Tapahtumat

Sinustako terätaituri Lumikuningatar-jääshow’hun?

25 maaliskuun, 2021 Marita Kokko Sari Niskanen ja Saara Salmi

H.C. Andersenin satu Lumikuningatar nähdään ensi kertaa jäällä suurtuotantona Suomessa Uros Live -areenalla Tampereella 1.–3.1.2022. Jäällä loistavat klassikkosadun hahmoina Suomen menestyneimmät taitoluistelijat, muodostelmaluistelijat ja jääkiekkoilijat, mutta tarina tarvitsee myös uusia ja erilaisia osaajia.

Kaikkien aikojen suurimman jäätuotannon kotimaisiin esityksiin haetaan esiintyjiä noin kymmeneen tehtävään. Samalla etsitään jo esiintyjiä mahdolliselle kansainväliselle kiertueelle noin 40–45 rooliin.

Minkälaisia esiintyjiä satu kaipaa, jääsadun ohjaaja ja koreografi Reija Wäre?

”Esitys kaipaa jo kiinnitettyjen esiintyjien lisäksi vielä persoonallisia ja monitaitoisia esiintyjiä eri taustoista sekä joukkokohtauksiin että isompiin rooleihin. Koska teos yhdistelee erilaisia liikkumisen ja esittämisen tapoja, toivoisin, että löytäisimme myös ihmisiä erilaisin taitoyhdistelmin; vaikkapa sirkustaitoja omaavan luistelijan, parin tai ryhmän, näyttelevän jääkiekkoilijan tai luistelevan voimistelijan.”

Valmentaja Anu Oksanen vastaa sadun käsikirjoituksen ja koreografian sovittamisesta jäälle. Minkälaisia ovat sinun toiveesi esiintyjistä?

”Etsimme tällä avoimella haulla nimenomaan persoonallisia luistelijoita, jotka pystyvät viemään tarinaa eteenpäin ja hallitsevat musiikin ilmaisun ja tulkinnan.

Koska luomme sadun jäälle, täytyy kaikilla olla perusluistelutaito. Mutta haemme nyt showluistelijoita, emme niinkään kaksois- ja kolmoishyppyjen hallitsijoita. Mukaan tarvitaan myös innokkaita hokkaritaitureita.

Taitoa on monenlaista. Jos löytyy tosi hyvä ja taitava tyyppi, jolla on esimerkiksi akrobaattisia kykyjä, voimme luoda roolin hänelle. Käsikirjoituksessa on pelivaraa tämäntyyppisiin lisäyksiin.”

Haette samalla nyt samalla kertaa esiintyjiä myös sadun kansainväliselle kiertueelle, joka on vahvasti suunnitelmissa. Miten valinnat kahteen produktioon onnistuvat rinnakkain, Reija?

”Koen, että on käytännönläheistä hakea samalla kertaa esiintyjiä sekä kotimaan esityksiin että mahdolliselle kiertueelle.” 

Miten näet rinnakkaishaun, Anu?

”On selvää, etteivät kaikki luistelijat voi olla mukana sekä kotimaisissa esityksessä että ulkomaisella kiertueella. Tämä edellyttää suurta joukkoa luistelijoita, sillä kahteen toteutukseen tulee myös tuplarooleja.”

Minkälaisella näytöllä ehdokkaat voivat hakea paikkaa sadussa, Anu?

”Hakijat luistelevat minuutin mittaisen koosteen Tuomas Kantelisen tekemään musiikkiin. He voivat käyttää myös muuta musiikkia, mutta esityksen mitta ei saa ylittää minuuttia. Esitys kertoo, mitä hyppyjä, piruetteja, liukuja tai temppuja luistelija osaa ja kuinka hän tuo persoonansa esille ja tulkitsee musiikkia. Vaikka minuutti on lyhyt aika, se kuitenkin tuo ilmi osaamisen ja tulkinnan tason.”

Missä vaiheessa käytte läpi saamanne materiaalin ja mitä kumpikin teistä valinnoissa painottaa?

Reija toteaa videoiden katsomisen alkavan välittömästi hakuajan päätyttyä:

”Valinnoissa painottuu ennen muuta sopivuus juuri tämän tarinan rooleihin sekä liikelaatu. Haemme myös juuri tähän kokonaisuuteen sovitettavia erityistaitoja. Väistämättä siis myös muiden esiintyjien erityistaidot vaikuttavat yksittäisten esiintyjien valintaan, kun haetaan yhteen sulautuvaa ja monipuolisesti taidoillaan vakuuttavaa ryhmää. 

Varmasti vielä tulee moneen kertaan harmittamaan, ettei mukaan mahdu tällä kertaa kaikki ne hakijat, jotka haluaisin jäälle poimia. Odotan innolla kaikkia taidokkaita videoita, joita saamme varmasti nähdä. Videoiden katsominen alkaa välittömästi hakuajan päätyttyä.” 

Anu korostaa ratkaisujen syntyvän tiimin yhteistyönä:

”Olemme alustavasti kaavailleet, että videot käydään läpi huhtikuun aikana. On mahdollista, että jokainen meistä katsoo videot ensin yksin ja tekee omat arvionsa, ja sovitamme sitten ehdotukset yhteen. Ratkaisu syntyy tiimissä, johon kuuluvat Reija, sadun musiikin säveltänyt Tuomas Kantelinen sekä Tampere-talon edustajat minun lisäkseni.”

Seuraavassa vaiheessa päästään koe-esiintymisiin. Missä ja miten ne toteutuvat?

Anu toteaa koronan olevan aikataulun tahdittaja:

”Koe-esiintymisiin Helsingissä ja Tampereella oli suunniteltu tietyt päivämäärät, mutta koronatilanne ratkaisee, milloin esiintymiset voidaan järjestää. Toiveissa on, että karsintavaihe toteutuisi huhtikuun aikana.”

Reija vahvistaa Anun näkemyksen:

”Hakuprosessin jatkoon ja käytäntöihin vaikuttaa ennen muuta maailmantilanteen kulku tästä eteenpäin.”

Lumikuningatar Kuva Saara Salmi
Lumikuningattaren roolissa nähdään taitoluistelun viisinkertainen suomenmestari ja kolminkertainen EM-mitalisti Kiira Korpi. Jäällä hurmaavat myös Suomen kaikkien aikojen menestynein yksinluisluistelija Laura Lepistö, Susanna Rahkamo ja Petri Kokko sekä Mila Kajas. Esityksen vahvan ytimen muodostaa kansainvälisesti menestynein muodostelmaluistelujoukkueemme Marigold IceUnity.
Mitä koe-esiintymiseen sisältyy, Reija?

”Seuraavaan vaiheeseen liittyy ennalta annetun koreografian tai liikkeellisen tehtävän opettelua sekä mahdolliseen rooliin liittyvä ilmaisullinen tehtävä. Vielä täyttämättömistä rooleista löytyy eläinrooleja, taianomaisia satuhahmoja ja suvereenilla osaamisella ja huumorilla vakuuttavia yleisön hurmaajia.”

Minkälainen kesä ja syksy tulevaan jääsatuun valituilla on edessään, Anu?

”Kun käsikirjoitus on lopullisessa muodossaan ja roolit täytetty, esiintyjät harjoittelevat osiaan pikku hiljaa paloina osittain itsenäisesti. Syksyllä alamme sitten vetää esitystä yhteen. Yhteiset harjoitusajat sovitetaan tietysti kilpailuaikatauluihin ja peliohjelmiin.

Meidän tarkoitus aloittaa jääsadun kantaviin voimiin kuuluvan muodostelmajoukkueeni Marigold IceUnityn kanssa harjoitukset ja koreografioiden testaukset jo nyt kevätkaudella.”

Ajantasainen tieto tuotannosta löytyy lumikuningatar.fi-sivustolta, Lumikuningattaren Facebook- ja Instagram-tileiltä @Lumikuningatar sekä Tampere-talon Facebookista ja Instagramista @Tamperetalo. 


Tampere-talon ja Kantelinen Companyn tuottaman Lumikuningatar-hankkeen ovat mahdollistaneet rahoituksellaan opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska Kulturfonden ja Tampereen kaupunki. Suomen Taitoluisteluliitto on Lumikuningatar-produktion institutionaalinen yhteistyökumppani.

Lue myös
Henkilöt

Pikku Kerttu kasvoi Lumikuningattareksi

Laura Lepistö rakastaa rooliaan

27 joulukuun, 2022

Henkilöt

Melissa A. Thompson loi Lumikuningattaren jäälle:

”Ystävyyden voima voi muuttaa kaiken”

21 joulukuun, 2022

Henkilöt

Rooli Lumikuningattaressa houkutti jäälle

Mila Kajas palasi luistimille

22 joulukuun, 2021

Henkilöt

Tuomas Kantelinen halusi tehdä jääbaletin

Lumikuningatar toteuttaa säveltäjän unelman

21 joulukuun, 2021

Tapahtumat

Lumikuningattaren asut huippuammattilaisen käsialaa

Erika Turunen ihastui jäiseen parkettiin

11 marraskuun, 2021

Henkilöt

Tappara-legenda palaa jäälle:

Pekka Saravo nappasi roolin Lumikuningatar-jääshow’ssa

3 kesäkuun, 2021

Tapahtumat

Kiekkojunnuja, taitoluistelijoita, showluistelijoita…

Ensi testit Lumikuningatar-jääshow’n rooleihin

4 toukokuun, 2021

Tapahtumat

Hei sinä taitoluistelija tai jääkiekkoilija!

Hae mukaan esiintyjäksi Lumikuningatar-jääbalettiin

10 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Suomalaisen taitoluistelun, jääkiekon ja esittävän taiteen huiput ainutlaatuisessa suurtuotannossa

Rakastettu Lumikuningatar nähdään jäällä

16 helmikuun, 2021