Henkilöt

Menestynyt ex-Rockettes Tuuli Niinivaara suunnittelee uniikkeja koruja:

”Ammennan inspiraatiota Suomen kauniista luonnosta”

12 maaliskuun, 2021 Helena Tienhaara Sari Niskanen ja Tuuli Niinivaaran kotialbumi

Kun Tuuli Niinivaara lopetti menestyksekkään luistelu-uransa Rockettesissa keväällä 2011, häntä kiinnosti vahvasti luova ala. Pitkään suunnitelmissa olleet graafisen suunnittelun opinnot vaihtuivat sattuman ansiosta korumuotoiluun ja oman yrityksen perustamiseen.

Tuuli Niinivaara tavoitteli Rockettes-joukkueensa kanssa MM-kultaa Helsingin kotikisoissa kymmenen vuotta sitten. Joukkueen suurena unelmana oli voittaa toinen MM-kulta edellisvuonna USA:ssa voitetun maailman mestaruuden jatkoksi, sillä vastaavaan ei ollut pystynyt kukaan muu kuin Ruotsin Team Surprise.

– Toinen perättäinen MM-kulta tuntui viimeiseltä omalta henkilökohtaiselta tavoitteelta ennen kuin lopettaisin. Kun saavutimme sen ja vielä kotikisoissa, se tuntui parhaalta mahdolliselta lopetukselta luistelu-uralle, Tuuli muistelee.

”On ehkä vähän sattumaa, että minusta tuli korusuunnittelija.”

Jo luisteluaikoina Tuuli tykkäsi maalata ja piirtää. Luova tekeminen kiinnosti. Luistelun loputtua Tuuli ajatteli, että hänestä tulisi graafinen suunnittelija, ja hän opiskeli alaa vuoden verran HEO kansanopistossa. Myös useammissa luovien alojen pääsykokeissa tuli käytyä.

– Kävin jopa Teatterikorkeakoulun pääsykokeissa esittämässä ameebaa, Tuuli naurahtaa.

Haettuaan pari kertaa Lahden Muotoiluinstituuttiin graafisen suunnittelun opintoihin, Tuuli päätti hakea myös muotoilun puolelle. Lopulta vuonna 2014 maineikkaan opinahjon ovet aukesivat, ja Tuuli pääsi opiskelemaan korumuotoilua.

– On ehkä vähän sattumaa, että minusta tuli korusuunnittelija. Opiskelujen myötä muotoilu ja itseilmaisu koruja tekemällä alkoivat puhutella minua. Käsillä tekemisen taito kiinnosti. Samoin mahdollisuus luoda jotain kaunista, kestävää ja ajatonta, Tuuli sanoo.

Luonnosta inspiraatiota koruihin

Tuuli valmistui muotoilijaksi vuonna 2018 ja perusti oman Tuulivaara-nimisen yrityksen melkein heti valmistumisensa jälkeen. Yrityksen perustaminen ja brändin rakentaminen oli haastavaa, sillä suuria investointeja ei ollut mahdollista tehdä. Nettisivuston korumalleiksi lupautuivat onneksi entiset joukkuekaverit, jotka ovat tottuneita esiintyjiä.

Tuuli aloitti luistelun Helsingin Taitoluisteluklubissa 6-vuotiaana, kun päiväkotikaveri pyysi mukaan kivaan harrastukseen. Sittemmin ura eteni aina Rockettesiin asti, jossa Tuuli saavutti kolme maailmanmestaruutta vuosina 2008, 2010 ja 2011.
Tuuli aloitti luistelun Helsingin Taitoluisteluklubissa 6-vuotiaana, kun päiväkotikaveri pyysi mukaan kivaan harrastukseen. Sittemmin ura eteni aina Rockettesiin asti, jossa Tuuli saavutti kolme maailmanmestaruutta vuosina 2008, 2010 ja 2011.

Yksityisyrittäjänä Tuuli on joutunut opettelemaan monta uutta asiaa, sillä vastuulla on korujen valmistuksen lisäksi tuotteiden markkinointi, myynti, kuvaus ja kuvien editointi. Kirjanpitoon ja taloushallintoon Tuuli saa apua mieheltään, joka auttoi myös yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa.

Tuulivaaran korut valmistetaan hopeasta, jonka käyttöikä ja kierrätysmahdollisuudet tukevat kestävää kehitystä. Inspiraatiota koruihin Tuuli ammentaa Suomen kauniista luonnosta. Yksi ex-luistelijan korusarjoista onkin saanut nimekseen Jää. Sarjan koruissa on jään kristallimainen tekstuuri, ja korut ovat olleet suosittu lahja luistelijoille.

– Joskus kaikkein kaunein ja uniikein löytyy aivan silmiemme edestä. Varsinkin erilaiset tekstuurit ja muodot kiehtovat minua. Myös ajankohtaiset elämäntapahtumat vaikuttavat idean syntymiseen, ja peilaan usein maailman tapahtumia, Tuuli kertoo.

Luistelusta eväät yrittäjyyteen

Yrittäjänä palkitsevinta ovat Tuulin mielestä olleet onnelliset asiakkaat, jotka luovat oman yhteyden tai tarinan Tuulin tekemiin koruihin. Muotoilijana parasta on miellyttävän lopputuloksen saavuttaminen sekä onnistuminen omassa luovassa työssä. Haasteellisinta on näkyvyyden saaminen sekä yritystoiminnan kasvattaminen.

– Lisäksi pitää löytää oma tyyli tekemiseen ja luottaa vain siihen. Ei ole vain yhtä ainoaa oikeaa tapaa tehdä asioita, Tuuli sanoo.

Tuuli Niinivaara sijoittui kolmanneksi Vuoden nuori korutaiteilija -kilpailussa vuonna 2018. ”Lisäksi yksi hienoimmista saavutuksista alalla oli päästä Vuoden Kaunein Sormus 2020 -kilpailun finalistiksi”, Tuuli kertoo.
Tuuli Niinivaara sijoittui kolmanneksi Vuoden nuori korutaiteilija -kilpailussa vuonna 2018. ”Lisäksi yksi hienoimmista saavutuksista alalla oli päästä Vuoden Kaunein Sormus 2020 -kilpailun finalistiksi”, Tuuli kertoo.

Tällä hetkellä yritys ei työllistä Tuulin lisäksi muita ihmisiä. Korujen valut Tuuli teettää alihankintana suomalaisella pienyrittäjällä, joten Tuulivaara-korun ostaja tukee samalla myös toisen pienyrittäjän toimintaa.

Korona-aika on osaltaan vaikuttanut myös yrityksen toimintaan, sillä näkyvyyttä tuovat tapahtumat ja messut on peruttu.

– Vaikka ihmiset ovat voineet tehdä ostoksia verkkokaupan kautta, netissä kilpailun voittavat helposti isommat ja entuudestaan tunnetut korubrändit, Tuuli pohtii.

Luistelutausta on antanut Tuulille vahvoja eväitä työelämään ja yrittäjyyteen. Kuten luistelussa myös työssään hän on säntillinen ja tekee asiat kunnolla eikä hutaisten. Myös positiivinen suhtautuminen virheisiin on peruja luisteluvuosilta.

– Aina kun mietin, miksi jotkin yrityksen tavoitteet tai unelmat eivät ole vielä toteutuneet, muistan, että ei maailmanmestariksikaan tultu muutamassa vuodessa. Luistelu on tuonut uskon omaan kehittymiseen ja omiin unelmiin, Tuuli toteaa.

Omia koruja luistelijoille

Tuuli on suunnitellut Lucky Skate -luistelukaupalle oman korusarjan nimeltä Onni. Se on suunnattu onnenamuletiksi kaikille innokkaille lajin harrastajille tai heidän lähimmäisilleen. Onni-sarjasta löytyy myös uniikki nauhakoru luistimeen tuomaan onnea ja menestystä tuleviin koitoksiin.

Tuuli on suunnitellut omat fanikorut myös entisille joukkueilleen Helsinki Rockettesille ja Team Fintasticille.

– Aluksi tein koruja vain Rockettes-alumneille. Mutta pian sana kiiri, ja minua pyydettiin valmistamaan koruja kauden palkitsemistilaisuuteen. Sen myötä suunnittelin Rockettesin ja Team Fintasticin faneille omat fanikorvakorut ja kaulakorut, Tuuli kertoo.

Tulevaisuuden suhteen Tuuli haluaa olla avoin kaikille mahdollisuuksille. Korujen lisäksi hän on tehnyt esimerkiksi joulukortteja ja betonituikkuja. Hän voisi myös hyvin kuvitella tekevänsä tulevaisuudessa jotain muutakin kuin koruja.

– Haluaisin saada omat korumallistoni entistä paremmin esille ja mahdollisesti kehittää uusia. Tavoittelen yrittäjänä menestystä ja haluan kehittyä myös muotoilijana. Haaveenani on keskittyä enemmän luovaan puoleen itsessäni. Piirtäminen sekä maalaaminen kiinnostaa edelleen, ja olen myös kiinnostunut muistakin materiaaleista, Tuuli pohtii.