Henkilöt

Vuosi Team Fintasticissa on ollut sveitsiläisen mieleen

Fiona Wood junioreiden MM-jäälle Suomen edustajana

13 maaliskuun, 2024 Alexandra Limnell Johannes Ollikainen ja STLL

Sveitsistä kotoisin olevan Fiona Woodin kausi Team Fintasticissa huipentuu muodostelmaluistelun junioreiden MM-kilpailuihin hänen kotimaassaan. Vuosi uudessa maassa on opettanut erilaisia tapoja kehittyä luistelijana, ja Suomeen jääminen tuntuu kiehtovalta. 

Kun muodostelmaluistelija Fiona Wood vajaa vuosi sitten leireili Vierumäellä, häntä kehotettiin hakemaan Team Fintasticiin. Sveitsin Bernistä kotoisin oleva nuori tarttui tuumasta toimeen, sillä suomalaisessa joukkueessa luisteleminen oli ollut hänen pitkäaikainen haaveensa. Cool Dreams -joukkueissa koko ikänsä luistellut Fiona on lapsesta saakka ihaillut suomalaista muodostelmaluistelua. 

– Tapasin Helsinki Rockettes -joukkueen leirillä ja olin tosi yllättynyt, kun yksi luistelija kertoi minulle valmentaja Kaisa Arrateigin huomanneen minut. Hän kannusti minua harkitsemaan Helsingin Taitoluisteluklubiin hakemista. Ajattelin heti, että tietenkin haen, Fiona muistelee. 

Sveitsissä Fiona oli harjoitellut myös yksinluistelua. Hakuprosessissa hän pääsi videoiden kautta näyttämään luisteluaan askeleista ja liu’uista hyppyihin ja piruetteihin. Fiona luisteli videolle myös Team Fintasticin vanhan ohjelman no hold -elementin, ja hakeminen tuotti tulosta. 

Team Fintastic täytti odotukset

Suomeen vain 16-vuotiaana muuttanut Fiona käy harjoitusten lisäksi lukiota Helsingissä. Muuttaminen yksin uuteen maahan on vaatinut totuttelua niin perheen ja ystävien ikävöimiseen kuin paukkupakkasiinkin, mutta enimmäkseen Fiona näkee elämänmuutoksessaan valoisia puolia.

Sveitsiläinen Fiona Wood junioreiden MM-jäälle Suomen edustajana.
Fiona Team Fintasticin harjoituksissa Helsingin jäähallissa.

Sopeutuminen Team Fintasticin arkeen on sujunut hyvin, samoin asuminen perheessä, jonka tytär luistelee seuran SM-noviisijoukkue-Finettesissä. Etukäteen Fionaa jännitti se, ettei hän ymmärrä suomea. 

”Ennakko-odotukseni joukkueen suhteen todellakin täyttyivät.”

– Ennakko-odotukseni joukkueen suhteen todellakin täyttyivät. Kaikki ottivat minut hyvin vastaan ja sain nopeasti paljon ihania kavereita. Joukkuekaverit auttavat minua kielen kanssa, Fiona kertoo ja lisää suomeksi oppivansa koko ajan enemmän.

Fionan mukaan suomalaisen ja sveitsiläisen harjoittelukulttuurin välillä ei ole valtavia eroja. Merkittävin muutos lienee se, että Team Fintasticissa yksilötaitoja harjoitellaan joukkueen kanssa, eikä Fionan tarvitse harjoitella yksinluistelua omillaan.

Fiona on työstänyt joitakin yksityiskohtia perusluistelutyylissään Team Fintasticin kaltaiseksi, mikä on vaatinut keskittymistä. Samankaltaisuuksia aiempaan Fiona näkee muun muassa siinä, että harjoittelun tukena käytetään videoita ja mentaalivalmennusta.

MM-kisoihin tällä kertaa Suomen edustajana

Junioreiden maailmanmestaruuksista kilpaillaan 15.–16. maaliskuuta Sveitsin Neuchâtelissa, jonne Team Fintastic lähtee puolustamaan maailmanmestaruuttaan. Fiona on luistellut MM-jäillä jo kahdesti Cool Dreamsin riveissä, mutta on erityisen innoissaan päästessään kotiyleisönsä eteen. Neuchâtelin katsomossa Fionaa kannustaa suuri joukko ystäviä ja perhettä. 

Sveitsiläinen Fiona Wood junioreiden MM-jäälle Suomen edustajana.
Fiona Team Fintasticin kisaharkassa Budapestissa.

– On tuntunut hienolta edustaa Team Fintasticia ja olen onnellinen ja otettu siitä, että olen päässyt kokoonpanoon kilpailuissa. Rakastan myös kisalämmittelyämme, jossa nostatetaan tunnelmaa, Fiona kertoo.  

Fiona pohdiskelee, että joukkuehenkeä kehitetään Team Fintasticissa aktiivisemmin kuin hänen aiemmassa joukkueissaan. Avoimen keskusteluilmapiirin ylläpitämiseen keskitytään jatkuvasti, ja kaikki pienetkin vastoinkäymiset selvitetään heti.

”Kilpaileminen on jännittänyt minua enemmän kuin aiemmin.”

Vaikka kilpaileminen on tuntunut hyvältä, on kausi ollut Fionan mukaan vaativa siinä mielessä, että suomalaisten juniorijoukkueiden keskinäinen kilpailu on kovaa. 

– On hienoa ylipäätään päästä edustamaan maata MM-kisoihin. Suomessa joukkueet ovat niin hyviä, että taistelimme edustuspaikasta loppuun saakka. Kilpaileminen on myös jännittänyt minua enemmän kuin aiemmin, Fiona Wood pohtii. 

Fiona ajatteli aluksi viettävänsä Suomessa vain vuoden, mutta haaveilee nyt Helsinkiin jäämisestä ja luistelunsa kehittämisestä SM-seniorisarjaa kohti. Oman unelman seuraaminen on sekä palkinnut että kasvattanut nälkää.  

Muodostelmaluistelun junioreiden MM-kilpailut järjestetään Neuchâtelissa Sveitsissä 15.–16. maaliskuuta.

Lue myös
Tapahtumat

Valley Bay Synchro viides

Team Fintasticille junioreiden MM-hopeaa Sveitsissä

16 maaliskuun, 2024

Tapahtumat

Kanadan Les Suprêmes Junior johdossa

Team Fintastic toisena ja Valley Bay Synchro kuudentena

15 maaliskuun, 2024

Kiss & Cry

Rennolla otteella omaan keskittyen

Valley Bay Synchro ensi kertaa junioreiden MM-jäällä

11 maaliskuun, 2024