Team Unique uusiutui kaudelle 2022–2023
Oma juniorityö kypsytti nousijat
Team Unique starttaa uuteen kilpailukauteen reilusti uusiutuneena luottaen koronavuosia normaalimpaan kauteen. Uransa lajin huipulla lopetti yhdeksän luistelijaa, ja tilalle nousi junioreista tyttöjä, joiden paikka valmentaja Mirjami Penttisen mukaan oli jo vahvasti senioreissa.
– Vaikka on haikea luopua ihanista tytöistä, oli meillä myös junioreissa paljon tyttöjä, jotka olivat jo aivan senioreita. Uusiutuminen tapahtui näin luonnollisesti oikealla hetkellä, hän kertoo.
Joukkueessa on tällä kaudella 20 luistelijaa. Tämä on valmentajasta toivottava tilanne, sillä kaikki 20 saavat nyt luistella ja vaihtaa.
– Joskus on halukkaita niin paljon, että joudutaan joukkueeseen ottamaan enemmän kuin 20. Silloin pitää tarkemmin miettiä, että miten toimitaan niissä kilpailuissa, joihin saa ilmoittaa vain 20 tyttöä.
”Vaikka on haikea luopua ihanista tytöistä, oli meillä myös junioreissa paljon tyttöjä, jotka olivat jo aivan senioreita.”
Uusi kausi toi joukkueelle myös uuden kapteenin. Tehtävän on vastaanottanut Tuulia Niittuinperä, jolle kausi on neljäs senioreissa. Hänelle Helsingfors Skridskoklubb on luistelun koti, sillä hän on edustanut kaikissa vaiheissa samaa seuraa. Tuulia ehtii luistelun ohessa opiskella bioinformaatioteknologiaa Aallossa ja työskennellä digitoimittajana.
Kaksi vuotta joukkuetta kipparoinut Tuuli Mäkinen päätyi lopettamaan uransa luisteltuaan joukkueessa peräti kahdeksan kautta. Tuuli jatkaa Team Mystiquen apuvalmentajana ja HSK:n hallituksen varajäsenenä.
Valmennuksessa jatkavat tutut kasvot. Ydintiimissä työskentelevät tälläkin kaudella Mirjamin lisäksi tanssinopettaja ja fysioterapeutti Lilli Helpi, valmentajat Ville Penttinen, Johanna Nuotiomaa, Laura Valli ja Heidi Nurmenkari sekä kuntovalmentaja Jussi Kirjavainen. Lisäksi Satu Kaski toimii psyykkisenä valmentajana.
Iloisina uuteen kauteen
Helsingfors Skridskoklubbin Team Unique ja sen valmentajat ovat aloittaneet uuden kauden hyvällä mielellä.
– Olen oppinut elämään päivän kerrallaan. En halua miettiä koronaa liiemmälti, sillä kaikesta on selvitty. Uskon, että tämä kausi on huomattavasti normaalimpi kuin aikaisemmin. Yritetäänhän koronaan suhtautua enemmän flunssan kaltaisena tartuntatautina, eivätkä viimeisimmät variantit ole niin pelottavia, Mirjami katsoo.
Joukkue avaa kautensa kaikkien seniorijoukkueidemme tavoin Finlandia Trophy Espoossa, jossa muodostelman lyhytohjelmat nähdään ensi-illassaan.
Team Uniquen lyhytohjelma on tällä kaudella nimeltään It ain´t over.
– Olemme hakeneet molempiin ohjelmiimme teemat, jotka musiikillisesti ja juttuina ovat tuntuneet mieleisiltä ilman sen kummempaa yhteiskunnallista ulottuvuutta. Itse asiassa ohjelmien pääsävelmät ovat löytyneet tyttöjen suosikkimusiikkien soittolistalta, jonka he laittoivat minulle.
Mirjami kertoo tehneensä valinnat, mutta tyttöjen listalta löytyneet musiikit ovat tietysti mieleen kaikille, koska joukkue on saanut vaikuttaa vaihtoehdoillaan.
Lyhytohjelman teemamusiikin Mirjami kertoo löytäneensä soittolistalta ajaessaan kevään Excellence Camp -leiritykseen. Hän ehti leiriviikon aikana työstää ohjelmamusiikin ykkösversion yhdessä valmentaja Johanna ”Jossu” Nuotiomaan kanssa.
Vapaaohjelmalla ei vielä ole varsinaista nimeä. Se kertoo kipuilusta ja taistelusta oman itsetunnon kanssa sekä itsensä hyväksymisestä muiden tykkäämisistä piittaamatta. Teema nousee biisin sanoista.
Liukusarja vaatii pohdintaa
Kansainvälisen luisteluliiton kongressi hyväksyi nipun sääntömuutoksia, jotka uudistavat muodostelmaluistelun elementtejä vähäisin muutoksien toteutuneiden koronakausien jälkeen.
– Olen nähnyt niin monet sääntömuutokset, ettei mikään oikeastaan heläytä. Eniten pohdintaa vaatii lähinnä lyhytohjelman liukusarja, josta on nyt tehty aika haastava.
”Emme ole samassa pisteessä kuin voimistelu, jossa voimistelijoiden tekniikka on liikkuvuutta, sillä meillä tekniikka on jotain ihan muuta.”
Liukusarja vaatii Mirjamin mukaan luistelijoilta entistä enemmän liikkuvuutta.
– Meillä on kuitenkin myös voimaa vaativa laji. Emme ole samassa pisteessä kuin voimistelu, jossa voimistelijoiden tekniikka on liikkuvuutta, sillä meillä tekniikka on jotain ihan muuta. Samaan aikaan halutaan panostaa urheilijan terveyteen ja lajin terveellisyyteen. Tuo muutos ei ehkä siihen suuntaan mene.
– Mutta jokainen meistä valmentajista voi valita, mitä tekee. Olen valinnut olla riskeeraamatta luistelijoiden terveyttä. Teemme liukusarjan nelostasoa tavoittelematta suoraan tasoon kolme, mutta pyrimme tekemään sen niin hyvin, että 0,5–1 pisteen menetyksellä ei ole suurta merkitystä. Tehdään niin hyvin kuin mahdollista lisäksi kaikki muu.
Tähtäimessä Lake Placid
Kaikki Suomen seniorijoukkueet tavoittelevat paikkaa kevään MM-kilpailuihin Yhdysvaltoihin. Itse oikeutettu lähtijä on aina Suomen mestari. Toisen paikan määrittää yhteen- ja jakolasku. Yhteen lasketaan kahden parhaan kokonaistuloksen keskiarvo, johon lisätään SM-kilpailujen kokonaispisteet. Mukana keskiarvossa voi olla yksi Kansainvälisen luisteluliiton alaisen kilpailun tulos. Valituksi tulee joukkue, jolle laskutoimitus tuo korkeimman pistemäärän.
Team Unique hakee kansainvälistä menestystä Lumière Cupista Hollannista sekä Challenner-sarjaan kuuluvista Mozart Cupista Itävallasta ja Spring Cupista Italiasta. MM-mitaleista kilpaillaan Lake Placidissa.
MM-kisat piti järjestää Lake Placidissa jo keväällä 2020. Silloin Team Unique lunasti kisapaikan, mutta korona vaati perumaan kilpailut.
– Tiedän, että tästä tulee kova kisa. Kaikki neljä joukkuetta lähtevät täysillä hakemaan paikkaa ja kaksi pettyy. Nyt varmasti kaikilla on vilpitön usko, että omalla tekemisellä MM-paikka kyetään saavuttamaan.
Tulos vaatii hyvinvointia
Mirjami kertoo hakevansa tällä kaudella balanssia, jossa tekemisessä pysyisivät hyvä mieli ja riittävä rentous yhtä aikaa korkean vaatimustason kanssa.
– Tasapaino vaatii koko joukkueen, tiimin ja minun hyvinvointiani. Olen valmentanut 27 vuotta ja toivon valmentavani seuraavat 20 vuotta niin, että myös oma elämä on riittävän kivaa ja mukavaa, vaikka elän ja hengitän täysillä luistelua. Tätä kehitystyötä käyn itseni kanssa tällä hetkellä, Mirjami avaa.
Kahden vaikean koronavuoden jälkeen hän kertoo joka tapauksessa olevansa aivan liekeissä uuden kilpailukauden kynnyksellä.
Olympiapaikka yhä haave
Ovet seuraaviinkin talviolympialaisiin pysyivät kiinni muodostelmaluistelulta eikä lajia nähdä Milanossa ja Cortina d’Ampezzossa helmikuussa 2026.
Mirjami uskoo tässä asiassa kohtaloon. Olympiapaikka tulee, jos on tullakseen.
– Olisi kiva päästä olympialaisiin, mutta ulkopuolelle jääminen ei vähennä arvoa meidän tekemisestämme. Totta kai olisi hienoa, jos meidät arvostettaisiin samaan pisteeseen kuin moni muu laji. Työmäärä, harjoittelumäärä ja panostus muodostelmaluistelussa ovat varmasti linjassa todella monen muun urheilulajin kanssa.