Henkilöt

Tappara-legenda palaa jäälle:

Pekka Saravo nappasi roolin Lumikuningatar-jääshow’ssa

3 kesäkuun, 2021 Marita Kokko Jaani Haapasalo ja Saara Salmi

Tappara-legenda Pekka Saravo jätti liigajäät neljä vuotta sitten mestaruusjuhliin. Nyt hän palaa täyden katsomon eteen Lumikuningatar-jääsadussa, joka esitetään tammikuussa Tampereen tuliterällä Uros-areenalla. Omaa rooliaan sadussa hän saa vielä jännittää.

H.C. Andersenin satu Lumikuningatar kertoo hyvän ja pahan taistelusta. Päähahmoinaan Kerttu, Kai ja Lumikuningatar, joka lumoaa Kain ja vie mennessään valtakuntaansa. Kerttu lähtee etsimään Kaita ja sulattaa viimein hyvyydellään Lumikuningattaren hyisen lumouksen.

Sadun spektaakkelimainen tulkinta Tampereella sulattaa taitoluistelun, jääkiekon, ringetten yhdessä esittävän taiteen kanssa kokonaisuudeksi, jossa jokainen laji saa esittää parhaita puoliaan. Ohjaajana ja koreografina jääsatua työstää koreografi Reija Wäre. Jääkoreografiasta vastaa muodostelmavalmentaja Anu Oksanen.

Pekka luottaa, että jääsatua koostavat huippuammattilaiset osaavat yhdistää jäälajit esityksessä. Hän on itse mukana auttamassa jääkiekon ja ringetten edustajien esiintyjävalinnoissa.

Ex-liigakiekkoilija kertoo käyneensä läpi kymmeniä videoita, joilla kiekkoilijat ja ringetten pelaajat pyrkivät mukaan. Videoiden ja haastattelujen perusteella valittiin nuoret huhtikuussa testijäille Espooseen. Pekka luisteli testijäillä nuorten pelaajien opastajana ja luotsaajana.

Pienten kiekkopoikien jännitys laukesi, kun Pekka Saravo näytti edessä mallia.
Pienten kiekkopoikien jännitys laukesi, kun Pekka Saravo näytti edessä mallia Lumikuningattaren testiluistelussa.

Suunnistuksesta kaikki lähti

Perimmäinen syy Pekan osallistumiseen juontaa kuitenkin suunnistukseen. Pekka oli mukana hyväntekeväisyysjoukkueessa Jukolassa ja tutustui samassa joukkueessa suunnistaneeseen Pauliina Ahokkaaseen, jolla oli pitkään ollut haaveena kietoa jäälajit yhteiseen esitykseen.

– Pauliina soitti ja kysyi minulta neuvoa ja apua Lumikuningatar-hankkeeseen. Sitä kautta jäin matkaan, ja olen nyt innokkaasti mukana hommassa. On hienoa ja jopa jännittävää nähdä, kuinka jääkiekko, ringette ja taitoluistelu eri muodoissaan toteuttavat jääsadun.

”Ei meistä ole kolmoislutzien tekijöiksi, vaan olemme mukana jääkiekkoilijoina.”

Ex-kiekkoilija pohtii, millä yhtymäkohdalla jääkiekkoilijat saadaan esitykseen mukaan.

– Ei meistä ole kolmoislutzien tekijöiksi, vaan olemme mukana jääkiekkoilijoina. Tähän projektiin on kuitenkin voinut heittäytyä helposti, koska tietää, että jääsatua ovat luomassa alojensa huippuammattilaiset, hän toteaa.

Esityksessä nähdään kiekon legendoista myös Niklas Hagman ja nykykiekkoilijoista Jenni Hiirikoski ja Marko Anttila. Oman osansa saavat kiekkojunnut, jotka pääsevät loistamaan tähtien rinnalla.

Pekka on varautunut olemaan mukana Lumikuningattaren esityksissä Tampereella. Se on lähtökohta, mutta hän leikittelee myös ajatuksella osallistua jääsadun ulkomaiselle kiertueelle, jota valmistellaan.

– Erityisesti, jos pääsen mukaan lämpimiin maihin Aasian kiertueelle, hän heittää hymyssä suin.

Reagointia ja ennakointia

Taitoluistelussa harjoitellaan ohjelmasta jokainen sekunti, jääkiekossa taas kaikki on reagointia pelin tapahtumiin. Pekka toteaa, että peleissäkin on koreografiaa pelisysteemin verran.

Jääkiekkoilija Pekka Saravo
Tappara-legenda Pekka Saravo pohtii, että luistelu musiikkiin saattaa olla jääkiekkoilijoille haastavaa.

– Mutta pelissä ratkaisevassa roolissa on reagointi jään tapahtumiin. Mitä tapahtuu juuri nyt ja miten ennakoida seuraavaa tilannetta. Kiekossa voi rakentaa kuvioita korkeintaan aloituskiekon voittamiseen. Ne muutamat sekunnit voidaan harjoitella, mutta kaikki loppu on reagointia. Pelisysteemin pohjalta toki kaikki tietävät, kuinka joukkueessa peliä luetaan.

Pekka arvioi, että luistelu musiikkiin on tulevassa projektissa kiekkoilijoille haastavaa. Peleissä kun musiikki soi korkeintaan pelikatkojen aikana ja maalin synnyttyä.

– Mutta rytmin lasku sinänsä voi olla jääkiekossakin toimiva menetelmä luistelussa ja erityisesti luistelurytmin opettelussa, hän toteaa.

Lajin parissa hän pysyy nyt kommentoimalla kiekko-otteluita televisiossa. Näkökulma on uusi, mutta mielenkiintoinen.

– Kommentointi on todella kivaa. Siinä saa katsoa lajia viihteen kannalta – ilman minkäänlaisia paineita siitä, kuka voittaa ja miksi. Pelivuosina en ollut mikään tulosten tai tilastojen himoseuraaja. Oli kiva huomata, ettei tilastoja ole tarvinnutkaan tiukasti seurata. Joku tietää niistä, joku jostain muusta. Itse pelistä pelaaja tietää, miltä missäkin tilanteessa tuntuu ja mikä on ratkaisevaa.

Mitään ei jäänyt kesken

Vuosien näkökulmasta pelaajana ja pelaamisesta Pekan ei ollut vaikea luopua.

– Minulle kävi hyvin, sillä sain lopettaa hyvissä merkeissä terveenä, ehjänä ja kahteen Suomen mestaruuteen. Koska vaikeat vuodet olivat kaukana takana, oli positiivinen fiilis päällä. Tiesin, että minusta ei ole enää kiekkoon tasolla, jota itseltäni edellytin. Ei jäänyt mitään kesken.

”Kyllä jääkiekon tärkein tehtävä on olla hyvä harrastus ja sosiaalinen tapahtuma, jossa oppii käytöstapoja.”

Kirvesrintana enimmän osan peleistään pelannut Pekka kertoo valmentavansa silloin tällöin, mutta lähinnä hän on auttaja ja kuskaaja omille pienille kiekkoilijoilleen.

Omien poikiensa ja kaikkien junnujen hän toivoo pelaavan kiekkoa siksi, että jääkiekko on kivaa, koska siellä pelataan ja saadaan kavereita.

– Kyllä jääkiekon tärkein tehtävä on olla hyvä harrastus ja sosiaalinen tapahtuma, jossa oppii käytöstapoja. Se on tärkeämpää kuin unelma urasta ammattikiekkoilijana.

Päivitys 23.12.2021 klo 17.00: Lumikuningatar-jääshow siirtyy koronarajoitusten vuoksi vuodella eteenpäin. Uudet esityspäivät ovat 30.12.2022, 31.12.2022 ja 1.1.2023. 

Lue myös
Henkilöt

Pikku Kerttu kasvoi Lumikuningattareksi

Laura Lepistö rakastaa rooliaan

27 joulukuun, 2022

Henkilöt

Melissa A. Thompson loi Lumikuningattaren jäälle:

”Ystävyyden voima voi muuttaa kaiken”

21 joulukuun, 2022

Henkilöt

Rooli Lumikuningattaressa houkutti jäälle

Mila Kajas palasi luistimille

22 joulukuun, 2021

Henkilöt

Tuomas Kantelinen halusi tehdä jääbaletin

Lumikuningatar toteuttaa säveltäjän unelman

21 joulukuun, 2021

Tapahtumat

Lumikuningattaren asut huippuammattilaisen käsialaa

Erika Turunen ihastui jäiseen parkettiin

11 marraskuun, 2021

Tapahtumat

Kiekkojunnuja, taitoluistelijoita, showluistelijoita…

Ensi testit Lumikuningatar-jääshow’n rooleihin

4 toukokuun, 2021

Tapahtumat

Sinustako terätaituri Lumikuningatar-jääshow’hun?

25 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Hei sinä taitoluistelija tai jääkiekkoilija!

Hae mukaan esiintyjäksi Lumikuningatar-jääbalettiin

10 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Suomalaisen taitoluistelun, jääkiekon ja esittävän taiteen huiput ainutlaatuisessa suurtuotannossa

Rakastettu Lumikuningatar nähdään jäällä

16 helmikuun, 2021