Henkilöt

Jingu Ice Messengerin riveissä MM-kilpailuissa

Vuosi Japanissa tarjosi Team Unique -alumnille uusia näkökulmia luisteluun

19 huhtikuun, 2024 Alexandra Limnell Santtu Jaakkola ja Skate Synchro Photo

Team Uniquessa luistellut Maria Roininen on asunut vuoden verran äitinsä kotimaassa Japanissa. Kausi Japanin edustusjoukkue Jinqu Ice Messengerissä tutustutti erilaiseen harjoittelukulttuuriin maassa, jossa muodostelmaluistelu on vielä hyvin pieni laji. 

Keväällä 2023 muodostelmaluistelija Maria Roinisesta alkoi tuntua, että ura Suomen muodostelmaluistelun kovimmassa kärjessä oli tarjonnut tarjottavansa. Helsingfors Skridskoklubbia koko uransa edustanut ja Team Uniquessa viimeisen vuotensa luistellut Maria tahtoi opiskella toista äidinkieltään japania, ja päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa Japaniin muutosta.

Team Uniquessa luistellut Maria Roininen tutustui japanilaiseen muodostelmaluistelukulttuuriin Jinqu Ice Messenger -joukkueessa.
Team Uniquessa luistellut Maria Roininen tutustui japanilaiseen muodostelmaluistelukulttuuriin Jinqu Ice Messenger -joukkueessa.

Japanilaisen äidin ja suomalaisen isän tytär oli käynyt Japanissa vuosittain, joten maa tuntui tutulta, jopa kodilta. 

— Toisen äidinkielen takia olen aina ajatellut, että tahtoisin asua pari vuotta Japanissa. Luistelu on ollut niin iso osa elämää Suomessa, ettei muuttamiseen ole aiemmin ollut saumaa, Maria pohtii. 

”Käytännössä kaikilla on yksinluistelu- tai jäätanssitaustaa, ja muodostelmaan vaihdetaan vasta vanhemmalla iällä.”

Maria ei halunnut luopua luistelusta täysin, joten hän aloitti Japanin edustusjoukkue Jingu Ice Messengerissä. Vaikka Marian suku on Kiotosta kotoisin, täytyi hänen asettua Tokioon, sillä maan ainoat ISUn alla luistelevat muodostelmaluistelujoukkueet ovat pääkaupungista. 

Jingu Ice Messenger harjoittelee kolmesti viikossa, ja jääaikaa mahtuu viikkoon vain kolme tuntia. Harjoitusmäärä onkin suurin ero verrattuna luisteluun SM-sarjassa, jossa jäällä vietetään yleensä kymmenisen tuntia viikossa. Vastapainona Jingu Ice Messenger leireilee kerran kuussa Tokion ulkopuolella.

Erilainen muodostelmaluistelukulttuuri

Japani on tunnettu yhtenä yksinluistelun mahtimaista. Maria kertoo muodostelmaluistelun olevan kuitenkin hyvin tuntematon laji, minkä vuoksi muodostelmajoukkueille tarjoutuu vähän jääaikaa. 

Maria Roininen on luistellut koko ikänsä HSK:ssa ja viimeisen vuoden Team Unique -joukkueessa.
Nostettavana oleva Maria Roininen on koko uransa edustanut Helsingfors Skridskoklubbia.

– Muodostelmaluistelijoiden määrä on täällä tosi pieni: saatiin viime kauden joukkue kasaan vasta lokakuussa. Käytännössä kaikilla on yksinluistelu- tai jäätanssitaustaa, ja muodostelmaan vaihdetaan vasta vanhemmalla iällä, Maria kertoo. 

”Olen itse luistellut aina samassa seurassa, joten ihan erilaisen ympäristön näkeminen on ollut hienoa.”

Maria tottui HSK:ssa mahdollisuuteen harjoitella monipuolisesti luistelun eri osa-alueita, mutta  japanilainen harjoittelu perustuu ohjelman työstämiseen. Perusluistelun hiomiseen tai muihin erillisiin harjoitteisiin ei vaikkapa puolen tunnin mittaisilla jäillä käytetä aikaa. Ohjelman koreografia luodaan jään ulkopuolella. 

– Koska jääaikaa on niin vähän, kisakaudella tehdään tosi paljon kokonaisia ohjelmia, eikä hirveästi hinkata mitään pientä, Maria sanoo. 

Jinqu Ice Messenger on Japanin ainoa senioritason joukkue, mikä tuntuu haastajan puutteena ja tyhjyytenä joukkueen kilpailukalenterissa. Jingu Ice Messengerin kauden ensimmäinen kahden päivän kilpailu oli Lumiére Cup Hollannissa tammikuussa. Kotimaassa esiintymiskokemusta kerätään yksipäiväisistä kilpailuista ja näytöksistä. Toisen kerran joukkue matkusti Eurooppaan MM-kilpailuja varten huhtikuun alussa. Maailmanmestaruustaistossa Kroatiassa japanilaiset luistelivat 10:nneksi. 

Uudenlainen luisteluympäristö on myös antoisa

Japaniin tullessaan Maria tahtoi kehittää japanin kielen luku- ja kirjoitustaitoaan ja on käynyt sitä varten koulussa. Kun ovi aukesi japanilaiseen yliopistoon, kilpaurheilun on aika väistyä juuri alkaneiden opintojen tieltä. Maria haluaa kuitenkin jäädä luisteluyhteisöön ja etsii nyt uutta roolia muodostelmamaailmassa. 

”Olen itse luistellut aina samassa seurassa, joten ihan erilaisen ympäristön näkeminen on ollut hienoa.”

Maria kokee menneen kauden tarjonneen hänelle perspektiiviä siihen, minkälaista harjoittelu voi olla. Muodostelman kasvattia on ilahduttanut se, miten taitoja on jaettu joukkuetovereiden kesken.

– Olen itse luistellut aina samassa seurassa, joten ihan erilaisen ympäristön näkeminen on ollut hienoa. Joukkuekaverit ovat auttaneet minua hypyissä ja pirueteissa. Samalla koen, että olen pystynyt antamaan muodostelmaluisteluosaamista joukkueelle, Maria Roininen sanoo. 

*Artikkelikuvassa Maria Roininen Jinqu Ice Messengerin riveissä muodostelmaluistelun MM-kilpailuissa Kroatiassa.