Tapahtumat

"Minulla oli paras fiilis tässä ohjelmassa, mitä koko kaudella on ollut"

Jenni Saarinen jäi Pekingin olympiajäällä sijalle 25

17 helmikuun, 2022 STLL Jussi Nukari, Lehtikuva

Pekingin olympialaisten vapaaohjelmajää oli Jenni Saariselle kova, kolmen kaatumisen jälkeen hän sijoittui osion ja samalla koko kilpailun 25. sijalle yhteispistein 153,04. Luistelija itse näki kuitenkin suorituksessaan vahvoja positiivisia merkkejä.

Jenni Saarisen vapaaohjelma alkoi epäonnisesti. Hän kaatui heti ohjelman alussa molemmat kolmoisflippinsä ja kolmas kaatuminen tuli ohjelman viidennessä elementissä, Saariselle yleensä todella varmassa kolmoistulpissa.

Kolmesta kaatumisesta luistelija saa peräti neljän pisteen vähennyksen, ja vaikka Saarinen suoritti valtaosan muista elementeistä kiitettävästi, vapaaohjelman pisteet olivat kilpasiskoihin verrattuna vaatimattomat, 96,07.

22-vuotias tamperelainen kuitenkin enemmänkin iloitsi kuin harmitteli suorituksensa jälkeen. Rahmaninovin pianokonserttoon suunniteltu vapaa on ollut Saariselle vaikea ja olympiajäälle sitä muokattiin.

– Selkeästi muutokset, joita ohjelmaan tehtiin, ovat toimivia. Toki sinne tuli virheitä tänään liikaa. Mutta minulla oli paras fiilis tässä ohjelmassa, mitä koko kaudella on ollut.

”Siihen nähden, miten vapaaohjelma sujui alkukaudesta, olen hyvillä mielin.”

Jenni Saarinen koki, että olympialaisten vapaaohjelmassa hän pystyi alun epäonnistumisista huolimatta hyvin keskittymään elementti kerrallaan suoritukseensa. Keskittymistä korosti myös Saarisen suomalaisvalmentaja Minna Järvinen.

– Jenni veti jokaisen hypyn kiinni, ei tullut ilmapalloja. Toki flipeistä jälkimmäinen olisi ollut täysin ojennettavissa, ja kolmoistulpin kaatuminen oli hassu ja turha virhe.

Saarinen kertoi olevansa Pekingin vapaaseensa tyytyväisempi kuin lyhytohjelmaansa.

– Siihen nähden, miten vapaaohjelma sujui alkukaudesta, olen hyvillä mielin. Ei pistemäärä minua vielä todellakaan miellytä, haluan päästä selkeästi lähelle 120 pistettä.

Jenni Saarisella on seuraava näytönpaikka heti ensi viikolla, kun hän osallistuu Den Haag -kilpailuun Hollannissa. Saarinen on Suomen naisten rankingissa kärjessä myös MM-kisapaikkaan. MM-kisapaikan varmistumista odottaessa, Saarinen jatkaa harjoittelua Saksassa sikäläisen valmentajansa Michael Huthin kanssa.

Pekingissä Saarisen tukena ovat niin saksalaisvalmentaja Michael Huth kuin kotikaupungissa Tampereella valmennuksesta vastaava Minna Järvinen.
Pekingissä Saarisen tukena ovat niin saksalaisvalmentaja Michael Huth kuin kotikaupungissa Tampereella valmennuksesta vastaava Minna Järvinen.

Anna Shcherbakovalle olympiakultaa

Naisten olympiakultaa voitti Venäjän olympiakomiteaa edustava Anna Shcherbakova, 17, joka hallitsi hermonsa kärjen osalta tiukassa kilpailussa. Shcherbakova keräsi pisteet 255,95. Toiseksi sijoittui hänen maannaisensa Alexandra Trusova omalla ennätystuloksellaan 251,73. Pronssimitali jaettiin molemmissa kilpailuosioissa hienosti luistelleelle Japanin Kaori Sakamotolle, 21, joka keräsi yhteispisteet 233,13.

Naisten kilpailua lyhytohjelman jälkeen johtanut, dopingkohun keskellä viime viikon elänyt Kamila Valieva epäonnistui pahoin vapaaohjelmassaan ja sijoittui neljänneksi.

Näköalapaikalla Pekingissä

Suomen taitoluistelutiimi lentää Pekingistä Helsinkiin perjantaina. Joukkueenjohtajana toiminut Suomen Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen arvioi suomalaisluistelun olympiasaldon plussan puolelle.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis suoriutuivat varsin mallikkaasti, kun otetaan vielä huomioon, että heidän päätähtäimensä on Italiassa 2026, Peking oli vasta välietappi sinne. Jenni Saarinen olisi ehkä pystynyt parempaankin, molemmissa ohjelmissa tapahtui virheitä.

Erityisen iloinen Niittynen oli siitä, että Suomella oli Pekingissä edustus sekä naisten yksinluistelussa että jäätanssissa.

– Tosi hieno kokemus, että Suomi on kahdessa lajissa mukana tällä tasolla finaaliin asti. Mutta oli myös tärkeä nähdä, missä muut menevät, se antaa perspektiiviä tavoitteiden asetteluun.

Suomen Taitoluisteluliitto kannattaa ikärajojen nostamista 

Naisten taitoluistelukilpailua Pekingin talviolympialaissa varjosti Venäjän olympiakomiteaa edustavan, vasta 15-vuotiaan Kamila Valievan dopingrikkomusepäily. Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS antoi kuitenkin Valievalle luvan osallistua naisten kilpailuun. Yhtenä perusteena oli se, että Valijeva on maailman antidopingtoimiston Wadan mukaan suojellun henkilön asemassa, koska hän on alle 16-vuotias.  

Kansainvälinen luisteluliitto on valmistellut ehdotuksen urheilijoiden ikärajan nostamisesta ensi kesäkuussa järjestettävään kongressiin. 

 –  Olen tyytyväinen, että asia on esillä kesän kokouksessa. Valmistelemme omalta osaltamme kokoukselle tehtyjä lukuisia ehdotuksia huolellisesti ja toimimme aktiivisesti sen eteen, että sääntömuutokset muun muassa ikärajojen nostamiseksi tullaan tekemään. Haluamme olla varmistamassa sitä, että nuoria urheilijoita suojellaan kohti kestävää ja terveysturvallista huippu-urheilijan uraa, Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Janne Korhonen sanoo. 
  
–  Sääntöjen lisäksi, lajin valmennuskulttuurin kehittämisen tulee olla vahvasti keskiössä. Nuorten luistelijoiden asema on herättänyt paljon kysymyksiä ja meidän pitää tehdä kaikkemme, että menestystä ei haeta luistelijan lapsuuden kustannuksella, liiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo toteaa.

Pekingin talviolympialaisten taitoluistelun aikataulu ja tulokset.

Lue myös
Tapahtumat

"Yritin nauttia joka sekunnista jäällä ja pistää kaiken peliin"

Jenni Saarinen taisteli Pekingissä olympia­finaaliin

15 helmikuun, 2022

Henkilöt

Tarja Ristanen nousee Pekingissä taitoluistelun naisten ylituomariksi

15 helmikuun, 2022

Tapahtumat

”Upeat kisat meille, ollaan tosi tyytyväisiä”

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis tyylittelivät Pekingissä sijalle 15

14 helmikuun, 2022

Tapahtumat

Suomalaisilla loistava olympiadebyytti

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis jäätanssin olympiafinaaliin

12 helmikuun, 2022

Henkilöt

Suomalaishistoriaa Pekingin talviolympialaisissa:

Mika Saarelainen ylituomariksi jäätanssiin

19 tammikuun, 2022