"Menemme lähelle urheilijoita ja valmentajia eri puolilla Suomea"
Liiton valtakunnallinen leiritys käynnistyy alakouluikäisille yksinluistelijoille
Suomen Taitoluisteluliitto käynnistää täysin uudenlaisen liittojohtoisen leiritysmallin nuorten yksinluistelijoiden, heidän valmentajiensa ja kotiseurojensa tueksi. Tavoitteena on leirittää jopa 130–140 alakoululaista joka kausi ympäri Suomen. Leireille ei ole liiton valmennusryhmien tapaista tasovalintaa.
Suomen Taitoluisteluliiton valmennusryhmien – maajoukkue, nuorten maajoukkue ja nuorten projektiryhmä – rinnalle syntyy aivan uudenlainen leiritys, jossa alakouluikäiset 7–12-vuotiaat yksinluistelijat ympäri Suomen pääsevät hyötymään ammattitaitoisesta leirityksestä säännöllisesti. Liitto ei rankkaa leiritykseen pääseviä, ratkaisuvalta on seuroissa.
Valtakunnallinen leiritys, kuten uuden mallin nimi on, alkaa jo elokuussa. Se pohjaa kahteen tukipilariin. Leiritystä varten on rakennettu valtakunnallinen opetussuunnitelma, ja sitä toteuttamaan on koulutettu iso joukko suomalaisia valmennuksen ja muun tukitoiminnan ammattilaisia. Leiritykset tapahtuvat viidellä eri alueella, jotta nuorilla asuinpaikasta riippumatta on mahdollisimman helppoa päästä mukaan.
”Joka seuralla on mahdollisuus ilmoittaa luistelijoitaan mukaan leiritykseen.”
Osa pääkaupunkiseudun taitoluisteluseuroista sekä joukko siitä itään päin olevia seuroja muodostavat yhden leirityskokonaisuuden. Sen leiritykset pidetään Tikkurilassa ja Vierumäellä. Pääkaupunkiseudun loput seurat yhdistettynä muun muassa Nurmijärveen ja Riihimäkeen ovat oma kokonaisuutensa, ja leiritykset keskitetään Matinkylään ja Kisakallioon. Itä- ja Keski-Suomen ryhmä taas leirittelee Peurungassa ja Joensuussa. Pohjoisessa nuoret tapaavat vuorotellen Rovaniemellä ja Kuortaneella, Länsi-Suomen ja Hämeen leiritysryhmässä kokoonnutaan Kokemäellä tai Valkeakoskelle.
Leirityksiin valitut nuoret tapaavat kauden mittaan joko kolmesti tai neljästi. Leirityksiin mahtuvat myös nuorten omat valmentajat. Leireillä keskitytään perustaitojen harjoitteluun. Urheilullisuus, monipuolisuus, innostuneisuus, lajitaitojen oikeanlainen harjoittelu sekä harjoittelun seuranta ovat leireillä keskiössä.
Joka seuralla on mahdollisuus ilmoittaa luistelijoitaan mukaan leiritykseen. Koska seurat erikokoisia ja niiden valmennusmahdollisuudet ja -taso ovat erilaisia, valinnoissa on seurakiintiöt. Jokainen seura saa lähettää ainakin yhden luistelijansa, osa jopa viisi.
Järkyttävä työmäärä, iso hyöty
Valtakunnalliseen leiritykseen ilmoittautuminen avautuu ensi viikolla Suomen Taitoluisteluliiton sivuilla. Liiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen on tällä hetkellä – klassista kliseetä käyttäen – väsynyt mutta hyvin onnellinen. Vaikka pelkästään hankkeenvalmisteluun uponnut työmäärä on ollut Sadun mukaan suorastaan järkyttävä, hän uskoo tulosten näkyvän niin liittotoiminnassa kuin seuroissa.
– Nuorten projektiryhmän valintaleiri ollut tähän asti ensimmäinen porras liittojohtoiseen valmennukseen taitoluistelussa. Ryhmä valintakriteereineen on kuitenkin osoittautunut liian korkeaksi ensihaasteeksi. Luistelijat ja seurat ovat kokeneet, etteivät kaikki saa tähän askeleeseen mahdollisuuksia. Myös me liitossa haluamme saada laajaa kontaktipintaa kenttään. Menemme aivan eri tavalla lähelle urheilijoita ja valmentajia eri puolilla Suomea.
”Toivon, että valtakunnallisen leirityksen kautta pystymme auttamaan seuroja niin arkityössään kuin strategioidensa kehittämisessä.”
Leiritys tarjoaa lajiliitolle toki mahdollisuuden löytää kaikki ne lahjakkaat urheilijat, joilla on mahdollisuus edetä huippu-urheilijan polulla pidemmälle, vaikka aina eri ikäisten maajoukkueisiin saakka. Mutta yhtä lailla Satu Niittynen painottaa seurojen hyötyä.
– Valmentajien ja seuraihmisten vastaanotto on ollut ennakkoon positiivista, ja toivon, että valtakunnallisen leirityksen kautta pystymme auttamaan seuroja niin arkityössään kuin strategioidensa kehittämisessä. Ja että meille kaikille avautuu uudenlainen yhteistyö.
Laatua ja hauskuutta
Valtakunnallisen leirityksen on tarkoitus tavoittaa joka kausi 130–140 nuorta luistelijaa. Taitoluistelun harrastus painottuu niin voimakkaasti eteläiseen Suomeen, että Pohjanmaalta ja kauempaa pohjoisesta paikkoja alueen leiritykseen irtoaa vain 10–15 nuorelle. Seinäjoen Taitoluistelijoista aluevalmennukseen koulutettu Petra Ranta-aho näkee kuitenkin uudistuksessa ison mahdollisuuden.
– Matkat meillä pohjoisessa ovat aina pitkät, ja sitä ne ovat tässäkin leiritoiminnassa. Mutta nuoret varmasti hyötyvät saadessaan leiritellä yhtä innostuneiden ja taitavien ikätovereidensa kanssa. Samoin se tuo liiton valmennusryhmiä lähemmäs urheilijoita. Ja uskon myös, että tämä toiminta tuo alueemme seuravalmennukseen lisää osaamista.
”Koko ajan toiminnassa on tärkeänä mukana iloisuus ja hauskuus.”
Myös toinen aluevalmentajaksi ryhtyvä, Alisa Drei Espoon Taitoluisteluklubista suhtautuu käynnistyvään leiritykseen erittäin innostuneesti.
– Olen saanut viime vuosina valmentajana seurata liittojohtoisia leirityksiä, esimerkiksi Nuorten projektiryhmässä, ja olen vaikuttunut niiden laadukkuudesta. Olen itsekin napannut niistä työhöni paljon uutta. Ja kun olen tutustunut valtakunnallisen leirityksen opetusohjelmaan, näen, että tästä hienosta linjasta ei ole luovuttu yhtään, vaikka nyt leiritetään todella nuoriakin luistelijoita.
Petra Ranta-ahon tavoin Alisa korostaa myös projektin toista puolta.
– Eikä kyse ole vain siitä, että tarjotaan isolle joukolle nuoria luistelijoita laadukasta valmennusta, vaan koko ajan toiminnassa on tärkeänä mukana iloisuus ja hauskuus.
Lue lisää valtakunnallisesta leirityksestä Suomen Taitoluisteluliiton sivuilta.