Paloa tekemiseen SM-pronssista ja Montrealin tuliaisista
Dream Edges haastaa muut tasavahvana
Ensimmäisen seniorikauden SM-pronssi osoitti Kaarinan Dream Edges -joukkueelle, että se pystyy kisaamaan tasavahvasti kovassa kotimaisessa sarjassa.
– Onnistuminen on ohjannut tapaamme tehdä ja valmistautua tähän kauteen. Meillä on nyt selkeästi kypsempi ja ammattimaisempi joukkue kuin viime vuonna tähän aikaan, valmentaja Siiri Eskelinen kertoo.
Pronssi toi joukkueelle Siirin mukaan aikamoisen annoksen itseluottamusta.
– Ei Suomessa ole mikään itsestäänselvyys päästä oikeasti näin lähelle kärkeä. Tiedämme nyt, että pystymme kisaamaan tasaisin asein, emmekä neljäntenä seniorijoukkueena.
Siiri kuvaa ensimmäistä kautta seikkailuksi, jossa oli paljon työtä. Sarja oli uusi niin luistelijoille kuin valmentajillekin.
– Joukkueessa oli ensimmäistä kertaa paljon toisilleen tuntemattomia luistelijoita, mikä on ollut harvinaista Kaarinassa, jossa yleensä omista luistelijoista on aina ollut vahva pohja. Paljon uutta tarkoittaa myös paljon innostumista ja energialisää.
Korona vei hyvän osan kaudesta, mutta siitä huolimatta talteen jäi paljon positiivista ja ennen näkemätöntä.
Alueen urheiluakatemia tukena
Viime kauden kokoonpanosta jatkoi tälle kaudelle 16 luistelijaa. Lumineersista joukkue sai senioriluistelijan, jolla oli opiskelupaikka Turun yliopistossa. Joukkueeseen nousivat myös juniori Lahdesta ja neljä luistelijaa omista junioreista.
Kapteenina jatkaa Viivi Rannikko, joka on Kaarinan Taitoluistelijoiden oma kasvatti. Viivistä tuli ylioppilas joulukuussa. Hän työskentelee nyt turkulaisessa päiväkodissa ja hakee keväällä yliopistoon opiskelemaan.
Viivi palkittiin keväällä vuoden 2021 esimerkillisenä nuorena urheilijana Varsinais-Suomen urheilugaalassa.
”Luistelijat ovat tällä hetkellä kyllä valmentajien mussukoita.”
Siiri kantaa päävastuun joukkueen valmennuksesta. Sini Lagercrantz on mukana ohjelmien rakentamisessa ja jäällä valmentamassa kerran viikossa. Kolmikosta valmentaja Tiina Turunen on parhaillaan vauvalomalla, mutta pitää Siirin mukaan jatkuvasti yhteyttä tiimiin.
Anandah Kononen pitää balettitunnit, ja Helena Hahtokari vastaa fysiikkavalmennuksesta.
Joukkue saa luistelun ulkopuolelta monipuolista tukea Turun seudun urheiluakatemialta, josta tulee sparrausapua ravitsemukseen, psyykkiseen valmennukseen, harjoittelun suunnitteluun ja kuormituksen seurantaan.
Turun Seudun urheiluakatemian Laura Mierlahti vastaa ravintovalmennuksesta, Päivi Granholm psyykkisestä valmennuksesta ja Jani Heino kuormituksen seurannasta.
– Saamme urheiluakatemialta kättä pidempää harjoittelun vaikuttavuuden seurantaan ja palautumisen optimointiin.
Siiri korostaa luistelijoiden kypsyneen monipuolisessa valmennuksessa sekä joukkueena että urheilijoina.
– Meillä on aivan ihana joukkue. Luistelijat vievät itse prosessia eteenpäin, ottavat vastuuta ja ideoivat. He ovat tällä hetkellä kyllä valmentajien mussukoita, hän kiittää.
Into ja energia olivat joukkueessa valmentajan mukaan jo keväällä korkealla.
– Lyhytohjelma syntyi kuin itsestään. Saimme hyvän rungon ja pääsimme kesälomalle.
Opintomatka jäätanssin mekkaan
Uutta intoa sekä valmentajalle että joukkueelle on tuonut Siirin kesäinen opintomatka jäätanssin kansainväliseen keskukseen Montrealiin.
Hän sai Kanadassa seurata maailman parhaiden jäätanssiparien valmennusta ja työtä, sillä keskuksessa treenaavat niin Pohjois-Amerikan kuin Euroopan huiput kärkenään maailmanmestarit Gabriella Papadakis ja Guillaume Cizeron.
”Olemme niin paljon parempia kuin Kaarina on koskaan ollut.”
Intohimo ja palo, jotka huippupareista ja heidän valmentajistaan tarttuivat, antoi Siirille poltteen viedä oppeja eteenpäin omassa joukkueessa.
– Viikko avasi silmät ja uudisti ajatukset. Sen jälkeen oli palo tulla jäälle ja tehdä hommia uusiksi. Ohjelman rakentamistakin osasi katsoa ihan uusin silmin, ja se toimii ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Olemme niin paljon parempia kuin Kaarina on koskaan ollut. Emme ole koskaan tehneet mitään niin laadukasta kuin nyt.
Siiri katsoo, että joukkue on saanut tekemiseensä uuden vaihteen, kun he ovat saaneet uudenlaisia harjoitteita ja ärsykkeitä. He ovat olleet motivoituneita testaamaan uusia oppeja.
Valmentaja toteaa oppien Montrealista olevan paras perusluistelukoulutus, jonka hän on elämässään saanut.
Vahvoja tarinoita jäälle
Dream Edges -joukkueet – niin juniorit kuin viime kaudella senioritkin – ovat tuoneet jäälle yhteiskunnallisia teemoja. Tänä vuonna lyhytohjelma kertoo osaavista naisista sukupuolensa vankeina ja vapaaohjelma pelottavien sairauksien vuoksi Seilin saarella eristetyistä ihmisistä.
Lyhytohjelman teemaan innosti Maria Petterssonin kirja Historian jännät naiset. Se kertoo pimentoon jääneistä naisneroista ja -virtuooseista, joiden viulun soitot ja tieteen tekemiset tyssäsivät naimisiin menoon.
– Inspiroiduimme Sinin kanssa kirjasta ja lähdimme luomaan tarinaa nuoresta naisesta, joka on omalla alallaan valtavan hyvä ja nauttii siitä, mitä saa tehdä. Ulkopuolelta tulevat kuitenkin sukupuolen vuoksi paineet, jotka katkaisevat uran.
”Mitä ihmiselle merkitsee, kun hänet revitään irti omasta ympäristöstään ja eristetään tavoittamattomiin.”
Seili nousi Siirin esiin halusta tehdä jotakin Varsinais-Suomesta. Sinin idea kotiseututeemasta jäi elämään ja konkretisoitui tälle kaudelle.
– Seilin saari on paikkana ja tarinoina kiehtova ja tarjoaa materiaalia. Sopii tälle joukkueelle.
Seilin historiaa ovat vuodet spitaalisten ja mielisairaiden hoitopaikkana. 1600- ja 1700-luvuilla saarelle sijoitetut sairaat elivät eristyksestä muusta maailmasta ilman toivoa paluusta kotiin. Mielisairaala lakkautettiin 1960-luvulla, ja tilat siirtyivät Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen käyttöön.
– Vapaaohjelmamme pohjautuu sekä Seilin historiaan että spitaalisairaalan ja mielisairaalan aikaan. Mitä ihmiselle merkitsee, kun hänet revitään irti omasta ympäristöstään ja eristetään tavoittamattomiin.
Uudet tuulet innostavat
Siiri on iloinen sääntömuutoksista, jotka tuovat uutta elementteihin. Häntä alkoi puuduttaa, kun sarjoissa mentiin kolme kautta lähes samoin elementein.
– On kiva, että on uutta. Samalla saa itsekin uuden intoa, kun suunnittelee ohjelmia. Tosin lyhytohjelman liukuelementti on aikamoinen mysteeri, johon kuitenkin tullee muutoksia ja selvennyksiä aikanaan. Mutta liukuelementissäkin on hyvää, että sitä halutaan kehittää. Kausi näyttää, mitkä uudistukset ovat toimivia ja mitkä komitea aikanaan fiksaa.
”Kausi näyttää, mitkä uudistukset ovat toimivia ja mitkä komitea aikanaan fiksaa.”
Siiri luottaa tulevasta kaudesta normaalia.
– Olen päättänyt, ettei voi jossitella.
Joukkue aikoo osallistua ulkomailla Challenger-sarjaan kuuluviin Mozart Cupiin Itävallassa tammikuussa ja Spring Cupiin Italiassa helmikuussa. Suunnitelmissa on myös kilpailla joulukuussa Lumière Cupissa Hollannissa.
– Pääasia, että saadaan tehdyksi kaksi Challenger-sarjan kilpailua tällä kaudella. On tärkeää katsoa, mihin omat rahkeet riittävät.
Valmiutta 12 luistelijaan
Itse lajin rahkeet eivät vieläkään riittäneet paikkaan vuoden 2026 olympialaisiin siitä huolimatta, että muodostelmaluisteluun perustettiin Elite 12 -sarja, jossa luistelimäärä pudotettiin 12:een kelpoisuuden parantamiseksi.
– Saatiin ehkä tarpeellista lisäaikaa kehittää lajia eteenpäin. Toki minusta olisimme olleet valmiita, mutta eipä sille mitään mahda.
”Huomaa, että pystyisimme luistelemaan kovempaa ja tekemään isompaa kaarta, mutta tila loppuu 16 luistelijalla kesken.”
Siiri on innoissaan Elite 12 -sarjasta, jota hänestä kannattaa kehittää eteenpäin. Joukkueen kokona 16 luistelijaa tuo hänestä jo tietyt rajat.
– Huomaa, että pystyisimme luistelemaan kovempaa ja tekemään isompaa kaarta, mutta tila loppuu 16 luistelijalla kesken.
Urheilullisesti 12 luistelijan joukkue saattaisi hänen mielestään olla hyvä ratkaisu, jolla taitotasoa voisi nostaa vielä korkeammalle. Laji olisi silloin entistä ehompana tavoittelemassa olympiapaikkaa.
– Kun pidetään nyt rinnalla Elite 12 -sarja, nähdään, mihin 12 luistelijan sarjasta on.