Kiss & Cry

MM-hopean jälkeen oli hyvä hetki lopettaa

Uudistunut Marigold IceUnity sai tilalle taitavia tulokkaita

8 syyskuun, 2022 Marita Kokko Marigold IceUnity

Viime kauden MM-hopeaan päättänyt Marigold IceUnity on uusiutunut reippaasti. Joukkueen riveissä on nyt 22 luistelijaa, joista puolet uusia kasvoja. Valmentaja Anu Oksanen kertoo joukkueen saaneen uuteen kokoonpanoonsa jälleen todella taitavia luistelijoita.

– Tuore Marigold IceUnity on täynnä erilaisia upeita persoonia, joiden yhteisilme on kuitenkin tasainen ja hillitty, Anu luonnehtii.

Helsingin Luistelijoita edustavan Marigold IceUnityn uusiutumisen taustalla ovat koronavuodet. Moni lopettamista harkitseva sinnitteli mukana koronan rampauttamat kaudet.  Nyt oli mahdollisuus päättää ura lähes normaaliin kauteen, jonka kruunasi MM-hopea Hamiltonista.

Marigold IceUnitya luotsaavat Anu Oksanen (vas.) ja Maikki Merilehto.
Marigold IceUnityn valmentajakollegat Anu Oksanen (vas.) ja Maikki Merilehto.

– Vaikka jouduimme viime kaudellakin vielä perumaan kisoja, oltiin kuitenkin lähempänä normaalia pariin edelliseen kauteen verrattuna ja päästiin kilpailemaan ihan toisella tavalla. Tällaisen kauden jälkeen lopettamispäätökset olivat luonnollisia.

Uudet luistelijat joukkue sai pääosin omista junioreista sekä senioritasolta Espoosta ja junioreista Vantaalta ja Tikkurilasta.

Marigoldin uutena kapteenina aloittaa Aino Palosuo, jolle tämä kausi on viides joukkueessa. Hän opiskelee Urheassa liikuntaneuvojaksi ja käy luistelun ja opiskelun ohella työssä. Aino on aikanaan noussut senioreihin oman seuran Musketeers-juniorijoukkueesta.

Kaksi vuotta kapteenin tehtäviä hoitanut Tessa Tamminen lopetti uransa viiden MIU-vuoden jälkeen. Hän jatkaa terillä valmentaen HL:n pieniä muokkareita ja tarvittaessa myös SM-noviisijoukkue Starlightsin luistelijoita.

Tessa jakaa aikansa nyt lääketieteellisen pääsykokeisiin lukemisen, työnteon ja valmennuksen kesken.

Joukkueen jäävalmennuksesta vastaavat Anun lisäksi valmentajat Maikki Merilehto, Katariina Luotonen ja Maikki Uotila-Kraatz sekä tanssiurheiluvalmentaja Harri Antikainen. Balettia joukkueelle opettaa Pirjo Kuha ja tanssia Sini Parkkinen. Fysiikkavalmentajana on aloittanut Henrik Burman vauvalomalle syksyllä jäävän Tiina Pesosen tilalla.    

Elementit haastavaa shakkia

Maajoukkuestatuksen viime kaudella saaneella joukkueella on Anun mukaan hyvät lähtökohdat uuteen kauteen.

– Joudumme tietysti uudistuneella joukkueella tekemään paljon työtä, sillä osa luistelijoista opettelee nyt taitoja, joita senioritasolla tarvitaan. Mutta kuten joukkueessa jatkavat ”vanhat” luistelijat totesivat jo alkuun, tulokkaat ovat taitavia.

”Joukkue pystyy tekemään hyvin erilaisia tulkintoja.”

Valmennuksella puolestaan töitä teettävät sääntömuutokset, sillä ne tarjoavat Anun mielestä paljon tulkinnan varaa. Hän kertoo kuulleensa muiltakin valmentajilta, että haastetta uudistuneissa elementeissä riittää.

 – Lähestulkoon jokaisessa elementissä jotain uutta. Se, mikä ohjelman rakenteessa on ennen on ollut vapaaehtoista, on nyt säännelty valmiilla vaihtoehdoilla. Pivottavan blokin voi sentään tehdä niin kuin ennenkin, mutta siinäkin annetaan se mahdollisuus, että toiset tekevät askeleet eteenpäin, toiset taaksepäin.

Vaihtelevin rytmein

Joukkueen lyhytohjelma on Anun mukaan tyylillisesti erilaista kuin Marigoldin lyhytohjelmat tähän asti. Joukkue kuljetti viime kaudella vapaaohjelmaansa pimeydestä valoon, mutta nyt tehdään lyhytohjelmassa sukellus pimeään.

Marigold Ice Unityssa on kaudella 2022–2023 22 luistelijaa.
Kaudella 2022–2023 Marigold Ice Unityssa on 22 luistelijaa.

– Lähtökohtana oli, että lyhyeen ei tulisi pelkkää hidasta musiikkia. Siksi pääsävelmään on sovitettu Kanadassa myös nopeampia musiikkeja ja rytmejä.

Vapaaohjelma on kooste useammista sävelmistä. Teema on valmentajan mukaan sekä haastava että Marigoldille tyypillinen.

– Joukkue pystyy tekemään hyvin erilaisia tulkintoja. Nyt ne kaikki löytyvät yhden ohjelman sisältä, hän vihjaa.

Anu pitää nytkin ohjelmien tarkemmat teemat ja nimet salaisuuksina, kuten muinakin syksyinä.

Tähtäin Lake Placidissa

Lyhytohjelma saa ensi-iltansa Finlandia Trophyssa lokakuussa ja vapaaohjelman ensimmäisissä SM-valinnoissa marraskuussa Lahdessa.

Marigold osallistuu Challenger-kilpailuista Neuchâtel Trophyyn Sveitsissä tammikuun puolivälissä ja Leon Lurje Trophyyn Göteborgissa Ruotsissa tammikuun lopussa. Helmikuussa joukkue matkustaa Puolaan kilpailemaan Gdanskissa järjestettävään Hevelius Cupiin.

Joukkue haluaa päättää kautensa Lake Placidin MM-kilpailuissa. Tavoitteena on jälleen paikka podiumilla.

Hamiltonissa kaukalo on eurooppalaista kapeampi, mikä toi vaikeuksia Marigoldille.

– Lake Placidissa kenttäkin on kuulemma normaalikokoinen, Anu heittää.

Lumikuningatar kolataan kuntoon

Jääshow Lumikuningatar nähdään vihdoin vuoden odotuksen jälkeen tulevassa vuodenvaihteessa Tampereen Nokia Areenalla. Marigold IceUnity on edelleen mukana esityksessä, nyt osittain uusin luistelijoin. Lumikuningattarena nähdään tulevassa suurteoksessa Laura Lepistö, sillä Kiira Korpi joutui vetäytymään roolista aikatauluongelmien vuoksi.

– Parhaillaan etsitään paikkaa, jossa ohjelmanumeroita elvytetään. Toki ohjelmat on jo kertaalleen harjoiteltu. Nyt ne pitää vain opettaa uusille luistelijoille, toteaa Anu, joka on luonut koreografiat joukkokohtauksiin.

Suurproduktio siirtyi vuodella koronarajoitusten vuoksi. Uudet esityspäivät ovat 30. ja 31. joulukuuta 2022 sekä 1. tammikuuta 2023.

Olisipa normaali kausi

Marigold luistelijat ja valmennustiimi odottavat, että edessä on normaali kilpailukausi. Mutta sitähän ei tiedä, miten korona variantteineen syksyn myötä etenee.

– Normaalia kautta voi vain toivoa, sillä kauden alussa joukkueessa oli jo muutama koronatapaus. Yksi luistelijoista tuli esimerkiksi Kuortaneen leirille vasta päivää myöhemmin noudatettuaan karanteenia täysimääräisesti. Joku on sairastanut taudin toista, joku peräti kolmatta kertaa, Anu avaa.

Korona on rasittanut yleisesti myös nuorten mielenterveyttä. Sama ilmiö näkyy samassa mittakaavassa urheilijoiden keskuudessa. On ahdistusta ja pahaa oloa, jotka vaativat erityistä huomiota.

Arvattava olympiapäätös

Anua ei yllättänyt, että muodostelmaluistelu ulkopuolelle vuoden 2026 talviolympialaisiin, vaikka tavoitteen saavuttamiseksi luotiin Elite 12 -sarja olympiahankkeen läpimenoa edistämään. 

– Sarja sinänsä parantanee pienempien muodostelmamaiden mahdollisuuksia koota joukkueet erityisesti koronavuosien jälkeen, mikä on tietysti paikallaan.

Lue myös
Kiss & Cry

Musiikissa ja ääni­maailmassa on mukana joukkueen omaa hengitystä

Helsinki Rockettes lupaa kauden ohjelmiin jotain uutta

23 syyskuun, 2022

Kiss & Cry

Paloa tekemiseen SM-pronssista ja Montrealin tuliaisista

Dream Edges haastaa muut tasavahvana

19 syyskuun, 2022

Kiss & Cry

Suomen ensimmäinen Elite 12 -muodostelma­luistelu­joukkue

Lumineers näyttää tietä lajin tulevaisuuteen

12 syyskuun, 2022

Kiss & Cry

Team Unique uusiutui kaudelle 2022–2023

Oma juniorityö kypsytti nousijat

1 syyskuun, 2022