Henkilöt

MIU:n ex-kapteeni Tessa Tamminen harmittelee kukassaan kuihtuvia uria:

”Lajikulttuuri tukemaan luistelijoiden jaksamista”

16 elokuun, 2022 Marita Kokko Santtu Jaakkola, Joosep Martinson ja Tessa Tammisen kotialbumi

Muodostelmaluistelijan ura huipulla on usein lyhyt. Miten voisimme auttaa yksilöä kypsymään parhaimpaansa niin, että hän vapautuisi jäällä ja jaksaisi hyvinvoivana pidempään? Kysymys askarruttaa Marigold IceUnityn ex-kapteenia Tessa Tammista, joka toivoo lajikulttuurin tukevan pidempiä luistelu-uria.

– Viiden seniorivuoden aikana olen kasvanut nuoresta aikuiseksi. Vasta oikeastaan viimeisellä kaudella tuntui, että puhkesi kukkaan, pääsi levittämään isosti siipensä ja nauttimaan taidoistaan. Perustekeminen oli tasolla, jolla pystyi nauttimaan esiintymisestä ja olemaan sitä kautta parempi, Tessa Tamminen kertoo.

Tessa päätti nykymittapuulla pitkän uransa Marigold IceUnityssa juuri keväällä, vaikka helppoa tuota loppupistettä ei ollutkaan kirjoittaa.

”Naisten joukkuelaji vailla olympiastatusta ei juuri herätä kiinnostusta.”

Vielä keväällä hän yritti vahvasti hakea keinoja, joilla aikuinen muodostelmaluistelija voisi viedä uraansa eteenpäin sponsoreiden tuella.  

– Havaitsin, että haaste on itse lajissa. Naisten joukkuelaji vailla olympiastatusta ei juuri herätä kiinnostusta.

Tessan mukaan olisi tietysti mahdollista kustantaa urheilu tekemällä töitä täysipäiväisesti, mutta oman hyvinvoinnin ja tuloksenteon kannalta se ei ole mitenkään kannattavaa.  Eikä harjoitus- ja kisaohjelma sovi ajankäytöllisesti yksiin monenkaan työn kanssa.

Yhdeksi keinoksi nostaa mielenkiintoa lajia kohtaan Tessa näkee yksilöiden nostamisen valokeilaan, kaikkien yhteiseksi hyväksi.

– Kaikilla meillä on omat tarinamme, joilla voitaisiin myydä lajia ja osaamistamme. Ei kukaan tässä ajassa lähde tukemaan ilman vastinetta.

Marigold IceUnity juhlii MM-kultaa Tukholmassa vuonna 2018.
Marigold IceUnity juhlii MM-kultaa Tukholmassa vuonna 2018.

Työelämän tähtitiimiä

Olisiko toisaalta mahdollista, että sponsoroitaisiinkin tulevan työelämän osaamista pelkän urheilun sijaan?

– Muodostelmaluistelijat ovat työelämässä omaa luokkaansa. Olemme pedantteja ja hallitsemme tiimipelaamisen. Meistä kasvaa kunnon kansalaisia.

Tessa ehdottaa myös, että lajiliiton ammattilaiset istuisivat yhdessä luistelijoiden kanssa miettimään, miten lajin talous saadaan toimimaan paremmin.

– Oli tietysti surullista, että minulla ura loppui viiden seniorivuoden jälkeen. Mutta mitä tähtiä joutuukaan luopumaan unelmistaan jo uran alkuvaiheessa talousongelmien vuoksi, hän pahoittelee.

”Olemme pedantteja ja hallitsemme tiimipelaamisen. Meistä kasvaa kunnon kansalaisia.”

Tessa katsoo jo tiukasti eteenpäin. Luistimet eivät jouda lepoon, sillä hän aloittaa pienempien luistelijoiden valmentajana Helsingin Luistelijoissa. Edessä on myös valmennuskurssi lääketieteellisen pääsykokeisiin. Lukion biologia, fysiikka ja kemia odottavat kertaajaa.

– Aluksi tuntui, että tarvitsen täyden breikin luistelusta. Jäällä olo on kuitenkin aina ollut minulle terapiaa, jossa en ajattele mitään muuta. Voin nyt mennä iltaisin hallille miettimättä vektoreiden suuntaa tai fysiikan kaavoja.

Miten nopeasti aika meni

Tessan omalla uralla on mittaa yli 20 vuotta. Hän aloitti luistelukoulun Espoon Taitoluisteluklubissa nelivuotiaana ja jatkoi harrastusta yksinluistelijana kymmenvuotiaaksi. Muodostelmavalmentajana työskentelevä täti Sanna Tuomisalo sai tytön innostumaan muodostelmasta.

Tessa Tamminen aloitti taitoluisteluharrastuksen Espoon Taitoluisteluklubissa 4-vuotiaana ja siirtyi muodostelaan 10-vuotiaana.
Tessa Tamminen aloitti taitoluisteluharrastuksen Espoon Taitoluisteluklubissa 4-vuotiaana ja siirtyi muodostelaan 10-vuotiaana.

Espoossa ura eteni minoreista noviiseihin ja junioreihin. Viimeisellä ETK-kaudellaan Tessa luisteli Reflections-juniorijoukkueessa ja tuplasi Revolutions-seniorijoukkueessa.

– Sitten pyrin ja pääsin Helsingin Luistelijoiden Musketeersiin, jossa luistelin junioreiden MM-pronssia. Seuraavana vuonna nousin Marigoldiin.

Tessa toteaa viiden kauden uran Marigold IceUnityssa olleen vuosissa pitkä.

– Mutta vitsi, että aika meni nopeasti. Vuodet olivat opettavaisia ja toteuttivat ison unelman, joka myös täytti kaikki oletukset ja ylikin. Sain olla matkassa mielettömät viisi vuotta.

Kärkeen tuli maailmanmestaruus 2018 Tukholmassa, ja se poiki seuraavalle vuodelle edustuksia. Joukkue kävi esiintymässä uudenvuoden televisiogaalassa Tokiossa ja Dancing on Ice -ohjelmassa Lontoossa.

Tukholmassa Tessa kertoo kokeneensa yhden huippuhetkistään jo lyhytohjelmassa.

– Lyhytohjelma oli ollut minulle vaikea koko kauden. Muistan, miten loppuasennossa olin ensimmäistä kertaa ylpeä itsestäni. Jos minä luistelin näin hyvin, kuinka hyvin nuo muut ovatkaan luistelleet. Silloin pidin itseäni vielä ihan pahnanpohjimmaisena.

– Ylipäätään että sai ensimmäisenä seniorivuotena luistella molemmat ohjelmat MM-kilpailuissa. Siitä olen todella kiitollinen ja onnellinen.

Kotikisojen pauhu jäi ytimeen

Kilpailu vuoden 2019 MM-kotikisoihin oli suomalaisilla tiukka. Marigold IceUnity lunasti paikkansa Season Best -tuloksellaan Rouenissa Ranskassa.

Kauden universiadit luisteltiin Siperiassa ennen kauden huipentavia MM-kotikisoja. Universiadit olivat Tessalle koettelemus.

– Krasnojarskissa kävin läpi myös yhden vaikeimmista hetkistäni. Sain flunssan ja jouduin jäämään pois kokoonpanosta, joka vuokseni meni uusiksi. Siinä tilanteessa joukkueen etu oli tärkein.

Kotikisoissa joukkue luisteli MM-hopealle. Kotikisa oli Tessasta tunne- ja aistimustasolla voimakas kokemus. Huutomyrsky tuntui koko kropassa. Yleisön pauhu on jäänyt ytimeen mielettömänä muistona.

Kotikisojen jälkeinen kausi oli Tessasta monivaiheinen, mutta hyvä, ja joukkue kehittyi paljon.

– Epäonnistumiset verottivat kuitenkin itsevarmuutta, ja sen kokoamiseksi teimme joukkueessa valtavasti  töitä. Opimme keskustelemaan vaikeistakin asioista, tarttumaan jokaiseen mahdollisuuteen ja taistelemaan loppuun asti.

”Huomio kannattaa kiinnittää siihen, mitä teki paremmin, missä tänään meni eteenpäin ja nauttia ajasta.”

Joukkue jäi ilman MM-paikkaa, joskin nuo kisat peruuntuivat koronapandemian jyllätessä.

– Suurin pettymys oli, kun MM-paikkaa ei saavutettu. Siitä jäi epätodellinen tyhjyys, josta joukkueena kuitenkin selvittiin yhdessä.

Kun pettymyksestä päästiin yli, tuli koronavuosi, jota hallitsivat karanteenit ja kilpailujen peruuntumiset.

– Koronavuosi oli mitä oli. Mutta saimme kasaan mielettömän hyvän porukan, jonka kanssa koronavuoden kesti. Sen päälle oli hyvä rakentaa viimeinen kausi, jolla olin mukana.

Joukkue oli mukana Lumikuningattaren valmisteluissa ja harjoituksissa, vaikka esitys sitten siirtyikin tulevaan vuodenvaihteeseen.

– Tietysti keskittyminen moneen asiaan oli superraskasta, mutta kaikki luisteluun liittyvä antaa niin paljon enemmän kuin ottaa. On ollut voimavara, että on saanut harjoitella ja kilpailla upean joukkueen kanssa hyvässä ilmapiirissä.

Käsidesiä lennolla litroittain

Tessa toimi viimeisellä kaudellaan joukkueen kapteenina ja joukkueen mielestä myös äitihahmona, jolle oli helppo puhua. Kapteenin tehtävä toi paljon töitä, mutta siinä pääsi pintaa syvemmälle kaikessa. Hän oli lähikontakti valmennuksen suuntaan ja joukkueen kasvot ulospäin.

Tessa Tamminen päätti aktiiviuransa muodostelmaluistelun MM-kilpailuihin Hamiltonissa Kanadassa, joista tuomisina oli MM-hopeamitali.
Tessa Tamminen päätti aktiiviuransa muodostelmaluistelun MM-kilpailuihin Hamiltonissa Kanadassa, joista tuomisina oli MM-hopeamitali.

Korona saneli yhä tekemisiä. Piti pistää asiat tärkeysjärjestykseen ja tapaamiset minimiin. 

Koko kevään Marigoldin luistelijat treenasivat maskit kasvoilla. Käsidesiä kului litroittain lennolla MM-Kanadaan.

– Olimme sopineet, että olemme niin huolellisia kuin vain voimme. Mutta jos virus iskee, niin sitten se iskee. Siihen ei voi vaikuttaa.

”MM-mitali oli vain bonus tunteillemme.” 

Joukkue vältti tartunnat MM-matkalla, ja kausi päättyi riemullisesti MM-hopeaan.

– Kanadan hopea oli ehdottomasti voitettu hopea. Fiilis vapaaohjelmassa oli samanlainen kuin MM-jäällä Tukholmassa. Jokainen aisti jäällä koko joukkueen ja kaikki olivat läsnä. Me luistelimme vain toisillemme. Minkä tien olimmekaan raivanneet, ja nyt vain nautimme.

 – Ihmiset taputtivat meille suorituksen päätyttyä seisoen. Se oli hienointa, mitä laji voi antaa. Mutta mitali oli vain bonus tunteillemme. 

Fiilikset voittavat mitalit

Tessa ehti joukkueessaan saavuttamaan paljon. Mitaleita tärkeämpiä ovat hänelle kuitenkin fiilikset, joita on saanut kokea joukkueen kanssa. Niin ala- kuin ylämäetkin.

– Luistelu-ura on kasvattanut minusta sen, mitä nyt olen. Kaikki ne elämäntaidot, jotka olen saanut kerätyksi, ovat pitkälti luistelusta. Olen oppinut, että kaikki on mahdollista, kun on valmis tekemään ihan sikana töitä.

Tessa kertoo olleensa innokas harjoittelija jo pienestä pitäen. Kun tyttö oli siirtymässä yksinluistelusta muodostelmaan, oli hänen tuleva valmentajansa Sini Aarnio-Kurki pohtinut, pärjääkö tämä minoreissa. Oppisiko hän linjeerauksen? Tessan oppimiskykyihin luotettiin kaukonäköisesti, eikä suotta.

– Minulle liikkuvuus on ollut vaikeinta ja kehittämiskohde kautta linjan. Liikkuvuuden parantamiseen piti laittaa tunteja, mutta viimeisinä vuosia se ei enää tuottanut vaikeuksia. Jälkeenpäin on hieno nähdä, kuinka paljon pystyy työllä saavuttamaan.

Marigoldissa luistelee alkaneella kaudella 11 uutta luistelijaa. Tessan mukaan uudistumista ei kannata pelätä. Maailmanmestaruuden 2018 voitti joukkue, jossa ensimmäistä kauttaan luisteli yhdeksän luistelijaa.

– Ryhmädynamiikka on kasattava uudelleen, mutta sen eteen pitää aina työskennellä.

Ex-kapteeni muistuttaa, että jokaisesta päivästä kannattaa löytää jotain positiivista. Asiat pitää kohdata sellaisina kuin ne ovat ja käsitellä saman tien sellaisina kuin ne ovat. Murehtiminen ei tuo mihinkään lisäarvoa.

Muodostelmaluistelu on laji, jossa aina voi olla edellistä kertaa parempi, sillä ei ole olemassa täydellistä luistelijaa tai ohjelmasuoritusta.

– Huomio kannattaa kiinnittää siihen, mitä teki paremmin, missä tänään meni eteenpäin ja nauttia ajasta. Se menee niin nopeasti, Tessa Tamminen sanoo.

Lue myös
Henkilöt

Luistelu-uralta lahjaksi lannistumattomuus

Team Uniquen ex-kapteeni Tuuli Mäkinen on saanut hyvät eväät tulevaa varten

19 lokakuun, 2022

Henkilöt

800 kilometriä kotoa

Minttu Kähkönen muutti etelään luistelun perässä

28 syyskuun, 2022

Henkilöt

Unelmien perässä ulkomaille

Noora Solaranta ja Emmakaisa Tikkinen jakavat arkeansa Kanadassa

31 elokuun, 2022

Henkilöt

Katariina Jaakonsaari unelmajoukkueen perässä yksin Helsinkiin:

”Minulle iski Team Fintasticin ohjelmia katsoessa fiilis, että haluaisin olla tuolla”

22 kesäkuun, 2022

Henkilöt

Uransa päättänyt Helsinki Rockettesin pitkä­aikainen kapteeni Nona Vihma:

”Tärkeintä olivat joukkue ja yhteinen arki”

16 kesäkuun, 2022

Henkilöt

Kevään ylioppilas Anna Loimaranta:

”Omannäköinen polku löytyi valintojen kautta”

3 kesäkuun, 2022

Henkilöt

Taitoluistelualumni Aliisa Wahlsten kilpa­urheilu­taustan eduista:

”Elämässä uskaltaa ottaa uusia askeleita, kun tietää, että epäonnistumisesta selviää”

24 toukokuun, 2022

Henkilöt

Squashin EM-kilpailuissa Suomea edustanut Sanna Koivumäki:

“En usko, että ilman taito­luistelua pelaisin tällä tasolla”

10 toukokuun, 2022

Henkilöt

Ruotsissa valmentava Jenni Honkila:

”Ei tarvitse olla maailman­mestari, jotta voi tulla hyväksi valmentajaksi”

24 huhtikuun, 2021

Henkilöt

Polte kiritti kohti päämäärää

Eveliina Kunnaton halusi SM-senioriksi

16 huhtikuun, 2021

Tietoa lajista

Varaudu muutokseen hyvissä ajoin

Urheilu-ura päätökseen hyvällä mielellä

6 huhtikuun, 2021

Henkilöt

14-vuotiaana luistelun aloittanut Kaisa-Maria Salminen:

”Motivaatio ja halu luistella vievät kohti unelmia”

3 maaliskuun, 2021

Henkilöt

Urheilulajien moniottelija Oona-Mari Hakulinen:

”Palava into ja vastuunotto kantavat urheilijaa elämään”

17 tammikuun, 2021

Henkilöt

Tuuve Häkkisen tie yksinluistelijasta cheerleadingin maailmanmestariksi

”Luistelu opetti itsekuria ja ajankäytön hallintaa”

4 tammikuun, 2021