Henkilöt

Pikku Kerttu kasvoi Lumikuningattareksi

Laura Lepistö rakastaa rooliaan

27 joulukuun, 2022 Marita Kokko Anna-Kaisa Noki-Helmanen ja Saara Salmi

Lumikuningatar-jääbaletti saa vihdoin maailmanensi-iltansa Tampereella 30. joulukuuta. Lumikuningattarena häikäisee Suomen menestynein naistaitoluistelija Laura Lepistö, joka pitää valtavana etuoikeutena, että saa esittää jääkenttien valtiatarta.

– Ihan mieletön rooli, Laura Lepistö hehkuttaa.

Tosin rooli Lumikuningatar-sadussa jäällä on Lauralla ollut aiemminkin. Pikku-Laura esitti sadun Kerttua jo oman seuransa kevätnäytöksessä.

 – Se oli ensimmäinen sooloroolini ja olin siitä hyvin ylpeä, hän kertoo mittasuhteiltaan valtavan Lumikuningatar-toteutuksen kynnyksellä.

Korona siirsi esityksiä

Lumikuningattaren piti saada ensi-iltansa jo tämän vuoden ensimmäisenä päivänä, mutta koronasulku lukitsi Nokia Areenan ovet ja vaati siirtämään näytökset vuodella.

Peruutus tuli vain muutamia päiviä ennen ensi-iltaa. Se oli tyrmäys työryhmälle, mutta lamaannus kesti vain minuutteja. Sitten alkoi työ kohti suurproduktion toteutusta, jota viive on vielä kypsyttänyt ja uudistanut.

Eikä Laurankaan tarvinnut pitkään miettiä, kun hänelle tarjottiin pääroolia, kun Kiira Korpi joutui aikataulusyistä vetäytymään roolista. Häntä harmittaa, ettei Kiira päässyt toteuttamaan roolia, jonka rakentamisessa hän oli yhdessä koreografi ja ohjaaja Reija Wäreen kanssa tehnyt suuren työn.

– Totta kai lupauduin rooliin muuttuneessa tilanteessa. Päätös oli helppo tehdä heti, kun sain sovitettua omat työkuvioni yrittäjänä uuteen asentoon. Ajattelen roolivaihdosta samanlaisena kuin balettiteoksissakin, joissa usein tulee roolimuutoksia.

Kevään roolista keskiöön

Lauralla oli alun perin jääbaletissa pieni rooli jäisen Lumikuningattaren vastavoimana Keväänä. Miniroolin harjoitukset hän aloitti vain muutaman viikon päästä esikoispoikansa Robinin syntymästä.

Laura Lepistöä maskeerataan Lumikuningattareksi.
Laura Lepistöä maskeerataan Lumikuningattareksi.

– Minulla oli hyvä tuuri, että pystyin odotusaikana pitämään huolta peruskunnostani. Silti yllätti, miten paljon tukilihaksia luistelussa tarvitaankaan.

”Luistelukunto tulee vain luistelemalla.”

Luistelu tuntui taas omalta, ja lajiaan rakastavassa luistelijassa heräsi kaino toive, että pääsisi roolissa luistelemaan ihan vähän enemmän. Lumikuningattaressa sitä luistelua sitten tuli paljonkin enemmän.

– Nyt palasin jäälle elokuussa, ja fysiikka tuntui olevan heti kohdallaan, mutta itse luistelukunto tulee vain luistelemalla. Taitojen palauttaminen on ollut vain kivaa.

Löytääkseen aidot tunteet Lumikuningattarelleen Laura on katsonut läpimenoja, jotka vuosi sitten tehtiin valmiista baletista. Samalla hän visualisoi, mitä meno mielettömässä areenassa sitten on. Tunneilmastoa ovat kypsyttäneet myös suurteoksen konseptoineen Melissa A. Thompsonin tekstit rooleista.

– Minun tehtäväni on tulkita rooli sellaisena kuin se sadussa on. Kylmä ja raivoisa, mutta yksinäinen ja haavoittuva lumikenttien valtiatar.

Sellaisen Lumikuningattaren Laura aikoo jäälle tuoda.

Koreografilta kehuja ilmaisusta

Reija Wäre vastaa koko baletin koreografiasta ja ohjauksesta. Hän luonnehtii Lauraa taitavan tarkaksi ja ilmaisukykyiseksi. 

– Laura kysyy usein, pitäisikö meidän. Silloin tiedän, että pitää vähän tarkentaa, Reija kertoo.

Harjoittelu Reijan kanssa on palauttanut Lauran mieleen ajat kilpailevana taitoluistelijana. Kilpailuohjelmissa määritettiin puolikkaan sekunnin tarkkuudella sormen asentokin. Tarkkuutta, tulkintaa ja tunnetta tarvitaan nytkin.

”Ensin harjoitellaan koreografia, askeleet ja liikkeet, sitten haetaan tunne, joihin liikekin muovautuu.”

Koreografi on havainnut, että Laura löytää tunteen liikkeen kautta.

 – Kun hiotaan liikkeet selkeiksi, tunne tulee sitä kautta mukaan pikku hiljaa. Ensin harjoitellaan koreografia, askeleet ja liikkeet, sitten haetaan tunne, joihin liikekin muovautuu, Laura vahvistaa.

Lumikuningattaressa näkyy Lauran oma liikekieli ja persoona luistelijana.

 – Taitoluisteluväki varmasti tunnistaa Laura-Luistelijan, mutta toivottavasti löytyvät myös uudet puolet, joita ei kisa- ja näytösaikoina nähty.

Paluu luisteluperheeseen

Laurasta parasta taitoluistelijan arjessa olivat kansainväliset kisat, leirit ja näytökset. Lajilla on todella kurinalainen puoli mutta myös tiivis luisteluperhe iloineen.

– Minulla oli luistelukavereita Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa. Kun tulimme yhteen, olimme taas se luisteluperhe. Jos oli näytöksiä, treenasimme yhdessä ja esiinnyimme. Aina meillä oli todella hauskaa.

”Rakastan edelleen esiintymistä ja juuri treeniä ja suoritusten hiontaa esitystä varten.”

Uran jälkeen Laura kertoo ottaneensa ilolla vastaan kaikki mahdollisuudet esiintyä.

– Ne ovat ilon pilkahduksia. Rakastan edelleen esiintymistä ja juuri treeniä ja suoritusten hiontaa esitystä varten.

Lumikuningatar-jääbaletti tarjoaa Lauralle paluun yhteisölliseen luistelijan arkeen. Hänestä on ihan parasta, ettei jäällä tarvitse olla yksin.

Lumikuningatar-tuotanto esittäytyi Laura Lepistön johdolla taitoluistelun Grand Prix -kilpailuissa Espoossa marraskuussa.
Lumikuningatar-tuotanto esittäytyi Laura Lepistön johdolla taitoluistelun Grand Prix -kilpailuissa Espoossa marraskuussa.

Tunne-elämys jokaiselle

Kanadalainen Melissa on punonut klassikkosatuun juonen, joka tuo jääareenalle reilut sata esiintyjää. Jääbaletti yhdistää taitoluistelijat, muodostelmaluistelijat, tanssijat, jääkiekkoilijat ja näyttämötaiteen ammattilaiset jäälle tavalla, jota ei ennen ole nähty missään.

”Tiedän, että Lumikuningatar-baletti nousee elämykseksi.”

Reija on muistuttanut esiintyjille, että heidän tehtävänsä on luoda tunne-elämys jokaiselle katsojalle.

– Tiedän, että Lumikuningatar-baletti nousee elämykseksi, kun jokainen voi kokea myös esityksen musiikin ja visuaaliset elementit. Jaamme varmasti yleisön kanssa energian, joka säteilee puolin ja toisin, Laura ennakoi.

Taitoluistelija kertoo ymmärtäneensä pitkällä urallaan, mikä saavutuksissa oli sykähdyttävintä.

 – Ei se, että sain mitalin kaulaan, vaan se, että menestys tarjosi niin paljon inspiraatiota, iloa ja voimaa myös muille.

Perheellinen kuningatar

Pienen lapsen äitinä ja yrittäjänä Laura on kiitollinen, että perhearjen tetris on pyörinyt tukiverkoston turvin myös jääbaletin harjoitusaikoina.

Hän tuntee olevansa puolisonsa Tommin kanssa etuoikeutettuja, sillä molempien vanhemmat asuvat lähellä, ovat eläkkeellä ja osallistuvat mielellään Robin-pojan hoivaamiseen.

– Olemme molemmat yrittäjiä ja voimme tukijoukon ansiosta tehdä epäsäännöllisiä työaikoja normaaleinakin aikoina.

Näytöspäivinä vuodenvaihteen pyhien ympärillä Robin on isänsä kanssa äitiä kannustamassa Tampereella.

Lumikuningatar-jääbaletti siirtyi koronarajoitusten vuoksi vuodenvaihteeseen 2022–2023. Sen ensi-ilta on perjantaina 30.12.2022.

Lue myös
Henkilöt

Melissa A. Thompson loi Lumikuningattaren jäälle:

”Ystävyyden voima voi muuttaa kaiken”

21 joulukuun, 2022

Henkilöt

Rooli Lumikuningattaressa houkutti jäälle

Mila Kajas palasi luistimille

22 joulukuun, 2021

Henkilöt

Tuomas Kantelinen halusi tehdä jääbaletin

Lumikuningatar toteuttaa säveltäjän unelman

21 joulukuun, 2021

Tapahtumat

Lumikuningattaren asut huippuammattilaisen käsialaa

Erika Turunen ihastui jäiseen parkettiin

11 marraskuun, 2021

Henkilöt

Tappara-legenda palaa jäälle:

Pekka Saravo nappasi roolin Lumikuningatar-jääshow’ssa

3 kesäkuun, 2021

Tapahtumat

Kiekkojunnuja, taitoluistelijoita, showluistelijoita…

Ensi testit Lumikuningatar-jääshow’n rooleihin

4 toukokuun, 2021

Tapahtumat

Sinustako terätaituri Lumikuningatar-jääshow’hun?

25 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Hei sinä taitoluistelija tai jääkiekkoilija!

Hae mukaan esiintyjäksi Lumikuningatar-jääbalettiin

10 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Suomalaisen taitoluistelun, jääkiekon ja esittävän taiteen huiput ainutlaatuisessa suurtuotannossa

Rakastettu Lumikuningatar nähdään jäällä

16 helmikuun, 2021