Henkilöt

Laura Karhunen – maailmalle yksi hyppy kerrallaan

26 elokuun, 2019 Kaisa Viitanen STLL / Nina Kellokoski

Taitoluistelun maajoukkueeseen kuuluvalla Laura Karhusella on käynnissä mielenkiintoinen matka kotinurkista maailmalle. Yksi tärkeistä hypyistä oli kilpailukauden aloittanut junioreiden Grand Prix Ranskassa. 

Suomessa on kattava seuraverkko, ja taitoluistelijat viihtyvät usein aikuisiksi asti kotikaupungissaan. Laura Karhunen valitsi kaksi vuotta sitten, 16-vuotiaana, toisin. Lappeenrannan tyttö muutti asumaan yksin ja valmentautumaan Espoon Jäätaitureihin. 

Aluksi oli opeteltava monta asiaa, myös koti-ikävän sietäminen. Nyt omatoiminen selviytyminen on Lauran mukaan perusarkea. Ja koti-ikävää helpottaa se, että kaksoissisko, muodostelmaluistelija Henna seurasi kämppäkaveriksi. 

– Kun kesällä vietin paljon aikaa kotona, oli tietysti vaikea lähteä takaisin Espooseen. 

Sana ”paljon” on ymmärrettävä tulkita. Taitoluistelijan tapaan Lauran kesä oli täynnä leirityksiä, joukossa muun muassa kolmeviikkoinen treenausrupeama Ruotsissa sekä piipahtaminen maajoukkueen sparrausleirillä Venäjän Sotšissa. 

Laura Karhunen muutti 16-vuotiaana Lappeenrannasta Espooseen harjoitellakseen Virpi Horttanan ohjauksessa.

– Minulla on uusi vapaaohjelma, ja olen yrittänyt siinä saada hyppyihin varmuutta. Hypyt kyllä sujuvat hyvin yksitellen, mutta kun pitää saada ne kaikki menemään samassa vappiksessa, pääni ei tahdo aina pysyä mukana, Laura nauraa. 

– Varsinkin Sotšissa tehtiin myös tosi paljon perusluisteluharjoituksia. 

Junioreiden GP jo takana

Tiivis tahti on ollut tarpeen, sillä Laura Karhunen valittiin yhtenä suomalaisedustajana kovatasoiseen junioreiden GP-sarjaan. Laura luisteli sarjan aloituksessa Courchevelissa Ranskassa viime viikolla 22.–23. elokuuta. Omista suorituksista näkyi alkukauden hapuilua, mutta matka oli suuri oppitunti. 

Laura, joka kevättalvella ehti täyttää 18 vuotta, seurasi silmä kovana sarjan kohuttuja tulokkaita, hyppytaitureita, joilta tuntuu sujuvan kaikki neloishyppyjä myöten. 

– Se on naisluistelun suunta. Ja ovathan he todella hienoja. Mutta samalla mietin, miten nuorten kroppa jatkossa kestää. Etenkin neloishypyssä vaaditaan niin kova ponnistus, että alastulo varmasti iskee. 

Laura Karhunen itse on joutunut kipeästi kokemaan, mitä tapahtuu, kun kehoa ei kuuntele. Viime kesä ja osa kilpailukauttakin menivät rasitusvamman kanssa kipuillessa. Hän pääsi jäälle vasta lokakuussa, ja vasta kevättalvella vaivat oli voitettu. 

– Nyt ei ole vaivoja, kaikki hyvin!


Juttusarjassa esitellään taitoluistelun maajoukkueeseen kuuluvia urheilijoita. Kaudella 2019–2020 taitoluistelun maajoukkueeseen kuuluu 10 yksinluistelijaa, joista naisia on 8 ja miehiä 2. Jäätanssipareja on 1.

Kuka?

Laura Karhunen, s. 30.01.2001

Kotipaikka: Helsinki

Seura: Espoon Jäätaiturit

Valmentaja: Virpi Horttana

Koreografi: Sari Hakola

Paras kv-saavutus: kaksi juniorityttöjen PM-pronssia, 2018 ja 2019

*ISU-ennätys: 120.96 (2019)

* Kansainvälinen luisteluliitto ISU hyväksyy vain osan kilpailuista ennätyspisteidensä rekisteriin. Lauran paras kv-ennätys on viime kevättalvelta Puolasta, 141,42.

Lue myös
Henkilöt

Linnea Ceder ja Vera Stolt

Maajoukkueen ensikertalaiset Finlandia Trophyssa

10 lokakuun, 2019

Henkilöt

Roman Galay – kasvunpaikkana Pietari

9 lokakuun, 2019

Henkilöt

Jenni Saarinen – riemulla kohti Finlandia Trophya

7 lokakuun, 2019

Henkilöt

Valtter Virtanen – mies monessa roolissa

27 syyskuun, 2019

Henkilöt

Sofia Sula harjoittelee nyt Italian Torinossa

8 syyskuun, 2019

Henkilöt

Viveca Lindfors matkalla täyteen iskuun

4 syyskuun, 2019

Henkilöt

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis:

”Tulkinta syvenee vuosien työllä”

5 kesäkuun, 2019