Suomen ensimmäinen Elite 12 -muodostelmaluistelujoukkue
Lumineers näyttää tietä lajin tulevaisuuteen
Elite 12 on Kansainvälisen luisteluliiton perustama olympialaisiin tähtäävä uusi muodostelmaluistelusarja. Espoolainen Lumineers on nyt ensimmäisenä Suomessa näyttämässä, mitä pienemmällä luistelijamäärällä voidaan jäällä tehdä. Joukkue on myös viitoittamassa tietä, miltä muodostelmaluistelu voi tulevaisuudessa näyttää.
– 15 vuotta sitten muodostelmaluistelu mullistui, kun siirryttiin 20 luistelijasta 16:een. Nopeasti siihen kuitenkin totuttiin. Nyt olemme jälleen murroskohdassa ja kahdentoista luistelijan sarja on uusi mahdollisuus viedä lajia taas eteenpäin, sanoo Lumineersin päävalmentaja Liisa Lakela.
– Muodostelmaluistelu on viime vuosina ottanut yhä enemmän inspiraatiota muista taitoluistelulajeista, kuten yksinluistelusta ja pariluistelusta. Jotta lajia voidaan edelleen kehittää, tarvitaan jäällä tilaa ja 12 luistelijan joukkue antaa siihen entistä parempia mahdollisuuksia, valmentaja Jenni Rahko selvittää.
Pienempi ryhmä on etu harjoittelussa
Joukkueen harjoittelussa pienempi ryhmä on selkeä etu. Jääaikaa voidaan käyttää tehokkaammin, kun taukoja ei tule odottelun takia, ja treeneistä on tullut entistä fyysisempiä. Urheilijoiden välinen yhteistyö on tiiviimpää ja valmentaja ehtii kohdata jokaisen ja antaa palautetta nopeammin.
– Harjoittelu voidaan toteuttaa urheilijalähtöisemmin pienemmässä joukkueessa, Liisa sanoo.
– Meillä on mahdollisuus käyttää vauhtia ihan eri tavalla kuin aiemmin, ja sen lisääminen on ollut yksi tavoitteistamme. Jokainen urheilija näkyy myös eri tavalla, ei ole sellaisia paikkoja missä pääsisi piiloon. Erilaisia muotoja on mahdollista käyttää ja pystytään tekemään myös sellaista, mitä kuudellatoista luistelijalla ei pysty, Jenni lisää.
”Pienemmän ryhmän valmennusta voidaan selkeästi viedä yksilöllisempään ja ammattimaisempaan suuntaan.”
Lumineersin kapteenit Kia Janatuinen ja Pinja Sten yhtyvät valmentajien ajatuksiin.
– Alussa treenaaminen oli rankempaa kuin aiempina vuosina, koska harjoituksissa ei tarvinnut pitää taukoja, jäällä oli paremmin tilaa ja vauhtia enemmän, Kia sanoo.
– Nopeasti siihen kuitenkin tottui. Joukkue hitsautui myös todella nopeasti yhteen pienemmän porukan ansiosta ja uusiin tutustui helposti, Pinja jatkaa.
Tasapainoa elämään
Koska harjoittelu on tehokkaampaa pienellä ryhmällä, sen rytmittämiseen on haettu parannuksia, jotka edesauttavat tasapainon säilyttämistä elämässä.
– Opiskelun, työn ja huipputason luistelun yhteensovittaminen on haastavaa, ja siksi moni lopettaa uran juniori-iän jälkeen, Liisa sanoo.
Lumineers kokeilee nyt viiden päivän treenirutiinia, joista yksi päivä on kokonaan omatoiminen sisältäen personoidun salitreenin, oheisharjoittelua ja mahdollisuuden tekniikkaharjoitteluun jäällä.
– Palautuminen on tehokkaampaa, kun yhtenä treenipäivänä ei tarvitse käyttää aikaa matkoihin ja voi vapaasti valita, mihin kohtaan päivää treeni sopii parhaiten. Seuraava päivä on vapaapäivä, joten ulkopaikkakuntalaiset voivat vaikka mennä kahdeksi päiväksi kotiin ja hoitaa treenipäivän siellä, Liisa täsmentää.
Kilpakumppanit ulkomailta
Lumineersin kilpakumppanit ovat tänä vuonna kansainvälisellä areenalla, koska kotimaassa ei vielä ole muita 12 luistelijan seniorijoukkueita.
– Tavoite on osallistua niihin kisoihin, joissa on muita Elite 12 -joukkueita. Ne selviävät lähiviikkojen aikana. Tällä hetkellä valmistaudumme täysin samalla tavalla kuten muihinkin kausiin ja seuraamme samaa kotimaan kisakalenteria kuin muutkin Suomen huippujoukkueet, Liisa painottaa.
Kisaohjelmien vaatimustaso, pituus ja elementtien määrä ovat samoja kuin kuudentoista luistelijan seniorijoukkueille. Kuitenkin osa elementeistä ja säännöistä on räätälöity kahdelletoista luistelijalle.
”Lyhytohjelmassa riittää menoa ja meininkiä, kun taas vapaaohjelmassa on lyyrisempää ja modernimpaa menoa.”
– Esimerkiksi piiskaläpimenosta ei tule samalla tavalla näyttävää pienemmällä luistelijamäärällä ja teemme sen sijaan jotain muuta, Jenni selvittää.
Joukkueen ohjelmat ovat tällä kaudella hyvin erilaiset edellisiin vuosiin verrattuna. Nyt haluttiin luoda jotain ihan uutta sekä tuoda iloa ja revitystä synkkien aikojen jälkeen.
– Lyhytohjelmassa riittää menoa ja meininkiä, kun taas vapaaohjelmassa on lyyrisempää ja modernimpaa menoa. Uusi kokoonpano mahdollistaa sen, että on enemmän tilaa toteuttaa uudenlaisia kuvioita ja muodostelmia sekä lisätä vauhtia, valmentajat paljastavat.
Tiennäyttäjä Suomessa
Viime kauden jälkeen joukkueessa oli paljon muutoksia ja valmentajat pohtivat, mikä olisi paras ratkaisu tulevalle kaudelle niin että kilpailukykyinen joukkue säilyisi. Kun Kansainvälisen luisteluliiton kongressi virallisti 12 luistelijan sarjan 16 luistelijan rinnakkaissarjaksi, se tuntui hyvältä ratkaisulta.
– Olemme kaikki todella innoissamme, että saamme olla luomassa ihan uutta ensimmäisinä Suomessa ja pääsemme näyttämään, mihin laji on menossa ja mitä kaikkia mahdollisuuksia se antaa, Liisa sanoo.
Lumineersin tavoite tälle kaudelle on olla Elite 12 -sarjan edelläkävijä. Joukkue haluaa kehittyä, viedä teknisiä taitoja eteenpäin ja luoda jotain erilaista, mitä uusi sarja mahdollistaa. Tärkeä tavoite on myös kehittää Lumineersin toimintakulttuuria, tiivistää yhteistyötä omistajaseurojen Espoon Jäätaitureiden ja Espoon Taitoluisteluklubin kanssa sekä lisätä me-henkeä nuorempien espoolaisten muodostelmaluistelijoiden kanssa.
– Toivomme, että rinnakkaissarja mahdollistaisi uusien seniorijoukkueiden muodostamisen muilla paikkakunnilla Suomessa ja maailmalla. Niin sanotun kaksoisuran yhteensovittaminen helpottuu, kun harjoitteleminen tehostuu ja aikatauluja voidaan miettiä uudella tavalla. Toivottavasti se myös lisäisi lajin parissa jatkavia SM-juniori-iän jälkeen, Liisa sanoo.
– Vaikka kausi on vasta alussa ja vielä on paljon asioita auki, olemme huomanneet, että valmennusta voidaan viedä selkeästi yksilöllisempään ja ammattimaisempaan suuntaan. On mahdollista, että lajin huiput siirtyvät tähän tulevaisuudessa, etenkin jos olympiastatus saavutetaan, valmentajat pohtivat.
Elite 12
Elite 12 on Kansainvälisen luisteluliiton perustama uusi muodostelmaluistelusarja, jonka tavoitteena on viedä muodostelmaluistelu olympialajiksi. Kausi 2021–2022 oli kokeilukausi ja nyt alkanut kausi 2022–2023 on ensimmäinen virallinen kilpailukausi, jossa kahdentoista luistelijan sarja kilpailee kansainvälisesti rinnakkain kuudentoista luistelijan sarjan kanssa. Elite 12 -sarjalla ei ole vielä tällä kaudella SM- tai MM-arvoa.
Kahden ohjelman vaatimustaso, pituus ja elementtien määrä ovat samat molemmissa sarjoissa, mutta vaaditut elementit ja säännöt on räätälöity kummassakin sarjassa joukkueiden koolle sopiviksi.
Lumineers on ensimmäisenä joukkueena Suomessa edistämässä uutta olympialaisiin tähtäävää rinnakkaissarjaa ja viitoittamassa tietä, miltä muodostelmaluistelu mahdollisesti näyttää tulevaisuudessa. Joukkue osallistuu kauden aikana sekä kotimaisiin että kansainvälisiin kilpailuihin.