Tapahtumat

"Yritin nauttia joka sekunnista jäällä ja pistää kaiken peliin"

Jenni Saarinen taisteli Pekingissä olympia­finaaliin

15 helmikuun, 2022 STLL Lehtikuva

Taitoluistelija Jenni Saarinen takelteli Pekingin lyhytohjelmassa hypyissä ja joutui jännittämään pitkään, mahtuuko hän mukaan olympialaisten naisten vapaaohjelmakilpailuun. Huolellisuus pirueteissa ja askelsarjassa sekä tulkintaan panostaminen kiidättivät hänet kuitenkin olympiafinaaliin.

Jenni Saarisen tunnelmat suoraan oman lyhytohjelmansa jälkeen olivat jyrkän kaksijakoiset. Pohjalla oli riemu siitä, että hän oli juuri luistellut ensi kertaa urallaan olympiajäällä, päällimmäisenä kirvelsi iso pettymys.

– Suoritukseni ei ollut sitä, mitä on harjoiteltu. Tämä oli selkeästi kauden heikoimpia lyhytohjelmasuorituksiani.

Lyyrisen kaunis, Claude Debussyn musiikin siivittämä lyhytohjelma on ollut Saariselle rakas, ja hän on luistellut sitä kauden aikana hyvin tuloksin. Olympiajäällä heti ohjelman alkuun tuli kuitenkin kaksi virhettä. Yhdistelmässä ensimmäinen kolmoistulppi tuli huonosti alas ja Saarinen joutui ennen toista tulppia turvautumaan ylimääräisiin käännöksiin. Vielä isompi virhe sattui salchowissa. Se jäi kahteen kierrokseen eikä tuonut pisteitä, koska sääntöjen mukaan soolohypyn pitää olla kolmoishyppy.

”Suoritukseni ei ollut sitä, mitä on harjoiteltu.”

Epäonnistuminen salchowissa, joka kuuluu 22-vuotiaan mielihyppyihin, oli mysteeri niin luistelijalle kuin hänen suomalaisvalmentajalleen Minna Järviselle.

– Äkkiseltään en osaa edes ymmärtää, mitä siinä kävi, ei näkynyt mitään tyypillistä virhettä, Järvinen pohti.

Jenni Saarinen pystyi epäonnisesta alusta huolimatta keskittymään muihin elementteihin ja se kannatti. Askelsarjaan ja kahteen kolmesta piruetista hän huolitteli korkeimmat vaikeustasot ja myös kaksoisaxelista hän sai plussaa. Lisäksi hän keräsi hyvät pisteet osa-alueista, etenkin ohjelman sommittelusta ja musiikin tulkinnasta.

Pekingissä Saarisen tukena ovat niin saksalaisvalmentaja Michael Huth kuin kotikaupungissa Tampereella valmennuksesta vastaava Minna Järvinen.
Pekingissä Saarisen tukena ovat niin saksalaisvalmentaja Michael Huth kuin kotikaupungissa Tampereella valmennuksesta vastaava Minna Järvinen.

Lyhytohjelmassa sijalle 25

Saarinen on saanut lyhytohjelmastaan tällä kaudella korkeimmillaan 68,71 pistettä. Olympiajäällä saldo oli lähes 12 pistettä pienempi, 56,97.

– Yritin nauttia joka sekunnista jäällä ja pistää kaiken peliin, siinä mielessä oli mahtavaa luistella. Toivon, että näkyi myös ulospäin, että tykkään oikeasti luistella tätä ohjelmaa.

Vaikka sekä Saarinen että hänen valmentajansa – myös saksalainen Michael Huth on Pekingissä – valmistautuivat siihen, että tie vapaaohjelmaan olisi poikki, olympiajää oli kuoppainen monelle muullekin. Tamperelainen sijoittui sijalle 25. Viimeisen oljenkorren vapaaseen hänelle tarjosi kuumassa ryhmässä luistellut Kamila Valieva. Koska venäläisen mahdollinen dopingrike on vielä selvittelyssä, vapaaohjelmaan oli tarjolla poikkeuksellisesti 25 paikkaa, jos Valieva sijoittuu kilpailussa 24 parhaan joukkoon. 15-vuotias moskovalainen voitti.

Jenni Saarinen lähtee torstain vapaaohjelmaan vapautuneesti.

– Olen hyvässä kunnossa, mieli on hyvä ja kroppa on valmis. Vapaaohjelmani on ollut vähän vuoristorata tällä kaudella, mutta olen senkin suhteen luottavainen.

Saarisen vapaaohjelmaa on hieman muutettu Pekingiä varten, sen elementtejä on hiottu. Pieni mutta tärkeä yksityiskohta on ollut myös kilpailupuvun vaihtaminen ja sitä myötä uuden tyylin hakeminen ulkonäköön. Jennin mukaan jälkimmäisessä on kyse ennen muuta hänen henkisen kuormansa helpottaminen.

Venäjän olympiakomitean luistelijoilla kaksoisjohto

Koko lyhytohjelmassa nähtiin luistelijoilta vain harvoja kauden parhaita suorituksia, mutta naisten kansainvälinen kärki on ilman ennätyksiäkin huikaiseva.

Kovan kohun keskellä Pekingissä ollut Kamila Valieva pystyi pitämään paineet pois jäältä ja luisteli lyhytohjelman voittoon pistein 82,16. Toiseksi kiri hallitseva maailmanmestari, 17-vuotias Anna Scherbakova, 80,20. Molemmat Venäjän olympiakomitean urheilijat kuuluvat moskovalaiseen Eteri Tutberidzen valmennustiimiin.

Kolmannelta sijalta vapaaohjelmaan lähtee Japanin 21-vuotias Kaori Sakamoto, 79,84.

Naisten vapaaohjelma alkaa torstaina 17.2. klo 12.00 Suomen aikaa. Jenni Saarinen luistelee kilpailuosion ensimmäisenä.

Pekingin talviolympialaisten taitoluistelun aikataulu ja tulokset.

Taitoluistelu Pekingin talviolympialaisissa* 

Torstai 17.2. 12.08 vapaaohjelma, naiset
Perjantai 18.2. 12.38 pariluistelu, lyhytohjelma
Lauantai 19.2. klo 13.08 pariluistelu, vapaaohjelma
Sunnuntai 20.2. klo 06.00 loppunäytös 

*Ajat Suomen aikaa 

Lue myös
Tapahtumat

"Minulla oli paras fiilis tässä ohjelmassa, mitä koko kaudella on ollut"

Jenni Saarinen jäi Pekingin olympiajäällä sijalle 25

17 helmikuun, 2022

Henkilöt

Tarja Ristanen nousee Pekingissä taitoluistelun naisten ylituomariksi

15 helmikuun, 2022

Tapahtumat

”Upeat kisat meille, ollaan tosi tyytyväisiä”

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis tyylittelivät Pekingissä sijalle 15

14 helmikuun, 2022

Tapahtumat

Suomalaisilla loistava olympiadebyytti

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis jäätanssin olympiafinaaliin

12 helmikuun, 2022

Henkilöt

Suomalaishistoriaa Pekingin talviolympialaisissa:

Mika Saarelainen ylituomariksi jäätanssiin

19 tammikuun, 2022