Henkilöt

Innovatiivisuus innostaa Marie Lundmarkia

6 kesäkuun, 2018 Marita Kokko Sari Niskanen

Taitoluistelumaailman kansainvälinen vaikuttajamme Marie Lundmark on vuodesta 2002 työskennellyt Kansainvälisen Luisteluliiton hallituksessa ja ehdolla tehtävään edelleen ISU:n kongressissa Sevillassa. Asia ratkeaa kongressin vaalien tuloksena perjantaina 8. kesäkuuta. Omasta kilpaurasta alkanut rakkaus lajiin on tehnyt hänestä taitoluistelun kehittämisen moniottelijan. Nyt hänen suuri unelmansa on nähdä muodostelmaluistelu lajina olympialaisissa.

-On jännittävää nähdä taitoluistelun kehittyvän koko ajan, ja vain enemmän innovatiiviseen suuntaan. Jatkuva kehitys innostaa minuakin eteenpäin. Taitoluistelu on, ja on aina ollut, erittäin tärkeä osaa minun elämääni ja nautin joka hetkestä, jonka saan seurata harjoituksia, kilpailua ja osallistua seminaareihin, jotka koskevat taitoluistelua, hän kertoo.

Lundmarkilla on vaikuttava ura lajin hallinnollisissa tehtävissä sekä kansainvälisillä että kansallisilla foorumeilla. Hänen myötävaikutuksestaan Suomi sai järjestettäväkseen taitoluistelun MM2017-kilpailut, jotka olivat menestys, ja myös muodostelmaluistelun MM-kilpailut huhtikuussa 2019.

Syntyjään tsekkiläinen Lundmark kilpaili yksinluistelijana ja jäätanssijana ja jatkoi uraansa valmentajana sekä tuomarina 1970-luvulla. Hän kouluttautui yksinluistelun ISU:n tuomariksi ja myöhemmin ylituomariksi. Susanna Rahkamo-Petri Kokon matka jäätanssin kansainväliselle huipulle sai hänet kiinnostumaan jäätanssin tuomaroinnista, ja vuonna hänestä tulikin ISU:n jäätanssituomari ja sittemmin ylituomari.

Kun muodostelmaluistelu saapui Yhdysvalloista Suomeen 1980-luvun puolivälissä, sai hän tilaisuuden tarttua myös taitoluistelun joukkuelajin kehittämiseen. Hänet valittiin ISU:n ensimmäiseen muodostelmaluistelun tekniseen komiteaan. Hänen päämääränään oli saada laji MM-kelpoiseksi.

Lundmarkin tavoite toteutui, kun vuonna 2000 luisteltiin ensimmäiset muodostelmaluistelun MM-kilpailut.  Parhaillaan hän on urakoinut puheenjohtajana ISU asettamassa työryhmässä, joka ajaa muodostelman olympiahanketta kohti Pekingiä. Kansainvälisen olympiakomitean ratkaisua odotetaan vielä tässä kuussa.

-Minulla on ollut onni olla tekemisissä kaikkien taitoluistelulajien kanssa. Arvostan työtä, jota itse luistelijat tekevät, sekä sitoutumista, jolla valmentajat ja tuomarit paneutuvat tehtäviinsä. Haluan kehittää taitoluistelua edelleen! Uskon, että kaikilla lajeilla on vielä mahdollisuuksia uudistua.

Yksinluistelussa ja pariluistelussa Lundmark odottaa tasapainoa ja harmonisointia teknisen ja taiteellisen osa-alueen välille.

-Olemme nähneet hienoja tähän suuntaan johtavia ohjelmia näissä lajeissa, mutta niitä pitäisi saada enemmän.  Sama koskee jäätanssijoita. Nimenomaan musiikin tulkinnan pitäisi olla se alue, johon jäätanssissa tulee panostaa vielä enemmän.

Muodostelmaluistelussa pitää Lundmarkin mukaan vakiinnuttaa perustekninen puoli.

-Silloin valmentajien ja joukkueiden ei tarvitsisi joka vuosi pohtia, mihin suuntaan kehitys on menossa.

Perusluistelutekniikka tulee saada muodostelmaluistelussa kuntoon maailman eri puolilla ja sen voivat Lundmarkin mukaan toteuttaa vain hyvin koulutetut valmentajat.

-Kun peruselementit ovat kunnossa, joukkueet pystyvät paneutumaan paremmin itse koreografiaan ja musiikin tulkintaan.

Lundmark haluaa korostaa myös lajin hallinnon ja taustavoimien tärkeyttä. Hän haluaa olla mukana auttamassa organisaatioissa, joissa vapaaehtoiset eri seuroissa ja liitossa tekevät pyyteetöntä työtä taitoluistelun kehittämiseksi.