Henkilöt

Linnea Ceder ja Vera Stolt

Maajoukkueen ensikertalaiset Finlandia Trophyssa

10 lokakuun, 2019 Kaisa Viitanen Nina Kellokoski / STLL

Maajoukkueluistelijamme Linnea Ceder ja Vera Stolt debytoivat Finlandia Trophy Espoon jäällä huomenna, kun vuorossa on naisten lyhytohjelma. Ceder pääsee kilpailemaan kotiyleisön edessä pikahälytyksellä: keravalainen nimettiin Suomen joukkueeseen neljäntenä luistelijana vasta kuluneella viikolla, kun hänelle avautui paikka poisjääntien vuoksi.

Sekä Ceder että Stolt ovat valmistautuneet kauteen leireilemällä ulkomailla. Molemmilla naisilla on värikkäitä muistoja kesän vierailuistaan.

Ei aikaa niistää nenää

Espoon Jäätaitureiden Linnea Ceder matkasi koko kesäkuuksi Yhdysvaltoihin Shanetta Follen oppiin. Matka avasi tuolloin vielä 16-vuotiaan suomalaisen silmät. 

– Näin, missä maailman kärki menee ja miten Jenkeissä treenataan. Valmennuskulttuuri on siellä täysin erilainen kuin meillä. 

Ensimmäinen yllätys Linnealle oli se, että vaikka myös Yhdysvalloissa puhutaan taitoluisteluseuroista, suomalaisen tyylistä seurakulttuuria ei ole. Kaikki valmennus perustuu yksilöopetukseen. 

”Yhdysvalloissa valmentajan huomio kiinnittyy joka hetki vain sinuun. Shanetta puski koko ajan ja aina piti tehdä enemmän ja enemmän.”

– Kun seurassani meitä on 10–11 jäällä, on selvää, ettei valmentajan aika voi riittää koko ajan kaikille. Yhdysvalloissa valmentajan huomio kiinnittyy joka hetki vain sinuun. Shanetta puski koko ajan ja aina piti tehdä enemmän ja enemmän. Kotona Suomessa voi tunnin aikana käydä vaikka niistämässä nenää. USAssa ei niistetty. 

Toinen yllätys Linnea Cederille oli jääajan rytmittäminen. Päivässä saattoi olla nelisen tuntia luistelua, mutta se oli palasteltu lyhyisiin, jopa vain puolen tunnin mittaisiin setteihin, joiden välissä oli aina tauko. 

– Se sopi minulle tosi hyvin. Jos on kaksi tuntia putkeen jäätä, väsähdän helposti lopussa. Puoli tuntiakin tuntui aika rankalta, kun piti koko aika tehdä töitä sata prosenttia. 

Lyhyet luistelujaksot olivat Linnealle mieluisia siksikin, että hänellä oli viime kaudella ongelmia jalkojen rasitusvammojen kanssa, ja niitä piti varoa myös kesällä. 

Kolme viikkoa ummikkona 

Porvoon Taitoluistelijoiden Vera Stolt puolestaan törmäsi kesällä yllätyksiin Venäjällä. Hän harjoitteli kolme viikkoa Sotšissa maineikkaan Elena Buianovan tiimin kanssa. 

– Valmentajista lähinnä vain Elena ja Maxim Zavosin puhuivat englantia. Englantia ei puhuttu muuallakaan, jopa hotellin respassa olin vaikeuksissa, 17-vuotias kertoo seikkailulleen hymyillen. 

Myös harjoittelussa oli totuttelemista. Päivän ensimmäinen jää oli pidempi kuin mihin Vera oli koti-Suomessa tottunut. 

”Venäjällä viikko oli rytmitetty toisin. Yhtäkkiä olikin keskellä viikkoa päivä, jossa oli vain vähän harjoittelua.” 

– Mutta se oli jaettu jännästi. Ensin keskityttiin huolellisesti perusluisteluun, toisella puoliskolla tehtiin sitten hyppyjä ja myös ohjelmia. Hyppytoistoja on paljon, ja tempo oli kova. Oheisharjoittelun ja tauon jälkeen päivässä oli vielä kaksi jäätä, niissä ohjelmia ja taas skating skillsejä, niihin tiimissä panostettiin paljon. 

Veraa viehätti se, että rankkojen päivien vastineeksi oli ”puolivapaapäiviä”. 

– Suomessa viikon luistelupäivät ovat suhteellisen samanlaisia keskenään, Venäjällä viikko oli rytmitetty toisin. Yhtäkkiä olikin keskellä viikkoa päivä, jossa oli vain vähän harjoittelua. 

Hypyt kuntoon ja kilpailemaan 

Sekä Linnea Ceder että Vera Stolt omaavat hyvät hyppytaidot, ja nyt hyppyvalikoimaa on entisestään vaikeutettu. Ceder avasi kansainvälisen kilpailukautensa todella lupaavasti syyskuun puolivälissä Venäjän Tšeljabinskissa, missä hän sijoittui junioreiden Grand Prix -kilpailussa kahdeksanneksi pistein 145,66. Pisteet olivat Cederin uusi juniorisarjan ennätys ja hyvin lähellä myös hänen naisten sarjan ennätystä. Vera Stolt puolestaan avasi kansainvälisen kilpailukautensa Latviassa junioreiden Grand Prix -kilpailussa ja luisteli pistein 139,07 sijalle 13.

Vaikka molemmat ovat juniori-ikäisiä, he kilpailivat jo viime kaudella naisten SM-sarjassa. Kilpailusyksyn päätähtäin on kummallakin selvä: 

– SM-kilpailut, tietysti! 

Sinne kaksikko lunasti jo paikkansa ensimmäisissä SM-valintakilpailuissa: Ceder sijoittui toiseksi pistein 139,37  ja Stolt kolmanneksi pistein 139,09. Voiton nappasi Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden Oona Ounasvuori.


Juttusarjassa esitellään taitoluistelun maajoukkueeseen kuuluvia urheilijoita. Kaudella 2019–2020 taitoluistelun maajoukkueeseen kuuluu 10 yksinluistelijaa, joista naisia on 8 ja miehiä 2. Jäätanssipareja on 1.

Kuka?

Vera Stolt, s. 6.6.2002

Kotipaikka: Porvoo

Seura: Porvoon Taitoluistelijat

Valmentaja: Aleksei Saks

Koreografi: Nikita Mikhailov

Paras kv-saavutus: naisten PM-pronssi 2019

ISU-ennätys: 139.07 (2019)

Kuka?

Linnea Ceder, s. 8.8.2002

Kotipaikka: Kerava

Seura: Espoon Jäätaiturit

Valmentaja: Virpi Horttana

Koreografit: Sari Hakola ja Shanetta Folle

Paras kv-saavutus: pronssia naisten sarjassa Mentor Torun Cupissa 2019

ISU-ennätys: 145,66 (2019)

 

Lue myös
Henkilöt

Roman Galay – kasvunpaikkana Pietari

9 lokakuun, 2019

Henkilöt

Jenni Saarinen – riemulla kohti Finlandia Trophya

7 lokakuun, 2019

Henkilöt

Valtter Virtanen – mies monessa roolissa

27 syyskuun, 2019

Henkilöt

Sofia Sula harjoittelee nyt Italian Torinossa

8 syyskuun, 2019

Henkilöt

Viveca Lindfors matkalla täyteen iskuun

4 syyskuun, 2019

Henkilöt

Laura Karhunen – maailmalle yksi hyppy kerrallaan

26 elokuun, 2019

Henkilöt

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis:

”Tulkinta syvenee vuosien työllä”

5 kesäkuun, 2019