Suomalaishistoriaa Pekingin talviolympialaisissa:
Mika Saarelainen ylituomariksi jäätanssiin
Mika Saarelainen on kutsuttu jäätanssin ylituomariksi Pekingin olympialaisiin. Hän toteaa tehtävän olevan henkilökohtaisen 38-vuotisen tuomariuran huipentuma. – Olen aina unelmoinut, että pääsisin kerran tuomaroimaan olympialaisiin, mutta en osannut kuvitellakaan, että minut kutsuttaisiin ylituomariksi.
Saarelainen toteaa samaan hengenvetoon, että kutsu on ennen kaikkea kunnianosoitus suomalaisille taitoluistelutuomareille.
– Olemme tehneet työmme hyvin. Olen myös ylpeä päästessäni nyt kirjoittamaan historiaa suomalaisena tuomarina. Jäätanssi on ollut vasta vuodesta 1976 olympialaisissa, eikä meitä jäätanssin ylituomareita ole kovin monta tässä maailmassa.
Taitoluistelun tuomarit nimeää ja kutsuu Kansainvälinen luisteluliitto (ISU). Kutsu saapui jo lokakuussa, ja sen jälkeen urakointi dokumenttien ja passikopioiden kanssa on kestänyt kuukausia, koska talviolympialaiset järjestetään edelleen koronan kuristuksessa.
– Nyt olemme loppusuoralla, ja lento lähtee 31. päivänä tammikuuta. Ensimmäinen kisatapahtuma on heti kisojen avajaispäivänä neljäs tammikuuta. Silloin käynnistyy taitoluistelun joukkuekilpailu, jossa tuomarit ovat jo työssään, Saarelainen kertoo.
”Olen vastuussa siitä, että urheilijat saavat parhaat mahdollisuudet onnistua.”
Itse jäätanssikilpailu luistellaan 12. ja 14. päivänä helmikuuta. Saarelainen johtaa kilpailua tuomariston puolelta ja vastaa ylituomarina kilpailun urheilullisesta kulusta.
– Olen vastuussa siitä, että urheilijat saavat parhaat mahdollisuudet onnistua. Kärjistäen sanottuna jos jää sulaa, minulla on valta siirtää kilpailu toiseen halliin.
Jäätanssikilpailusta ylituomari povaa huikean jännittävää.
– Kilpailusta tulee äärimmäisen kova. Olen todella iloinen, että myös suomalainen jäätanssipari on jälleen mukana monien vuosien jälkeen.
Suomalaisen jäätanssin palauttavat olympiajäille Juulia Turkkila ja Matthias Versluis.
Saarelainen kertoo nauttivansa tulevasta tapahtumasta, sillä hänellä on mielestään aitiopaikka myös nauttia esityksistä, jotka ovat mielettömän hienoja.
Kunpa kaikki pääsisivät paikalle
Olympialaisiin valmistautuminen on nyt vaatinut paljon ylimääräistä tekemistä ennakkoon kaikilta osanottajilta. Saarelaisen suurin toive on, että kaikki myös pääsevät kilpailupaikalle, eikä koronasta johtuva ylimääräinen työ vaikuttaisi urheilijoiden keskittymiseen ja itse kilpailuun.
Kiinalainen matkustus- ja koronaohjeistus olympialaisiin on 84-sivuinen. Siksi lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa rutinoinutta ylituomariakin jännittää, onko kaikki mahdollinen osattu ennakoida.
”Olen esimerkiksi nyt kolme vuorokautta kirjannut ruumiinlämpöäni ja muita terveystietoja kiinalaiseen sovellukseen.”
– Näitä 84 sivua on kahlattu asiantuntijoiden kanssa tutkien, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, että pääsee maahan. Testejä on tehtävä kaksi ennen lähtöä tietyn aikarajan sisällä. Sitten pitää vielä lähettää dokumentteja sinne tänne, että saa kaksi eri QR-koodia, jotka vasta oikeuttavat pääsyn maahan.
Saarelainen toteaa ohjeistuksen tehneen valmistautumisesta todella poikkeuksellista.
– Olen esimerkiksi nyt kolme vuorokautta kirjannut ruumiinlämpöäni ja muita terveystietoja kiinalaiseen sovellukseen. Tätä jatketaan koko Kiinassa olon ajan, ja joka päivä testataan myös koronan varalta.
Ylituomari Saarelainen on jo voiton puolella, sillä lentolippu on takataskussa. Uhkana leijuu kuitenkin kavala omikron.
– Mutta kaikkemme yritämme, että luistelijat ja kisat onnistuvat, hän lupaa.
Mika Saarelainen on ollut Suomen Taitoluisteluliiton liittohallituksen jäsen vuodesta 2002 ja toiminut sen varapuheenjohtaja 2015–2018. Hän on ollut Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) muodostelmaluistelun teknisen komitean jäsen 2010–2018 ja toiminut ISU:n kansainvälisten tuomareiden kouluttajana vuodesta 2004 lähtien.