Henkilöt

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis:

”Tulkinta syvenee vuosien työllä”

5 kesäkuun, 2019 Marita Kokko Katariina Kivimäki, Antti Lehto ja Sari Niskanen

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis menestyivät viime kaudella yli odotusten ja rikkoivat ennätyksensä tiukimmissa tilanteissa EM- ja MM-kilpailuissa. Koska lajista on tullut molemmille intohimo, he luottavat yhteisen uran kantavan aina vuoden 2026 olympialaisiin.

– Vaikka meillä on erilaiset luonteet ja persoonat, ne lomittuvat hyvin yhteen. Kumpikin pystyy olemaan oma itsensä. Muutenhan tätä ei jaksaisikaan, he kertovat. 

Parilla on takanaan kolme yhteistä kautta. He aloittivat yhteisen kisauran vuonna 2016. Vielä ensimmäistä yhteistä kautta edeltävänä vuonna molemmat voittivat SM-mitaleita yksinluistelijoina. Kummallakin on taustallaan kansainvälinen kilpaura, Juulialla myös aikuisten EM- ja MM-tasolta.

Juulia alkoi pohtia tulevaisuuttaan yksinluistelijana, kun loukkaantumiset himmensivät mahdollisuuksia. Myös Matthias oli miettinyt, mitä tehdä uralleen. Juulian ehdotuksesta he päätyivät kokeilemaan jäätanssia yhdessä. 

”Lajin vaihto oli suuri muutos, joka vaati sekä poisoppimista että uuden opettelemista.”

Pari havaitsi oitis, että yhteisestä urasta on mahdollista kehittyä jotakin hyvää. Molemmat luopuivat yksinluistelusta. 

– Lajin vaihto oli suuri muutos, joka vaati sekä poisoppimista että uuden opettelemista. Kun on pari, ei voi tehdä mitään ekstraa tai korjata erehdystä uudella yrityksellä ohjelman aikana. On koko ajan otettava pari huomioon. Esimerkiksi luistelutyyli, joka toimi yksinluistelussa, ei toiminut enää parin kanssa. 

He toteavat lähteneensä nollapisteestä, mikä teki alusta vaikeaa. Luottamus ratkaisuun kuitenkin kasvoi. 

Viime kauteen pari lähti jo edellisiä suuremmin odotuksin. Uudet ohjelmat oli tehty aikaisin keväällä, ja työtahti kohti arvokisoja oli kunnianhimoinen. 

– Halusimme päästä arvokisoihin. Kauden aikana yllätyimme, kuinka korkealle arvokisoissa pääsimme ensikertalaisina. Huipputulokset syntyivät juuri EM- ja MM-kilpailuissa. 

Ylöspäin askel askeleelta 

Pari toivoo voivansa jatkaa nousujohteista kilpapolkuaan. 

– Tiedämme kuitenkin, että jäätanssissa vaatii monta vuotta, ennen kuin pääsee huipulle. Emme voi odottaa, että nousukäyrä olisi suora viiva ylös tai että menisimme heittämällä heti kymmenen sijaa eteenpäin. 

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat upeasti ensimmäisessä Grand Prix -kilpailussaan Helsingissä.

He korostavat kehityksen punoutuvan moneen tekijään. On myös saavutettava tunnettuus ja uskottavuus kaikkien tuomareiden silmissä. Kaudesta toiseen on näytettävä, että taidot karttuvat ja kehittyvät koko ajan. Mitä enemmän on luisteluvuosia, sen syvemmäksi tulkinta tulee. 

Pari on kuitenkin jo noussut nopeasti kansainväliseen tietoisuuteen. Osittain kiri on vahvan yksiluistelutaustan ansiota, ja osin se juontaa parin sopusuhtaisuudesta, minkä he uskovat olevan arvostelulajissa plussaa.

– Ehkä viime kaudella pääsimme käyttämään aiempaa enemmän henkilökohtaisia vahvuuksiamme, Juulia arvioi. 

Maailmanmestarin opeilla 

Pari toteaa Maurizio Margaglion olevan loistava päävalmentaja, jolla on tukenaan mahtava suomalainen valmennustiimi Henna Lindholm, Ossi Kanervo ja Pia-Maria Gustafsson.

– Hän on huippuvalmentaja, jolla on tietotaitoa, kuinka nousta huipulle. Hän antaa käyttöömme samoja työkaluja, joita hän itsekin on käyttänyt urallaan maailmanmestaruuteen asti, Matthias toteaa. 

Valmennuksen ilmapiiriä pari pitää keskustelevana ja rauhallisena. 

– Kun kisat ovat tulossa ja harjoitellessa tulee mokia ohjelmaan, hän antaa palautetta napakasti. Mutta kisatilanteeseen ei koskaan tarvitse mennä valmentajaa peläten. Hän tukee joka tilanteessa, Juulia kertoo. 

Kesätreeniä Detroitissa 

Parin kesään kuuluvat treenit Yhdysvalloissa Detroitissa. Treenipaikkana on valmennuskeskus, jossa voi saada yksityistunteja eri osa-alueisiin erikoistuneilta valmentajilta. Samalla he saavat kaipaamaansa sparrausta yhteisharjoituksista muiden parien kanssa. 

Alkaneella kaudella sparrausta on luvassa kotimaassakin, sillä Helsingin Luistelijoiden harjoitusrinkiin on tulossa Juho Pirinen uuden japanilaisen parinsa kanssa. Tuore parikin edustaa Suomea tulevalla kaudella.

”Jäätanssissa on syytä näyttää uudistumiskyky kauden vaihtuessa.”

Juulia ja Matthias löysivät Detroitin valmennuskeskuksen koreografi Pasquale Camerlengon kautta. Hän teki koreografian viime kauden rytmitanssiin ja hänen käsialaansa on rytmitanssi tälle kaudelle. Hänen ohellaan kauden koreografioista vastaa Massimo Scali

Rytmitanssi on nyt Finstep ja teemana musikaalit. Myös vapaatanssi vaihtuu. 

– Olisi poikkeuksellista, että kukaan menisi samalla tanssilla toisen kauden, sillä jäätanssissa on syytä näyttää uudistumiskyky kauden vaihtuessa, pari kuvaa. 

Ohjelmien rungot ovat valmiina. Materiaalista lähdetään nyt työstämään lopputulosta. 

Kaksi olympiadia aikaa 

Päättyneellä kaudella pari oli 11. EM-kilpailuissa ja 16. MM-kisoissa Japanissa. He tähtäävät vielä parempiin arvokisasijoituksiin tulevalla kaudella. EM-kilpailut luistellaan tällä kaudella Grazissa Itävallassa ja MM-kisat Montrealissa Kanadassa. 

Päämääränä häämöttää arvokisojen palkintokoroke – askel askeleelta ja kausi kaudelta. Päätähtäin on vuoden 2026 olympialaisissa, joiden isäntä julkistetaan Lausannessa nyt kesäkuussa. 

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis onnistuivat MM-kilpailujen vapaatanssiosuudessa ja nousivat lopputuloksissa sijalle 16. Valmentaja Maurizio Margaglio iloitsi suojattiensa onnistumisesta.
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis onnistuivat MM-kilpailujen vapaatanssiosuudessa ja nousivat lopputuloksissa sijalle 16. Valmentaja Maurizio Margaglio iloitsi suojattiensa menestyksestä.

– Olympiadi kohti Pekingiä on vielä kasvamisen aikaa, ja seuraavalla haluamme näyttää, mihin taidot ovat kypsyneet, Juulia kuvaa. 

Tavoite vaatii kovaa ja tiivistä työtä toisen läheisyydessä. Kuinka läheinen työsuhde kestää erimielisyydet? 

– Emme useinkaan ole eri mieltä, ja pystymme sanomaan toisillemme mielipiteemme ilman mitään riitoja. Yhteinen työskentely sujuu hyvin, he kertovat. 

Parin keskinäistä harmoniaa helpottaa Juulian mielestä Matthiaksen vahvuus ja kyky aidosti viedä pariaan jäällä: 

– Minun pitää puolestani olla rohkeasti mukana vaikeimmissakin elementeissä, esimerkiksi nostoissa. Ilman rohkeutta ja keskinäistä luottamusta tästä ei tulisi mitään.

Juulia luonnehtii Matthiasta päämäärätietoiseksi.

– Hän on rauhallinen, mutta tietää, mitä haluaa. 

– Juuliassa on paljon rauhallisuutta ja hänellä on pitkä pinna. Kyllä hänkin on päämäärätietoinen, vaikkei se niin vahvasti tule esiin, Matthias sanoittaa Juulian persoonaa. 

Arkipäivät jäätanssien 

Pari harjoittelee yhdessä jokaisena arkipäivänä aamuyhdeksästä neljään, viiteen iltapäivällä. Päivällä on parin tunnin tauko, jonka jälkeen vedetään taas luistimet jalkaan. Joskus tauon täyttävät oheisharjoitukset. 

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis
Juulialla ja Matthiaksella on jo paljon faneja. Palatessaan kisoista he törmäävät usein kanssamatkustajiin, jotka haluavat ikuistaa tapaamisen yhteiskuvaan.

Harjoittelumäärä ei juuri poikkea elettiin sitten kilpakautta tai siihen valmistautumista. Keväällä seurajäitä on vähemmän, mutta Yhdysvalloissa harjoitellaan kesälläkin samalla tavalla kuin kotimaassa talvella. 

– Vain väsyneenä joskus tuntuu raskaalta, mutta kun palautunut ja raikas olo, on taas intoa täynnä, Juulia sanoo. 

Lomia molemmat pitävät tärkeinä henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille. 

– Vastikään meillä oli viikon loma, ja kesällä ennen matkaa Yhdysvaltoihin on toinen, puolentoista viikon loma. 

Pari ei valita jäätilanteesta, vaikka halleja joutuukin kiertämään. Unelma tietysti olisi, jos voisi harjoitella yhdellä hallilla. Olisi aina sama pukuhuone ja jopa kaappi, jossa treenivarusteita säilyttää. 

– Joka tapauksessa olemme saaneet paljon jäätä, koska voimme harjoitella keskellä päivääkin, he kiittävät. 

Lajiinsa he saavat taloudellista tukea taitoluisteluliitolta, olympiakomitealta ja opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Suurempiin sponsorisopimuksiin ei menestys vielä ole johtanut, mutta odotuksia siitäkin on alkavalle kaudelle. 

Vapaata ja opintoja palapelinä 

Vapaa-aikaa Juulialla ja Matthiaksella on viikonloppuisin. Niitä päiviä he eivät vietä keskenään, vaikka asuvatkin lähellä toisiaan. Aika jään ulkopuolella kuuluu omille ystäville, perheelle ja harrastuksille. Molemmilla perhe on paras tuki. Perheenjäsenet ovat mukana täysillä ja arvostavat heidän työtään urheilijoina.

– On hyvä, että on elämässä jotain muutakin. Viikonloppuna otetaan rennommin ja nähdään kavereita. 

Juulia opiskelee kauppatieteitä Aalto yliopistossa. Matthiaksella ovat meneillään opinnot fysioterapeutiksi Arkadan ammattikorkeakoulussa. Molemmat aloittivat opinnot samana vuonna kuin jäätanssin. 

Opinahjot ymmärtävät huippu-urheilevia opiskelijoitaan, sillä opinnoista tulee väkisinkin palapeliä luistelun ehdoilla. 

Juulia on voinut tehdä kursseja etänä, mutta läsnäoloa vaativia kursseja on jäänyt odottamaan sopivampaa ajankohtaa. Hän hyödyntää myös kurssitarjontaa avoimen yliopiston puolella. 

Matthias pystyi suorittamaan ensimmäisen vuoden 60 opintopistettä vaikeuksitta luistelun ohella. 

– Toinen vuosi oli välivuosi. Nyt menin syksyn normaalitahtia ja keväällä vähän kevyemmin. Pakolliset opinnot ovat vaatineet välillä nipistämään hiukan jääajasta. Oli sellaisiakin päiviä, että menin ensin kouluun, sitten treeneihin, takaisin kouluun, treeneihin ja vielä kouluun. Ruokailut piti hoitaa samalla kun ajoi paikasta toiseen, hän kuvaa. 

Olisipa hallilla mikro

Ruokailusta on heidän mukaansa muutenkin haastavaa pitää huolta, kun päivät ovat pitkiä. Päivä mennään usein eväillä, ja lämmintä ruokaa tehdään heti, kun kotiutuu treeneistä. Jos päivään osuu pidempi tauko, käydään syömässä jossakin kahvilassa.

Paljon harjoitteleva urheilija voisi syödä mitä tahansa, vaikka hampurilaismätön, sillä energiaa kuluu. 

”Jos pitää heti vetää kovempi treeni, ei pikaruoka tarjoa parasta energiaa.”

– Jos kuitenkin pitää heti vetää kovempi treeni, ei pikaruoka tarjoa parasta energiaa, vaan tarvitaan ateria, joka on koostettu mahdollisimman terveellisesti. Ja treenata ei jaksa, ellei syö, he muistuttavat. 

Matthias pitää liharuuista, Juulialle maistuu kala. Eväinä heillä on banaania, jogurttia ja ruisleipää vaikkapa kananmunalla täytettynä. 

Olisi optimaalista, että urheilija voisi syödä kaksi lämmintä ruokaa päivässä. Lounas ja päivällinen oikeaan aikaan, ei iltamyöhään. 

– Halleilla voisi olla mikrot urheilijoiden käyttöön, Matthias pohtii.

Jäätanssi vapauttaa ilmaisun 

Suomen jäätanssin ykköset eivät junnuluistelijoina välittäneet jäätanssista. 

– En jaksanut katsoa lajia lainkaan, Matthias kertoo. Eikä laji juuri kiinnostanut Juuliaakaan silloin. 

Iän ja urakehityksen myötä kiinnostus kuitenkin heräsi, sillä jäätanssin pyörteistä löytyi inspiraatiota myös yksinluistelijoiden omiin ohjelmiin. 

Nyt Juulia ja Matthias hehkuttavat, että jäätanssissa pääsee vielä yksinluistelua vahvemmin ilmaisemaan itseään. Se on heistä parhaimmillaan vapauttavaa, rentoa ja hauskaakin.


Juttusarjassa esitellään taitoluistelun maajoukkueeseen kuuluvia urheilijoita. Kaudella 2019–2020 taitoluistelun maajoukkueeseen kuuluu 10 yksinluistelijaa, joista naisia on 8 ja miehiä 2. Jäätanssipareja on 1.

Lue myös
Henkilöt

Linnea Ceder ja Vera Stolt

Maajoukkueen ensikertalaiset Finlandia Trophyssa

10 lokakuun, 2019

Henkilöt

Roman Galay – kasvunpaikkana Pietari

9 lokakuun, 2019

Henkilöt

Jenni Saarinen – riemulla kohti Finlandia Trophya

7 lokakuun, 2019

Henkilöt

Valtter Virtanen – mies monessa roolissa

27 syyskuun, 2019

Henkilöt

Sofia Sula harjoittelee nyt Italian Torinossa

8 syyskuun, 2019

Henkilöt

Viveca Lindfors matkalla täyteen iskuun

4 syyskuun, 2019

Henkilöt

Laura Karhunen – maailmalle yksi hyppy kerrallaan

26 elokuun, 2019