Kiss & Cry

Joukkeen sisäpiirijutuista kasvoi someilmiö

Mikä ihmeen @yksityinen­lastentarha?

26 maaliskuun, 2020 JA KUVAT Teemu Hintikka, Fanny Mansikka, Isa Saarniala ja Noora Solaranta

”Mikä ihme on Lastentarha?”, on tutuksi tullut kysymys, johon olemme päässeet vastaamaan usein päättyneen kauden aikana, kun SM-Seniorijoukkue Lumineers (Espoo Synchronized Skaters) on tullut jäähallin käytävillä puheeksi. Moni muodostelmaluistelun lajiväestä on kuullut puhuttavan Lastentarhasta kuluneella kaudella ja varsinkin nuorempien luistelijoiden keskuudessa asiasta on tullut jopa hitti. Varttuneemmalle lajiväelle Lastentarha saattaa kuitenkin olla vielä toistaiseksi yksi suuri kysymysmerkki, joten pieni esittely lienee paikallaan.

Neljän Lumineers-luistelijan Lastentarha-ryhmä muodostui alun perin joukkueen sisäisen treeniarjen riemastuttajaksi ihan sattumalta. Yhteinen matkamme alkoi jo ensimmäisellä Lumi-kaudella vuonna 2017 ja Lastentarha-nimi pohjautuu valmentajamme CoachMaikin (Maikki Merilehto) heittoon hulvattomasta menostamme ensimmäisen kauden treenien yhteydessä.

Lastentarhaan kuuluvat Isa Saarniala, Noora Solaranta, Fanny Mansikka ja Teemu Hintikka. Olemme kaikki samanikäisiä ja syntyneet vuonna 1997. Me tarhalaiset, kuten meitä usein kutsutaan, olemme taustoiltamme hyvin erilaisista lähtökohdista. Fanny ja Isa ovat alun perin Lumien perustajaseura ETK:n kasvatteja, Noora on luistellut sekä yksin että muodostelmassa Oulun Luistelukerhon riveissä ja Teemu taas on kotoisin Jyväskylästä, jossa hän on viimeiseksi luistellut Ice Diamonds -joukkueessa.

Muutakin kuin hauskanpitoa

Sisäpiirihuumoria viljelevä ryhmämme perusti joulupäivänä vuonna 2018 Instagramiin yksityisen tilin @yksityinenlastentarha. Sen oli alun perin tarkoitus palvella vain joukkueemme omia luistelijoita hauskoilla treeneihin liittyvillä julkaisuilla, mutta suunnitelmat muuttuivat pian. Saimme riemuksemme huomata, että tiliämme halusi moni seurata. Silloin ymmärsimme, että Lastentarhassa voisi olla potentiaalia muuhunkin kuin sisäiseen hauskanpitoon. Lastentarhalle tuttuun tapaan ideoita rupesi syntymään tiuhaan tahtiin ja into kasvoi. Huomasimme, että uudelle konseptille olisi todellakin muodostelmaluistelussa tarvetta.

Lastentarha on ideana innoittanut omalta osaltaan myös nuorempia luistelijoita luomaan myös omia matalan kynnyksen foorumeita treeniarjen jakamiseen ja vuorovaikutukseen muiden seurojen luistelijoiden kanssa. Yksi esimerkki näistä on aamujää -nimistä Instagram-tiliä ylläpitävät Emma Ruuskanen, Siiri Taskinen, Saga Koskimäki sekä Meri Sundsröm Oulun Luistelukerhosta.
Lastentarha on ideana innoittanut omalta osaltaan myös nuorempia luistelijoita luomaan myös omia matalan kynnyksen foorumeita treeniarjen jakamiseen ja vuorovaikutukseen muiden seurojen luistelijoiden kanssa. Yksi esimerkki näistä on aamujää -nimistä Instagram-tiliä ylläpitävät Emma Ruuskanen, Siiri Taskinen, Saga Koskimäki sekä Meri Sundsröm Oulun Luistelukerhosta.

Lastentarhan perusajatus ei ole nostaa esiin meitä neljää yksilöinä, vaan koko Lumi-joukkuetta ja samalla laajemmin kotimaista SM-seniorimuodostelmaa. Maassamme on SM-senioreita harmillisesti vasta neljä kovaa joukkuetta ja kaikki nämä joukkueet ovat pääkaupunkiseudulta. Tämä tarkoittaa, että valtaosalla muodostelman harrastajista ei ole realistista kosketuspintaa lajimme kapean kärjen elämään.

Koska meidän Lastentarhalaisten luistelutaustat ovat niin erilaisia, ymmärrämme hyvin, millaista elämä maakuntien joukkueissa on. Usein jäähalleilla näkee vain oman seuran tuttuja luistelijoita ja samoja rutinoituneita toimintamalleja vuodesta toiseen. Monessa seurassa luistelijat kokevat tekevänsä työtä harjoituksissa varsin eristyksissä koko lajin kirjosta ilman tukea ja buustia muilta kilpailevilta joukkueilta. Useat jopa SM-putkessa kulkevat maakuntien luistelijat eivät pääse näkemään SM-senioreita kuin kolmisen kertaa kaudessa muutaman minuutin kerrallaan ja aina samassa tilanteessa: jäällä kisasuorituksen aikana. Erilaiset sosiaalisen median kanavat ovat toki tuoneet lajin harrastajia lähemmäs toisiaan, mutta nämä kanavat tarjoavat usein huippujoukkueista hyvin tyylitellyn ja pintapuolisen kokonaisuuden, johon samaistuminen on muille luistelijoille usein hyvin haastavaa. Päätimme tarttua tähän haasteeseen.

Aito ja kaunistelematonta materiaalia

Haluamme avata seuraajillemme lajimme pienen eliittijoukon, SM-senioreiden elämää ja kertoa lajiväelle realistisesti, millaista meidän arki on Lumeissa. Olemme pyrkineet kuvaamaan Instagramiin luonnollisessa ympäristössä aitoa materiaalia joukkueen kauden jokaisesta vaiheesta: normaaleista treenipäivistä, leireistä, tapahtumista ja kilpailuista kulissien takaa. Samalla olemme halunneet kertoa, miten luistelu SM-senioreissa on mahdollista yhdistää opiskelun ja töiden kanssa yhteen joustavasti ja tehokkaasti. Lisäksi olemme halunneet esitellä elämäämme myös vapaa-ajalla jäähallien ulkopuolella.

Haluamme avata seuraajillemme lajimme pienen eliittijoukon, SM-senioreiden elämää ja kertoa lajiväelle realistisesti, millaista meidän arki on.

Olemme halunneet luoda mahdollisuuden tutustua SM-senioreiden elämään helposti ja paljastamme, millaisia asioita kisoissa nähtävän kolmeminuuttisen ohjelman taakse kätkeytyy. Tavoitteemme on auttaa luistelijoita, joiden seurassa ei ole SM-senioreita, hahmottamaan, miten hauskaa, lämmintä ja hyvään yhteishenkeen pohjautuvaa harjoittelu lajin huipulla on kaiken kiiltokuvamaisuuden takana.

Isossa kuvassa tavoitteemme on ollut tukea kotimaista SM-senioriluistelua ja tarjota tukea nuoremmille luistelijoille, jotta mahdollisimman moni pääsisi kokemaan luistelun riemun myös lajin korkeimmalla sarjatasolla. Samalla pyrimme tukemaan lajin kotimaisen tason nostoa niin maakuntien nuoremmissa joukkueissa kuin tulevaisuudessa SM-senioreissa.

Lastentarha Tour 2020

Kuluneen kauden loppupuolella juttelimme leikkimielisesti, mitä kivaa voisimme vielä keksiä Lastentarhan kanssa ennen kuin luistelukausi päättyy. Meidät tuntien mukana pitäisi olla tietenkin jotain vauhdikasta ja hauskaa tekemistä sekä hulluja sattumuksia. Idea Lastentarha Tourin toteuttamisesta syntyi alun perin Nooran heittämänä vitsinä road tripistä halki Suomen. Ensimmäinen reaktio oli spontaani naurunremakka, mutta pian huomasimme, että treenikalenterissamme oli sopiva tauko viikon mittaiselle matkalle.

Aloimme suunnitella reissua ja monet siihen liittyvät ongelmakohdat loksahtivat paikoilleen kuin itsestään. Halki Suomen kulkevalla road tripillämme voisimme pysähtyä matkan varrella olevissa seuroissa kertomassa luistelijoille SM-senioreiden elämästä ja samalla näyttää, millainen on Lumien tapa harjoitella jäällä ja oheisissa. Tämä kaikki maksutta tietenkin. Koska keksimämme konsepti oli uusi, oli hyvin vaikea arvioida, miten seurat suhtautuisivat ideaamme. Iloksemme jokainen seura, johon olimme yhteydessä, lähti mukaan innolla ja saimme myös matkan varrella lisää pyyntöjä eri seuroista päästä mukaan kiertueellemme.

Vierailuja eri seurojen jäillä

Lastentarha Tourin aikana saimme kunnian vierailla monessa upeassa luisteluseurassa ympäri Suomea. Kävimme Turun Riennon Taitoluistelun, Lahden Taitoluistelijoiden, Jyväskylän Taitoluisteluseuran ja Oulun Luistelukerhon vieraina.

Turussa saimme kunnian järjestää yllätysvierailun seuran loppukilpailuun valmistautuvan SM-juniorijoukkueen harjoituksiin. Lahdessa pääsimme itse vetämään luistelijoille kaksi jäätä. Ensimmäisellä jäällä harjoittelimme yhdessä tulokkaiden ja minoreiden kanssa, toisella jäällä vauhtiin pääsivät SM-noviisit ja -juniorit. Jäiden lisäksi saimme vetää kaikille joukkueille yhteiset oheiset Lahden legendaarisella Isku-areenalla.

”Keskeinen sanomamme oli, että jokainen luistelija valitsee lajissa oman polkunsa.”

Seuraavassa kohteessamme Jyväskylässä vedimme yhteisjään ja oheiset seuran huikeille minoreille, SM-noviiseille ja kansallisille junioreille. Matkan neljäntenä päivänä saimme kutsun Ouluun, jossa suunniteltu vapaapäivämme vaihtui iloksemme seuran minoreiden, kansallisten noviisien, kansallisten junioreiden, SM-noviisien ja SM-junioreiden vauhdikkaisiin treeneihin.

Ajat ovat muuttuneet ja nimmarit vaihtuneet selfieihin. Lastentarha Tourin aikana Isa, Noora, Fanny ja Teemu pääsivät poseeraamaan yhteiskuviin monen tulevaisuuden tähden kanssa. Tässä Oulun Luistelukerhon Tähtitytöt -minori-joukkueesta Heta Hakkarainen, Riikka Raatikainen, Melli Vuorela, ja Julia Ilkka.
Ajat ovat muuttuneet ja nimmarit vaihtuneet selfieihin. Lastentarha Tourin aikana Noora (vas.), Teemu, Fanny ja Isa pääsivät poseeraamaan yhteiskuviin monen tulevaisuuden tähden kanssa. Tässä Oulun Luistelukerhon Tähtitytöt -minorijoukkueesta Heta Hakkarainen, Riikka Raatikainen, Melli Vuorela, ja Julia Ilkka.

Kaikille seuroille vetämiemme oheisharjoituksien yhteydessä pääsimme kertomaan omia kokemusesimerkkejämme, miten mahtavaa on luistella SM-senioritasolla äärimmäisen kovatasoisessa lajissa. Esittelimme luistelijoille, mitä Lumien normaaliin treeniarkeen kuuluu ja totta kai hehkutimme, kuinka SM-seniorielämä on luistelun parasta aikaa, jolloin todella nautitaan luistelun taiasta. Luistelijat saivat myös itse kysyä meiltä mieltään askarruttaneista seikoista. Kaikkiin kysymyksiin vastasimme luonnollisesti parhaan kykymme mukaan pilke silmäkulmassa.

Keskeinen sanomamme nuorille luistelijoille oli, että jokainen valitsee lajissa oman polkunsa. Me haluamme tuoda esille, millainen vaihtoehto on SM-senioreiden ja Lumien polku: mistä me luistelijoina pidämme ja miksi me viihdymme joukkueessamme. Keskustelutuokioiden lisäksi joukkueet pääsivät tutustumaan Lumien kilpailuihin valmistaviin lämmittelyihin leikkeineen ja lämmittävine liikkeineen. Samalla kerroimme myös luistelijoille omista kilpailuihin liittyvistä rutiineistamme, kisajännityksestä ja erilaisista tavoista, kuinka jokainen voi olla parhaimmillaan astuessaan kisajäälle.

Yhteistyötä yli seurarajojen

Jäillä pääsimme vetämään joukkueille Lumien tavallisia tekniikkaharjoitteita muun muassa polven ja nilkankäytöstä, rivin hallinnasta, teränkäytöstä ja erilaisista SM-senioreista tutuista tempuista. Meistä Tarhalaisista oli huikeaa nähdä, kuinka innoissaan kaiken tasoiset ja ikäiset luistelijat olivat päästessään kokeilemaan SM-senioreiden harjoitteita. Uskomme myös, että useassa valmennustiimissä päästään hyödyntämään jatkossakin uusia harjoitteita ja kehittelemään niitä eteenpäin yhä paremmin omille joukkueille soveltuviksi. Uskomme, tällainen yhteistyö mahdollistaa lajimme kotimaisen kehityksen tulevaisuudessakin.

”Harjoitusten aikana saimme nähdä ja kuulla riemun kiljahduksia, punaisia poskia, tuikkivia silmiä ja iloisia hymyjä.”

Lastentarha Tour 2020 ylitti kaikki odotuksemme! Matkamme luistellen halki Suomen onnistui järjestelyiden puitteissa erinomaisesti. Tiivis aikataulu piti loppuun saakka, vaikkakin välillä siirryimme jäältä toiselle juoksujalkaa. Oli huikeaa huomata, kuinka innoissaan nuoremmat luistelijat odottivat halleilla naamat kiinni ikkunoissa SM-senioreita. Harjoitusten aikana saimme nähdä ja kuulla riemun kiljahduksia, punaisia poskia, tuikkivia silmiä ja iloisia hymyjä. Nuoremmat luistelijat tarjosivat meille ehdottomasti maailman parhaita kohtaamisia ja valtavasti tärkeää, molemminpuolista oppia. Harjoitusten jälkeen myös yhteisten Tiktok-tanssien ja yhteiskuvien määrä oli lähes loputon. Pääsimme myös iloksemme keskustelemaan laajasti varttuneemmankin lajiväen kanssa yhteistyön ja positiivisen ilmapiirin korvaamattomasta merkityksestä lajillemme.

Lastentarha Tourin aikana jäällä nähtiin paljon iloisia ilmeitä ja ahkeria luistelijoita. Lahden Isku-Areenalla hyvän harjoituksen päätteeksi yhdessä Lastentarhan kanssa poseeraa Lahden Taitoluistelijoiden tulokasjoukkue Team El Rio ja minorijoukkue Team El Mar.
Lastentarha Tourin aikana jäällä nähtiin paljon iloisia ilmeitä ja ahkeria luistelijoita. Lahden Isku-Areenalla hyvän harjoituksen päätteeksi yhdessä Lastentarhan kanssa poseeraa Lahden Taitoluistelijoiden Team El Rio -tulokasjoukkue ja Team El Mar -minorijoukkue.

Lisää kiertueita?

Lastentarha Tourin aikana pääsimme liikuttamaan lähes 250 luistelijaa ympäri Suomen, mikä on maakuntien osalta merkittävä määrä lajimme nuoria harrastajia. Moni innokas nuori luistelija kertoi meille haaveilevansa luistelemisesta lajimme huipulla, mikä ennustaa lajillemme erittäin korkeatasoista tulevaisuutta ja toivottavasti myös entistä laajempaa SM-seniorisarjaa.

”Matalan kynnyksen toiminta yhdessä seurojen välillä takaa, että lajimme pysyy korkealla tasolla vielä vuosien päästäkin.”

Matkasta jäi päällimmäisenä mieleemme yhteistyö yli seurarajojen. Matalan kynnyksen toiminta yhdessä seurojen välillä takaa, että lajimme pysyy korkealla tasolla vielä vuosien päästäkin. Samalla pystymme tukemaan myös luisteluharrastuksen jatkuvuutta maakunnissa.

Kiertueemme oli myös meille Tarhalaisille huikea kokemus. Saimme aivan uudenlaisen näkökulman lajiimme kokonaisuutena. Olimme aivan häkeltyneitä innosta ja rohkeudesta, jolla luistelijat suhtautuivat meihin. Olemme jo saaneet kyselyitä, milloin Tour tehdään uudestaan ja mitkä kaupungit pääsevät seuraavalle kiertueelle mukaan. Pidetään kuitenkin Lastentarhan tulevaisuuden suunnitelmat vielä toistaiseksi mysteerinä, vaikka hauskoja ja hieman hullujakin ideoita on varmasti luvassa jatkossakin.