Henkilöt

Melissa A. Thompson loi Lumikuningattaren jäälle:

”Ystävyyden voima voi muuttaa kaiken”

21 joulukuun, 2022 Marita Kokko Anna-Kaisa Noki-Helmanen

Jääbaletti Lumikuningattaresta kertoo alkuperäisen sadun tavoin ystävyyden voimasta. Se on koskettava seikkailu, joka antaa uskoa inhimillisyyden ja aidon välittämisen voittoon. Käsikirjoittaja Melissa A. Thompson näkee ystävyyden olevan levottoman aikamme vastavoima.

– Missä me olisimme tässä maailmassa ilman ystävyyttä? Olemme tottuneet puhumaan ystävyydestä erittäin suloisella, onnittelukorttien tyyppisellä kielellä, mutta todellisuudessa ystävyys on valtava voima. Se on voima, joka voi itse asiassa muuttaa kaiken, Melissa A. Thompson pohtii.

Melissa A. Thompson on käsikirjoittanut Lumikuningatar-jääsadun.
Melissa A. Thompson

Lumikuningatar-jääbaletti pohjautuu tanskalaisen Hans Christian Andersenin klassikkosatuun, joka kertoo Kain ja Gerdan tarinan. Kai saa silmäänsä sirun ilkeän peikon peilistä. Se muuttaa pojan ilkeäksi, mikä saa kylmän Lumikuningattaren kiinnostumaan kaltaisestaan. Hän ottaa pojan vangikseen, ja siitä alkaa Gerdan monivaiheinen tie pelastamaan ystäväänsä jäisen kuningattaren kynsistä.

Suunnitelma jääbaletista ikisadun ympärille syntyi vuonna 2019. Hankkeen käynnistivät Tampere-talon edustajat ja säveltäjä Tuomas Kantelinen. Heidän mielestään Suomessa on niin taiteessa kuin urheilussa vahvaa osaamista, joka ansaitsee päästä näyttävästi esiin suurtuotannossa.

Käsikirjoittajaksi ja konseptoijaksi tulevalle suurtuotannolle kutsuttiin kanadalainen Melissa A. Thompson, 15 vuotta konseptisuunnittelijana ja luovana johtajana Cirque du Soleilissa työskennellyt taiteiden asiantuntija.

Melissa on tehnyt paljon yhteistyötä myös Montrealin taidemuseon kanssa. Hän on toiminut museon jokavuotisen gaalan taiteellisena johtajana ja työskennellyt sen näyttelyiden, installaatioiden ja esitysten parissa.

Klassikkosatu ilman sokerointia

Melissa uppoutui jääbaletin projektiin tammikuussa 2020. Prosessin ensimmäisessä vaiheessa eli sadun tarinaa ja avasi vähitellen kaikki pienimmätkin yksityiskohdat.

 – Andersenin Lumikuningatar on yksi hänen ikonisimmista tarinoistaan. Sadulla on ollut kiistaton vaikutus siihen, millaiseksi suuri osa maailmasta kuvittelee pohjoisen. Olen kunnioittanut työssäni alkuperäistä teosta samalla, kun olen voinut avata sen uudesta näkökulmasta.

”Synkät tarinat voivat täällä mennä hyvinkin synkiksi, mutta valoisat tarinat taas näyttävät olevan erityisen valoisia.”

Satusetä Andersen kirjoitti lumikuningattaren kuvitteelliseen versioon Suomen Lapista. Jääbaletin käsikirjoittaja ihailee myös suoruutta ja kaunistelematonta kauneutta suomalaisessa kulttuurissa.

– Olen voinut työstää satua koristelematta ja sokeroimatta sitä. Tässä on jotain suomalaisesta herkkyydestä, jota todella arvostan. Synkät tarinat voivat täällä mennä hyvinkin synkiksi, mutta valoisat tarinat taas näyttävät olevan erityisen valoisia. Kontrasti tekee tarinoista niin mielenkiintoisia.

Uusia hahmoja mukaan jäälle

Alkuperäisessä sadussa on Melissan mielestä todella mielenkiintoisia hahmoja, jotka ansaitsisivat esimerkiksi vahvemman roolin.

– Ryövärityttö on lempihahmojani. Hän edustaa pimeyttä, mutta myös inhimillisyyttä tarinassa.

Mukana on myös täysin uusia hahmoja, esimerkiksi ilkikurinen Lemmy.

– Jokaisella baletin hahmolla on kyky hyvään ja pahaan, mikä on kaiken areenalla tapahtuvan perusta.

Lumikuningatar tuo areenalle yhdessä taitoluistelijat, muodostelmaluistelijat, tanssijat, jääkiekkoilijat ja näyttämötaiteen ammattilaiset ainutlaatuisella tavalla. Jo siksi jääbaletti on maailmankin mittakaavassa poikkeuksellinen näyttämötuotanto.

Lumikuningatar-tuotanto esittäytyi Laura Lepistön johdolla taitoluistelun Grand Prix -kilpailuissa Espoossa marraskuussa.
Lumikuningatar-tuotanto esittäytyi Laura Lepistön johdolla taitoluistelun Grand Prix -kilpailuissa Espoossa marraskuussa.

Vuosi lisäaikaa oli etuoikeus

Poikkeuksellista konseptoijan kannalta oli myös tilaisuus kypsytellä tuotantoa vielä kokonainen lisävuosi.

Tämä oli erittäin harvinainen tilaisuus tarkastella esitystä uudelleen. Koska olimme jo harjoitusvaiheessa, kun Lumikunigatar viivästyi vuoden, saimme paljon paremman käsityksen esityksemme ulkoisesta olemuksesta ja kokoluokasta.

– Pystyimme rakentamaan Lumikuningattaren brändin uusiksi ja syntynyttä tuotantoa vastaavaksi valmiilla hahmoilla ja puvuilla.

”Suomalaisesta taiteesta löytyy paljon ainutlaatuista herkkyyttä ja monia ainutlaatuisia ääniä.”

Melissa arvioi, että tämän myötä he pystyvät auttamaan ihmisiä ymmärtämään paremmin Lumikuningattaren laajuutta ja yksityiskohtia.

Melissa uskoo, että tarina kuljettaa katsojansa aivan erilaiseen maailmaan kahden tunnin ajaksi.

– Keskustelimme paljon Kain ja Kertun ainutlaatuisesta ystävyydestä. Heidän seikkailunsa ympärille kietoutuva tarina kertoo, kuinka voimme tukeutua toistemme ystävyyteen ja luottaa myös vieraiden ihmisten ystävällisyyteen.

Lahjakkaita tekijöitä

Melissa korostaa koko jääbaletin tiimin poikkeuksellista lahjakkuutta. Tuomas Kantelisen musiikki, Reija Wäreen ohjaus ja koreografia, Anu Oksasen muodostelmaluistelijoiden koreografia, Mikki Kuntun projektisuunnittelu ja visualisointi, Erika Turusen puvustus ja Minna Pilvisen naamiointi ovat tehneet toteutuksesta maailmanluokan tuotannon.

– Jokainen heistä on täysin ainutlaatuinen luoja omalla alallaan. Olemme kokeneet paljon tämän yhteisen matkan aikana.  Tuntuu niin sopivalta, että kerromme yhdessä tämän tarinan ystävyyden voimasta.

Jääbaletti saa ensi-iltansa Nokia Areenalla 30. päivänä joulukuuta. Se nähdään myös uudenvuoden aattona ja uudenvuoden päivänä.

”Tämä maa tarjoaa erittäin inspiroivan ympäristön työskennellä taiteilijana.” 

Melissa ei jäisi mistään hinnasta pois näistä esityksissä. Suunnitelmissa on työskennellä Suomessa pidempäänkin ensi vuoden aikana.

– Olen ensi vuoden Suomessa tekemässä muutamia mielenkiintoisia projekteja. Tämä maa tarjoaa erittäin inspiroivan ympäristön työskennellä taiteilijana. Suomalaisesta taiteesta löytyy paljon ainutlaatuista herkkyyttä ja monia ainutlaatuisia ääniä. Taiteen ja kulttuurin arvostus on täällä vahvaa, Melissa A. Thompson summaa.

Lumikuningatar-jääbaletti siirtyi koronarajoitusten vuoksi vuodenvaihteeseen 2022–2023. Sen ensi-ilta on perjantaina 30.12.2022.

Lue myös
Henkilöt

Pikku Kerttu kasvoi Lumikuningattareksi

Laura Lepistö rakastaa rooliaan

27 joulukuun, 2022

Henkilöt

Rooli Lumikuningattaressa houkutti jäälle

Mila Kajas palasi luistimille

22 joulukuun, 2021

Henkilöt

Tuomas Kantelinen halusi tehdä jääbaletin

Lumikuningatar toteuttaa säveltäjän unelman

21 joulukuun, 2021

Tapahtumat

Lumikuningattaren asut huippuammattilaisen käsialaa

Erika Turunen ihastui jäiseen parkettiin

11 marraskuun, 2021

Henkilöt

Tappara-legenda palaa jäälle:

Pekka Saravo nappasi roolin Lumikuningatar-jääshow’ssa

3 kesäkuun, 2021

Tapahtumat

Kiekkojunnuja, taitoluistelijoita, showluistelijoita…

Ensi testit Lumikuningatar-jääshow’n rooleihin

4 toukokuun, 2021

Tapahtumat

Sinustako terätaituri Lumikuningatar-jääshow’hun?

25 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Hei sinä taitoluistelija tai jääkiekkoilija!

Hae mukaan esiintyjäksi Lumikuningatar-jääbalettiin

10 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Suomalaisen taitoluistelun, jääkiekon ja esittävän taiteen huiput ainutlaatuisessa suurtuotannossa

Rakastettu Lumikuningatar nähdään jäällä

16 helmikuun, 2021