Henkilöt

Rooli Lumikuningattaressa houkutti jäälle

Mila Kajas palasi luistimille

22 joulukuun, 2021 Marita Kokko Mila Kajaksen kotialbumi

Kun taitoluistelija Mila Kajas-Virtanen lopetti uransa, ei kaipausta jäälle jäänyt. Kutsu esiintyjäksi Lumikuningattareen houkutteli kuitenkin takaisin terille. Vaikka hanke on kiristänyt elämän aikataulut, ovat tuntuma jäähän ja luistelun ilo palanneet.

Milalta kysyttiin jo puolitoista vuotta sitten varovasti, lähtisikö mukaan, jos tällainen projekti olisi tulossa.

– Se oli ison pohdinnan paikka, vaikka juttu tuntui heti sairaan makealta. Ryhdyin miettimään, miten luistelutaitoni voi nykyisin. Mutta ajattelin sitten, että lähden mukaan, koska jääshow kuulosti niin hienolta suomalaiselta projektilta, Mila Kajas kertoo.

”Nyt saan keskittyä vain esiintyjän rooliin, se on vaihteeksi virkistävää.”

Mila on nelinkertainen Suomen mestari, edustanut Suomea Lillehammerin olympialaisissa (1994) sekä MM- ja EM-kilpailuissa useampaan kertaan. Hän on kuulunut Suomen arvokisajoukkueeseen samoihin aikoihin kuin kansainvälisesti menestynein, useita arvokisamitaleja luistellut jäätanssiparimme Susanna Rahkamo ja Petri Kokko.

– Olen asunut olympialaisissa heidän kämppäkaverinaan ja kuulunut monessa arvokisassa samaan joukkueeseen. Heidän kanssaan on syntynyt ystävyys ja monessa eri yhteydessä olemme tehneet yhteistyötä kilpailu-urien jälkeenkin. 

Myös Susannaa ja Petriä oli tiedustelu esiintyjiksi Lumikuningattareen.

– Kysyin Susulta ja Peteltä, olivatko he lähdössä mukaan. Heidän myönteinen vastauksensa vahvisti lopullisesti omankin osallistumiseni.

Mila on tarinassa Lumikuningattaren neuvonantaja, kaikkien asioiden hoitaja ja hallitsija.
Mila on tarinassa Lumikuningattaren neuvonantaja, kaikkien asioiden hoitaja ja hallitsija.

Hyvä kunto ei ole luistelukunto

Mila Kajas on aina pitänyt itsensä hyvässä kunnossa ja täyttänyt elämänsä muilla urheilulajeilla. Luistimilla hän on ollut harvakseltaan sen jälkeen, kun lopetti huippu-urheilijan uransa 1997.

– Käyn talvisin merellä retkiluistelemassa pitkillä terillä, mutta muutoin varsinainen taitoluisteleminen on ollut satunnaista. Ainoa poikkeus on, että luistelin 12 vuotta sitten Plan Jäägaalassa Erinin livenä laulaman Vanha nainen hunningolla. Siitä on kuitenkin jo vierähtänyt jokunen vuosi.

”Arvostus sekä entistä omaa että nykyisten luistelijoiden tekemistä kohtaan on noussut.”

Säännöllisempi jääharjoittelu kohti Lumikuningattaren esityksiä alkoi elokuussa. Sen jälkeen jää on kutsunut harjoittelemaan viikoittain.

– Vaikka kunto on aika hyvä, luistelukunto on aivan jotain muuta kuin selviytyminen maratonista, joita olen myös juossut.

Ex-taitoluistelijalle on palautunut myös tietoisuus lajin vaativuudesta.

– Tässä olen taas huomannut, miten raskas laji tämä on. Arvostus sekä entistä omaa että nykyisten luistelijoiden tekemistä kohtaan on noussut.

Porukan yhteishenki siivittää

Mila on tarinassa Lumikuningattaren neuvonantaja, kaikkien asioiden hoitaja ja hallitsija. Hän luonnehtii rooliaan hauskaksi.

– Pyysin toimeliasta, määrätietoista ja säpäkkää osaa ja sellaisen sain. Olen mukana kahdessa kohtauksessa.

Luistelu on lähtenyt jälleen sujumaan varsin kelvollisesti, mutta Mila toteaa, ettei hänestä enää tule kolmoishyppyjen tekijää.

– Ne jätetään muille. 

Lumikungatar kokoaa jäälle valoimaisia, arvokilpailuissa menestyneitä luistelijoita. Vasemmalta Petri Kokko, Mila Kajas, Kiira Korpi, Laura Lepistö ja Susanna Rahkamo.
Lumikungatar kokoaa jäälle valoimaisia, arvokilpailuissa menestyneitä luistelijoita. Vasemmalta Petri Kokko, Mila Kajas, Kiira Korpi, Laura Lepistö ja Susanna Rahkamo.

– Nyt kun on päässyt harjoittelemaan kivassa porukassa tavoitteellisesti, luistelu on todella kivaa. Yksin ilman päämäärää en ehkä olisi ollut yhtä innostunut.

Lumikuningatar-jääshow on kerännyt päärooleihin myös ulkomaisia luistelijoita. He ovat Milalle uusia tuttavuuksia, joskin yhteisiä tuttuja on löytynyt kosolti.

Tuttuakin tutumpia ovat sen sijaan lumikuningatar Kiira Korpi ja keväänä luisteleva Laura Lepistö.

– Kiiran ja Lauran kanssa olemme tulleet pitkän matkan. On ollut hauska seurata heidän kasvuaan sieltä nuorista luistelijattarista lähtien. Olen tehnyt heidän kanssaan työtä heidän menestyksensä ajan ja teen edelleenkin. Nyt olemme tavallaan samankaltaisessa elämänvaiheessa, kun he ovat kasvaneet aikuisiksi.

Revontulivelhoina luistelevat Susanna ja Petri ovat myös sitä Milan luisteluperhettä.

– Kuinka hienosti he luistelevat edelleen. Vuodet vain korostavat heidän karsimaansa.

– Meillä kaikilla on pitkä yhteinen historia liimana välillämme. Jatkuvasti tulee näitä uusia kohtaamisia. Vanhenemme, mutta aina löydämme toisemme. Tällä kertaa samalta jäältä.

Mila sanoo kaiken tekemisen olevan yhdessä hauskaa, mikä antaa voimaa ja iloa. Lumikuningatar on kuitenkin projektina ohitse näytösten jälkeen 3. päivänä tammikuuta, ja arki asettuu uomiinsa. 

– Nyt pitää nauttia tästä kaikesta. Pukujen sovituksesta, meikin ja kampauksen testaamisesta, hauskoista yhteisnumeroista ja ilosta jäällä.

Aikataulut äärikireällä

Mila on pitkään työskennellyt Taitoluisteluliiton markkinointi- ja viestintäpäällikkönä. Alkukesästä hän jäi työvapaalle ja siirtyi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan hoitamaan kansainvälisen Mai Lind -pianokilpailun viestintää ja markkinointia.

Mila on tarinassa Lumikuningattaren neuvonantaja, kaikkien asioiden hoitaja ja hallitsija.
Mila maskeerataan roolihahmoonsa Lumikuningattaren neuvonantajaksi.

– Uusi työ on lomittunut hyvin nykytilanteeseen. En nyt tee ihan viittä täyttä päivää viikossa tällä haavaa.

Milan intohimoihin kuuluvat sekä urheilu että kulttuuri niin katsojana kuin työroolissa.

– Lumikuningattaressa nämä kaksi teemaa yhdistyvät, joten olen monella tapaa kotonani tämän kaltaisissa projekteissa. Nyt saan keskittyä vain esiintyjän rooliin, se on vaihteeksi virkistävää.

Jo aiemmin Mila aloitti opinnot Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

– Olen joutunut aikatauluttamaan elämääni entistä tiukemmin saadakseni tilaa työlle, perheelle, treenaamiselle ja opinnoille. Aika monta  rautaa tulessa, hän huokaisee.

Opinnot painavat päälle sinäkin iltana, jona teemme haastattelua hänen ajaessaan kotiin Kisakalliosta Lumikuningattaren harjoituksista.

– Sivuaineena opiskelemani sukupuolen tutkimuksen tehtävät odottavat kotona. Pitää saada essee palautettua vielä tänään, hän kertoo.

On pidettävä kiirettä, että ehtii, kun kaikki tekeminen on niin kiinnostavaa!

Artikkelin julkaisuhetkellä Suomi jännittää, miten korona alueellisesti vaikuttaa tulevien viikkojen toimintoihin.

Päivitys 23.12.2021 klo 17.00: Lumikuningatar-jääshow siirtyy koronarajoitusten vuoksi vuodella eteenpäin. Uudet esityspäivät ovat 30.12.2022, 31.12.2022 ja 1.1.2023. 

Lue myös
Henkilöt

Pikku Kerttu kasvoi Lumikuningattareksi

Laura Lepistö rakastaa rooliaan

27 joulukuun, 2022

Henkilöt

Melissa A. Thompson loi Lumikuningattaren jäälle:

”Ystävyyden voima voi muuttaa kaiken”

21 joulukuun, 2022

Henkilöt

Tuomas Kantelinen halusi tehdä jääbaletin

Lumikuningatar toteuttaa säveltäjän unelman

21 joulukuun, 2021

Tapahtumat

Lumikuningattaren asut huippuammattilaisen käsialaa

Erika Turunen ihastui jäiseen parkettiin

11 marraskuun, 2021

Henkilöt

Tappara-legenda palaa jäälle:

Pekka Saravo nappasi roolin Lumikuningatar-jääshow’ssa

3 kesäkuun, 2021

Tapahtumat

Kiekkojunnuja, taitoluistelijoita, showluistelijoita…

Ensi testit Lumikuningatar-jääshow’n rooleihin

4 toukokuun, 2021

Tapahtumat

Sinustako terätaituri Lumikuningatar-jääshow’hun?

25 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Hei sinä taitoluistelija tai jääkiekkoilija!

Hae mukaan esiintyjäksi Lumikuningatar-jääbalettiin

10 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Suomalaisen taitoluistelun, jääkiekon ja esittävän taiteen huiput ainutlaatuisessa suurtuotannossa

Rakastettu Lumikuningatar nähdään jäällä

16 helmikuun, 2021