotkan Taitoluistelu
Valmentaja: Tatyana Lebedeva
Harjoittelu talvisin: 18 h/v
Ennätys: 172,00 (2021)
Paras kv-saavutus: 6. sija Tallink Hotels Cupissa 2021
Paras kotimainen saavutus: junioripoikien SM-hopeaa 2020.

Lue myös
Henkilöt

Uusien ennätyspisteiden perässä

Janna Jyrkinen kokee kilpailemisen junioreiden GP-sarjassa tärkeänä kasvun paikkana

16 marraskuun, 2021

Henkilöt

Uusi asuinpaikka, uudet ohjelmat ja uusi vaatemallisto

Emmi Peltonen on tehnyt rohkeita muutoksia

18 lokakuun, 2021

Henkilöt

Uutta potkua harjoitteluun

Oona Ounasvuori tavoittelee rohkeutta ja uusia taitoja ulkomailta

15 lokakuun, 2021

Henkilöt

Toinen kausi asuen ja harjoitellen ulkomailla

Jenni Saarinen viihtyy yhä vahvemmin Saksassa

27 syyskuun, 2021

Henkilöt

Maajoukkueluistelijat Olivia Lisko ja Nella Pelkonen:

Hyppy kohti aikuisuutta seniorisarjassa

17 syyskuun, 2021

Henkilöt

Street dancea luistimilla

Yuka Orihara ja Juho Pirinen tanssivat innoissaan

6 syyskuun, 2021

Henkilöt

Maajoukkueluistelija Laura Karhunen:

”Oma minuus rohkeasti esiin kilpajäällä”

1 syyskuun, 2021

Henkilöt

"Olympiakarsinta on niin iso juttu, että se ensin"

Valtter Virtanen tähyää jo Oberstdorfin kisajäälle

27 elokuun, 2021

Henkilöt

Pihla Bergman täydentää maajoukkueen:

”Maajoukkueeseen pääseminen on ollut pitkäaikainen unelmani”

18 elokuun, 2021

Henkilöt

Kilpailukausi käynnistyy syyskuussa

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis valmiina olympiakarsintaan

13 elokuun, 2021

Henkilöt

Matias Lindfors ja Rosa Reponen:

”Kesään uutta potkua maajoukkue­valinnasta”

14 kesäkuun, 2021