Ravinnolla on
merkitystä
Terve luistelija

Syö riittävästi

10 vinkkiä urheilevan nuoren ruokailuun

11 helmikuun, 2019

Vanha totuus aamiaisen tärkeydestä kunniaan! On tutkittu, että aamupalaa syövät nuoret suoriutuvat aamupäivän fyysisistä ja luovuutta vaativista tehtävistä paremmin kuin aamupalan väliin jättäneet nuoret.

1.

Urheilijalle saattaa sopia jopa 6–7 aterian syöminen päivässä, näin pystyy paremmin ylläpitämään energiatasoja.

2.

Myöhäinen päivällinen ennen nukkumaanmenoa on ok. Lihaksilla on silloin hyvin käytössään ravintoaineita palautumiseen. Illalla syöty ruoka ei ole lihottavampaa kuin päivällä syöty, eikä hiilihydraattien syöntiä illalla tarvitse välttää.

3.

Iltaan sopivat myös mainiosti maitovalmisteet, sillä maidon proteiini imeytyy hitaasti ja tekee palauttavaa työtä lihaksille vielä aamuyölläkin.

Täysjyväleivän viljasta vähintään puolet on täysjyvää.

Täysjyväleivän viljasta vähintään puolet on täysjyvää.

4.

Ruisleipää pitää syödä, mutta niin pitää myös ”vaaleaa” leipää, sillä se sulaa nopeammin.

5.

Kilpailupäivänä tai ennen treenejä voi hyvin syödä monivilja- tai täysjyväleipää. Kaura on viljoista nopeimmin sulava.

6.

Pähkinöiden ryhmästä mantelit, saksanpähkinät ja pellavansiemenet ovat oikeata superfoodia.

Ravinnolla tuloksia – Nuoren taitoluistelijan ravitsemusopas

Viime syksynä ilmestyi ”Ravinnolla tuloksia – Nuoren taitoluistelijan ravitsemusopas”, jossa on paljon selkeitä ateriarytmiesimerkkejä. Kirjanen on tilattavissa Suomen Taitoluisteluliitosta.

7.

Harjoituksissa kannattaa juoda vettä 1 litra tuntia kohden. Vesi on hyvä myös ennen nukkumaanmenoa, sillä nestetasapaino pitää palauttaa yötä vasten.

8.

Hunajasta saa hedelmäsokerin lisäksi rypälesokeria. Juuri rypälesokeri nostaa verensokeria ja lihasten suorituskykyä nopeasti. Lisäksi hunajassa on paljon antioksidantteja ja on täten erinomainen flunssan torjuja. Urheilijan kannattaa pitää hunaja ruokavaliossaan.

9.

Urheilija optimoi harjoittelun lisäksi myös palautumistaan ruoalla ja ruokarytmillä. Välipala tai lämmin ateria pitäisi syödä jo 30–60 minuutin sisällä harjoitusten päättymisestä.

10.

Rypsiöljy on urheilijan keittiön tärkeimpiä pehmeitä rasvoja. Se sopii rasvahapporakenteensa vuoksi erinomaisesti ruoan valmistukseen.

TEKSTI Ninni Kellokoski