Henkilöt

Kevään ylioppilas Anna Loimaranta:

”Omannäköinen polku löytyi valintojen kautta”

3 kesäkuun, 2022 STLL Santtu Jaakkola, Ville Levijärvi ja Matti Loimaranta

Helsingfors Skridskoklubbin SM-seniorijoukkue Team Uniquessa luisteleva Anna Loimaranta on opetellut opiskelun ja urheilun yhteensovittamista yli kymmenen vuoden ajan.

Kesäloma lähestyy ja takana on jälleen yksi vuosi luistelijan elämää. Hohtavanvalkoisen lakin päähänpainamista odottelee ilolla myös tuore ylioppilas, Anna Loimaranta, 19.

Vuosien kuluessa Anna on kasvanut lapsesta nuoreksi aikuiseksi ja samalla harrastajasta huippu-urheilijaksi. Rinnalla on aina kulkenut myös opiskelu. Urheilu- ja koulumaailmojen välillä tasapainottelu tulikin hänelle tutuksi ja vaati valintojen tekemistä. Lukiokseen Anna valitsi vaativanakin pidetyn Kulosaaren yhteiskoulun ja jälkikäteen ajatellen hän on valintaansa tyytyväinen.

Lukion näkökulmasta kilpaurheilu oli vain harrastus muiden joukossa, eikä erivapauksia ja joustoja automaattisesti ollut. Tavoitteelliseen kilpaurheiluun liittyviä asioita oli selitettävä useaan otteeseen monelle opettajalle, mutta onneksi neuvotteluvaraa löytyi. Anna sanoo tulleensa tietoisemmaksi valinnastaan panostaa kilpaurheiluun ja antoi myös urheilijan identiteettinsä näkyä. Moni opettaja piti lajia kiehtovana ja oli siitä kiinnostunut.

– Kyllä mä sieltä ehkä vähän erotuin. Treenikamat oli aina mukana ja poissaolot johtui joko treeneistä, leireistä tai kisamatkoista, Anna naurahtaa.

Tavoitteet korkealla kaikilla kentillä

SM-tasolla luistelussa tavoitellaan maailman huippua ja lukiossa kilpaillaan ylioppilastodistuksen arvosanoista, joilla voi olla merkitystä mahdollisten jatko-opintojen kannalta. Joskus kuormitus voi kasvaa todella suureksi.

– Kun on tehopäiviä, leiri, neljä päivää ylioppilaskirjoituksia, vapaapäivinä töitä, treeneissä tehdään neljä kokonaista putkeen ja jalat on mustelmilla uusien luistinten sisäänajosta, niin kyllä se tuntuu ja ihan syystäkin, Anna muistelee.

Muodostelmaluistelun kisakausi sijoittuu aina keskelle koulun lukuvuotta, mikä voi johtaa haasteisiin.

– Joulukuun alun koeviikko just ennen kakkosvalintaa oli joka vuosi tiukka paikka, Anna sanoo.

”Ympärillä on koko ajan eläviä esimerkkejä siitä, että huippu-urheilun ja korkeakouluopintojen yhdistäminen on ihan mahdollista.”

Täyteen pakattujen aikataulujen mukaan elävillä urheilijoilla palautumiseen jäävä aika on monesti niukka. Tasapainon säilyttämiseksi on tehtävä valintoja. Anna kokee, että lukiossa hänen identiteettinsä olikin murroksessa: kaiken säntillisestä tekemisestä ja suorittamisesta oli kasvettava eroon.

– Oli pakko miettiä arvosanojen ja oppiaineiden merkitystä mulle itselleni. Tulevaisuuden suunnitelmat oli vielä auki. Kaikkeen ei silti voinut satsata täysillä, vaan täytyi oppia priorisoimaan, Anna sanoo.

– Välillä tuskastutti, kun oma polku ei tuntunut selkeältä.

Anna suoritti lukion neljässä vuodessa ja teki myös kesäisin kursseja aikuislukiossa keventääkseen kisakausien opiskelua. Ylioppilaskirjoitukset Anna jakoi kolmeen kirjoituskertaan ja kirjoitti menestyksekkäästi kaikkiaan seitsemän ainetta.

Anna Team Uniquen A Star is Born -vapaaohjelmassa SM-kilpailuissa keväällä 2022.
Anna Team Uniquen A Star is Born -vapaaohjelmassa SM-kilpailuissa keväällä 2022.

Joukkue tukena myös jään ulkopuolella

Opiskelun ja luistelun yhdistämisessä tärkeänä tukena ovat olleet myös joukkuekaverit ja valmentajat. Unikeissa on ollut ja on tälläkin kaudella paljon opiskelijoita, ja muiden esimerkki on kannustanut Annaa eteenpäin. Kolmasosa joukkueesta opiskelee korkeakoulussa ja syksyllä lukumäärä kasvaa todennäköisesti kourallisella.

– Ympärillä on koko ajan eläviä esimerkkejä siitä, että huippu-urheilun ja korkeakouluopintojen yhdistäminen on ihan mahdollista, Anna sanoo.

Onnistumisen hetket vahvistavat tunnetta siitä, että urheilun ja opiskelun yhdistäminen kannattaa.

– Junnujen MM-kisoihin pääsy ja siellä luisteleminen on varmasti yksi urani hienoimmista saavutuksista. Enkä koskaan unohda myöskään sitä fiilistä, kun Finlandia Trophyssa kuulutettiin ”Team Unique” ja tajusin et oon oikeesti päässy tänne asti, Anna sanoo.

”Haasteista selviämisen myötä itseluottamukseni on kasvanut. Tiedän että selviän, vaikka hetkittäin voikin tuntua raskaalta.”

Pikkuhiljaa vahvistui luottamus myös siihen, että oma tulevaisuuden polku löytyy.

– Haasteista selviämisen myötä itseluottamukseni on kasvanut. Tiedän että selviän, vaikka hetkittäin voikin tuntua raskaalta. En anna periksi helpolla, Anna toteaa.

Kovissa paikoissa, niin luistelussa kuin koulussa, luottamus omiin kykyihin onkin keskeisessä roolissa. Välillä ulkopuolelta tuleva tuki auttaa oman parhaan irti saamisessa.

– Kun me kisoissa seistään jonossa menossa jäälle, Miru (valmentaja Mirjami Penttinen) halaa meitä jokaista yksitellen. Siinä lyhyessä hetkessä välittyy luottamus siihen, että mä pystyn tähän, Anna sanoo.

Team Mystique junioreiden MM-kilpailuissa pikkuhopeamitalilla palkitun Tique Tock -vapaaohjelman jälkeen Nottinghamissa keväällä 2020.
Team Mystique junioreiden MM-kilpailuissa pikkuhopeamitalilla palkitun Tique Tock -vapaaohjelman jälkeen Nottinghamissa keväällä 2020.

Polku syntyy omista valinnoista

Lukiovuodet opettivat paljon, myös sen että oman polun etsimiseen voi mennä aikaa ja matkan varrelle voi osua virheitä.

– Esimerkiksi ne seitsemän kurssia keskellä kisakautta olevassa jaksossa ei ehkä ollut se fiksuin valinta. Pikkuhiljaa minäkin opin, minkälaista kuormaa pystyn kantamaan, Anna jatkaa.

”Unikeissa oon oppinut, että huippuluistelija voi olla myös muutakin kuin pelkkä luistelija.”

Urheilijan elämässä voi tulla yllätyksiä, joten opiskelu on tulevaisuutta ajatellen myös turvaa tuova elementti. Uran aikana opiskelu voi toimia vastapainona urheilulle.

– Unikeissa oon oppinut, että huippuluistelija voi olla myös muutakin kuin pelkkä luistelija –  ja että se kaikki muu voi antaa luistelulle todella paljon, Anna sanoo.

– Kun oon löytänyt sopivaa rentoutta ja uskallan tehdä asioita itseni takia, niin urheilu tällä tasolla on mun elämässäni tosi, tosi ihana asia, Anna sanoo.

Anna on saanut todistusvalinnan kautta paikan Aalto-yliopistoon, joten opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen jatkuu syksyllä –  ja Unikit saattavat saada yhden teekkarin lisää.


🌺 SkatingFinland.fi onnittelee kaikkia kevään ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita! 🌺

Lue myös
Henkilöt

Luistelu-uralta lahjaksi lannistumattomuus

Team Uniquen ex-kapteeni Tuuli Mäkinen on saanut hyvät eväät tulevaa varten

19 lokakuun, 2022

Henkilöt

800 kilometriä kotoa

Minttu Kähkönen muutti etelään luistelun perässä

28 syyskuun, 2022

Henkilöt

Unelmien perässä ulkomaille

Noora Solaranta ja Emmakaisa Tikkinen jakavat arkeansa Kanadassa

31 elokuun, 2022

Henkilöt

MIU:n ex-kapteeni Tessa Tamminen harmittelee kukassaan kuihtuvia uria:

”Lajikulttuuri tukemaan luistelijoiden jaksamista”

16 elokuun, 2022

Henkilöt

Katariina Jaakonsaari unelmajoukkueen perässä yksin Helsinkiin:

”Minulle iski Team Fintasticin ohjelmia katsoessa fiilis, että haluaisin olla tuolla”

22 kesäkuun, 2022

Henkilöt

Uransa päättänyt Helsinki Rockettesin pitkä­aikainen kapteeni Nona Vihma:

”Tärkeintä olivat joukkue ja yhteinen arki”

16 kesäkuun, 2022

Henkilöt

Taitoluistelualumni Aliisa Wahlsten kilpa­urheilu­taustan eduista:

”Elämässä uskaltaa ottaa uusia askeleita, kun tietää, että epäonnistumisesta selviää”

24 toukokuun, 2022

Henkilöt

Squashin EM-kilpailuissa Suomea edustanut Sanna Koivumäki:

“En usko, että ilman taito­luistelua pelaisin tällä tasolla”

10 toukokuun, 2022

Henkilöt

Ruotsissa valmentava Jenni Honkila:

”Ei tarvitse olla maailman­mestari, jotta voi tulla hyväksi valmentajaksi”

24 huhtikuun, 2021

Henkilöt

Polte kiritti kohti päämäärää

Eveliina Kunnaton halusi SM-senioriksi

16 huhtikuun, 2021

Tietoa lajista

Varaudu muutokseen hyvissä ajoin

Urheilu-ura päätökseen hyvällä mielellä

6 huhtikuun, 2021

Henkilöt

14-vuotiaana luistelun aloittanut Kaisa-Maria Salminen:

”Motivaatio ja halu luistella vievät kohti unelmia”

3 maaliskuun, 2021

Henkilöt

Urheilulajien moniottelija Oona-Mari Hakulinen:

”Palava into ja vastuunotto kantavat urheilijaa elämään”

17 tammikuun, 2021

Henkilöt

Tuuve Häkkisen tie yksinluistelijasta cheerleadingin maailmanmestariksi

”Luistelu opetti itsekuria ja ajankäytön hallintaa”

4 tammikuun, 2021