Henkilöt

Unelmien perässä ulkomaille

Noora Solaranta ja Emmakaisa Tikkinen jakavat arkeansa Kanadassa

31 elokuun, 2022 Emmi Koskiniemi Haastateltavien kotialbumi

Noora Solaranta, 24, ja Emmakaisa Tikkinen, 21, jakavat luisteluarkeansa Kanadassa tuoreen maailmanmestarijoukkueen Les Suprêmesin riveissä.

Keväällä 2020 Lumineersissa luisteleva Noora Solaranta ja Team Fintasticissa luisteleva Emmakaisa Tikkinen pohtivat tahoillaan muodostelmaluistelun tarjoamia mahdollisuuksia Suomen ulkopuolella. Vaikka kaksikko ei vielä tuntenut toisiaan, heitä yhdisti yksi suuri asia: rakkaus muodostelmaluistelua kohtaan.

Sekä Noora että Emmakaisa olivat muuttaneet aiemmin pääkaupunkiseudulle luistelun perässä, Noora Oulusta ja Emmakaisa Jyväskylästä. Nooralla oli SM-senioriuraa takana jo neljä vuotta: vuosi Espoon Taitoluisteluklubin entisen Revolutions-joukkueen riveissä ja kolme vuotta nykyään Elite 12-sarjassa debyyttiään tekevän Lumineersin mukana. Emmakaisa sen sijaan oli junioreiden tuore maailmanmestari ja haaveili senioriurasta ulkomailla.

Molemmat päätyivät hakemaan Kanadan Montrealissa harjoittelevaan Les Suprêmesiin. Noora oli ollut yhteydessä joukkueen valmentajaan Marilyn Langloisiin jo vuotta aikaisemmin, mutta silloin kansainvälisille luistelijoille varatut paikat olivat jo täynnä. Valmentaja oli kuitenkin rohkaissut Nooraa hakemaan joukkueeseen uudelleen mukaan.

Korona mylläsi suunnitelmat

Hakuprosessi oli juuri puhjenneen koronapandemian vuoksi täysin virtuaalinen ja tapahtui Instagramiin perustetun Tryouts-käyttäjän välityksellä. Molempien luistelijoiden hakuprosessi päättyi onnellisesti, kun heidät hyväksyttiin joukkueeseen.

Noora halusi tietää olisiko hän ainoa joukkueessa aloittava suomalainen ja kysyikin asiasta joukkueen valmentajalta. Marilyn piti kuitenkin tilanteen toistaiseksi arvoituksena, minkä vuoksi Noora päätti ottaa asiasta itse selvää. Lopulta Noora päätyi selaamaan Tryouts-tilin seuraajia ja huomasi suomalaisen Emmakaisan seuraajien joukossa. Luistelijat tutustuivat, kun Noora otti yhteyttä Emmakaisaan Instagramin välityksellä kysyäkseen, oliko hänkin lähdössä Kanadaan.  

Emmakaisa Tikkisellä on menossa toinen kausi ja Noora Solarannalla ensimmäinen kausi Kanadan Montrealissa harjoittelevassa Les Suprêmes -joukkueessa.
Emmakaisa Tikkisellä (vas.) on menossa toinen kausi ja Noora Solarannalla ensimmäinen kausi paikan päällä Kanadan Montrealissa harjoittelevassa Les Suprêmes -joukkueessa.

Korona asetti kuitenkin kapuloita rattaisiin ja ensimmäinen vuosi Les Suprêmesin mukana sujui yli kuuden tuhannen kilometrin välimatkan takaa Zoomin välityksellä. Vielä seuraavanakin keväänä tilanne oli edelleen epävarma maiden rajojen aukeamisen suhteen ja molemmat luistelijat joutuivat suuren päätöksen äärelle pohtiessaan, olisivatko he valmiita jatkamaan etänä vielä seuraavankin kauden.

”Kevään MM-kulta tietysti antaa lisäboostia, mutta samalla tavalla olemme jatkaneet treenaamista.”

– Odotimme jatkuvasti, mutta emme tienneet rajojen aukeamisajankohtaa. Samaan aikaan harjoittelu oli etänäkin kallista. Ilmoitin valmentajalle, etten sitoutuisi alkavalle kaudelle ja hakisin sitten uudelleen vuoden kuluttua keväällä, jos rajat aukeaisivat, Noora Solaranta kertoo.

Emmakaisa päätti kuitenkin pitää paikastaan kiinni ja jatkoi etäharjoittelua Suomessa. Odottaminen kannatti, sillä raja avautui syksyllä ja hän pääsi kaikkien hidasteiden jälkeen perille Montrealiin.

Samalla Nooran suunnitelma uudelleen joukkueeseen hakemisesta varmistui, kun Emmakaisa kertoi hänelle Kanadassa harjoittelemisen ihanuudesta.  Hän piti luistelutaitojaan yllä harjoittelemalla tekniikkaryhmissä ja käymällä yleisöjäillä. Tämän lisäksi luistelijalla oli samanaikaisesti parhaimmillaan kolme työpaikkaa, joiden avulla hän kerrytti matkakassaansa tulevaisuuden luisteluja varten.

Kevään tullessa Emmakaisan ensimmäinen kausi Les Suprêmesissa huipentui maailmanmestaruuteen ja Noora aloitti hakuprosessin uudelleen.

– Heti kun kuulin, että Noora oli hakenut uudelleen, laitoin hänelle viestiä. Pyysin häntä kertomaan heti, kun valinta selviää, Emmakaisa Tikkinen muistelee.

Uusin hakukerta päättyi edellisen tavoin onnistuneeseen lopputulokseen. Noora valittiin jo toista kertaa Les Suprêmes-joukkueeseen.

Koiran kanssa matkaan

Noora muutti Kanadaan vuoden ikäisen australianpaimenkoiransa Nenan kanssa toukokuussa 2022. Emmakaisa ja Noora olivat suunnitelleet yhteisen asunnon etsimistä jo silloin, kun he hakivat joukkueeseen ensimmäistä kertaa. Nyt suunnitelma oli aika siirtää vihdoinkin käytäntöön. Haasteita kuitenkin riitti, sillä Montrealissa asunnon löytäminen on vaikeaa koiran kanssa, kun vuokranantajat suosivat lemmikittömiä talouksia.   

Lopulta suomalaiset löysivät hyvältä vaikuttavan vastaremontoidun asunnon, mutta sisua tarvittiin jo muuttopäivänä kaksikon huomatessa asunnon olevan täynnä ötököitä.

– Meidän oli tarkoitus lähteä tunnin sisällä hallille, mutta en halunnut jättää Nenaa yksin asunnolle ötököiden kanssa. Lopulta koira lähti treeneihin mukaan, ja joukkueenjohtajamme piti Nenasta huolta jään ajan. Illalla siivosimme ötökät pois ja joukkuekavereitamme tuli ensimmäiseksi yöksi yökylään, Noora sanoo.

”Eräänä iltana ennen rotanmyrkkyjen löytämistä näimme torakoilta näyttäviä ötököitä kodissamme.”

Haasteet kuitenkin jatkuivat, kun pian muuton jälkeen Noora ja Emmakaisa alkoivat sairastella kotona ollessaan. Lopulta tilanne äityi niin pahaksi, että Noora joutui muuttamaan erään joukkuekaverinsa luokse. Vuokranantajan suhtautuessa tilanteeseen välinpitämättömästi luistelijat alkoivat selvittämään omatoimisesti oireiden aiheuttajaa ja löysivät kauhukseen kymmeniä rotanmyrkkypusseja asunnosta. Seuraavana yönä myös Emmakaisa pakkasi tavaransa ja muutti saman joukkuetoverin luokse.

Vaikeudet eivät kuitenkaan ole lannistaneet kaksikkoa heidän positiivisen elämänasenteensa ansiosta.

– Eräänä iltana ennen rotanmyrkkyjen löytämistä näimme torakoilta näyttäviä ötököitä kodissamme. Ymmärsimme ettemme voisi korjata tilannetta välittömästi, joten päätimme murehtimisen sijaan paistaa lettuja, Noora muistelee. 

– Meillä molemmilla on aika samanlainen elämänasenne: ”Hakuna Matata”, ei murehdita liikaa mistään, Emmakaisa naurahtaa.

– Asiat aina järjestyvät. Viimeistään siinä vaiheessa, kun laitamme musiikit soimaan ja teemme pari tanssimuuvia, niin kyllä hymyilyttää, Noora jatkaa.

Emmakaisa Tikkinen (vas.) ja Noora Solaranta ystävystyivät hakiessaan kanadalaisjoukkueeseen.
Emmakaisa Tikkinen (vas.) ja Noora Solaranta ystävystyivät hakiessaan kanadalaisjoukkueeseen.

Tuoreet vlogaajat

Emmakaisa ja Noora perustivat hiljattain Spinning around the world– nimisen vlogikanavan, jonka avulla he jakavat kokemuksiaan ulkomailla asumisesta ja harjoittelemisesta. Heille on myös tärkeää rikkoa myyttejä ulkomailla luistelemisesta.

– Tuntui, että kaikki puhuivat vain siitä, miten vaikeaa on ylipäänsä päästä ulkomaille luistelemaan, Noora sanoo.

Kaksikko kuitenkin todistaa, että ulkomaille lähteminen luistelumielessä ei ole mahdotonta eikä elämää tarvitsee laittaa täysin tauolle edes akateemisessa mielessä. He molemmat opiskelevat Kanadasta käsin Suomessa Avoimessa yliopistossa ja vievät omia urapolkujaan eteenpäin luistelun ehdoilla.

Tulevaan kauteen Emmakaisa ja Noora suhtautuvat innolla. Molemmat lähettävät terveisiä Suomeen ja toivovat näkevänsä mahdollisimman monta suomalaisjoukkuetta alkavan kauden kansainvälisissä kilpailuissa.  

– Kevään MM-kulta tietysti antaa lisäboostia, mutta samalla tavalla olemme jatkaneet treenaamista. Motivaatio on todella korkealla, Emmakaisa summaa. 

Lue myös
Henkilöt

Luistelu-uralta lahjaksi lannistumattomuus

Team Uniquen ex-kapteeni Tuuli Mäkinen on saanut hyvät eväät tulevaa varten

19 lokakuun, 2022

Henkilöt

800 kilometriä kotoa

Minttu Kähkönen muutti etelään luistelun perässä

28 syyskuun, 2022

Henkilöt

MIU:n ex-kapteeni Tessa Tamminen harmittelee kukassaan kuihtuvia uria:

”Lajikulttuuri tukemaan luistelijoiden jaksamista”

16 elokuun, 2022

Henkilöt

Katariina Jaakonsaari unelmajoukkueen perässä yksin Helsinkiin:

”Minulle iski Team Fintasticin ohjelmia katsoessa fiilis, että haluaisin olla tuolla”

22 kesäkuun, 2022

Henkilöt

Uransa päättänyt Helsinki Rockettesin pitkä­aikainen kapteeni Nona Vihma:

”Tärkeintä olivat joukkue ja yhteinen arki”

16 kesäkuun, 2022

Henkilöt

Kevään ylioppilas Anna Loimaranta:

”Omannäköinen polku löytyi valintojen kautta”

3 kesäkuun, 2022

Henkilöt

Taitoluistelualumni Aliisa Wahlsten kilpa­urheilu­taustan eduista:

”Elämässä uskaltaa ottaa uusia askeleita, kun tietää, että epäonnistumisesta selviää”

24 toukokuun, 2022

Henkilöt

Squashin EM-kilpailuissa Suomea edustanut Sanna Koivumäki:

“En usko, että ilman taito­luistelua pelaisin tällä tasolla”

10 toukokuun, 2022

Henkilöt

Ruotsissa valmentava Jenni Honkila:

”Ei tarvitse olla maailman­mestari, jotta voi tulla hyväksi valmentajaksi”

24 huhtikuun, 2021

Henkilöt

Polte kiritti kohti päämäärää

Eveliina Kunnaton halusi SM-senioriksi

16 huhtikuun, 2021

Tietoa lajista

Varaudu muutokseen hyvissä ajoin

Urheilu-ura päätökseen hyvällä mielellä

6 huhtikuun, 2021

Henkilöt

14-vuotiaana luistelun aloittanut Kaisa-Maria Salminen:

”Motivaatio ja halu luistella vievät kohti unelmia”

3 maaliskuun, 2021

Henkilöt

Urheilulajien moniottelija Oona-Mari Hakulinen:

”Palava into ja vastuunotto kantavat urheilijaa elämään”

17 tammikuun, 2021

Henkilöt

Tuuve Häkkisen tie yksinluistelijasta cheerleadingin maailmanmestariksi

”Luistelu opetti itsekuria ja ajankäytön hallintaa”

4 tammikuun, 2021