Henkilöt

MM-jäällä Kanadan joukkueessa luisteleva Emmakaisa Tikkinen:

”Suomi on aina sydämessäni, mutta olen ylpeä saadessani luistella Les Suprêmesin riveissä”

7 huhtikuun, 2022 Emmi Koskiniemi Vicky Mokas

Emmakaisa Tikkinen kilpailee muodostelmaluistelun MM-kilpailussa kanadalaisen Les Suprêmes -joukkueen riveissä. Jyväskylästä kotoisin olevan Emmakaisan luistelijan polku on kulkenut Helsingin kautta Montrealiin.

On maaliskuu 2020 ja Maamme-laulu soi Nottinghamissa Motorpoint Areenalla. Team Fintastic on juuri voittanut kultaa junioreiden MM-kilpailuissa äärimmäisen tiukan ja upean vapaaohjelmakilpailun päätteeksi. 19-vuotias Emmakaisa Tikkinen on yksi tuoreista maailmanmestareista.

Jyväskylässä junioreihin asti luistellut Emmakaisa oli muuttanut vajaa kolme vuotta aiemmin pääkaupunkiseudulle luistelun perässä. Kuluneena talvena hän oli kuitenkin alkanut pohtia luistelun tarjoamia mahdollisuuksia Suomen ulkopuolella. Hän oli aina ihaillut erityisesti Kanadan Les Suprêmesin luistelutyyliä, ja kauden päätyttyä hän päätti hakea joukkueeseen mukaan.

”Ensimmäisen vuoden ajan treenasin öisin Zoomin välityksellä.”

Juuri junioreiden maailmanmestaruuskilpailujen alla puhjennut koronapandemia muutti kuitenkin hakuprosessin kanadalaisjoukkueeseen virtuaaliseksi. Hakuvideoiden lähettämisen jälkeen Emmakaisa sai kuitenkin ilouutisia: hänet oli hyväksytty Les Suprêmes -joukkueeseen. Matkajärjestelyt joutuivat maailmantilanteen vuoksi odottamaan hieman, mutta syksyllä 2020 luistelija olikin jo Helsinki-Vantaan lentokentällä matkustaakseen Kanadaan. Matka pysähtyi kuitenkin yllättäen kuin seinään, kun Emmakaisaa ei päästettykään lentämään koronan vuoksi.

Aluksi etäharjoittelua Suomessa

Emmakaisa ei tosin luopunut unelmastaan, vaan päätti osallistua joukkueen harjoitteluun etäyhteyksin.

– Ensimmäisen vuoden ajan treenasin öisin Zoomin välityksellä. Harjoitukset olivat aina yleensä iltayhdentoista ja aamuviiden välillä, Emmakaisa kertoo.

Hän hyödynsi harjoittelussaan myös yleisö- ja ulkojäitä sekä varasi vuoroja jäähallista. Lopulta hän pääsi matkustamaan Montrealiin vuoden suunniteltua ajankohtaa myöhemmin.

Emmakaisan sisko Eveliina Tikkinen edustaa Kanadasssa Suomea. Hän luistelee viidettä kauttaan Helsinki Rockettesissa.
Emmakaisan sisko Eveliina Tikkinen edustaa Kanadasssa Suomea. Hän luistelee viidettä kauttaan Helsinki Rockettesissa.

– Pitkän odotuksen jälkeen tuntui todella epätodelliselta, mutta upealta, että olin vihdoinkin Kanadassa, Emmakaisa toteaa.

Valtaosa Montrealissa puhuu äidinkielenään ranskaa, mikä aiheutti aluksi Emmakaisalle haasteita. Joukkue kuitenkin kommunikoi keskenään englanniksi siihen asti, kunnes Emmakaisa ymmärsi myös ranskaa hyvin.

– Kieltä alkaa ymmärtämään melko nopeasti, kun elää kaupungissa, jossa melkein kaikki puhuvat pelkästään ranskaa. Varsinkin harjoituksissa luistelusanaston oppi todella nopeasti, Emmakaisa kertoo.

Kanadassa luistelu eroaa Suomessa luistelusta kielen lisäksi myös hieman muilla tavoin.

– Suurin ero on se, että Kanadassa jokaisen jään alussa harjoittelemme perusluistelua. Suomessa varsinkin kisakaudella aloitimme monesti jäät suoraan ohjelman parissa, jolloin perusluistelun harjoittelu jäi pitkälti perusluistelukauteen, Emmakaisa sanoo.

Parasta Kanadassa luistelemisessa on Emmakaisan mukaan hänen joukkueensa.

– Totta kai kaikki ovat uskomattoman hyviä luistelijoita, mutta sen lisäksi luistelijat ja valmentajat ovat aivan upeita ihmisiä, Emmakaisa summaa.

Joukkue on ollut hänen tukenansa kaikessa, lääkäriajan hankkimisesta ranskan kielen opetteluun. Ihmiset ovat tarjonneet apuaan ennen kuin Emmakaisa on edes ehtinyt sitä pyytää.

– Ihmiset Kanadassa ovat tunnettuja mukavuudestaan, mikä on osoittautunut täysin todeksi.

Kanadan lipun alla

Muodostelmaluistelun maailmanmestaruudesta kilpaillaan kolmen vuoden tauon jälkeen Hamiltonissa, Kanadassa 7.4.–9.4. Kilpailu käydään siis Les Suprêmesin kotiyleisön edessä.

Emmakaisa tuntee suurta kiitollisuutta siitä, että kilpailu järjestetään vihdoinkin.

– Olen erittäin innoissani siitä, että MM-kisat ovat Kanadassa. Ilmapiiri tulee olemaan varmasti uskomaton!

”Suomi on tietysti aina sydämessäni, mutta olen ylpeä saadessani luistella Les Suprêmesin riveissä.”

Viikonlopun kilpailu on hänelle ensimmäinen senioritasolla käytävä MM-kilpailu. Tämän lisäksi edellisiltä MM-jäiltään Suomelle kultaa tuonut edustaa tällä kertaa Kanadaa.

– Suomi on tietysti aina sydämessäni, mutta olen ylpeä saadessani luistella Les Suprêmesin riveissä. Tästä joukkueesta on muodostunut erittäin tärkeä osa elämääni, Emmakaisa sanoo.

Emmakaisan viesti on selkeä ulkomailla luistelemista harkitseville.

– Jos yhtään mietityttää, että pitäisikö hakea ulkomaille luistelemaan, ehdottomasti kannattaa! Hakemuksen voi aina jättää, sillä siinä ei menetä mitään. Ulkomailla luistellessa pääsee tutustumaan eri kulttuuriin ja oppimaan mahdollisesti uuden kielen samalla, kun pääsee toteuttamaan sitä mitä rakastaa, Emmakaisa summaa.

Lue myös
Tapahtumat

Muodostelma­luistelun maailmanmestaruus Kanadaan

Marigold IceUnity nousi hopealle, Helsinki Rockettesille pronssia

10 huhtikuun, 2022

Tapahtumat

Suomalaisilla upea avaus MM-kilpailuissa Kanadassa

Helsinki Rockettes johtaa ja Marigold IceUnity on neljäntenä lyhytohjelman jälkeen

9 huhtikuun, 2022

Tapahtumat

Muodostelma­luistelun MM-kilpailut alkavat Kanadassa perjantaina

Suomea edustavat Helsinki Rockettes ja Marigold IceUnity

6 huhtikuun, 2022